Ajutor reconditionare barca fibra

Creat de Rene, Mai 28, 2019, 10:43:37 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Rene

Salut tuturor,

Ma numesc René si sunt din Caransebes. Am achizitionat de ocazie o barca pentru pescuit de 2,5 m lungime, 1,1 m latime, din fibra de sticla,  dublu strat. Arata ca naiba si as vrea sa o reconditionez, nimic la marea arta ci doar sa fie in siguranta pe apa si sa arate decent. Nu am niciun fel de experienta legata de barci si nici de lucrari cu fibra de sticla. De aceea, va rog sa ma ajutati cu sfaturi privind materialele si lucrarile pe care trebuie sa le fac.
Pana in momentul de fata, vazand ca vopseaua veche este scorojita, am slefuit barca cu smirghel montat pe un flex.
Am decopertat zonele cu reparatii mai vechi, fiindca erau vizibil facute de mantuiala si am refacut cat de cat mai ca lumea reparatiile unor gauri. Am folosit rasina+intaritor si fibra stratimat in mai multe straturi. In exces de zel am  dat si un strat de rasina peste toata barca (la exterior).
In continuare, as vrea sa o finisez, dar m-am blocat, nu stiu ce materiale sa folosesc mai departe. Dupa ce voi slefui cu smirghel suprafata, ce va trebui sa ii aplic?
Ce fel de chit sa folosesc pentru a o netezi?
Ce grund, ce vopsea?
Apreciez orice raspuns care ma ajuta sa trec mai departe.
Va multumesc!

Vali

Salut Rene si bun venit pe forum.

Ca sa nu ai denivelari pe exterior, cel mai bine era sa faci reparatiile gaurilor pe interior. Daca sunt pe exterior, le mai "indulcesti" din chit.

Daca fibra barcii e suficient de groasa, poti chitui si vopsi. Daca ti se pare totusi firava, poti da un strat de tesatura pe exterior, care o incheaga mai bine. Pentru asta insa trebuie slefuita vopseaua care mai e pe barca

Pentru chituit grosier e bun un amestec de rasina + talc, iar dupa slefuirea acestuia finisajul fin il poti face cu chit auto normal. Chitul auto trebuie deci folosit doar in grosimi mici..

Pentru vopsit poti da direct o vopsea poliuretanica, nu e nevoie neaparat de primer (grund), decat daca esti pretentios. Daca nu esti pretentios, merge si o vopsea alchidica normala, dar aceasta se va zgaria mai usor decat poliuretanica.

Cea mai buna poliuretanica dpdv calitate / pret e cea de la Palinal, gasesti la Palinal Timisoara, trimit si prin curier. Ei iti vor sugera pentru barca vopsea epoxidica, dar poliuretanica e mai buna. La cat de mare e barca, iti ajunge juma' de kil, care include si 250 grame intaritor. O poti da la trafalet fara probleme.

Poti lua si un grund epoxidic de la Palinal, daca crezi ca e nevoie, il dai la fel la trafalet. Dupa intarire il matuiesti la smirghel fin, apoi dai vopseaua. Grundul e important daca ai porozitate mare a suprafetei.

Daca mai sunt intrebari, scrie-ne. Succes si spor la treaba.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

alexdaniell

Ce fel de trafalet se foloseste la vopsire? De lana?

Rene

Multumesc pentru raspunsul prompt si pentru indicatii. Barca este dublu strat, unul interior, altul exterior, intre ele aer si ceva spuma, pe alocuri. De aceea nu am putut face reparatiile din interior, neavand acces la stratul exterior. In interior barca nu are sparturi.

Ma apuc de treaba cand fac rost de grund si vopsea. Voi pune poze aici cand e gata.

timberland0910

timberland0910

microfibre scrie pe ambalaj .cu par scurt 5 mm din leroy merlin . eu folisesc la intins epoxy si merge bine

alexdaniell

Asa ceva am folosit si eu la intins poliesterica. Au mers bine, intr-adevar.
Sunt tare curios cum iese vopseaua data cu trafaletul.

timberland0910

Citat din: alexdaniell din Mai 29, 2019, 11:11:34 AM
Asa ceva am folosit si eu la intins poliesterica. Au mers bine, intr-adevar.
Sunt tare curios cum iese vopseaua data cu trafaletul.

eu am dat straturi subtiri si a iesit acceptabil dupa a 3 a mana