Reparatii derivor

Creat de Florio, Mai 20, 2011, 11:12:23 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Florio

La topicul "rasini si fibra" incadrez si eu o intrebare celor care lucreaza bine cu asa ceva :)

Astazi am demontat derivorul fiindca nu il inspectasem niciodata. Nici cand am cumparat barca. Si fiindca peste cam 2 saptamani vreau sa plutim impreuna, am zis ca e imperios necesar sa ne vedem la ochi: eu si derivorul.

EI bine, cu ocazia asta am vazut ca mecanismul e foarte simplu. un ax de inox trece prin zona de sus a derivorului si il rabateaza in corpul barcii. Axul e sustinut de un profil "U" de inox, prins in corpul barcii printr-un surub. Simplu si eficient.
Derivorul este din fibra de sticla de cca 4mm grosime, gol pe dinauntru, si are patru mici orificii (doua in partea de sus, doua jos) prin care intra apa, ingreunandu-l si  dandu-i inertie .
  Derivorul este in stare foarte buna, chiar si stratul de gelcoat de sub antivegetativa, e perfect.
In schimb locul unde trece axul de inox, s-a largit si se casca trist, o gaura. Dupa cum vedeti in poze.

Ce metoda ma sfatuiti sa folosesc, pentru a umple si rigidiza acest punct, care e destul de solicitat ?

Mentiuni : in zona de sus, unde culiseaza, vad in interior prin gaura, o spuma poliuretanica . Destul de roasa .  EU ma gandeam sa umplu acest spatiu cu fibra de sticla si sa ii injectez rasina. De care rasina poate ma sfatuiti tot voi :)  As lasa un orificiu exact cat axul, iar totul va fi mult mai durabil daca si interiorul va contine masiv, rasina.

Florio

N-am reusit sa pun toate pozele intr-un singur mesaj, dar iata in continuare:) :

Florio

Axul cu profilul de sustinere

Levy

Ar merge injectat rasina epoxi cu "rumegus" din fibra de sticla daca incape pe gaura in orice caz rasina sa fie armata cu ceva ca singura nu tine.Si un de e gaura as face o bucsa din bronz grafitat sau alama cu cateva rizuri pe ea ca rasina sa faca aderenta si as lipi-o asa.Daca axul e din inox bucsa nu e bine sa fie tot din inox ca apare fenomenul de ecruisare daca bine imi aduc aminte din scoala
si se poate bloca.Locul trebuie bine smirgheluit inainte si curatat cu acetona asta e tot secretul ca pe praf si mizerie rasina nu face priza.

Florio

Citat din: Levy din Mai 21, 2011, 09:23:33 AM
Ar merge injectat rasina epoxi cu "rumegus" din fibra de sticla daca incape pe gaura in orice caz rasina sa fie armata cu ceva ca singura nu tine.Si un de e gaura as face o bucsa din bronz grafitat sau alama cu cateva rizuri pe ea ca rasina sa faca aderenta si as lipi-o asa.Daca axul e din inox bucsa nu e bine sa fie tot din inox ca apare fenomenul de ecruisare daca bine imi aduc aminte din scoala
si se poate bloca.Locul trebuie bine smirgheluit inainte si curatat cu acetona asta e tot secretul ca pe praf si mizerie rasina nu face priza.

Multumesc, Levy.
Si eu m-am gandit ca e bine sa fac un lagar metalic pentru axul de inox. Lagar pe care sa il incastrez in epoxy.
Dar nu am experienta in lucrul cu rasini si stiu ca sunt mai multe tipuri. Important e sa faca priza pe rasina existenta. Loc am,  sa pot curata marginile si interiorul.
Pe axul de inox si pe profilul care il sustine, vad si cateva mici  si aleatorii rosaturi, probabil din corodarea apei marine si din electroliza la care sunt supuse piesele metalice. Barca a navigat mult pe Canalul Manecii si apa e mult mai coroziva decat a Marii Negre.
  Daca spui ca o bucsa de bronz ar fi mai nimerita, o sa caut un strungar.
Si apoi mesteresc la derivor, cu Bogdan Buciu, care s-a oferit astazi sa-mi dea un ajutor. :)

Florio

Ce am mai cititit aleator despre fibra de sticla, e ca exista cateva tipuri de tasaturi, intre care si una in care fibrele sunt dispuse aleator, ca intr-o impaslitura . Cu asa ceva as umple golul si as injecta apoi o rasina potrivita pentru a face priza cu corpul derivorului.

