Alegere lanseta

Creat de Sam, Octombrie 16, 2018, 11:23:51 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Sam

Salutare,

In ultimii ani, lansetele s-au diversificat atat de mult, incat a devenit foarte dificila alegerea uneia. Daca urmaresti recomandarile producatorilor, risti sa te apuce disperarea – ar trebuie sa-ti cumperi cate o lanseta pentru fiecare tip de montura sau naluca pe care vrei sa o folosesti!
Fiind pasionat de pescuitul la spinning, am pus laolalta o serie de informatii culese din diverse surse, care sper sa-i ajute pe cei care-si doresc sa cumpere o astfel de lanseta (si nu numai!).
Multumesc anticipat celor care vor sa adauge informatii la acest subiect!

Actiunea Lansetei (Rod Action) – descrie cat de mult se indoaie lanseta la aplicarea unei presiuni pe varf.
•   Extra Fast sau Heavy Action sau Foarte Rapida sau De Varf; se indoaie cam pana la un sfert din lungimea lansetei
•   Fast sau Medium to Heavy Action sau Rapida sau De Varf; se indoaie cam pana la o treime din lungimea lansetei
•   Moderate sau Medium Action sau Medie sau De Mijloc; se indoaie cam pana la jumatate din lungimea lansetei
•   Slow sau Light Action sau Lenta; se indoaie cam pana in treimea inferioara a lansetei

•   Cele Extra Fast sau Fast/De Varf se recomanda pentru monturi cu un singur carlig sau ancora (jig, rotative, oscilante, shad, soft bait, etc...). Sunt foarte sensibile, se simte imediat muscatura slaba (ex. salau), pentru a realiza rapid inteparea. Ca dezavantaj, cu aceste lansete se controleaza ceva mai greu pestele in timpul drill-ului, sunt mai putin flexibile.
•   Cele Medium/De Mijloc sunt foarte versatile, se recomanda pentru monturi cu 2-3 ancore (woblere, momeli de fund), sensibilitate medie (dar avand 2-3 ancore, cresc sansele de agatare a pestelui)
•   Slow/Light/Lenta – sensibilitate redusa (se inteapa mai greu pestele), se recomanda pentru monturi (woblere) cu 2-3 ancore; ajuta la lansarea la o distanta mai mare deoarece se indoaie mai mult; ajuta la drill, la mentinerea pestelui agatat.
•   In general, tipul de naluca care se doreste a fi folosit determina si tipul de actiune a lansetei ce trebuie folosita!

Puterea Lansetei (Rod Power) – este presiunea pe care pescarul trebuie sa o aplice pentru a indoi lanseta:
•   Heavy       sau    5
•   Medium Heavy   sau   4
•   Medium       sau   3
•   Medium Light   sau   2
•   Light power      sau   1

o   Exista o corelare intre puterea lansetei si gramajul monturii recomandate (care e de obicei marcat pe lanseta). Evident, monturile usoare se impaca mai bine cu Light Power, iar cele grele cu Heavy Power

Lungimea Lansetei
•   Trebuie aleasa in functie de metoda de pescuit aleasa si de conditiile mediului (din barca sau de pe mal; mal curat sau plin de tufe, copaci etc...) in care se pescuieste. La pescuitul din barca se folosesc de obicei lansete mai scurte decat la pescuitul de pe mal.
•   In general, cu cat e mai lunga lanseta, cu atat se controleaza mai usor pestele in timpul drill-ului si se poate lansa montura mai departe
•   Nu in ultimul rand, alegerea lungimii lansetei este si o chestie de preferinte personale

