Bună seara și îmi prezint respectele întregii comunități.
Vă citesc de ceva vreme, am învătat multe de pe aici, însă nu îmi conturasem bine ideile și, prin urmare, am dezbătut în forurile mele interioare.
Ideea principală:
Caut o barcă pentru plimbări în Deltă + pescuit la spinning în 2 persoane.
Am o mică istorie cu ambarcațiunile și v-o expun succint în continuare:
Am început, ca mulți alții, cu o gonflabilă Kingfisher., cumpărată prin 2001

Înțeleg de la cel care a cumpărat-o că încă mai este utilizabilă. Eu nu m-aș mai risca în ea.
Prin 2006-2007 am înlocuit-o cu un Zodiac de care deasemenea m-am despărțit. Nu mai suportam operațiunile de umflat/dezumflat/cărat/ etc.
În 2009 mi-am luat la o ocazie o Laguna 480 cu motor Suzuki de 15 cp. Am fost absolut convins că nu merită băgați mai mult de 3.000 eur într-o barcă pe care s-o las la Jurilovca sau la Lunca în port. Am trăit cu certitudinea că o să mi-o fure cineva.
Se pare că am avut noroc și încă mai sunt în posesia ei. Am bătut toată Delta și Razelm-ul cu ea și încă mai merge.
Anul trecut am schimbat motorul Suzuki cu unul Honda, de 20 cp (cel puțin așa scrie pe capac).
Viteza nu a crescut considerabil. E drept că nici n-am schimbat mai multe elice, să văd cum s-ar comporta dacă se modifică pasul elicei.
Ce nu-mi place la barcă: bordajul e f mic. La valuri laterale te stropește destul de tare. Vara nu e chiar dezastru, însă mi s-a întâmplat să trebuiască să dau înconjurul Isacului din cauza vântului. Nu e deloc confortabilă.
Oglinda fiind mică (deși nu e varianta decupată), cizma motorului stă prea mult sub chilă. Frânează barca, se lovește și adună multă iarbă vara.
Mi-am cumpărat un jack-plate de la Vance Industries însă n-am apucat să îl montez încă. O să văd ce mare diferență generează.
Între timp am mai ieșit prin deltă cu o barcă de aluminiu (Smartliner 4 m) a unui prieten. Omul a investit în ea, și-a făcut podină în față pt pescuit, etc...
Au apărut probleme, și nu mici:
Mai întâi o barcă de 4 metri s-a dovedit o alegere proastă pt deltă. În caz de valuri nu se comportă deloc bine.
Ulterior, având o tablă de 2 mm, rolele peridocului au îndoit tabla. Îngreunându-se de la suprastructură, chiar și trasul la mal pe pietricele ducea la zgârieturi destul de nasoale.
În cele din urmă s-a spart aluminiul fundului. A fost înlocuit cu tablă de 3 mm, care face față cu brio.
Acum aș vrea să fac un alt pas spre mai bine

Pentru că deja mă pot duce la pescuit și cu fiul meu, vreau ceva mai confortabil pt pescuit.
În același timp, din punctul meu de vedere, ca să pot pescui la știucă trebuie să pot intra în apa mică...
În toamnă, în gura la Uzlina apa avea 25 cm. La intrarea în Chiril și Onofrei - și mai puțin.
Deci nu vreau o tonă de barcă. Ceva mai ușor, ce ar putea fi ghionderuit la nevoie...
În plus, ar fi un avantaj dacă aș utiliza peridocul pe care îl am acum, respectiv un Rema 750.
În consecință, după ce am tot studiat, am pus ochii pe două variante:
1. Romcraft 510 M, comandă la volan + 40-50 cp. Am discutat cu dl. Ovidiu și mi s-a părut o persoană de bun simț și dispusă a face unele optimizări conform doleanțelor mele.
Aș vrea o platformă în față. Alt fel de mână curentă, așa încât să pot monta și un motor de trolling în față....etc.
O să mă duc până la Moreni săptămâna viitoare să văd cam cum se prezintă.
2. Asta:
https://www.laivynas.lt//aluminum-boats/finval-aliuminium-boats/finval-rangy-510-w-console/1911Arată bine de tot. S-ar zice că are doar 370 kg. Probabil cu motor, baterie și ceva benzină în rezervor ajunge la 520-550 kg. La limita a cât poate duce peridocul.
N-am văzut-o în realitate. Poate or aduce-o la târgul de la sf lui martie, de la Romexpo. Eu unul m-am lecuit să dau bani pe poze.
se zice ca are tablă de 3 mm, ceea ce ar trebui să fie suficient. Am văzut și ceva filmulețe ale celor de la Finval ref la structura internă a bărcilor lor, dar eroina era o barcă dintr-o clasă mai mare de-a lor.
Din ce am văzut pe la voi, mi-a plăcut cea a lui Iulian Cioclin. Jos pălăria!
Însă, realist fiind, eu nu mă văd muncind să fac la mână toată suprastructura aia. Sigur ar fi mai bună decât Laguna mea, însă nu ar fi cu totul altceva.
510 cm mi se pare o lungime optimă pt o barcă de Deltă.
O să revin cu dilemele care mă frământă....