Levy

Eu as face bucsa din 2 jumatati care se infileteaza una in alta.Una cu filet exterior si una cu filet interior.Si la capete flanse de fiecare parte.La jumatatea cu filet exterior filetul ar servi pentru a face rasina priza mai buna.Pe cealalta jumatate cu filet interior as face cateva rizuri transversale tot pentru priza.Strangi bucsa pe derivor cu ajutorul flanselor dupa care insurubezi cate 2 sau 3 holzsuruburi din inox pe fiecare flansa pentru blocare.
Eu as face un amestec din rasina,bubbles(bilute de silicat) si rumegus de fibra de sticla.Si dupa ce am terminat de umplut gaura si am fixat bucsa as mai lamina 2-3 rondele de tesatura peste fiecare bucsa ca sa le sigilez " a vie".
Ca si rasina as recomanda una speciala pentru asemenea scopuri.Cei de la West sport din arad sant distribuitori ai firmei R&G din germania.Este o firma foarte buna dar are preturi de farmacie(citeste foarte scump).Dar la cantitatile care-ti trebuie tie nu va fi o avere.Uita-te pe siteul lor in engleza si vei vedea ca au rasini special numai pentru lipit si de mai multe feluri.
Spor la treaba

HOME MADE

scurt ca sint grabit,levi are dreptate cu bucsa,DAR foloseste acelasi tip de rasina ca si aceea din care e facut derivorul!!!foloseste cit mai multa fibra de sticla,introdu chiar fortat in jurul bucsei fibra,fibra da rezistenta,imbiba bine fibra dupa,(chitul singur nu tine,crapa in timp scurt)eventual amesteca cu chit din fibra tocata,bafta!

Florio

Citat din: HOME MADE din Mai 23, 2011, 01:44:57 PM
scurt ca sint grabit,levi are dreptate cu bucsa,DAR foloseste acelasi tip de rasina ca si aceea din care e facut derivorul!!!foloseste cit mai multa fibra de sticla,introdu chiar fortat in jurul bucsei fibra,fibra da rezistenta,imbiba bine fibra dupa,(chitul singur nu tine,crapa in timp scurt)eventual amesteca cu chit din fibra tocata,bafta!

Am inteles, comandante ! :)

Sa aveti zile frumoase in Delta !

Florio

Citat din: Levy din Mai 21, 2011, 11:02:58 PM
Eu as face bucsa din 2 jumatati care se infileteaza una in alta.Una cu filet exterior si una cu filet interior.Si la capete flanse de fiecare parte.La jumatatea cu filet exterior filetul ar servi pentru a face rasina priza mai buna.Pe cealalta jumatate cu filet interior as face cateva rizuri transversale tot pentru priza.Strangi bucsa pe derivor cu ajutorul flanselor dupa care insurubezi cate 2 sau 3 holzsuruburi din inox pe fiecare flansa pentru blocare.
Eu as face un amestec din rasina,bubbles(bilute de silicat) si rumegus de fibra de sticla.Si dupa ce am terminat de umplut gaura si am fixat bucsa as mai lamina 2-3 rondele de tesatura peste fiecare bucsa ca sa le sigilez " a vie".
Ca si rasina as recomanda una speciala pentru asemenea scopuri.Cei de la West sport din arad sant distribuitori ai firmei R&G din germania.Este o firma foarte buna dar are preturi de farmacie(citeste foarte scump).Dar la cantitatile care-ti trebuie tie nu va fi o avere.Uita-te pe siteul lor in engleza si vei vedea ca au rasini special numai pentru lipit si de mai multe feluri.
Spor la treaba

As incerca un sfat si de la Policolor in ceea ce priveste rasina. Am inteles ca acolo lumea se pricepe .
In rest voi vedea cat de priceput am sa fiu :)

Levy

,DAR foloseste acelasi tip de rasina ca si aceea din care e facut derivorul!!!

Derivorul e facut sigur din rasina poliesterica care o data uscata si din care a iesit si stirenul sigur nu va mai face priza cu poliesterica
proaspata eventual numai daca vei folosi un primer pentru priza care e tot din epoxidica.Nu vreau sa inventez din nou apa calda dar sant chestii care se invata la teoria materialelor compozite si scrise de cei care au inventat rasinile si celelate materiale.
Deci, vorba lui vanghelie poliesterica prospata pe poliesterica uscata never ever,epoxi pe poliester merge daca inainte a fost aplicata o tesatura de smulgere(abreisgewebe,traducere mot a mot) sau se curata bine cu smirghel de 40-80 si se degrseaza cu acetona.
La cantitatile care-i trebuie lui Florio sigur nu va trece de 30-40 de euro chiar daca va folosi materiale de calitate.Nu merita sa economisesti in locuri care trebuie sa prezinte siguranta si sant greu aceesibile.Mai ales ca suma e foarte mica.Asta e numai parerea mea acum fiecare face dupa cum crede.

