Clasa S - permis

Creat de bluenote, Ianuarie 04, 2018, 07:23:22 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

bluenote

Buna seara si la multi ani! Imi poate spune si mie cineva daca e musai sa am bifa aferenta clasei S pe carnet, sau e suficient faptul ca am diploma de absolvire curs clasa S? Ideea e ca mie imi expira carnetul in 2019 si n-am chef sa ma duc la ANR pt atat. Multumesc pt raspuns!

Florio

Citat din: bluenote din Ianuarie 04, 2018, 07:23:22 PM
Buna seara si la multi ani! Imi poate spune si mie cineva daca e musai sa am bifa aferenta clasei S pe carnet, sau e suficient faptul ca am diploma de absolvire curs clasa S? Ideea e ca mie imi expira carnetul in 2019 si n-am chef sa ma duc la ANR pt atat. Multumesc pt raspuns!

Ca în toate situațiile e necesar să existe precizarea în actul respectiv, pentru cazul de față permisul de conducător ambarcațiuni de agrement.
Ca și în situațiile auto, un polițist te amendează dacă nu ai clasa trecută pe permis, chiar dacă ai absolvit toate etapele necesare, ai depus dosarul  și e doar o formalitate aplicarea acesteia.

N-am auzit de nimeni să aibă probleme pe mare, din cauza acestui "S". Dar întrebarea era despre legalitate.

Florio

Citat din: bluenote din Ianuarie 04, 2018, 07:23:22 PM

Am o nedumerire, care m-a pălit după ce am dat răspunsul: permisul tău are o dată de expirare?
Eu unul nu știu despre așa ceva.

pelicanul

@Florio & bluenote

Sintem off topic, dar poate se indura Vali si ne curma suferinta... :) Sint sigur ca mai exista pe undeva pe forum discutia asta, dar momentan nu am gasit-o.

Exista ordinul 527/2016 : https://portal.rna.ro/SiteAssets/servicii/personal-navigant/Ordin%20527%202016.pdf

La articolul 4 din regulamentul aferent scrie: "Orice persoană care intenţionează să navigheze cu ambarcaţiu
ne cu vele trebuie să deţină un certificat internaţional de conducător de ambarcaţiune de agrement eliberat de ANR şi să facă dovada că a absolvit cursul de "Manevra ambarcaţiunii  cu  vele", organizat de un furnizor  de  educaţie, de  formare profesională sau de perfecţionare şi aprobat de către ANR."
De aici eu deduc ca poti sa circuli doar cu atestatul respectiv, nu scrie ca trebuie sa ai S pe permis, scrie ca trebuie sa faci dovada ca ai absolvit bla, bla, bla... 

In privinta expirarii permisului, exista rubrica data expirarii, dar la mine e pusa o liniuta acolo. Probabil ca la permisele mai noi s-au gindit sa foloseasca rubrica aia la ceva...

Oricum, exista si articolul 7 din sus-mentionatul ordin: "Certificatele  internaţionale  de  conducător  de  ambarcaţiune  de agrement,  indiferent  de  clasa  acestuia,  emise  anterior  intrării în  vigoare  a prezentului  ordin  se  vor  preschimba  cu  prezentarea  certificatelor,  eliberate conform prevederilor art. 3 alin. (2)
lit. b)"
Adica trebuie sa mearga toata lumea la niste controale medicale si sa ne scoatem hirtie ca nu sintem "cu capul".

E si normal sa expire plasticele astea, pentru ca la reinnoire trebuie sa platesti citeva sute de lei. Pai ce credeai, ca ai platit o data si e al tau pe viata? Nu tata, platesti o data la cinci ani (sau mai des, ca nu scrie in lege termenul) ca bugetul e in suferinta. Flota am baut-o (prin reprezentanti) si ANR-ul aduna de unde (mai) poate...  >:(

drmarius

Cu siguranta este necesar sa fie mentionat pe carnet S, mai ales ca doar unele scoli sunt acreditate.

12iuli34

Eu am obținut permisul în decembrie și nu are termen de valabilitate pe el.

bluenote

Buna seara! Va multumesc pt raspunsuri. Cateva precizari: Florio, la mine pe carnet nu scrie nicaieri cand expira, scrie la pct 11 cand a fost eliberat si la pct 13 e spatiu liber, nu e nimic trecut acolo. In 2014, cand l-am preschimbat cu plastic din asta nou, domnul de acolo mi-a zis ca dupa 5 ani sa vin cu fisa medicala sa preschimb si cardul asta nou. Asa mi-a ramas in minte "valabilitatea de 5 ani". Poate n-am inteles eu bine sau n-am fost atent la ce mi s-a spus. Cand am intrebat despre mentionarea clasei S pe carnet, am avut in vedere ceea ce a precizat colegul de forum Pelicanul. Tocmai faptul ca nu am gasit in niciun text de lege obligatia celor care au absolvit un curs autorizat de sailing sa aiba si bifa pe carnet, m-a determinat sa va cer parerea. Eu nu ma duc sa-mi preschimb carnetul, dar sunt curios daca, spre exemplu, intr-un concediu in Grecia,  voi putea sa inchiriez fie si pt 2-3 zile un velier, doar cu diploma de absolvire, fara mentiune si pe carnet. Daca voi intampina vreodata probleme din lipsa bifei, am sa dau de stire. Multumesc tuturor pt solicitudine!

kama3

Art. 7. - Certificatele internaţionale de conducător de ambarcaţiune de
agrement, indiferent de clasa acestuia, emise anterior intrării în vigoare a
prezentului ordin se vor preschimba cu prezentarea certificatelor, eliberate
conform prevederilor art. 3 alin. (2) lit. b).

In cat timp ca in ordin nu am vazut precizat, iar pe permisul meu nu scrie ca ar avea o anume valabilitate.

ghrt

bluenote, părerea mea proprie şi personală este că în România poţi circula doar cu certificatul emis de o şcoală acreditată, fără S pe carnet, dar în altă ţară trebuie să ai pe carnet S-ul. Explicaţia: aici şcoala este acreditată şi cei care te pot verifica ştiu sau ar trebui să ştie; în străinătate nu poţi să te prevalezi decât de prevederile Convenţiei ICC, care stabileşte că pentru vele trebuie să ai înscris S-ul.
Personal consider că este o scăpare de redactare a legii şi ar fi bine să îţi înscrii S-ul cât mai repede.

Danillo4x4

Daca ai luat S-ul, trebuie preschimbat permisul, se modifica punctul ICM cu ICMS

Trimis de pe al meu HUAWEI VNS-L21 folosind Tapatalk

drmarius

In Grecia la închiriat in majoritatea cazurilor este obligatorie asigurarea. Nu stiu cat se uita la certificatul radio dar cred ca la permis sunt atenti.

A dat cineva examenul pentru categoria B doar cu vechime in D? Am sustinut de curând examenul pentru C si apoi m-am gândit la varianta de a da direct B ul având D ul de 10 ani. In ordin apare o vechime in C sau D. Neoficial cu cine am vorbit de la capitania Constanta si Giurgiu este necesara vechimea ptr categoria C.

bluenote

kama3, ghrt, Danilo 4X4: Va multumesc pt lamuriri!
drmarius: Stiu cum e in Grecia la barci motorizate, dar n-am inchiriat deocamdata ceva cu vele. In ceea ce priveste B-ul, fii convins ca trebuie sa ai (2 ani, parca) vechime la C, D-ul nu conteaza in ecuatia asta.

kama3

Eu nu m-am lamurit.
In cat timp trebuie preschimbarte permisele vechi?
Cel  vechi nu are valabilitate, iar ordinul nu prevede un termen pentru preschimbare.

pelicanul

Citat din: kama3 din Ianuarie 07, 2018, 12:38:27 PM
Eu nu m-am lamurit.
Cel  vechi nu are valabilitate, iar ordinul nu prevede un termen pentru preschimbare.

Se vor publica niste "norme de aplicare", apoi niste "precizari" si apoi o "rectificare a precizarilor". Oamenii lucreaza, nu se tin de goange...  ;)

Florio

Citat din: kama3 din Ianuarie 07, 2018, 12:38:27 PM
Eu nu m-am lamurit.

În momentul de față permisele neavând termen de valabilitate înscris, nu se schimbă, preschimbă, înnoiesc sau confirmă.
Singurele care se preschimbau erau Certificatele de Ambarcațiune de Agrement, care aveau un termen de 5 ani, trecut pe una din file. De doi ani, acestea se eliberează fără un termen de valabilitate.

Dacă apar modificări la legislație, vom fi atenți :)