Clasificare ambarcatiuni vs permise conducator ambarcatiune

Creat de cristizz, Septembrie 04, 2016, 06:39:08 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

cristizz

Multumesc, este edificator.

Din punct de vedere legislativ ramanem pe reglementarile CE, cu mentiunea ca: ,,Les catégories de navigation fixant les distances d'éloignement d'un abri, en vigueur avant le 1er janvier 2005, sont supprimées. Elles restent une indication importante pour le chef de bord qui doit apprécier, en fonction des conditions de mer, la distance d'éloignement maximum qu'il doit respecter."

Eu am in vedere achizitionarea unui velier care cel mai probabil se va incadra la categoria B.
Pana acum (cf. linkului postat de mine anterior) se corela Categoria de navigatie B cu Categoria de proiectare CE, care in functie de situatia marii (valuri si vant) iti dadea posibilitatea de a indeparta pana la 200 MN fata de un adapost. Evident ca situatia marii era si a ramas prioritara, dar pentru mine 200 MN distanta imi oferea un criteriu in a aprecia pretabilitatea unei ambarcatiuni clasa B de a naviga in siguranta (dpdv constructiv) prin Mediterana.

Alex1958

Am avut -din intamplare- prilejul sa obtin clasificarea atasata si care sper sa fie utila velistilor, iar daca e secretul lui Polichinele imi cer scuze anticipat.

pelicanul

Citeva completari foarte interesante la relatia dintre forta (viteza) vintului si inaltimea valurilor. Calcularea inaltimii valurilor in functie de viteza vintului (in noduri si m/s), cit timp a actionat vintul (furtuna) asupra marii (in ore) si distanta pe care a actionat furtuna (in km sau sute de km).

http://research.dnv.com/hci/ocean/bk/c/app/sa.htm

scm_ro

Stiu ca mai sus s-a discutat despre veliere, dar am o nelamurire legata de incadrarea unei ambarcatiuni la categoria D si posibilitatea de a naviga pe mare costier.
In multe locuri se mentioneaza doar puterea vantului si inaltimea valurilor acceptate pentru categoria D.
HG 464:
D. Se consideră că o ambarcaţiune încadrată în categoria de proiectare D este proiectată pentru
condiţii de vânt cu o forţă de maximum 4 inclusiv şi valuri cu o înălţime semnificativă de până la
0,3 metri inclusiv, cu valuri ocazionale cu o înălţime de maximum 0,5 metri.
In conditiile de mai sus se poate naviga costier cand marea este linistita?
Am inteles ca in principiu nu te verifica nimeni, dar si daca ma intreaba vreau sa am o justificare.

syRebekah

Poţi să ai valuri mai mari de atât şi condiţii foarte periculoase şi pe ape interioare, aşadar nu apa sărată este problema.

Categoria bărcii îţi indică aproximativ ce poate duce barca respectivă. După ce te vei da în condiţii diverse, o să ştii mai bine ce poate şi în funcţie de entuziasmul tău o vei duce mai mult sau mai puţin la limită.

În principiu pe mare vrei să ieşi cu o barcă puntată şi cu un outboard mic de rezervă, dar la Mangalia am văzut destui pescari în lotci mici, ca din Deltă, ieşind pe mare relativ montată. Au şi murit câţiva anul ăsta.
fost ghrt.

Zodiac

Mergi , dar pe riscul tau ! Aia cu D-ul e de fapt la cat garanteaza producatorul barca conform normelor CE ! Eu m-am plimbat pe mare costier cateva zile cu o gonflabila si motor termic de 5 cai . Clasificata D !

scm_ro

Asta este barca si nu am de gand sa ma duc mai mult de o mila de la tarm si doar atunci cand e marea linistita.

Zodiac

Barca e superba felicitari pentru ea ! Ar fi interesanta si o poza pe apa sa se vada bordul liber .

scm_ro

Multumesc. La Tulcea nu am pus-o pe apa din lipsa de timp, iar pe Snagov nu ma risc cu ea pana nu o inmatriculez.
Asa arata un similara cu 100 CP. Eu zic ca pe o mare linistita nu or sa fie probleme.

Zodiac

Pe o mare linistita nu e o problema cu...nimic  ;D ! Numai ca marea e linistita destul de rar !

AdrianZUZ

Asta cu clasificarile, eu zic ca trebuie luata cu masura ... masura barci si masura propriilor forte! RIB-ul meu este clasificat B, dar daca o sa fie sa fiu la limita meteo a B-ului l-as vrea in barca langa mine pe cetateanul care a acordat categoria ;D macar sa fie doi pantaloni maro la bord.