Florio

Citat din: Levy din Mai 23, 2011, 04:44:36 PM
,DAR foloseste acelasi tip de rasina ca si aceea din care e facut derivorul!!!

Derivorul e facut sigur din rasina poliesterica care o data uscata si din care a iesit si stirenul sigur nu va mai face priza cu poliesterica
proaspata eventual numai daca vei folosi un primer pentru priza care e tot din epoxidica.Nu vreau sa inventez din nou apa calda dar sant chestii care se invata la teoria materialelor compozite si scrise de cei care au inventat rasinile si celelate materiale.
Deci, vorba lui vanghelie poliesterica prospata pe poliesterica uscata never ever,epoxi pe poliester merge daca inainte a fost aplicata o tesatura de smulgere(abreisgewebe,traducere mot a mot) sau se curata bine cu smirghel de 40-80 si se degrseaza cu acetona.
La cantitatile care-i trebuie lui Florio sigur nu va trece de 30-40 de euro chiar daca va folosi materiale de calitate.Nu merita sa economisesti in locuri care trebuie sa prezinte siguranta si sant greu aceesibile.Mai ales ca suma e foarte mica.Asta e numai parerea mea acum fiecare face dupa cum crede.

Nici nu ma gandesc sa fac economie la un asemenea element al barcii :)  . Si in principiu nu ma gandesc deloc la economii in ce priveste barca :) , hahahah.... stiu pescari care dau sume fabuloase pe lansete, momeli si alte sacaieli :)
 Despre reparatia in sine: am vorbit astazi la Polydis cu o cocoana care parea ca stie foarte bine ce vorbeste. Adica femeia tehnica: rara avis, insa foarte sigura in exprimare, cu idei concise.
Cocoana zice ca indiscutabil trebuie sa folosesc exact tipul de rasina din care e facut derivorul (ca si restul barcii dealtfel ) . De asemenea imi spune ca pentru cele 3-4 mici ciupituri in gelcoat, imi poate da o cantitate de parafina, una de gelcoat si o reteta, prin care transform gelcoat-ul intr-un topcoat.
 Metoda o stiam si de la Vali, desigur :), insa e reconfortant sa auzi confirmari .
Aplicarea o cunosc din filmuletele de pe youtube.

Eu dau "search" pe situl producatorului si vaz ca scrie negru pe alb " straturile de fibra sunt impregnate in rasina poliesterica " .
La fel si gelcoat-ul este poliesteric.
  Doamna doctor in rasini imi spune clar ca orice alt tip (de rasina) nu va adera. Indiferent cat de superioara calitativ ar fi.

Florio

@ Vali:  i-am spus de rasina "epifen" , dar se pare ca producatorul tine la ideea folosirii aceluiasi tip de .....
   Hai ca de atatea "rasini" zice lumea ca vorbim porcos  ;D...si zau ca nu e cazul  :)

Florio

INca o chestiune importanta.
Orificiul initial s-a largit anapoda, diform, in asa fel ca m-am intrebat serios daca o sa pot repune axul in pozitia exacta.
M-am uitat astazi cu Guzi si am gasit solutia: furca de sustinere a axului ne va da pozitia exacta, fiindca derivorul are un pinten la partea de sus, un opritor care ramane blocat in capatul furcii pentru a nu bascula si inspre prova.
   Deci " problem solved " :)

Vali

Salutare din partea braconierului, si scuze ca postez rar, afara e cuptor, si eu polizez, bat fibra, dau vopsea cu kistolu', intr-un cuvant tai lemne si bat si cuie  :P.

Parerea mea scurta despre remedierea gaurii din derivor pentru pivot: bucsa de bronz prinsa intr-un chit epoxidic, in interiorul derivorului. Chitul e cel mai bine sa fie facut din 100-200 grame de rasina epoxy buna, cum sunt Epiphen sau Resoltech de la Polydis, in amestec cu rumegus cat mai fin. Important e ca suprafata interioara a peretilor derivorului sa fie bine curatata, sa ajunga epoxy-ul in contact cu "carnea fibrei".
Exista o multime de argumente teoretice pro sau contra folosirii de rasina poliesterica sau epoxidica, insa rezultatele cele mai bune se obtin in urma probelor practice. Din tot ceea ce am folosit pana acum, chitul din epoxy cu rumegus fin a fost cea mai rezistenta solutie de remediere a pieselor supuse la solicitari intense. Sunt o multime de argumente teoretice si practice in favoarea epoxy, principalele fiind proprietatile sale adezive deosebite si rezistenta mecanica de exceptie.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau