De ce imbunatatiri sau "optionale" are nevoie o barca ?

Creat de Zodiac, Noiembrie 23, 2018, 01:23:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 11 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Florio

Citat din: Zodiac din Septembrie 17, 2019, 04:36:39 PM
Pentru ca si eu am primit multe informatii valoroase de la colegi consider ca a venit momentul sa impartasesc si eu din experienta mea...inca slabuta  ;D, dar e mai bine decat nimic ;D .

Am avut ocazia sa folosesc luminile de noapte pe Dunare si acum inteleg de ce mi-au spus multi colegi ca nu e nevoie de proiectoare .
Luminile se vad bine si de departe iar cea alba de 360 grade da lumina foarte buna si in barca .
Aveam o impresie gresita despre cat de vizibile sunt...pentru ca eu le-am verificat ziua si noaptea dar intr-o curte cu reflectoare aprinse .

Din pacate exista multi care nu dau 2 bani pe siguranta lor sau a celorlalti !
Seara pe intuneric , pe Dunare ''vajaiau'' o gramada de inconstienti cu viteze destul de mari fara nici o lumina si care treceau destul de aproape de mine si unii de altii .
Pretul unui set de lumini e pe la 2 pachete de tigari :
https://motoarebarci.ro/set-lumini-navigatie-de-urgenta.html
Am mai discutat si cu cateva persoane care merg cu barcile si mi-au zis ca exista si variante mai ieftine , cumpara 3 lampi mici de jucarie cu led...pe la 20 de lei toate 3 si le lipesc pe barca , au zis ca tin cam 2 ani . Ceva de genul :
https://www.emag.ro/set-2-faruri-de-bicicleta-din-silicon-led-3-faze-iluminare-14657/pd/D6ZZBDBBM/
Sub pretul unui pachet de tigari :
https://www.emag.ro/stop-bicicleta-3-led-uri-2-moduri-de-iluminare-rosu-1010/pd/D3Y1CKBBM/
https://www.emag.ro/stop-bicicleta-3-led-uri-2-moduri-de-iluminare-alb-1011/pd/D2Y1CKBBM/?ref=graph_profiled_similar_1_1&provider=rec-go&recid=rec_golang_49_93889702a6e46532a11dea9cfc7ad830_1568726041&scenario_ID=49

Cateva referiri si la statie :

- sunt multumit de simplitatea meniului
- are multe functii
- asa cum ma asteptam canalul international 70(cred) este conditionat de introducerea codului MMSI
- se aude destul de tare si clar , am ascultat multe comunicatii , mai mult intre nave , chiar si din centrul Brailei
- nu am intrat in emisie nici macar pentru o proba de statie , nu vreau amenzi
- din pacate in mers de la zomotul motor&apa dupa 3500 de ture nu se mai intelege prea mult
- o sa o folosesc doar in caz de urgenta...adica mi-as dori sa nu o folosesc niciodata ;D
- desi poate sunt visator mi-as dori sa se elibereze un canal de genul celui 22 de pe CB unde sa schimbam informatii intre colegii de pe ape

Spor !

Asta e, cu proiector mai mult nu vezi decât vezi :) . Ochiul se obișnuiește în noapte și distinge destul de bine. Lumina puternică îl afectează însă.

Luminile de navigație sunt imperioas necesare. Chiar și jucărelele acelea sunt bune. Deși o lumină roșu-verde pentru prova era mai bună. Așa nu știu cum le va regla cineva pe borduri să bată în unghiul corect.
Ei spun că sunt ideale pentru caiac-barcă pneumatică. N-ar fi cazul, pentru asemenea ambarcațiuni e suficientă o singură lumină albă clară. Scrie dl.  Gheba în manual :)

Zodiac

Florio , m-am referit la cele mai mici preturi pe care si le poate permite absolut oricine .

Cele dedicate incep de pe la ''imensa'' suma de 50 de lei :

https://www.epixmarine.ro/lumini-navigatie/lumina-punte-bicolora-quasar-1460204696

Sau macar un :

https://www.epixmarine.ro/lumini-navigatie/lumina-ancora-cu-suport-pliabil

Florio

Citat din: Zodiac din Septembrie 17, 2019, 05:05:29 PM
Florio , m-am referit la cele mai mici preturi pe care si le poate permite absolut oricine .

Cele dedicate incep de pe la ''imensa'' suma de 50 de lei :

https://www.epixmarine.ro/lumini-navigatie/lumina-punte-bicolora-quasar-1460204696

Sau macar un :

https://www.epixmarine.ro/lumini-navigatie/lumina-ancora-cu-suport-pliabil

Ambele sunt perfecte. Preț mic, radiație luminoasă calculată conform normelor.
Mai trebuie o lumină de pupa și totul devine complet.
Pentru bărcile mici mai există un bloc de lumini ce le conține pe toate (tribord, babord, pupa), avantajoasă fiindcă ai un bec și acoperi toată gama. Am impresia că un coleg a postat acest bloc, varianta cu baterii.
Foarte eficient, având în vedere că se navighează destul de rar noaptea.
Dar e frumos seara, noaptea, am făcut-o cu familia, săptămânile trecute, pe un considerent logic și de mare efect: dacă plecăm de vineri pe Dunăre, weekendul de apă devine muult mai mare :) . Oricât de târziu am ajunge, avem vineri noaptea (că noaptea e spectaculoasă, cu foc, ceaun, chitară), apoi ne trezim sâmbăta acolo și acolo ne culcăm, deci o zi întreagă. Iar duminica spre amiază putem pleca. Dar adesea dacă la prânz se ridică vântul, mâncăm și plecă.
Că pe apă nu pleci la program, pleci când e vântul favorabil :D

Zodiac

Suna foarte frumos , felicitari !

Nici eu nu mi-am propus sa ies pe intuneric dar fara sa vreau , am ajuns 2 zile consecutive pe intuneric , o data pentru ca nu mi-am facut bine calculele si alta data ca era coada la rampa de lansare si am preferat sa ma mai invart prin zona in loc sa astept la ancora .
Deci chiar daca nu ne propunem asta se poate intampla fara voia noastra deci ar trebui sa avem luminile pe barci .
Chiar uitasem de acest aspect dar ma uitam pe niste RIB-uri Zodiac de peste 5 m si am fost uimit ca luminile de navigatie sunt optionale .
Nu stiu daca toata lumea acorda acestui subiect importanta prea mare dar cred ca ar merita un topic separat .

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Septembrie 17, 2019, 08:23:47 PM
Suna foarte frumos , felicitari !

Nici eu nu mi-am propus sa ies pe intuneric dar fara sa vreau , am ajuns 2 zile consecutive pe intuneric , o data pentru ca nu mi-am facut bine calculele si alta data ca era coada la rampa de lansare si am preferat sa ma mai invart prin zona in loc sa astept la ancora .
Deci chiar daca nu ne propunem asta se poate intampla fara voia noastra deci ar trebui sa avem luminile pe barci .
Chiar uitasem de acest aspect dar ma uitam pe niste RIB-uri Zodiac de peste 5 m si am fost uimit ca luminile de navigatie sunt optionale .
Nu stiu daca toata lumea acorda acestui subiect importanta prea mare dar cred ca ar merita un topic separat .

Mie mi se par necesare luminile daca ai de gand sa fii pe apa in mars dupa lasarea intunericului, indiferent ce scrie la regulament (ca trebuie, sau ca nu trebuie) si indiferent cat de mare sau mica e ambarcatiunea. Pe considerentul asta avem cel putin o lumina alba pe catarg chiar si la amaratul nostru de U-Boat.

Unii "timonieri" nu vad bine, sau nu sunt atenti, nici ziua de ce mi-as risca pielea noaptea?
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

Luminile sunt obligatorii prin lege daca ai motor si depasesti 13 km/h !

REGULA 23: ,,Navele cu propulsie mecanică aflate în marş"

■3) luminile din borduri;
■4) o lumină de pupa
■2) În locul luminilor prevăzute la paragraful (a) de mai sus, o navă cu propulsie mecanică cu o lungime mai mică de 7 metri şi a cărei viteză maximă nu depăşeşte 7 noduri poate să poarte sus o lumină albă vizibilă pe întreg orizontul şi,dacă este posibil, să poarte luminile din borduri.

https://portal.rna.ro/SiteAssets/servicii/personal-navigant/PARTEA%20C.pdf

7 noduri sau aproximativ 13 km/h cred ca depaseste oricine are motor asa ca... !

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Septembrie 17, 2019, 11:11:14 PM
Luminile sunt obligatorii prin lege daca ai motor si depasesti 13 km/h !

REGULA 23: ,,Navele cu propulsie mecanică aflate în marş"

■3) luminile din borduri;
■4) o lumină de pupa
■2) În locul luminilor prevăzute la paragraful (a) de mai sus, o navă cu propulsie mecanică cu o lungime mai mică de 7 metri şi a cărei viteză maximă nu depăşeşte 7 noduri poate să poarte sus o lumină albă vizibilă pe întreg orizontul şi,dacă este posibil, să poarte luminile din borduri.

https://portal.rna.ro/SiteAssets/servicii/personal-navigant/PARTEA%20C.pdf

7 noduri sau aproximativ 13 km/h cred ca depaseste oricine are motor asa ca... !

Cand ridicam vela pe un vant bun, chiar si U-Boat-ul depaseste 13 km/h... :) La U-Boat avem doar lumina alba pe catarg, taman in varf (o ridicam si o coboram cu un scripete ca s-o aprindem, sa schimbam baterii, etc.)

La KaBoat avem o lumina ca cea mentionata de Florio cu doua laturi verde-rosie. Daca ai lumini si nu scrie la regulament ca trebuie nu ti le da nimeni jos si banuiesc ca si in Romania organu' se agata de ce n-ai, nu de ce ai in plus.

La placa gonflabila vom purta pe timp de noapte lumini frontale albe. Mesajul e aproape biblic, "Let there be light."... :)

Zodiac

Citat din: DoiNomazi din Septembrie 17, 2019, 11:47:01 PM
La placa gonflabila vom purta pe timp de noapte lumini frontale albe. Mesajul e aproape biblic, "Let there be light."... :)

Si cu led rosu in spate ;D !

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Septembrie 18, 2019, 12:02:06 AM
Si cu led rosu in spate ;D !

fara rosu ca se incurca interpretarile si ajung ceilalti "timonieri" sa creada ca sunt intr-o deriva continua spre tribord... :)

Pe apa nu-i ca pe sosea, nu te joci cu culorile.. :)

Acum vorbind serios, daca te ajuta bugetul naval intre un radar, un sonar si un F.L.I.R serios, circuli si noaptea relaxat. Dar ce te faci ca trebuie sa te vada altii pe tine?

La kayak si la gonflabila ma descurc fara nici un proiector, ba chiar imi place pe intuneric ca se obisnuiesc ochii si "se vede" dar cu un kayak negru ca smoala si o gonflabila neagra ceilalti cu toate proiectoarele lor nu ma vad decat dupa ce mi s-au urcat cu barca pe punte...

In primul an cu kayakul in Florida cand am padelat pana la miezul noptii am scapat din calea unuia cu barca cu motor doar pentru ca asa a vrut soarta ca ala nici pana acum n-a sesizat ca a trecut pe langa noi. Am avut noroc si ca U-Boat-ul era incarcat si greu si n-a saltat pe siaj.

Ma repet, nu ies noaptea fara lumini nu pentru ca nu vad, ci pentru ca vreau sa fiu vazut.

"Goarna", ai la barca? Ceva de facut zgomot cand scade vizibilitatea. De la fluier la goarna cu aer comprimat sau sirena.

Zodiac

Am glumit cu ''rosul" ! Oricum e o optiune la lanternele mele care ma scoate din minti . De cate ori bag lanternele in rucsac/genti se aprinde ''rosul'' prin presare si ajung la pescuit cu ele semidescarcate .

On-topic ! Cred ca voi deschide acel topic separat despre importanta luminilor de navigatie . Fiind un forum si o comunitate respectabila si cu pretentii cred ca avem datoria...daca nu obligatia de a ne ridica permanent ''stacheta'' si de ce nu sa-i educam si pe ceilalti ''colegi de ape'' care nu sunt prezenti pe forum .
Tot vrem noi ''o tara ca afara'' , ''siguranta pe ape'' , ''fara bizoni in trafic'' si de ce nu sa-i consideram pe cei care merg fara lumini ca potentiali braconieri...care vor sa se ascunda .
Cu totii avem pretentii de normalitate dar consider ca in primul rand pretentiile ar trebui sa inceapa...de la noi .
La barca am :
- lumini de navigatie de calitate din constructie
- 2 proiectoare puternice fixe dar se pot orienta pe 360 de grade circular si vreo 250 grade vertical
- 1 proiector mobil , puternic cu alimentare pe mufa de bricheta
- o lanterna tubulara cu suport magnetic care poate lumina in rosu pentru semnal de pericol sau ''inlocuitor'' lumina babord
- o lanterna de cap ce poate da lumina alba , rosie , verde(potential inlocuitor lumina tribord) si intermitent
- alte lanterne de cap
- fluiere cu busola incorporata pe toate vestele
- claxon la 12 V din constructie
- 2 goarne cu aer comprimat
- statie VHF
- la sonar va apare sonda forward
- sunt un studiu la un flir , dar cele bune costa

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Septembrie 18, 2019, 01:57:21 PM
Am glumit cu ''rosul" ! Oricum e o optiune la lanternele mele care ma scoate din minti . De cate ori bag lanternele in rucsac/genti se aprinde ''rosul'' prin presare si ajung la pescuit cu ele semidescarcate .

On-topic ! Cred ca voi deschide acel topic separat despre importanta luminilor de navigatie . Fiind un forum si o comunitate respectabila si cu pretentii cred ca avem datoria...daca nu obligatia de a ne ridica permanent ''stacheta'' si de ce nu sa-i educam si pe ceilalti ''colegi de ape'' care nu sunt prezenti pe forum .
Tot vrem noi ''o tara ca afara'' , ''siguranta pe ape'' , ''fara bizoni in trafic'' si de ce nu sa-i consideram pe cei care merg fara lumini ca potentiali braconieri...care vor sa se ascunda .
Cu totii avem pretentii de normalitate dar consider ca in primul rand pretentiile ar trebui sa inceapa...de la noi .
La barca am :
- lumini de navigatie de calitate din constructie
- 2 proiectoare puternice fixe dar se pot orienta pe 360 de grade circular si vreo 250 grade vertical
- 1 proiector mobil , puternic cu alimentare pe mufa de bricheta
- o lanterna tubulara cu suport magnetic care poate lumina in rosu pentru semnal de pericol sau ''inlocuitor'' lumina babord
- o lanterna de cap ce poate da lumina alba , rosie , verde(potential inlocuitor lumina tribord) si intermitent
- alte lanterne de cap
- fluiere cu busola incorporata pe toate vestele
- claxon la 12 V din constructie
- 2 goarne cu aer comprimat
- statie VHF
- la sonar va apare sonda forward
- sunt un studiu la un flir , dar cele bune costa

asa, daca tot te joci cu liste, poti sa mai adaugi pe lista un PLB/EPIRB activat automat de contactul cu apa, un telefon satelit, 12 gauge (18.5 mm) rachete de semnalizare cu lansatorul de rigoare (cele de plastic, sau mult mai rezistente cele casate de armata), torte, un fanion portocaliu, eventual stroboscop individual, oglinda de semnalizare si daca iti mai ramane loc sa te urci in barca, o "trusa" pe care sa o iei cu tine daca vei fi nevoit sa abandonezi barca rapid (emergency blanket, trusa de prim ajutor, 2-3 power bars sa ai proteine si glucide rezerva)

evident, nu poti uita macar o mica trusa de scule, elice de rezerva, bujii noi de rezerva)

daca te cocoseaza toate astea si iti modifica prea mult pescajul ligheanului, te intorci la varianta commando in care iti iei doar un slip si zambetul fotogenic... :)

Zodiac

Stiu ca pare nebunie dar ...nu-i problema  ;D ! Sa le luam pe rand :
"PLB/EPIRB"
Nu cred ca e nevoie , statia cu DSC si GPS transmite pozitia pe butonul rosu ''distress'' ! Nu stiu daca e obligatoriu MMSI !
''un telefon satelit''
Nu plec in largul oceanului , cred ca 3 telefoane , cu Navionics pe ele si pe 3 retele diferite sunt suficiente . Cred ca le voi lua si husele recomandate de tine . + Statia !
"rachete de semnalizare cu lansatorul de rigoare"
Am dat comanda la vreo 4 magazine diferite , desi le au pe site sunt interzise la comercializare . Le-am inlocuit cu lumini puternice .
''torte, un fanion portocaliu, eventual stroboscop individual''
Am functia de stroboscop pe mai multe lanterne puternice
''o "trusa" pe care sa o iei cu tine daca vei fi nevoit sa abandonezi barca rapid (emergency blanket, trusa de prim ajutor, 2-3 power bars sa ai proteine si glucide rezerva)''
Exista trusa de buschraft cu cutite , minifierastrau , trusa de facut focul , 2 multitool , echipamente de Gore-Tex pentru ploaie , salopete si geci groase impermeabile , trusa medicamente , trusa medicala , filtru de apa , powerbars multe , paturi de pescuit impermeabile...mai sunt si altele .
''evident, nu poti uita macar o mica trusa de scule, elice de rezerva, bujii noi de rezerva''
Am mai multe scule , elice+bolt de rezerva+impeller de rezerva...fara bujii !

Spatiu de depozitare am multumitor , incap cele enumerate + rezervor si linie de alimentare diferita , motorul e mai puternic decat ar trebui , e totusi cotat la 7 persoane , noi mergem de obicei 4 dar au fost si 6 .

PS- Am trecut de varsta si varianta de ''comando'' ;D , acum mai cu spatele...mai cu genunchii...mai cu...multe  ;D!

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Septembrie 18, 2019, 05:16:48 PM
Stiu ca pare nebunie dar ...nu-i problema  ;D ! Sa le luam pe rand :
"PLB/EPIRB"
Nu cred ca e nevoie , statia cu DSC si GPS transmite pozitia pe butonul rosu ''distress'' ! Nu stiu daca e obligatoriu MMSI !
''un telefon satelit''

Aici se pune problema si "cui" transmite... ca nu se inghesuie toate sa transmita aceluiasi "receptor"... noi folosim un Garmin inReach, separat de PLB-ul ACR, separat de statia VHS marin cu DSC si GPS. Din fericire pana acum nu a fost nevoie de nici un apel. Sunt foarte multe locuri, cele mai multe, unde n-ai nevoie de ele... pana ai! Sunt si locuri unde isi fac datoria, anunta autoritatea potrivita, dar orice mijloc de salvare e prea departe pentru o interventie rapida... :) Cu alte cuvinte sistemele de salvare nu pot fi decat atat de bune cat sunt echipele SAR care primesc mesajul. In general sunt bune pentru confortul moral pentru ca traiesti cu sentimentul ca esti "asigurat". Dar asta nu trebuie sa te impiedice sa-ti iei si alte masuri, fie preventive fie post accident, pentru ca pana la urma cel mai sigur este ce poti face cu mana ta.

Nu plec in largul oceanului , cred ca 3 telefoane , cu Navionics pe ele si pe 3 retele diferite sunt suficiente . Cred ca le voi lua si husele recomandate de tine . + Statia !

3 telefoane pe trei retele diferite, e arhisuficient.

"rachete de semnalizare cu lansatorul de rigoare"
Am dat comanda la vreo 4 magazine diferite , desi le au pe site sunt interzise la comercializare .

Chiar si varianta de plastic a lansatorului? Oare, sa nu stie cei ce interzic ca varianta de plastic a lansatorului, ca pistol nu poti sa-i spui, functioneaza doar cu rachetele de semnalizare si iti sar in cap la propriu daca incerci sa lansezi orice alt tip de cartus/munitie? Inteleg sa le interzica pe cele casate de armata ca sunt mai rezistente si cu oarece modificari pot lansa si altfel de cartuse, dar cele de plastic sunt complet inofensive.  Sunt interzise, zici?

Le-am inlocuit cu lumini puternice .

Le poti inlocui cu "lasere" confectionate in acest scop dar parca nu-i tot aia... cand vede cineva o racheta de semnalizare nu trebuie sa se mai intrebe ce este, stie precis ca e o urgenta (motiv pentru care utilizarea lor in oricare alt scop este pe buna dreptate interzisa). Luminile sunt foarte utile, dar nu sunt rachete de semnalizare... :)

''torte, un fanion portocaliu, eventual stroboscop individual''
Am functia de stroboscop pe mai multe lanterne puternice

Asta e foarte bine, desi cele "dedicate" genereaza un flash foarte puternic.

''o "trusa" pe care sa o iei cu tine daca vei fi nevoit sa abandonezi barca rapid (emergency blanket, trusa de prim ajutor, 2-3 power bars sa ai proteine si glucide rezerva)''

Exista trusa de buschraft cu cutite , minifierastrau , trusa de facut focul , 2 multitool , echipamente de Gore-Tex pentru ploaie , salopete si geci groase impermeabile , trusa medicamente , trusa medicala , filtru de apa , powerbars multe , paturi de pescuit impermeabile...mai sunt si altele .

Excelent! Daca iti incap toate intr-un "ditch bag" impermeabil si nu prea voluminos/greu, ce poate fi folosit eventual si pentru flotatie, cu atat mai bine. Par cam multe pe lista, dar evident, toate iti pot folosi la nevoie.

''evident, nu poti uita macar o mica trusa de scule, elice de rezerva, bujii noi de rezerva''

Am mai multe scule , elice+bolt de rezerva+impeller de rezerva...fara bujii !

Acu' e mai greu de schimbat impeller-ul pe apa, dar de multe ori imposibilul devine posibil in situatiile critice. Eu iau doua bujii noi ca se schimba usor. Se mai "uda" si ele, se mai ineaca motorul.. nu ocupa spatiu mult.

Spatiu de depozitare am multumitor , incap cele enumerate + rezervor si linie de alimentare diferita , motorul e mai puternic decat ar trebui , e totusi cotat la 7 persoane , noi mergem de obicei 4 dar au fost si 6 .

PS- Am trecut de varsta si varianta de ''comando'' ;D , acum mai cu spatele...mai cu genunchii...mai cu...multe  ;D!

Unii cand sunt tineri si rebeli nu adopta decat varianta "comando"... :) apoi cand dau de bani si oarece stabilitate financiara devin seriosi si se tin la zi cu cele mai moderne/sofisticate/scumpe metode de salvare si navigatie. Cand se apropie de anii de pensie si incep sa-si numere din nou monezile uitate prin buzunare, au tendinta sa se intoarca la stilul "comando"... :) A nu se confunda cu stilul "comando' care se refera la purtarea vestimentatiei sans-cullote.

LE: Serios vorbind, cele enumerate servesc unei expeditii ceva mai departe de civilizatie si reteaua de telefonie celulara, caci chiar daca ai toata lista nu vei lua cu tine nici o treime la o iesire intr-o duminica pe un canal din Delta Dunarii, sau la 2-3 mile marine de Portul Tomis. De exemplu, pe coasta Groenlandei, VHS-ul marin a fost complet inutil si ar fi fost la fel de inutil si pentru a solicita o operatie de extragere/salvare pentru simplul motiv ca nu era nimeni in raza lui. Insist asupra telefonului satelit pentru ca e mic, usor de protejat de apa si functioneaza aproape peste tot unde ai deschidere la bolta cereasca.

Zodiac

In prima faza am crezut ca razi de mine cu atatea echipamente...sunt sigur ca sunt multi care fac asta  ;D!

Sa le luam pe rand .

1) Acum cativa ani , mai precis in 2014 dupa accidentul din Apuseni , pentru munte si locuri mai salbatice am vrut sa-mi iau un inReach Explorer+ si sa platesc abonament la satelit Safety doar pentru lunile de vara sau iarna cand e mai mult timp de plecat .
Pe un alt forum cineva mi-a spus clar :
- ok ai abonament , ai aparat si dai SOS la Iridium
- centrul de monitorizare Iridium unde trimite in Romania ??
- cine naiba vine dupa tine ??
- ar trebui ca si salvatorii sa aiba sculele necesare de receptare a semnalului dar nu le au...salvamontistii abia au cu se se imbraca si incalta
- astia nu au fost in stare sa gaseasca un avion intr-o poienita la doar 1600 de m fara cine stie ce dificultate unde ajungeau si ciobanii in cizme de cauciuc
Am renuntat !

2) Rachetele de semnalizare
In 2014 s-a dat o lege prin care sunt interzise chiar si pocnitorile ! Le-au impartit ei in vreo 4 categorii , iar populatia le poate folosi doar pe cele din categoria 1 care nu pocnesc si prezinta pericol 0 , adica niste jucarii de genul stelutelor .
Restul de categorii doar pentru artificieri autorizati&comp. .

3) Ma voi uita si la lasere banuiesc ca vorbesti de asa-zisele pointere , stiam ca se doreste si interzicerea acestora deoarece copiii si le baga in ochi unul altuia , poate imi recomanzi un model mai puternic . O sa ma uit si dupa un stroboscop la 12 V .

4) Am 3 genti speciale pentru activitati nautice waterproof , daca le las mai mult aer cand le inchid cred ca plutesc , oricum au chingi pentru legarea de barca .

5) Impellerul poate fi schimbat si la/pe mal , desi nu am schimbat niciodata , am vazut cum se face pe youtube . Si e destul de greu sa gasesti un impeller pentru motorul tau pe un mal salbatic de apa  ;D.
Buna ideea cu bujiile , s-a notat .

6) La inceput eu le iau cu mine si pe...Snagov ! Nu prea imi place sa apelez la altii . Mai tarziu mai vedem . Oriunde plec iau bagaje si logistica cu mine cat cuprinde .

7) Cu telefonul satelit mai cercetez , cred ca deja e prea mult pentru ce ''expeditii'' ;D fac eu . Nu mai stiu preturile , cand am cautat eu acum vreo 2 ani erau destul de mari la noi fata de alte tari .

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Septembrie 18, 2019, 09:10:21 PM
In prima faza am crezut ca razi de mine cu atatea echipamente...sunt sigur ca sunt multi care fac asta  ;D!

Sa le luam pe rand .

1) Acum cativa ani , mai precis in 2014 dupa accidentul din Apuseni , pentru munte si locuri mai salbatice am vrut sa-mi iau un inReach Explorer+ si sa platesc abonament la satelit Safety doar pentru lunile de vara sau iarna cand e mai mult timp de plecat .
Pe un alt forum cineva mi-a spus clar :
- ok ai abonament , ai aparat si dai SOS la Iridium
- centrul de monitorizare Iridium unde trimite in Romania ??
- cine naiba vine dupa tine ??
- ar trebui ca si salvatorii sa aiba sculele necesare de receptare a semnalului dar nu le au...salvamontistii abia au cu se se imbraca si incalta
- astia nu au fost in stare sa gaseasca un avion intr-o poienita la doar 1600 de m fara cine stie ce dificultate unde ajungeau si ciobanii in cizme de cauciuc
Am renuntat !

2) Rachetele de semnalizare
In 2014 s-a dat o lege prin care sunt interzise chiar si pocnitorile ! Le-au impartit ei in vreo 4 categorii , iar populatia le poate folosi doar pe cele din categoria 1 care nu pocnesc si prezinta pericol 0 , adica niste jucarii de genul stelutelor .
Restul de categorii doar pentru artificieri autorizati&comp. .

3) Ma voi uita si la lasere banuiesc ca vorbesti de asa-zisele pointere , stiam ca se doreste si interzicerea acestora deoarece copiii si le baga in ochi unul altuia , poate imi recomanzi un model mai puternic . O sa ma uit si dupa un stroboscop la 12 V .

4) Am 3 genti speciale pentru activitati nautice waterproof , daca le las mai mult aer cand le inchid cred ca plutesc , oricum au chingi pentru legarea de barca .

5) Impellerul poate fi schimbat si la/pe mal , desi nu am schimbat niciodata , am vazut cum se face pe youtube . Si e destul de greu sa gasesti un impeller pentru motorul tau pe un mal salbatic de apa  ;D.
Buna ideea cu bujiile , s-a notat .

6) La inceput eu le iau cu mine si pe...Snagov ! Nu prea imi place sa apelez la altii . Mai tarziu mai vedem . Oriunde plec iau bagaje si logistica cu mine cat cuprinde .

7) Cu telefonul satelit mai cercetez , cred ca deja e prea mult pentru ce ''expeditii'' ;D fac eu . Nu mai stiu preturile , cand am cautat eu acum vreo 2 ani erau destul de mari la noi fata de alte tari .

Nu-ti fa probleme, nu sunt in masura sa rad de nimeni. Sunt obisnuit cu toate formele de diversitate si mi se pare firesc ca fiecare sa procedeze cum i se potriveste mai bine. Chiar daca toti membrii forumuiui ar rade de tine, de mine, sau de oricine altcineva, tot n-as fi indreptatit sa rad.

Despre cei care rad,  numai de bine, rasul e sanatos. Sper ca tonul meu uneori sa nu creeze aceasta impresie. Nu asta este intentia.

Corect referitor la echipele SAR. Suntem in acord.

Voi cauta info referitoare la "lasere"

Cele bune