Materialul lansetei (blank-ul):
•   Carbon (Grafit):
o   In prezent este cel mai folosit material; se caracterizeaza prin doi parametri importanti: duritate/rigiditate (stiffness, sau tensile modulus, sau doar modulus) si rezistenta la indoire (tensile strength). Pentru a conferi aceste doua caracteristici, carbonul este tratat la temperaturi extrem de ridicate, de peste 1.600 C, in doi pasi – unul pentru rigiditate si unul pentru rezistenta la indoire. Cu cat temperatura de tratare este mai ridicata, cu atat se obtin rigiditate si rezistenta la indoire mai ridicate (dar si pretul creste odata cu cresterea temperaturii!), fapt care permite folosirea de mai putin material, deci se obtin lansete mai usoare, cu sensibilitate crescuta.
o   Se fabrica si lansete cu rigiditate crescuta, dar fara a avea si o rezistenta la indoire crescuta. In cazul acestora, nu au fost urmati toti pasii de tratare a grafitului pentru a reduce costurile de productie, dar rezultatul este obtinerea unor lansete de o calitate inferioara. Atentie deci la lansetele carbon ieftine (cele la care se specifica doar "high modulus", nu si "high tensile strength")!
o   Fibrele paralele de grafit obtinute un urma tratarii termice sunt apoi transformate in foi prin inglobarea lor intr-o rasina. Un alt strat de fibre se aseaza perpendicular pe directia fibrelor de carbon. De obicei, acest al doilea strat este realizat din fibre de sticla, rezultand astfel un material compozit (desi materialului astfel obtinut, de obicei i se spune tot grafit sau carbon si nu grafit compozit cum ar fi mai corect). Sunt si unele exceptii, cand al doilea strat este tot din fibre de carbon, dar rezulta un material foarte scump.
o   Prin combinarea diferitelor tipuri de materiale (carbon, fibra de sticla, rasini), precum si a numarului de straturi, se pot obtine lansete cu diferite tipuri de actiune, puteri si... preturi.
o   Din pacate nu exista un standard international de catalogare a diferitelor tipuri de carbon folosite, care sa permita comparatia lansetelor fabricate de producatori diferiti; de cele mai multe ori fiecare producator are un sistem propriu (informatii despre acesta ar trebui cautate pe site-urile producatorilor), care permite evaluarea comparativa a calitatii materialelor folosite la lansetele produse de el.
o   Cu toate plusurile si minusurile prezentate, carbonul este un material mai rezistent, mai sensibil si de cele mai multe ori este o alegere mai buna decat fibra de sticla.

•   Fibra de sticla:
o   Sunt si lansete foarte bune realizate din fibra de sticla; in general se foloseste la realizarea lansetelor cu actiune medie sau lenta, folosite la spinning, cu woblere sau linguri.

Inelele lansetei:
•   Inelele trebuie sa fie rezistente, usoare, sa aiba un coeficient de frecare cat mai redus cu firul si sa transmita usor catre blank-ul lansetei vibratiile atunci cand musca pestele
•   Cel mai bun, dar si cel mai scump, material este carbura de siliciu (SiC)
•   Materialele ceramice ofera un raport bun calitate/pret (Alconite, Hardloy, Hialoy, oxid de aluminiu)
•   Un alt material folosit este sarma de titan – daca sunt indoite, aceste inele revin la forma initiala
•   In general, o lanseta care are mai multe inele lanseaza mai bine decat una care are mai putine, dar costa mai mult.

Manerul lansetei:
•   Materialul folosit trebuie sa fie usor, sa ofere aderenta buna chiar si atunci cand este ud, si sa transmita usor vibratiile atunci cand musca pestele
•   Pluta – este un material foarte bun, dar cea de calitate superioara este folosita de obicei la lansetele mai scumpe
•   EVA foam (Etilen Vinil Acetat) – este un material foarte folosit la confectionarea manerelor de lanseta si ofera un raport calitate/pret foarte bun. Este mai ieftin decat pluta de foarte buna calitate.
•   Unii producatori realizeaza manere mixte, folosind ambele materiale.

pasek

Foarte bun si util rezumatul. Felicitari !

bobinuta

Citat din: Sam din Octombrie 16, 2018, 11:23:51 AM
Fiind pasionat de pescuitul la spinning, am pus laolalta o serie de informatii culese din diverse surse, care sper sa-i ajute pe cei care-si doresc sa cumpere o astfel de lanseta (si nu numai!).
Salut Sam,
Felicitari pentru modul succint in care ai facut prezentarea si te rog sa-mi dai voie sa te incurajez sa continui in acelasi fel - informatia e facuta sa circule si cei care pot face acest lucru sunt destul de putini!
Probabil ca fiind un forum destinat mai mult celor pasionati de ambarcatiuni, feedback-ul pe zona de pescuit va fi mai slab decat pe forumurile dedicate, dar sunt sigur ca cele pe care le-ai prezentat vor fi utile in special celor aflati la inceput de drum.
Si cum combinatia dintre pescuit si barci da aproape intotdeauna sanse mai mari hobbistilor care o practica, interventia ta e cu siguranta oportuna!

