Confectionare tangon

Creat de Florio, August 11, 2011, 09:33:59 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Florio

Dupa cum vedeti, m-am pus pe treaba acum cand mai e putin din sezon :).
Vreau sa confectionez un tangon reglabil, mie fiindu-mi necesara lungimea de 3,3 m . Mare socoteala nu e cu tangonul asta, e o teava de o anumita lungime, care are la ambele capete cate o prindere care seamana cu o carabiniera.
Tangonul e necesar la vanturi purtatoare, pentru a tine coltul de scota departat de axul barcii, astfel intra vantul bine in vela si ea, vela, lucreaza eficient.

Acum, de teava de aluminiu sau duraluminiu e simplu sa fac rost. Insa am probleme in a improviza prinderea de capat, acea "carabiniera" .  Si va cer parerea tot voua, fiindca brainstorming-ul de forum functioneaza excelent :) !
Atasez aici doua poze ale piesei originale, si poate gasim o modalitate de a o inlocui cu ceva ce exista prin Romania.

Florio

#1
Piesa de capat este o carabiniera pentru a fi usor de prins si eliberat gaiul ( scota manevrata prin tangon ). E bine sa fie o carabiniera in care cuiul se trage in jos, si nu una ca aceea de alpinism, dar daca nu gasesc alta metoda, o sa o folosesc si pe cea din urma.
   Daca tot am hotarat sa fac singur un tangon, am zis sa fie extensibil, ca poate nu nimeresc cea mai buna lungime, sau poate ma apuca nebunia sa-mi schimb barca cu una mai mare :) . Ori pur si simplu il imprumut unuia dintre voi pentru barca lui. Un extensibil nu mi se pare greu de facut si un alt avantaj ar fi ca il pot strange in momentele in care nu il folosesc.
    O prima idee este sa folosesc doua tevi de 1,85 - 1,9 m potrivite ca diametre, pentru a intra una in cealalta. Astfel se vor petrece pe o lungime de 20-25 cm si va rezulta o teava ajustabila, de maximum 3,3m.
  Dar din ce sa fac prinderile de capat ? :)

Levy

#2
Un sudor bun in inox poa sa-ti faca dupa poza de mai los.Poate-i dai tema de casa lui sspol daca e de acord ;D
Si ai grija la alegerea materialului pentru teava.Duraluminiul original are rezistenta la rupere aproape de 3 ori mai mare ca si aluminiul obisnuit.Cel mai bun e aliajul care incepe cu cifra 6 ceva in genul 6012 sant prea lenes sa mai caut acum pe net dar daca nu vei gasi iti pot spune exact notatia.
Bafta

Florio

Chiar asa, Levi, o mare scofala n-ar fi piesa asta. Doar ca sudura si lucrul cu inox nu e la indemana oricui, altfel o faceam aici in curtea proprie.
Eu m-as uita si sa cumpar un capat de tangon, de pe net. Am gasit si nu prea. Iar cumparaturile aste de pe Ebay nu sunt punctul meu forte ci dimpotriva.
Mai stiu ca se foloseste aluminiu anodizat pentru piesele astea din yachting, dar nu stiu nici macar ce inseamna, nu mai vorbesc de ce avantaje ar avea. Cred ca Orafaz e tatic in metale, asa imi amintesc eu :)

orafaz

Nu e Orafaz tatic in metale, doar ca ma impiedic de ele zilnic. Din pacate, ele sunt doar feroase (in principal oteluri), deci nu pot sa-mi dau cu parerea.

Delafluviu Guzi

#5
Citat din: Florio din August 11, 2011, 06:49:58 PM
Mai stiu ca se foloseste aluminiu anodizat pentru piesele astea din yachting, dar nu stiu nici macar ce inseamna...
Poate ca aluminiul ala anodizat, are legatura cu fenomenul de electroliza a apei care ar stimula coroziunea datorita incarcaturii de energie electrostatica a barcii plus salinitatea apei, daca acea componenta catod nu ar fi.
Din cate imi amintesc, nea Nicu din Slobozia, la barca lui are undeva o piesa  montata  pe post de catod (consumabil), tocmai pentru a se proteja de astfel de fenomene, pe barca.
Nu pot intra in detalii pentru ca nu sunt suficient de documentat, la o adica.

Levy

Deci cum zice Vanghelie ;D aliajul cel mai bun pentru teava arfi 6061.Din aluminiu bineinteles.Pe la baneasa ar fi am inteles ceva ateliere de reparat avioane.Poate ai avea noroc pe acolo daca cunosti pe cineva.Nu stiu cat de mare e efortul generat de spinnaker dar poate ai putea folosi si niste tuburi de la betele de pescuit alea mai groase din capatul cu mulineta.
Am gasit pe ebay niste piese asemanatoare cam cu ce cauti tu dar cred ca ar trebui modificat.Daca te incalzesc cu ceva pot sa cumpar de aici.Costa cam 5-6 euro bucata.Sant din inox rezistent la apa sarata si aici.Capete originale nu prea am vazut pe ebay dar la alte magazine online costa cam in jur de 50-60 de euro in functie de diametru.

Levy

@ Guzi-cred ca anodizarea se numeste eloxare si consta in tratarea suprafetei piesei printr-un tratament electrolitic daca bine imi amintesc care ii da diferite culori metalice.Anodizarea nu prea are imprtanta numai estetica pentru ca orice aliaj de aluminiu isi formeaza la suprafata un strat de oxid protector.

Florio

AM observat ca orice piesa de aluminiu lasa urme la frecare, manipulare, contact de orice fel. Ma gandeam ca aceasta anodizare ii confera si o protectie, asa cum spunea Levy.  Ei, mai am o saptamana la dispozitie sa confectionez tangonul cu pricina.
Acum sunt in Tomis si astept sa vina amicii  sa sarbatorim diverse. Zilele astea avem prilejul zilei marinei. Si doua regate :) .
INtre timp se inmultesc barcile: in seara asta am ajutat un prieten sa-si puna noua achizitie,  un velier foarte cochet, de 7m, la apa.
Lucru care se cere asijderea, sarbatorit  :))
CU ocazia acestor "imprieteniri" poate mai culeg informatii cu privire la tangoane :)

gvincentiu

Marite, pune pentru noi si ceva poze, sa ne clatim ochii cu apa sarata!
Ganduri bune !

Delafluviu Guzi

Citat din: Levy din August 11, 2011, 11:06:13 PM
@ Guzi-cred ca anodizarea se numeste eloxare si consta in tratarea suprafetei piesei printr-un tratament electrolitic daca bine imi amintesc care ii da diferite culori metalice.Anodizarea nu prea are imprtanta numai estetica pentru ca orice aliaj de aluminiu isi formeaza la suprafata un strat de oxid protector.
Multumesc Levy...m-ai scos din "intuneric" !

menestras

Si daca se fac minunatul tangon din doua bare din lemn care se cupleaza cu o mufa filetata? Iar la capetele care necesita prindere cu dispozitivul tip carabina, se monteaza chiar o carabina mai tapana care se sudeaza pe o piesa metalica ce se ataseaza usor de lemn. Si asa scapi de oxidare.  O lacuiesti si gata. Ba o mai si poti ciopli cu motive traditionale.