Dunărea- Avize frontieră- legislație 2018

Creat de Florio, Februarie 16, 2018, 02:33:00 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Florio

"Agrementul" omniprezent ca termen în legislație, ne-a creat multe dispute nefiind bine clarificat. Chiar zilele trecute discutam cu Răzvan (Căpitanu") despre o simplă testare a unui motor în zona Oltenița, când au avut ceva probleme cu cei de la frontieră pe motiv că fac agrement, fără permisul necesar :) 
Anul trecut au existat niște precizări ale IGPF/ DSCTF, despre care chiar lucrătorii politiei de frontieră nu știau. Am verificat asta la ultima ieșire cu caiacul, în luna decembrie.
Așadar acum, avem un răspuns oficial pe care îl vedeți mai jos, în care se precizează clar că simpla posesie a unei ambarcațiuni nu înseamnă activitate de agrement și nu necesită aviz de agrement.
Activitate de agrement este considerata o activitate comercială cu acest scop. Punct.


Dacă ieșiți pe Dunăre, poate ar fi bine să aveți o copie a acestei adrese. În caz că unii lucrători PF nu au aflat încă.

radu andritoiu

so, keep floating for pleasure

cristeache

Multumim, Florio

Eu fac parte din doua tabere:
- din cea care vrea sa schimbe lucrurile in bine
- din cea care isi economiseste  nervii si-si salveaza timpul de "agrement", concediu, etc.

Iti multumesc in numele ambelor tabere.

P.S.

Asta se cheama ca sunt bipolar d-ala?  ;D

Cristi


crysty

Multumim Florio!
Nu stiu cat va fi acceptata de catre politia de frontiera din alte zone - Constanta sau Tulcea; normal ar fi sa fie luate in seama si de acestia datorita unicitatii legilor in Romania.

pelicanul

La Constanta nu s-a facut niciodata aceasta confuzie. E adevarat ca trebuie sa obtii in fiecare an avizul PF, dar e suficient sa scrii in formular "agrement in scop personal" si toata lumea stie despre ce e vorba.

Florio

Cu plăcere, băieți :) .
Nu cred că o să se întâmple să nesocotească cineva legislația expusă în această adresă, legea e una pentru toți.
Dealtfel și poliția de frontieră are oameni de o calitate deosebită, nu se compară cu cei de pe șosea. 

Dacă prin absurd, cineva ar nesocoti legile care i-au fost și aduse la cunoștință, aceasta se încadrează la abuz în serviciu. Și nu, n-au reușit să disculpe treaba asta, punându-i praguri de 200 000 de euro :) .

deltasub

Sa speram ca e valabila și pentru capitaniile Braila și Galati

Florio

Citat din: deltasub din Februarie 16, 2018, 10:25:42 PM
Sa speram ca e valabila și pentru capitaniile Braila și Galati

Păi este tot Dunăre, cu prerogativele ei. Iar acolo nici măcar nu e frontieră directă cu alt stat :) .   
Precizarea postată de mine e valabilă pentru cei care navighează în barca proprie. Nu și pentru cei care pescuiesc, acestora la va trebui un permis de agrement.

iris

Multumesc Florio,eu umblu mult pe Dunare la frontiera cu Serbia,poate ca o sa-mi fie utila informatia(am si tiparit-o si ma duc chiar acum sa o pun la actele barcii)
:))

