RIB GALA ATLANTIS DELUXE A400L

Creat de Zodiac, Octombrie 30, 2018, 01:08:29 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Zodiac

Zodiac

Desi pe ploaie aproape permanenta , ieri furnizorul si-a respectat promisiunea...ca de fapt toate promisiunile de pana acum . Acum am inceput sa inteleg de ce montarea "motorului" costa atat de mult in alte parti .
La mine montajul a fost inclus in pretul motorului .
Deci repet pe o ploaie aproape permanenta :
- s-a montat bateria
- s-a montat consola cu volan
- s-a montat bancheta spate
- s-a montat suportul de sporturi nautice
- s-a montat mansa si toate legaturile cu motorul
- s-au tras cabluri si s-au facut conexiunile...am dat si cateva claxoane ;D
Deci acum barca arata exact cum trebuie ! A ramas doar elicea de montat + ce mai vreau eu suplimentar !

bbl81

foarte fain. cam toate specificate de tine, ma asteapta pe mine sa le montez, dar in regie proprie...o sa imi ia ceva..    ;D ;D ;D
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

bbl81

Citat din: bbl81 din Noiembrie 28, 2018, 12:38:16 PM
foarte fain. cam toate specificate de tine, ma asteapta pe mine sa le montez, dar in regie proprie...o sa imi ia ceva..    ;D ;D ;D

+modificare oglinda, (adaugare jack plate).

Zodiac

Citat din: bbl81 din Noiembrie 28, 2018, 12:38:16 PM
Una din cele mai enervante "chestii" si mare consumatoare de timp a fost tragerea cablurilor pe traseele din podeaua barcii .

scm_ro

Pune si tu ceva poze sa vedem cum arata la final ;D

bbl81

Citat din: Zodiac din Noiembrie 28, 2018, 01:03:57 PM
Una din cele mai enervante "chestii" si mare consumatoare de timp a fost tragerea cablurilor pe traseele din podeaua barcii .
eu am sa le trag prin pereti. tot distractiv se anunta a fi.

Zodiac

Salut !

In sfarsit dupa multe lupte ''seculare'' am reusit sa ies pe apa cu RIB-ul , cred un total de vreo 10 ore de mers , pe Dunare in zona Braila , Chiscani , Macin si putin spre Galati .
Imi aduc aminte cand l-am cumparat , existau extrem de putine informatii despre acest tip de barci .
Din acest motiv am decis sa impartasesc si altora din experienta mea...din pacate intr-un stil mai narativ si nu unul tehnic pe care nu il stapanesc inca .
Trebuie sa mai spun ca sunt concluzii strict personale si nu am pretentia de recenzie profesionista .

Sa incep cu concluzia finala ;D....totul este diferit fata de barcile din fibra sau metal !

RIB pe peridoc :

-   Fiind foarte apropiata greutatea barcii cu a motorului...150 kg barca si vreo 110 kg motorul , la orice denivelare motorul apasa in spate jos peridocul , din asta rezultand presiune pe carlig in sus care se simte la masina
-   Fata de o barca cu un unghi ascutit al provei destul de aerodinamic , RIB-ul e ''anti-aerodinamic'', ;D vantul intra ca intr-o ''vela'' pe dedesupt si creaza o miscare oscilatorie jos-sus aproape permanenta amplificata si de baloane indiferent cat ar fi de umflate
-   Va trebui clar sa-mi fac o husa de transport desi cat de cat a functionat si cea pe care o am , problema fiind intre prova si consola cu geam , unde vantul flutura destul de tare husa actuala , probabil husa pe care o voi face va avea o ''decupare'' in dreptul consolei pentru aerodinamicitate
-   Am facut 2 lansari-ridicari de la apa , pe 2 rampe diferite , in 2 zile diferite , desi cred ca ar trebui sa fie destul de usor... "dezastrul'' am fost eu mai ales la manevrarea cu spatele a peridocului , promit ca o sa ma mai antrenez
-   Problema la lansari-ridicari a fost si apa extrem de scazuta , rezultatul fiind un unghi foarte mare al rampei in partea de la apa deci unghi mare al peridocului pe apa foarte mica
-   Fata de barcile clasice care au un profil aproape de V , la lansare-ridicare am observant ca baloanele au fost la o distanta de sub 5 cm fata de profilele metalice care tin bara de lumini a peridocului deci la o lansare/ridicare gresita pot sa-mi sparg baloanele singur , solutia fiind sa-mi mai montez 2 role la capatul profilelor peridocului pentru siguranta , cred ca daca nu as fi dus rolele pana sub oglinda barcii...deci foarte in spatele peridocului cred ca as fi avut probleme

