ajutor reconditionare barca

Creat de gu_5473, Octombrie 07, 2011, 05:36:50 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

kimi

Habar n-am cum arata , cineva l-a acoperit cu o vopsea oarecare , care a mai si fost aplicata aiurea ( se cojeste in unele locuri ) . :(

Vali

Atunci nu mai sta pe ganduri, pregateste suprafetele si da-i vopsea, poliuretanica e destul de buna.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Vali

Citat din: Mihaif99 din Ianuarie 20, 2014, 08:05:16 PM
Doar ca sa ma dumiresc, am si eu o intrabare:

Asadar in cazul unui gelcoat care arata precum creta, din cauza UV (probabil)  Cel mai bun/ieftin tratament este o vopsea poliuretanica?

Intreb pentru ca mi-m luat niste suturi pe Barcaholic, cand am spus asta. Mi s-a spus ca numai gelcoatul e o reparative serioasa.  Aici (in Canada) se practica destul de mult vopsirea barcilor. Mai ales a velierelor mai vechiute (cele din anii '60, '70, si chiar 80).  Asadar vopsirea este o solutie acceptabila (presupunand ca nu avem osmosza).

Din cauza "avalansei" de postari, aseara am ratat postul tau.

Reparatia cu gelcoat e mult mai cronofaga si mai costisitoare in munca si bani. In primul rand foarte importanta e pregatirea suprafetelor. In schimb, suprafetele in gelcoat sunt mai rezistente la uzura decat vopseaua. Cea mai buna la uzura e epoxidica, dar are dezavantajul ca, in ciuda pigmentilor din masa ei, in timp e afectata superficial de UV.

Parerea mea e ca, daca se vopseste barca in aceeasi nuanta ca gelcoatul de dedesubt, cea mai buna e o poliuretanica de calitate. Manopera e mica (pregatire suprafete plus vopsire), si daca se mai zgarie barca, nu prea se observa. Oricum in timp se mai fac mici retusuri la vopsea, cum se fac de obicei si la gelcoat, in caz de zgarieturi, sparturi etc.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Capitanul Nemo

Vali are dreptate, cea mai simpla modalitate este vopsitul. O vopsea de calitate este foarte asemanatoare cu gelcoatul la aspect. Atentie, conteaza si calitatea aplicarii. Dupa chituirea indentarilor si trei straturi de poliuretanica, slefuire intre ele, rezultatul nu poate fi decat spectaculos.
http://www.barcasirius.blogspot.com
"Not all the wanderers are lost" J.R.R. Tolkien

Mihaif99


Florio

Cu privire la usoara matuire in timp a gelcoat-ului si/sau aparitia de microfisuri pe alocuri in masa lui.
Am inteles ca se mai aplica o ceara speciala (precum cea auto) care protejeaza UV si astupa microfisurile.
Dar nu intotdeauna se pune pret pe ceea ce spun comerciantii despre produsele lor, asa ca supun dezbaterii, ca sa zic asa :) .
Din cate ati vazut, auzit sau experimentat, este ok ?

Ceara poate fi o solutie la un plus de protectie UV si ma gandesc eu, la necazurile produse de pasari :) . Cred ca aveti experienta "urmelor" lasate de lastuni in general, acele mici pete de gainat care uneori nici nu mai ies, de parca au intrat in masa gelcoat-ului.

Mihaif99

Asa este Florio, se poate aplica ceara (wax) dar odata matuit gelcoat-ul, nu prea mai e cale de intoarcere, decat vopseaua.
Wax-ul arata bine cel mult doua saptamani- o luna, apoi trebuie reaplicat.

Ma mai intreb cum afecteaza acest wax in cazul unei vopsiri ulterioare. Cat trebuie sa smirgheluiesti?

teo pes

ultima rasina pe care o folosesc in 3 straturi permite atat de multa vopsea in ea ca da nuanta acoperitoare , vopseaua pe care am adaugato este emailul auto ubisnuit , mi a polimerizat rasina la 15 gr c in 1,5 h la 24 h deja am smirgheluit si sters cu acetuna la cat de tare era , emailul auto adaugat in rasina da o elasticitate rasinii , mai mult nu am incercat pt ca in timp nu stiu cum reactioneaza , oricum orisice interventie o sa mai fac la exteriorul barcii , cel putin pe partea pescajului o sa dau rasina deja colorata .
Viata i grea !!  Dar trece !!

Florio

Salut! Am inceput weekendul lucrativ, cu incercarea de a intretine gelcoat-ul barcii din dragoste si atasament pentru cea din urma :) .
Initial planul meu de a cumpara un aparat pentru polisare a fost dejucat in mod constructiv de prietenul nostru Gheorghita (Ghrt) care s-a oferit sa mi-l imprumute pe al lui.
Asadar, m-am apucat de treaba acum o jumatate de ora, cu discul din blanita de oaie (din dotare), aparatul prietenului si un patratel de smirghel de 1000 (am cautat de 2000 dar nu aveau).
Cateva miscari cu patratelul, jet de apa, "solutie de polisat" pe blanita si la un minimum de rotatii/min, am exersat cateva minute pe un sfert de barca.
Eram la fel de curios ca si Gheorghita, fiindca solutia mea de polisat pusa intre ghilimele, a fost pasta de dinti banala.
Nu de economie, ci fiindca pe de o parte n-aveam timp de cautat 3M-uri si pe de alta parte am auzit ca se poate.

Ei bine, am fost surprins sa vad eficienta, in luciul de oglinda pe care l-a capatat suprafata tratata :)
Aveti mai jos imagini in care se observa pe jumatate de barca suprafata tratata, comparativ cu cealalta. Totodata am facut si de aproape doua poze-detaliu de comparatie "before and after".









Experienta mea e una mai eficienta decat speram. Totusi daca aveti dubii cu privire la metoda "pasta de dinti" nu trebuie sa-mi urmati exemplu. :)

pelicanul

Interesanta chestia cu pasta de dinti. Ai si vreo recomandare privind aroma folosita? Menthol, Fresh Herbal, etc? :) Sau folosesti pur si simplu din aia care intareste ouale? :)

Florio

Citat din: pelicanul din Mai 30, 2015, 10:49:31 PM
Interesanta chestia cu pasta de dinti. Ai si vreo recomandare privind aroma folosita? Menthol, Fresh Herbal, etc? :) Sau folosesti pur si simplu din aia care intareste ouale? :)

Chiar m-a mai intrebat un prieten :) . Nu, e o pasta de dinti banala, de 5 lei.
Pe cutie scrie tot felul de minuni dar e marketing: Aquafresh triple protection, mild&minty, with sugar acid protection, 125ml, family size !
Dar ce zici de rezultat ?

Nicolai

Pai ce sa zicem dl Florio?!
Daca in vre-o 2 ani n-o sa faca barca dv carii, inseamna ca de-acum asta-i solutia.
Eu as folosi totusi Calutactiv ca sa protejam si derivorul de paradontoza.
Doamne ajuta, vreme frumoasa si vant bun pe unde calatoriti.

pelicanul

Rezultatul pare foarte bun. Zic "pare" pentru ca n-am inteles rolul patratelului de smirghel 1000. Dai prima data cu smirghel 1000 si apoi cu Aquafresh? Mi se pare cam brutal, dar odata la citiva ani cred ca merge.
Eu am cumparat de la un magazin specializat din Constanta pasta de polisat ultra extra fina. Cea mai fina dintr-un sistem de trei. E mai scumpa decit pasta de dinti :), 10 lei 100 g, se vinde varsata, in cutiute, nu ambalata la tub.
Cu chestie din asta am dat pe portiuni mici ca sa curat niste pete, mai mult de incercare. Gelcoatul s-a albit vizibil deci chiar si pasta extra super fina cred ca e destul de abraziva.
Dupa ce am terminat de polisat am finisat totul prin proptire directa in cheul de beton, fara baloane de acostare! Dupa aia, m-am lasat de polishare si m-am apucat de chituit! :)

Problema cea mai enervanta pentru mine este jegul care se aduna cam la o palma, doua deasupra liniei de plutire, unde stropesc valurile din port. Am tot zis ca dau cu ceara, poate nu se mai pateaza asa rau, dar n-am apucat nici anul asta. Stie cineva vreo solutie pentru chestia asta?

Florio

Citat din: Nicolai din Mai 31, 2015, 09:10:21 AM
Pai ce sa zicem dl Florio?!
Daca in vre-o 2 ani n-o sa faca barca dv carii, inseamna ca de-acum asta-i solutia.
Eu as folosi totusi Calutactiv ca sa protejam si derivorul de paradontoza.
Doamne ajuta, vreme frumoasa si vant bun pe unde calatoriti.

Multumesc :)
Mi-ai amintit de derivor si faptul ca ar trebui sa-l inspectez. O sa fie un weekend mult mai lucrativ decat mi-am planuit initial.

ionitzady

sunt uimit si incantat Florio de rezultat , dar nu am inteles daca pasta de dinti a fost frecata manual sau tot cu masina si blanita   ??? ??? . Sigur am sa incerc si eu pe a mea chiar daca este la apa