Phantom 18 Multi-Species

Creat de Mihai-Andrei Manea, Mai 06, 2019, 07:39:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Mihai-Andrei Manea

Dragi colegi,

Dupa experienta placuta cu reconditionarea BlackSea-ului si finalizarea proiectului, in saptamanile ce au urmat am simtit ca imi lipseste ceva...se pare ca simt lipsa ''mesteritului'' la barca.
Asa ca am inceput sa caut '' coji '' pe internet, pentru urmatorul proiect...pentru a gasi o barca pe care sa o amenajez exact cum imi doresc.
Barca perfecta pe care mi-o imaginez pentru pescuit la crap, somn, stiuca si salau in Delta Dunarii ar fi un amestec intre Bass Boat si Multi Species-urile Americane, amenajata asemanator cu Finval Rangy 510 CS...iar ca dimensiuni un pic mai mica decat cele americane dar mai mare decat Rangy...respectiv undeva la 5-6 m lungime cu 2-2.5 m latime.
Nu am gasit nimic ''ieftin si bun'' iar un coleg de forum mi-a sugerat '' constructia de la zero ''.
Cum nu am experienta in proiectarea ambarcatiunilor, am inceput sa caut proiecte care s-ar potrivi scopului meu. M-am oprit astfel la site-ul https://bateau.com/proddetail.php?prod=PH18 la modelul de barca Phantom 18...
Specifications ( https://bateau.com/studyplans/PH18_study.php?prod=PH18 )
LOA: 5,50 m
Max. Beam:2,25 m
Hull draft:15 cm
Hull weight:365 kg
Recommended HP: 70 cp    
Material:    Stitch & Glue    

Nu am cumparat inca proiectul si simt nevoia sa va cer o parere avizata:
1) Vi se pare potrivita ca forma si dimensiuni pentru pescuit in Delta ( nu am gasit ungiul de stelaj la oglinda dar din poze pare mic de tot 3-6 grade ).
2) Cum se inscrie o ambarcatiune construita in regie proprie...se face omologare ?

Va multumesc anticipat!

kama3

Daca ai o barca de-abia aranjata si gata de plimbare, petrece-ti timpul liber pe care il ai folosind-o.
Mai lasa proiectul asta cativa ani, timp in care vei sti exact de ce ai nevoie si DACA ai nevoie de ce vrei acum.

Mihai-Andrei Manea

Te salut Kama3,
Ai mare dreptate...asta si fac...ma bucur de barca recent reconditionata si am scos-o la apa aproape in fiecare weekend...darrr...sezonul de pescuit se va termina in noiembrie si mi-ar placea sa am ceva de mesterit la iarna. Pasiunea mea este pescuitul nu constructia de ambarcatiuni, dar am observat ca reconditionarea a umplut bine golul pe timp de iarna :)
Pana atunci incerc sa studiez...sa adun informatii...sa proiectez eventual amenajarea interioara!
Sunt constient ca va fi un proiect de durata iar mai intai trebuie sa amenajez spatiul in care pot realiza acest proiect!
Multumesc mult! [emoji16]

Sent from my iPhone using Tapatalk

diles

dupa mine e prea lata pentru delta,sant multe intrari si cotloane inguste facute de localnici dupa barcile lor care nu prea depasesc 160 latime,si prin dopurile create pe canale din copaci prabusiti si plauri iti va fi greu sa treci din acelas motiv.as zice sa alegi un model mai ingust care sa mearga si cu motorul de 40 c pe care il ai deja.

Alex1958

Citat din: Mihai-Andrei Manea din Mai 06, 2019, 07:39:05 PM
Barca perfecta pe care mi-o imaginez pentru pescuit la crap, somn, stiuca si salau in Delta Dunarii ar fi un amestec intre Bass Boat si Multi Species-urile Americane, amenajata asemanator cu Finval Rangy 510 CS...iar ca dimensiuni un pic mai mica decat cele americane dar mai mare decat Rangy...respectiv undeva la 5-6 m lungime cu 2-2.5 m latime.
Salutare tuturor,
In insirarea de mai sus sunt categoric prea multe specii tinta ca sa le poti pescui cu o singura barca.
Mihai, tu ai un grup mare de prieteni si la stilul tau de pescuit ar trebui sa va impartiti sarcinile. Unii sa stea pe crap somn si salau la pescuit stationar, eventual 24 ore pe zi pe o barca mai mare si confortabila iar pescuitul la spinning si clonc sa fie facuta din alta barca mai ingusta si mai usor de manevrat. Barca ingusta poate fi folosita temporar si la pescuit stationar dar sa stai zi de zi pe ea la stationar va fi chin!
In viata nu poti sa le ai pe toate....mai ales deodata!
Insa imi place mult febra creatoare care te mana in actiune!
Bafta!

Mihai-Andrei Manea

Va salut dragi colegi,
Deja avem '' in grup'' doua barci de 510 x 160 cu 25 si 40 cp care sunt extraordinare pentru intrari si cotloane inguste din Delta...dar...latimea de 160 nu permite o amenajare corespunzatorea pescuitului...deja BlackSea-ul pare prea incarcat...aglomerat...nu imi mai vine sa ii mai pun motor electric pe bot...ancora electrica...al doilea sonar in prova...platforma de dormit si inchidere in prova...nu am cum sa ii fac spatiile de transportat lansetele de pana la 3m lungime...compartiment frigorific...livewell...nu prea mai am unde sa ii montez cele 2 scaune de spinning...asta e problema.
Eu inteleg la ce va referiti Dvs. (Alex1958)...o cabinata sanatoasa de pescuit la stationar si cele 2 barcute pe care le avem deja...dar singura cabinata pe care o ador este Quicksilver 640 weekend pe care nu mi-o permit inca, iar sa ma apuc sa construiesc o cabinata nu am curaj!
Pana imi voi permite cabinata, as dori totusi sa incerc si eu sa fac, si il citez pe Iulian Cioclin,  ''Barca din vis'' (550 x 225) ( Inca avem voie sa visam  )
Va multumesc mult!

NessyRO

Dacă vrei să-ți construiești propria barcă, pentru planuri, aruncă o privire și aici: https://bowdidgemarinedesigns.com/
Din punctul meu de vedere, dacă tot optezi pentru o barcă mai grea, cei de la bowdidge sunt sigur în top. Ar mai fi ceva designeri ruși care îmi plac tare mult, dar, neștiind rusă, mă abțin să fac recomandări. Spor!
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

Mihai-Andrei Manea

Te salut NessyRO,

Am urmarit cu mare interes proiectul X13 si te felicit pentru rabdare si profesionalism!
In ceea ce priveste bowdidgemarinedesigns.com, de la acest site am inceput cautarile ( la indrumarea lui Cristian Tutuianu ).
Sunt superbe proiectele si sunt convins ca sunt in top. M-am oprit la Gulf Explorer 16 (ungiuri bune de stelaj, inaltime buna borduri, grafica superba, materiale protectie punte extraordinare ) dar dimensiunile de 4.87 x 2.18 nu sunt chiar pe gustul meu...cel putin lungimea mi se pare mica...si nu m-as baga sa modific asa mult proiectul.
Am ajuns astfel la Bateau si m-am oprit la Phantom 18 si General Purpose 21. Am renuntat la GP21 datorita greutatii si motorizarii mari...si nici nu am gasit pe forumuri proiecte executate de altcineva. Pentru PH18 am gasit 3-4 proiecte frumoase deja executate.
Intr-adevar m-a pus pe ganduri diferenta de pret a proiectului...90 USD pentru Phantom 18 fata de 260 USD pentru Gulf Explorer 16.

Spor!

NessyRO

Mulțumesc pentru aprecieri Mihai, dar o să cobor repede de pe soclu când o să repet ceea ce am mai spus: pentru mine cel mai important este ca barca să fie frumoasă și apoi să funcționeze (conform așteptărilor). Iar cei de la bowdidge proiectează bărcii foarte frumoase, cu o urmă de "asprime" australiană. Hai c-am dat-o'n poezie...  ::)
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

timberland0910

Citat din: Mihai-Andrei Manea din Mai 08, 2019, 11:48:07 AM
Te salut NessyRO,

Am urmarit cu mare interes proiectul X13 si te felicit pentru rabdare si profesionalism!
In ceea ce priveste bowdidgemarinedesigns.com, de la acest site am inceput cautarile ( la indrumarea lui Cristian Tutuianu ).
Sunt superbe proiectele si sunt convins ca sunt in top. M-am oprit la Gulf Explorer 16 (ungiuri bune de stelaj, inaltime buna borduri, grafica superba, materiale protectie punte extraordinare ) dar dimensiunile de 4.87 x 2.18 nu sunt chiar pe gustul meu...cel putin lungimea mi se pare mica...si nu m-as baga sa modific asa mult proiectul.
Am ajuns astfel la Bateau si m-am oprit la Phantom 18 si General Purpose 21. Am renuntat la GP21 datorita greutatii si motorizarii mari...si nici nu am gasit pe forumuri proiecte executate de altcineva. Pentru PH18 am gasit 3-4 proiecte frumoase deja executate.
Intr-adevar m-a pus pe ganduri diferenta de pret a proiectului...90 USD pentru Phantom 18 fata de 260 USD pentru Gulf Explorer 16.

Spor!

Astea le-ai vazut ??? Se misca tare bine pe apa cu motoare mici http://www.tangoskiff.com/PLANS.html

Mihai-Andrei Manea

Te salut timberland0910,
M-am uitat acum...sunt departe de ceea ce imi doresc. Cred ca cei de la bowdidge si bateau sunt greu de egalat...poate doar sa imi trimita cei de la Vexus sau Nitro planurile lor [emoji23][emoji23][emoji23]
Spor!

timberland0910

Citat din: Mihai-Andrei Manea din Mai 10, 2019, 06:23:18 PM
Te salut timberland0910,
M-am uitat acum...sunt departe de ceea ce imi doresc. Cred ca cei de la bowdidge si bateau sunt greu de egalat...poate doar sa imi trimita cei de la Vexus sau Nitro planurile lor [emoji23][emoji23][emoji23]
Spor!

Vezi si Aquarama Riva ...poate te coafeaza 😉

Mihai-Andrei Manea

Dragi colegi,
Am tot vazut la diferite barci un decupaj ( nu stiu cum sa ma exprim ) intre fund si partea de jos a oglinzii ( am atasat o poza...nu luati in considerare gaura din care curge apa, dar nu am gasit alta poza ).
Ce rol are acel spatiu?
Va multumesc mult!

Vali

E un gay-ism inutil de design. In afara ca se pierde flotabilitate in zona oglinzii, se slabeste si structura barcii, dupa cum se vede si in poza (gaura de apa).

Imbinarea oglinda-corp trebuie sa fie continua pe toata circumferinta oglinzii, pentru o descarcare optima a eforturilor motorului. In plus, pentru separarea curgerii la glisare, unghiul si raza de racordare dintre fund si oglinda trebuie sa fie "ca la carte", adica asa cum e descris in "Proiectarea si constructia navelor mici".

Concluzia e ca treapta aia din poza nu ajuta, nici structural, nici hidrodinamic. Dimpotriva, complica si slabeste zona de imbinare a oglinzii cu corpul barcii.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Mihai-Andrei Manea

Iti multumesc mult Vali pentru clarificari...chiar ma intrebam ce minunatii au mai inventat astia si in ce scop...[emoji16][emoji106]