bluenote

Dar ce stiti despre felul in care e reglementata circulatia cu caiacul, spre exemplu, pe lacurile si baltile din RO? Caz concret: acum cativa ani (prin 2012-1013, parca) eu mi-am dus un caiac in curtea bunicilor, din satul Manastirea, jud Calarasi. Din curtea lor si pana la lacul Mostitea, sunt doar cateva zeci de metri. Am lansat caiacul sa ma plimb pe Mostistea (care e destul de mare, cateva mii de hectare), dar dupa vreo 30-40 de minute vad pe mal masina unei firme de paza si cum imi faceau semn sa ma intorc la mal. Cand am ajuns, mi-au spus ca luciul de apa are un administrator, ca e arie protejata de Guvern, iar firma care administreaza a investit in fondul piscicol, iar eu n-am voie sa ma plimba cu caiacul acolo. Le-am explicat ca nu sunt pescar, n-am nicio ustensila de pescuit nici la mine si nici acasa, deci doar ma plimb in scop recreational. Pana la urma am iesit, pt ca m-au amenintat ca vor suna la politie, ca ei sunt firma de paza si au proceduri. In fine, n-am mai fost cu caiacul pe Mostistea, dar mi se pare deplasat sa n-ai voie sa te plimbi macar, in conditiile in care in toata copilaria mea ne plimbam pe Mostistea, in vacantele de vara, cu o camera de tractor (eram si patru copii pe o camera :) ), pescuiam si noi copiii si locuitorii din sat fara vreo opreliste, iar acum balta are administrator care nu te la sa decat s-o privesti. Complet aiurea!

gvincentiu

In principiu conform legii apelor, ai voie sa te plimbi. Mai putin daca in actul de concesiune intre Primarii/consiliul judetean si administrator nu se precizeaza expres acest lucru (interzicerea activitatilor de agrement - practic schimbarea destinatiei unui lac). Ideal ar fi sa citesti actul de concesiune ce se afla la primarie/CJ. Ar trebui sa fie public, cred ca daca faci o cerere poti sa-l citesti. Si sa le schimbi procedurile celor de la paza.
Vei fi uimit ce poate sa cuprinda un astfel de act de concesiune. Si te vei intreba de ce nu ai facut tu asta....
Ganduri bune !

Florio

Exact cum spune Vincențiu. Concesionarea pentru piscicultură nu are ca obiect luciul apei, deși toți concesionarii sar în sus pe tema asta. E firesc, peștele  crește în bazinul apei , nu pe luciu :)
Legea apelor spune că ai drept de acces nestingherit la orice apă din patrimoniul românesc, dacă nu are regim special. Regimul special prevede condițiile, după caz.
Există și ape la care nu ai acces pe luciul lor, în cazurile când acest luciu a fost deja concesionat pentru agrement, unui operator economic ce are acest obiect de activitate.

bobinuta

Salutare tuturor!
Excelent materialul postat de Florio si ma bucur ca cel putin in 2018 existau sefi de la PF care erau in stare sa semneze raspunsuri bine documentate !

In completare fata de cele deja mentionate, mai adaug cele de mai jos.

Partea 1: extras din site-ul IGPF
(https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-activitati-avizate-41.html)

Activitati ce se desfasoara in zona de competenta a Politiei de Frontiera numai cu avizul acesteia
Conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a Romaniei, actualizata, sunt considerate zone de frontiera / zone supuse regimului de control al Politiei de Frontiera urmatoarele:
- teritoriul aflat pe o adancime de 30 km. fata de frontiera de stat si tarmul Marii Negre, catre interior;
- suprafata aeroportului sau a portului cu platformele, imobilele si instalatiile aferente - in judetele din interiorul tarii, unde functioneaza aeroporturi si porturi deschise traficului international;
- fasiile de teren, situate pe o adancime de 10 km de o parte si de cealalta a malurilor Dunarii interioare, deschisa navigatiei internationale, inclusiv bratul Macin in intregime.
Drept urmare, conform acelorasi prevederi legale, activitatile ce urmeaza a fi derulate in zonele de frontiera / zonele supuse regimului de control al politiei de frontiera, trebuie avizate de catre institutia noastra sau structurile subordonate.