Sonar pe RIB

-   Datorita latimii interioare mici ale unui RIB si oglinda barcii este destul de mica , asta conducand la o apropiere a sondei fata de elice , cred un 40 cm , din fericire sonarul nu pare afectat deloc de asta
-    Totusi problema a fost alta , barcile clasice au in stanga/dreapta elicei liber iar la RIB exista prelungirile baloanelor + trim-tabs , asta conducand la o "bolboroseala'' accentuata a apei , am rezolvat asta lasand sonda sonarului cu vreo 4-5 cm mai jos fata de recomandari
-   Si la capitolul sonar ''dezastrul'' sunt eu , el functioneaza perfect dar mai am mult de invatat , acum am studiat mai mult adancimea...de frica sa nu lovesc fundul apei

Comportament nautic :

-   Din nou cred ca acest tip de barca difera mult de barcile clasice la comportamentul pe apa
-   Toate barcile si yacht-urile din jur datorita unghiului de stelaj + pescajului mai mare ''taiau'' apa , RIB-ul ZBOARA la propriu
-   La plecare daca nu esti atent cu mansa cred ca te poti rasturna pe verticala , se ridica prova foarte mult chiar si pe la 3000 de ture daca pleci mai in forta , din acest motiv am mers cu 4 si 6 persoane desi e o barca mica
-   chiar si cu 6 persoane de la 4500 de ture , nu stiu tehnic cum se spune dar incepea sa zboare  si sa ''plesneasca apa'' , mie mi-a fost frica si nu am trecut niciodata de 5000 de ture si asta in scurte momente chiar si cu 6 persoane
-   ca sa merg pe la 4500 de ture a trebuit sa las trimul la maxim spre barca aprovand barca putin ca altfel mergea cu prova foarte sus
-   daca baloanele reprezinta un factor negativ la capitolul spatiu interior al barcii , la capitolul stabilitate sunt exceptionale , am luat si niste valuri foarte serioase de la niste ''bizoni'' cu sute de cai fara nici o problema , cred ca multe barci clasice ar fi luat apa destula
-   totusi balonul din prova , la viteza moderata pe valuri mai serioase genereaza multi stropi de apa in barca

Daca am uitat ceva , revin , daca am gresit ceva va rog sa ma corectati si scuze pentru limbajul atehnic .

Concluzie finala , eu sunt extrem de multumit , RIB-ul e tot ce mi-am dorit , e o barca usoara pe care o poti lansa/ridica usor si sa o duci acasa de fiecare data , viteza si adrenalina mai multa/mare decat mi-as dori , un minim de confort si spatiu pentru echipajul meu de 2+2 , siguranta destula , extrem de stabila .
Daca as mai achizitiona inca o data ansamblul , singurele lucruri pe care le-as schimba ar fi cum a spus si AdrianZUZ , un RIB cu un metru in plus...deci 5 m nu 4 m ;D si un peridoc cu 4 roti si nu cu 2 .

Spor !

mariusm piesenoi111

Ma bucur ca , una peste alta esti mulțumit!
Ai mare grijă cu acele forțe care ridică de protap
Cred că trebuie sa te joci la peridoc putin pt a muta centrul de greutate mult mai in fata (roțile mai în spate sau barca mai în față mult)
Spor

Zodiac

In static are apasare pe carlig de vreo 55 de kg . Daca maresc deja sunt probleme la ridicare .
As mai putea da rotile mai in spate cu maxim 4-5 cm , sa vad cu cat se mareste greutatea pe protap dar nu stiu daca rezolv problema .

Zodiac

Dupa o lunga perioada revin cu mai multe informatii , care ar putea fi interesante pentru cei care si-ar dori un RIB !
Sa spunem ca acum am suficiente ore pe apa , asta incluzand Snagov , Dunare si mai nou mare .

Pe Snagov !

''La bogati'' cum ii spun eu , pe langa scumpeturile de zeci , sute de mii sau chiar milioane de euro , un RIB de 4 metri pare o gonflabila pricajita . Cred ca majoritatea nu pot sa vada si acel 0 de langa 5 al motorului .
Dar cu putina experienta si fara sotie ''la bord'' ;D ii poti alerga bine pe cei cu sky-jeturile si chiar obliga la un minim de respect pe cei cu sute de cai dar barci mari si grele .
Face fata la orice valuri , de la jumatate de mansa incepe aproape sa zboare , atingand apa numai cu partea din spate a baloanelor .
Foarte multumit !

Pe Dunare , in locatii diferite !

Despre viteza , nu mai vorbesc , comportamentul pe valuri exceptional , la valuri mici ''zboara'' peste ele fara sa se simta ceva .
Datorita pescajului mic , poti sa te opresti peste tot unde vrei si sa tragi mai aproape de mal fata de barcile clasice .
Am prins inclusiv valuri de 1 metru , absolut nici o problema , stabilitatea datorita baloanelor e super .
La valuri medii cand barci mult mai potente , mai ''dau in nas'' la mersul in viteza se simt mici socuri din cauza unghiului de stelaj mare , nu prea taie apa...mai mult trece peste ;D .

Pe Marea Neagra !

Prima data , saptamana asta . Cred ca aici se simte in mediul lui !
Luni a fost frumos , valuri decente , multe barci , am mers mai ''emotionat'' . Super !
Am mai iesit de multe ori cu gonflabila Zodiac de 2,70 m pe mare si cu Honda de 5 cai dar nu ma indepartam mai mult de 1 km de mal .
Altceva , acum am iesit pana abia se mai vedea malul . O senzatie superba dar dublata putin de o ''incordare majora a feselor'' , ca sa fiu elegant :D .

Marti , vant mai puternic , putine barci , am mers de la 2 Mai in viteza pana la Olimp . O calatorie foarte placuta , fara nici o emotie desi la intoarcere , au fost valuri mai serioase . Singurul minus ar fi din cauza balonului din pupa care genereaza mai multi stropi in barca fata de clasice .

Miercuri , vant si mai puternic , rafale de peste 50 km , nu am vazut nici o barca , toti se plimbau prin marine , valuri si de peste 1 metru , RIB-ul se simte foarte bine , in schimb am ajuns uzi total in port , la fel ca si cum am fi facut baie imbracati si cam infrigurati .

Azi joi , vant si mai puternic , foarte putine barci inclusiv in interiorul marinei , am iesit pe mare echipati cu costume...eu de Gore-Tex...sotia si de neopren . Am mers pe niste valuri imense...desigur pentru mine , RIB-ul foarte ok , dar dupa vreo 1 km sotia a solicitat sa ne intoarcem...si asta am facut . Inafara de ploaia de stropi , la ceva viteza , pe valuri mari efectul de porpoising devine accentuat .

In concluzie sunt foarte incantat in special de faptul ca nu vreau sa imi las barca nicaieri , e relativ usor de transportat , de lansat si ridicat , la Snagov fac inclusiv ture de 1 zi , ne simtim foarte bine chiar si in conditiile in care alte barci nu prea ies .
Singurul lucru care necesita putina atentie in plus e din cauza pescajului foarte mic , la manevre mai bruste sau la intoarceri , e nevoie de spatiu mai mare , cam ''patineaza'' .
Se mai poate intalni o situatie , destul de deranjanta dar care poate fi rezolvata . Majoritatea pontoanelor de acostare sunt construite pentru barci cu bord liber mare , rezultatul fiind ca o gonflabila sau un RIB intra sub ele si se pot freca sau zgaria , mai ales la partea din spate unde e motorul . Am rezolvat prin achizitia unor baloane de acostare mari , de 60 cm legate mai sus de baloanele barcii .
Desigur acum mi-as dori macar 1,5 metri in plus la lungime , o chila cu un unghi de stelaj mai ascutit si de ce nu niste baloane mai mari ;D !

PS - La Marina Limanu e si rampa de lansare , buna , in unghi mic , ciment pana la apa si piatra in apa . E si loc suficient de manevrare a peridocului . Daca sunt locuri disponibile , te primesc , pentru RIB-ul meu de 4 m taxa e de 7 euro pe zi , rotund 35 de lei , cred eu un pret decent pentru un concediu . Probabil pentru permanenta , costul e altul .

Alex1958

Salut,
Ai facut ceva spalare la peridoc dupa ce l-ai scos din apa sarata?
Dar la motor?
Toate cele bune!

Zodiac

Salut ! Peridocul , a fost bagat o singura data la apa luni , duminica va fi inca o data , scot barca si plec acasa .
Va fi curatat cu aparatul cu presiune , cu apa si detergent de spalat auto  apoi gresat cu Ballistol Spray .
Motorul si barca stau pe mare , au ramas la ponton , motorul va fi bagat la ''butoi'' ;D...adica o glastra de flori din plastic de vreo 500 de litri , in care bag putin detergent si niste Calgon .
Barca la fel , spalata apoi pe baloane ii aplic tratamentul anual cu Aerospace 303 Protectant .
Motorul va functiona cam 30 de minute , cred ca e suficient .
Cam asta intentionez sa fac .
Toate cele bune !

Alex1958

Vezi ca la motor s-ar putea sa fie un racord special pe unde poti baga apa dulce sa-l speli de cea sarata.

charlie

Citat din: Zodiac din Septembrie 02, 2021, 08:33:05 PM
Dupa o lunga perioada revin cu mai multe informatii , care ar putea fi interesante pentru cei care si-ar dori un RIB !
Sa spunem ca acum am suficiente ore pe apa , asta incluzand Snagov , Dunare si mai nou mare .

....

Multumesc frumos! Sunt proaspat posesor de RIB si am devorat informatiile date de tine aici.