Fir intins si ape linistite !
Cezar
Toate cele bune !
Cezar

#Canal Youtube

mariusm piesenoi111

Mulțumim mult pt efort!
Super informația!!!

Zodiac

Frumoasa prezentare si detaliata . Avand experienta in general la stationar , in principal la crap mai adaug :
- lansetele compuse din doua tronsoane sau chiar 3 sunt net superioare celor telescopice
- lansetele cu puterea rod power de 4 si 5 se folosesc mai putin pentru pescuit si mai mult pentru nadit (spod) , marker si balizare , deci acolo unde este necesara aruncarea unor greutati mai mari la distanta
- cu cat este mai moale lanseta se poate controla mai bine pestele in dril dar scade lungimea lanseurilor
- exista si lansete speciale care se doresc un mix intre putere si finete dar costa foarte mult
- la crap de obicei se folosesc lansetele de 3,6 si de 3,9 metri si chiar daca in teorie cele de 3,9 m ar lansa mai departe , in practica acest lucru nu s-a dovedit , fiecare are preferintele sale personale
- nu s-a dovedit faptul ca "mai multe inele...mai buna aruncarea" , mai multe inele doar repartizeaza mai bine forta pe lanseta
Si daca tot suntem la lansete imi permit sa-l citez pe Dan Mitranescu , unul din cei mai buni cunoscatori ai echipamentelor de pescuit din Romania deoarece este si producator :
" SFATURI DE UTILIZARE :
- verificati mufarea ferma inainte de utilizare.
- verificati mufarea dupa mai multe aruncari, iar acolo unde sesizati probleme, retineti lanseta si verificati-o mai des.
- nu folositi inaintasi prea subtiri sau deteriorati. Ruperea inaintasului la lansare duce de cele mai multe ori la lovirea lansetei.
- aruncati pe cat posibil fara sa aveti obstacole in fata ( picheti, alte lansete,pietre, lemne,... ) . Ideal este ca lanseta sa loveasca direct in apa in situatia in care este scapata sau firul se rupe.
- verificati la aruncare ca firul sa treaca liber prin inele, fara sa fie rasucit pe vreunul.
- nu lasati lansetele pe jos atunci cand incarcati sau scoateti pestele . Se poate calca pe ele sau se poate lua firul in picioare, lucru ce duce de cele mai multe ori la infigerea acului in mana partenerului de pescuit. Pastrati lansetele in suporturi cat mai apropiate de verticala, pe cat posibil cu varful mai sus decat statura oamenilor.
- transportati lanseta in standul de pescuit in pozitie verticala.
- la aruncarea cu monturi grele sau in forta tineti firul perpendicular pe lanseta. Aceasta este aruncarea corecta, cat si forma in care sunt calculate lansetele ca putere maxima, inclusiv rezistenta la rupere.
- cand scoateti pestele la minciog sau cand fortati o lanseta agatata , nu duceti batul pe spate. Lanseta se poate rupe.
- firul agatat nu se scoate sau rupe cu forta lansetei sau a mulinetei. Le puteti deteriora. Infasurati firul pe mana peste o carpa si asa fortati montura.
- la demufarea lansetei prindeti varful direct de deasupra mufarii. Cotorul poate fi tinut de oriunde, mai putin de inel. Nu tineti niciodata de inele si nici varful de deasupra zonei mufate. Daca lanseta este intepenita este recomandat sa o lasati cateva minute cu mufarea in apa, dupa care sa incercati din nou.
- mufarea se face prin impingerea axiala, pastrand pozitia tronsoanelor, iar demufarea se face prin rasucirea tronsoanelor, nu prin tragere in lung .
- aruncati corect, peste cap, tinand mulineta deasupra lansetei, nu in lateral. O mulineta tinuta in aruncare lateral forteaza in mandrina datorita inertiei laterale fata de axul lansetei si in timp duce la deslipirea acesteia.
- aruncati corect cu montura lasata intre mufare si primul inel de pe varf. Firul lasat prea scurt ( 50-70cm ) duce la ruperea lansetei in foarte multe cazuri.
- nu depasiti incarcarea recomandata a lansetei . Ulciorul nu merge de multe ori la apa.
- nu aruncati "de pe pamant" ( cum se vede cateodata pe la "televizor" ) daca nu detineti o tehnica buna in acest sens. Aruncarea respectiva incarca excesif varful lansetei pe inceput de cursa si acesta poate ceda. Ca exemplu, un peste de un kg se poate scoate direct cu lanseta prin aer, daca aceasta este tinuta paralel cu pamantul si firul face un unghi de 90 grade cu lanseta. Cu cat unghiul se micsoreaza, cu atat exista posibilitatea ca varful lansetei sa cedeze. O lanseta cu un peste de un kg tinuta vertical, se rupe !
- nu strangeti puternic piulita de la mandrina. Aceasta se strange cu doua degete, nu cu toata palma. Nu exista cazuri de mulinete care sa cada de pe lanseta, dar in schimb sunt foarte multe situatii in care piulita cedeaza si reparatia este foarte greu de facut.
- pastrati lansetele fara a amesteca varfurile cu cotoarele. Acest lucru se face prin semne distinctive sau cu regula ca atunci cand lanseta se desface sa fie bagata direct in husa.