A) Inspectoratele Teritoriale ale Politiei de Frontiera si Garda de Coasta avizeaza:
[...]
- pescuitul sportiv (nu este necesar dosar de avizare)
B) Sectoarele Politiei de Frontiera si Grupurile de Nave avizeaza:
- accesul persoanelor in fasia de protectie a frontierei de stat pana la culoarul de frontiera sau malul apelor, dupa caz, cu aprobarea administratiei publice locale;
- accesul persoanelor, numai prin locurile si in conditiile stabilite de administratia publica locala, pentru efectuarea unor activitati dincolo de fasia de protectie a frontierei de stat, in situatia in care aceasta se constituie mai in adancime, precum si in insulele si ostroavele apartinand statului roman, situate in apele de frontiera;
- pastrarea in locurile stabilite de capitaniile de port sau, dupa caz, de autoritatile administratiei publice locale a barcilor si ambarcatiunilor inmatriculate potrivit legii, aflate pe apele de frontiera si apele maritime interioare (nu este necesar dosar de avizare);
- desfasurarea activitatilor de agrement si sportive in apele de agrement (nu este necesar dosar de avizare);
- pasunatul animalelor, in timpul zilei pana la fasia de protectie a frontierei de stat, la frontiera externa, sau pana la culoarul de frontiera, la frontiera interna, iar noaptea, pana la 500 metri fata de acestea, catre interior, in locurile stabilite de autoritatile administratiei publice locale (nu este necesar dosar de avizare);
- vanatoarea organizata a animalelor de prada, pe adancimea de 500 metri de la fasia de protectie a frontierei de stat, la frontiera externa, sau de la culoarul de frontiera, la frontiera interna, catre interior, pe baza hotararilor consiliilor locale (nu este necesar dosar de avizare).
Sancțiuni
- Sefii structurilor politiei de frontiera care au eliberat avizele au obligatia de a organiza si de a executa controlul modului de desfasurare a activitatilor avizate.
- In situatiile in care, prin activitatea de control, este constatat faptul ca nu se respecta conditiile stabilite prin aviz, persoanele fizice sau juridice avizate sunt sanctionate contraventional.
- In situatia in care se constata savarsirea, in mod repetat, a contraventiei de nerespectare a obligatiilor prevazute in avizul eliberat de catre seful directiei teritoriale a politiei de frontiera sau de seful structurii de coordonare a punctelor de trecere aeroportuare, persoanele fizice sau juridice avizate sunt sanctionate cu amenda si retragerea avizului.

Partea a 2a - Extras din OUG nr. 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a României

Art. 42
(1) Activităţile de agrement şi sportive în apele de frontieră se pot desfăşura cu aprobarea căpităniei de port sau, după caz, a administraţiei publice locale şi cu avizul şefului sectorului poliţiei de frontieră.

(2) În apele de frontieră, în marea interioară şi în marea teritorială navele cu excursionişti, precum şi orice altă navă sau ambarcaţiune nu au voie să acosteze decât în porturi sau în alte locuri special amenajate în acest scop. În caz de forţă majoră acostarea se poate face în orice punct de pe malul românesc, anunţându-se cea mai apropiată formaţiune locală a poliţiei de frontieră sau, în lipsa acesteia, a poliţiei. Dispoziţiile acestui alineat nu se aplică cetăţenilor români posesori de bărci.

Mi se pare interesanta urmatoarea observatie.
In urma unei conversatii cu cei de la PF Giurgiu, acestia considera caiacul o ambarcatiune sportiva, deci excursiile cu caiacul sunt clasificate drept activitati sportive. De aceea, tot ei mi-au spus ca inainte de a iesi pe apa cu caiacul, trebuie sa trimit un E-mail la o adresa a celor de la STPF Giurgiu.
Conform Art.42 alin(1) din OUG 105/2001 (mai sus citat), exact asta ar si reiesi.
... Dar... daca revizuiti ce am citat de pe site-ul IGPF in Partea 1 punctul B) al acestei postari, reiese exact contrariul: ca activitatile sportive nu necesita dosar de avizare (in speta, avizarea PF).

Ce parere aveti ?
Voi ridica problema tot catre STPF si daca voi primi vreun raspuns, voi reveni pentru a-l adauga.

Ape linistite si vreme buna s-aveti !
Cezar
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube