Vesta de salvare automata vs clasica vs "ajutor de plutire"

Creat de Zodiac, Februarie 12, 2019, 06:53:28 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

In ce situatie va aflati ?

Nu am veste , nici nu vreau !
0 (0%)
Am veste dar nu le port !
6 (9.5%)
Am veste si le port !
32 (50.8%)
Am clasica dar vreau automata !
9 (14.3%)
Am automata dar vreau clasica !
0 (0%)
Am clasica si sunt multumit !
31 (49.2%)
Am automata si sunt multumit !
11 (17.5%)
Nu am vesta vreau sa-mi iau clasica !
3 (4.8%)
Nu am vesta vreau sa-mi iau automatica !
5 (7.9%)

Numărul total de membrii care au votat: 63

Zodiac

De mai multe luni de zile citesc toate informatiile despre vestele de salvare . Desi la prima vedere pare o alegere simpla , mie mi se pare destul de complicata .
Pentru mine siguranta e pe primul loc si nu vreau sa "ma joc" din acest punct de vedere . Si pe forumurile de afara si pe cele din Romania se discuta mai mult despre ce modele prefera fiecare si nu despre recomandari pentru fiecare activitate in parte .

Am inteles ca din punct de vedere al flotabilitatii , bineinteles si in functie de greutatea persoanei acestea se impart in :

- "ajutor de inot" , intre 50 - 100 N , veste care te ajuta sa plutesti si poti inota relativ usor
- veste de salvare bune pe un termen scurt intre 100 - 150 N
- si veste de salvare adevarate care pleaca de la 150 N in sus

De la americani am inteles ca vestele se clasifica :

- USCG US approved , pentru off-shore pentru conditii meteo nefavorabile in oceane si mari , am inteles ca nici o vesta automata nu e aprobata
- Near-shore pentru ape aproape de coasta care presupun o salvare mai rapida
- Ajutor de plutire - veste usoare pentru ape interioare si salvare rapida

Tot de la americani am inteles ca vestele sunt diferite in functie de activitatea acvatica :

- exista veste recomandate pentru cei care stiu sa inoate si altele pentru cei care nu stiu sau sunt incepatori
- veste mari si grele care exista pe nave mari si se imbraca doar in caz de probleme
- veste scurte pentru caiac si sporturi acvatice , sky jet , etc.  aici am inteles ca nu au ce cauta vestele automate
- am inteles ca vestele automate , de asemenea nu sunt recomandate pentru barci mici si celor sub 16 ani
- exista veste automate cu pastila care se pot declansa si de la cativa stropi de apa
- exista veste automate hidrostatice care declanseaza numai in minim 10 cm sub apa care functioneaza pe HAMMAR

Eu vreau pentru familia mea cele mai bune veste si nu stiu ce sa aleg , la siguranta nu vreau sa fac nici o economie ! Tot o "vorba" americana "unii dau zeci de mii de $ pe barci si lansete dar nu vor sa dea 200 de $ pe siguranta" ;D
Voi ce veste folositi ?

iulian_cioclin

Eu am doua veste automate tribord cu pastila. Nu recomand!  Pana acum s-au declansat accidental de 3 ori. De la umiditate, iar kit ul de schimb nu-i tocmai ieftin. Eu as recomanda veste automate hidrostatice.

Zodiac

stefand600

Cele automate cu pastile au si un sistem de declansare manual prin tragerea unui snur. Eu am din cele cu pastile dar la a mea am scos pastila si am lasat-o doar pe manual. La a sotiei am lasat pastila la locul ei. Kit-ul de armare costa 65 ron butelia de CO2 si 38 lei pastila de declansare. Pentru activitati cu barca care necesita miscare multa, pe ape interioare (delta, lacuri, rauri), cele automate sunt ideale. Vestele clasice sunt rigide si incomode, plus ca te incingi extrem de tare. Initial am avut veste clasice care pe langa ca erau greu de suportat mai erau si greu de bagat in compartimentele barcii fiind rigide si voluminoase. La iesit-ul pe mare departe de tarm evident ca cele clasice sunt mai sigure. Un ghid referitor la alegerea vestelor.
https://clovis.ro/fashion/accesorii/cele-mai-bune-veste-de-salvare/
Stefan D

Zodiac

Multumesc pentru informatii ! Ce veste ai ?
De ce pe mare una clasica ar fi mai buna decat una automata profesionala cu 275 N ?
Pe Clovis principiile enuntate sunt corecte , dar cu exceptia celei de copii , toate sunt de 50N deci "ajutor de inot" . In plus e doar reclama , daca intri pe produs ...pleaca toate cu "profitshare" !

dany

Ma refer la cele clasice.Vestele cu fermoar in fata + chingi, snur jos la capatul fermoarului.Gulerul are si el un rol bun.Am de la ''DBR'' marcile  Regatta si Best .Specifica pe eticheta 50-70kg (100N);70-90 kg(100 N); sau 70+(115 N) ;70++  (115N).
Am avut mai multe tipuri si culmea niciodata nu le-am probat de voie,macar....Parca cat dura la o partida de scaldat sa-mi fi pus pe mine una si sa vad cum si-ar face treaba in caz de nevoie....Mda....
Am avut odata emotii fffff.mari cand era sa ma scufund cu o ''tigaie'' si atunci nu aveam vesta....am povestit pe aici acum 4-5 ani ,cred.

Vali

Daca-mi permiteti o parere, nu exista vesta gonflabila care sa fie la fel de sigura in caz de nevoie ca o vesta clasica umpluta cu material flotabil.

Or fi vestele clasice incomode de purtat si greu de transportat, dar fereasca Domnul sa intre vreun animal cu gogeamitea tancul in barca ta, si sa te dea cu roatele in sus, cu pierdere de cunostinta etc. Sau sa te rastorni cu barca pe furtuna pe mare sau pe vreun lac baban. Atunci se vede cu adevarat cat de buna e o vesta batraneasca sanatoasa, nu marketingul fanteziilor "automate" etc.

La sfarsitul anilor 80 pescuiam la ave la Dunare, si aveam o vesta de pescar, care se lega inclusiv intre picioare. La o baie pe furtuna mi-am dat seama cat de importanta era acea legatura...
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

stefand600

Eu am 2 veste automate PILOT de la PLASTIMO de 150N. Vali a raspuns de ce sunt mai sigure cele clasice. la un element umflat exista riscul sa fie gaurit si atunci efectul este nul. Daca stii sa inoti, atunci totul este ok cu gonflabilele. Timpul pe care-l petreci in apa pana ajungi la mal sau in alta barca este relativ scurt. Daca ai membrii ai familiei care nu stiu sa inoate atunci varianta clasica este mai buna.
Stefan D

Zodiac

Merci @dany ! Tocmai aici ar fi problema . Majoritatea celor care au veste clasice nu le poarta deoarece :
- sunt grele
- tin foarte cald
- la cele cu guler mare se plang ca nu pot inota
- le limiteaza serios miscarile
- in apa ti se ridica pe cap
- in stationare...pe barca , in special cei cu burta se plang ca se ridica spre urechi ;D sau cap
- cele cu banda intre picioare iti rup ooo ;D
- multe altele
Deci in principiu , de ce iti mai iei vesta daca nu o porti si aici nu ma refer la tine ci la modul general . Eu vreau sa port vesta , sa fie cat mai usor de purtat , nu doar sa le arat la controale .

Merci @Vali ! Daca tot nu gasim informatii prea multe in Romania , sa le gasim pe Cap Compas ! Orice opinie in plus e binevenita .
Avantajul promovat de producatorii de veste automate sunt :
- chiar si in caz de accident iar persoana care cade in apa e inconstienta , vesta formeaza un fel de gluga mare in jurul gatului fortand corpul sa pluteasca cu fata in sus , cele clasice NU
- foarte usoare si confortabile
- mult mai multa vizibilitate in apa
- unele au un fel de gluga de protectie impotriva valurilor pentru a putea respira (spray hood)
- desi intram in fineturi se poate atasa si lumina intermitenta si GPS
- acestea te tin mult mai la suprafata fata o vesta clasica
O comparatie :
https://www.youtube.com/watch?v=xXnsWUfbiGg
Sprayhood :
https://www.youtube.com/watch?v=W-SKbycqOjE

Alti colegi ce folosesc , care sunt punctele forte si care cele slabe ?

Zodiac

PS - Merci @stefand600 ! Acum vad un Plastimo 165N cu un raport pret calitate foarte bun dpmdv , cu declansare hidrostatica Hammar :
https://www.decathlon.ro/vesta-gonflabila-pilot-165n--id_8335263.html
Sper ca nu va repeziti toti acum....sa raman eu...fara  ;D !

scm_ro

Eu folosesc veste clasice 100N, de la decathlon.
Singurul lor dezavantaj este volumul ocupat cand nu le avem pe noi.
Le folosim pe Dunare si pe canale unde apa e mai mare de 1m.
Cand dam la stiuca le scoatem si le punem in botul barcii. Primavara sau toamna tarziu sunt bune ca mai tin de cald.

Zodiac

Alex1958

Salut,
Interesante optiuni dar... Cosmarul meu este ca fiind intr-o barca deschisa in glisare sa lovesti un obstacol submers si sa ti se rasoarne barca. Nu mai ai timp de tras de snururi si imbracat vesta peste cap, mai ales daca esti inconstient din lovitura. Deci iti trebuie ceva sa te tina pe apa pana cand iti revii si incepi sa actionezi.
Vestele astea automate nu raspund la aceasta cerinta.

Zodiac

Poate centurile(belt) nu functioneaza in acest caz si nici vestele clasice ! La cele clasice in caz de stare de inconstienta poti pluti si cu fata in jos ! Cele automate tocmai asta fac , te intorc cu capul in sus !
https://www.youtube.com/watch?v=pYcryvgO5ag
https://www.youtube.com/watch?v=9eSBnMF7xhY
https://www.youtube.com/watch?v=AkNmgsRko2k