SFATURI DE VERIFICARE LA ACHIZITIE :
- verificati ca inelele sa nu prezinte fisuri sau sa lipseasca ceramica. ( De preferat inele cu un singur picior si ceramica cat mai subtire .)
-verificati pozitionarea inelelor pe aceeasi generatoare.
- verificati mufarea sa nu aiba jocuri. La mufarea pe spigot trebuie sa ramana o zona libera de 5-20mm.
- verificati ca blankul sa fie cat mai drept.
- cautati eventuale fisuri sau depuneri inegale de material.
- apasati blankul intre degete pe anumite zone si verificati daca este elastic. Nu este de apreciat acest lucru. Inseamna ca lanseta este subtire in carne.
- verificati grosimea materialului privind varful demufat la interior. Este de preferat un material gros. Materialul de calitate este gros si usor. Asta inseamna carbon cu o puritate ridicata.


SFATURI DE PASTRARE SI INTRETINERE :
- nu bagati lansetele ude in huse impermeabile. Umiditatea persistenta distruge lacul de pe lansete.
- nu curatati lansetele cu substante chimice sau cu materiale abrazive. O carpa uda este suficienta.
- nu ungeti zona de mufare ! Aceasta trebuie sa fie curata , fara impuritati ce pot zgaria materialul si fara lubrefiere care pe langa faptul ca retine particule abrazive, mareste mult posibilitatea ca lanseta sa se demufeze.
- nu sprijiniti varful desfacut cu partea in care se mufeaza pe solul murdar ( nisip,pamant, ... ). Particulele depuse la interiorul zonei de mufare pot creea probleme.
- nu smilgheruiti niciodata zona de mufare in speranta ca veti diminua eventuale jocuri. Nu se poate realiza acest lucru manual. O eventuala potrivire este numai o iluzie, urmand ca zona sa devina vulnerabila la efort.
- nu smilgheruiti spigotul pentru ca varful sa intre mai mult. Se strica iremediabil mufarea.
- nu aruncati banii pentru a repara un tronson rupt. Inevitabil o sa se rupa din nou datorita zonei intarite ce slabeste in lansare zonele apropiate reparatiei."

E luat de pe alt forum !

Sam

Va multumesc pentru aprecieri si contributii! Ma bucur ca pot fi de folos cu informatiile prezentate! Fir intins tuturor!

Nicolai

Multumim mult pt informatii.