dop dublu fund

Creat de kama3, Noiembrie 25, 2017, 04:33:27 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

kama3

Salutare!
Astazi am scos barca de la apa si am constatat ca am o cantitate considerabila de apa in fundul dublu.
Banuiesc ca sunt doua trei galeti pentru ca se aude cum baldacaie.
Barca nu are dop de scurgere deci va trebui sa-i dau gaura si sa-i montez.
Am dat cateva dungi pe mazga de pe oglinda si intrebarea ar fi cam in ce pozitie ar fi bine sa pun dopul - in dreptul carei dungi?
Barca a stat la apa din iulie pana azi, neacoperita. A plouat in ea, iar apa o scoteam dupa doua trei zile.
Banuiesc ca fenomenul e des intalnit si nu stiu daca poate fi eliminat de tot, dar macar sa fac tot ce trebuie pentru eliminarea apei.
E suficient dopul exterior sau sa-i pun si unul interior astfel incat sa pot scoate apa (cu o pompa) si cand barca e pe apa?
Merita sa fac o fereastra si sa umplu fundul cu mingi? Sau sa il las asa cum e?
Multumesc!

Vali

Alex, vezi ca sunt 2 tipuri de dopuri:

- dopurile ordinare de plastic, albe sau negre, se folosesc doar la compartimentele din interiorul barcii - banchete, chesoane, paioluri etc.

- pentru montarea pe oglinda se foloseste tipul de dop expandabil din cauciuc, cu parghie sau surub. Este singurul care-ti ofera garantia ca nu vei lua apa la dublul fund.

- foarte important la montarea acestui dop expandabil este protejarea miezului oglinzii impotriva infiltrarii apei. Asta se face prin gaurirea oglinzii la un diametru mai mare, apoi umplerea gaurii cu epoxy si rumegus. Dupa intarire, in epoxy-ul cu rumegus se da o alta gaura, de diametrul dopului. Astfel apa nu mai ajunge la lemnul oglinzii.

- montarea dopului trebuie sa fie cat mai jos, pentru ca santina sa se goleasca total. Totusi, nu chiar la limita, ca sa ramana solida zona intersectiei oglinzii cu fundul barcii.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

kama3

Multumesc mult Vali pentru sfaturi.
Avand in vedere ce ar trebui facut, pot sa dau  acum gaura pt a se scurge apa si operatiunea montarii dopului sa o fac la primavara cand da caldura?

bbl81

ar fi chiar indicat sa dai gaura acum, si sa lasi la scurs+uscat cat mai multa vreme, fara sa pui dop.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

teo pes

Numai daca esti sigur ca ca in barca nu mai ajunge apa ! toata apa ce se scurge prin barca va urca in miezul oglinzii !! si o sa fie uda n primavara ! vezi ce cum am refacut eu oglinda si ce se poate intampla cu miezul! da ar fi ideal daca ai reusi sa acoperi barca dupa ce dai gaura sa se poata usca.Exista baituri de etansare cu care in primavara dupa ce se usuca sa le injectezi in oglinda prin gaura ca toata masa lemnoasa sa l inghita ,dupa care sa treci la montarea dopului,etansarea corpului bucsei in care intra dopul cu orisice rasina este o poveste !daca bucsa nu etansaza pe peretii int-ext ai oglinzii tot intra apa prin fisuri , faci o bucsa de inox sau bronz cu filet exterior si strangi cu garnituri de cauciuc piuluta din exterior.
Viata i grea !!  Dar trece !!

kama3

M_am gandit la o varianta.
Sa renunt la gaura si dopul de scurgere din oglinda. Gaura de scurgere in oglinda are doua mari dezavantaje pe care le vad.
In primul rand, asa cum ati punctat, daca gaura din oglinda nu e etansata corect afecteaza lemnul din oglinda si mai rau fac.
In al doilea rand, pe la dop o sa pot scoate apa doar in toamna cand scot barca afara. Din iunie pana in oct-nov barca sta in apa asa ca n-am avantajul usurarii.
Ideea mea ar fi sa sau gaura in paiol si sa pun un dop(simplu, de plastic cu filet si o ring), etansat cu maatic si prins in patru suruburi.
Atasez un stut dintr_un capat de teava care sa ajunda pana la fundul fundului dublu si care sa aiba rol de ghidaj cand bag furtunul sa scot apa.
Prin acre dop pot baga furtunul si cu o pompa de santina sa scot periodic apa care se acumuleaza.
Am avantajul ca nu stric oglinda, si apa o pot elimina oricand se acumuleaza tinand astfel barca usoara tot timpul.
Pompa de santina cred ca o sa iau una manuala, nu am baterie la barca decat pe cea mica de la sonar si n-as vrea sa o chinui.
E o idee buna?

dany

Paiolul barcii tale ar trebui sa se termine pe mijlocul barcii spre oglinda la 30-40cm formand o mica cuva.Dai o gaura la dublu fund  cat mai jos la care-i montezi un dop[vezi ideea lui vali sau a lui teo de montaj]Acolo faci golirea dublului fund si evacuezi apa cu pompa,cu ispol sau cu buretele,cu ce vrei tu.Asta implica munca.

bbl81

Citat din: kama3 din Noiembrie 27, 2017, 06:24:28 PM
M_am gandit la o varianta.
Sa renunt la gaura si dopul de scurgere din oglinda. Gaura de scurgere in oglinda are doua mari dezavantaje pe care le vad.
In primul rand, asa cum ati punctat, daca gaura din oglinda nu e etansata corect afecteaza lemnul din oglinda si mai rau fac.
In al doilea rand, pe la dop o sa pot scoate apa doar in toamna cand scot barca afara. Din iunie pana in oct-nov barca sta in apa asa ca n-am avantajul usurarii.
Ideea mea ar fi sa sau gaura in paiol si sa pun un dop(simplu, de plastic cu filet si o ring), etansat cu maatic si prins in patru suruburi.
Atasez un stut dintr_un capat de teava care sa ajunda pana la fundul fundului dublu si care sa aiba rol de ghidaj cand bag furtunul sa scot apa.
Prin acre dop pot baga furtunul si cu o pompa de santina sa scot periodic apa care se acumuleaza.
Am avantajul ca nu stric oglinda, si apa o pot elimina oricand se acumuleaza tinand astfel barca usoara tot timpul.
Pompa de santina cred ca o sa iau una manuala, nu am baterie la barca decat pe cea mica de la sonar si n-as vrea sa o chinui.
E o idee buna?

cel mai bine este sa pui dopul pe oglinda, sa scoti barca din apa periodic, sa se scurga apa si sa se usuce in interior. Daca pui dopul deasupra, vei reusi DOAR sa scoti surplusul de apa acumulata. Asta rezolva problema greutatii inutile, dar nu si problema deteriorarii barcii pe termen mediu si lung cauzat de umiditate.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

cristi80

eu am,la partea din spate al paiolului, un capac de vizitare, cam de 15cm diametru(in bancheta din spate).am taiat circular paiolul am pus gura de vizitare ce are capac cu o-ring. ma gandesc ca daca las capacul scos in zilele calduroase se aeriseste si spatiul de sub paiol.pana acum nu a fost cazul,nu am apa sub paiol.

teo pes

Dupa refacerea pupa am renuntat la dop ,dar asta dupa ce am laminat si refacut toata suprafata unde ar trebuii sa se stranga apa , bineinteles ca este o solutie pana cand or sa apara crapaturile de rigoare in material !
Viata i grea !!  Dar trece !!

kama3

Am renuntat la ideea de a gauri oglinda, pentru ca cu un astfel de dop as fi putut elimina apa doar cu barca ridicata - din mai pana in toamna sta la apa.
Am dat gaura in paiol, am pus un dop de scurgere cu filet.
4 suruburi de inox plus mastic ar trebui sa fie suficient ca sa nu intre apa pe acolo.
Apa am dat-o afara cu un furtun si am scos atat cat s-a putut prin cadere. Mai e oleaca urmeaza s- o scot la primavara cand se desgheata cu o pompa manuala.
Pana la urma barca n-o s-o tin atat de mult incat sa apuse apa acumulata sa faca rau si sa compromita structura.
Sunt destule barci cu spuma imbibata cu apa care merg bine merci ani de zile.
Daca scot si usurez barca de greutatea inutila care la 15 cai ai motorului chiar se simte, ma declar multumit.