Incaltaminte pentru barca

Creat de Zodiac, Iulie 28, 2019, 12:23:34 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Zodiac

Desi pentru unii subiectul ar putea parea amuzant , pentru mine e unul foarte important . Si nu ma refer la cei pretabili pentru urcat in barca de la ponton/cheu ci la cei cu care intri in apa si la plecare si la venire pe maluri cu noroi sau nisip .

Eu nu pot sa ma simt bine daca am nisip , pietricele , taieturi si lovituri la picioare .

Pana acum am incercat mai multe variante dar inca nu am ajuns la ceva convenabil .

Pantofi de apa Speedo si Adidas - se umplu de nisip sau noroi , la ambele talpa se dezlipeste rapid !

Mai multe tipuri de sandale pentru plaja/apa - intra tot felul de pietricele...si altele .

Diferite tipuri de papuci de genul Crocs si alte tipuri pentru pescuit - nu stau bine...fix pe picior , in plus cad din picioare cand vrei sa te urci in barca .

Am incercat si incaltaminte mai serioasa dar te supraincalzesti , sunt inconfortabili si se usuca extrem de greu .

Am mai incercat diferite tipuri de ciorapi din neopren si cu talpa si fara , in scurt timp incepe sa te manance pielea , se taie destul de usor inclusiv la scoicile mai serioase si nu ai protectie la lovituri...in special la degete .

Exista incaltaminte de care sa fiti foarte multumiti ? Recomandari ?

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Iulie 28, 2019, 12:23:34 PM
Desi pentru unii subiectul ar putea parea amuzant , pentru mine e unul foarte important . Si nu ma refer la cei pretabili pentru urcat in barca de la ponton/cheu ci la cei cu care intri in apa si la plecare si la venire pe maluri cu noroi sau nisip .

Eu nu pot sa ma simt bine daca am nisip , pietricele , taieturi si lovituri la picioare .

Pana acum am incercat mai multe variante dar inca nu am ajuns la ceva convenabil .

Pantofi de apa Speedo si Adidas - se umplu de nisip sau noroi , la ambele talpa se dezlipeste rapid !

Mai multe tipuri de sandale pentru plaja/apa - intra tot felul de pietricele...si altele .

Diferite tipuri de papuci de genul Crocs si alte tipuri pentru pescuit - nu stau bine...fix pe picior , in plus cad din picioare cand vrei sa te urci in barca .

Am incercat si incaltaminte mai serioasa dar te supraincalzesti , sunt inconfortabili si se usuca extrem de greu .

Am mai incercat diferite tipuri de ciorapi din neopren si cu talpa si fara , in scurt timp incepe sa te manance pielea , se taie destul de usor inclusiv la scoicile mai serioase si nu ai protectie la lovituri...in special la degete .

Exista incaltaminte de care sa fiti foarte multumiti ? Recomandari ?

Daca ai rabdare sa cauti gasesti. Incaltamintea amphibie de calitate nu se mai gaseste usor de cativa ani buni. Oarecum la indemana, sunt astea:

https://originalfootwear.com/collections/altama/products/altama-maritime-assault-mid-1

Gasesti usor la Amazon cu preturi mai bune decat cele de la "fabrica"...

Daca vrei mai scumpi, poti sa porti din astea, dar in afara de pretz, de vreo 4+ ori, pe picior diferentele sunt neglijabile.

https://lalo.com/collections/tactical-boots/products/shadow-amphibian-5-black-ops

Gasesti tot la Amazon mai ieftine.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Razvan Evergreen

Citat din: DoiNomazi din Iulie 28, 2019, 04:02:02 PM
Daca ai rabdare sa cauti gasesti. Incaltamintea amphibie de calitate nu se mai gaseste usor de cativa ani buni. Oarecum la indemana, sunt astea:

https://originalfootwear.com/collections/altama/products/altama-maritime-assault-mid-1

Super!!! Multumim pentru informatie.
Din pacate, la pret se adauga si un transport de 75 euro deci un total de 160 euro.
  Totusi cred ca ii comand.

Zodiac

Multumesc ! Ambele arata foarte bine !

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Iulie 28, 2019, 07:32:03 PM
Multumesc ! Ambele arata foarte bine !

Cu placere. Probabil ca mai exista si alte modele similare specifice europenilor si chinezilor. Noi am purtat si OTB dar nu se mai fac. Lalo tin mai mult la tavaleala si asigura stabilitatea gleznei, mai bune la carat greutati (motor) in debarcari/imbarcari de pe stanci/pietre. De rupt, se rup eventual toate, unele mai repede altele mai tarziu.

Eu n-as mai da banii pe Lalo pentru ca nu mai car nimic greu pe pietre alunecoase la debarcare si la banii aia schimb patru perechi noi de Altama... :)

LE: Si unele si altele pot fi purtte mai confortabil cu un ciorap de neopren subtire 2-3 mil

byteworks

Singura solutie practica este cea folosita de pescarii din Delta: cizme de cauciuc. Suficient de confortabile, tin picioarele uscate, lungimi la alegere pentru diferite situatii, usor de spalat, ieftine. Dupa multe sezoane in Delta sunt de acord cu ei, cand plec in tura iau cizmele lungi cu legatura la brau, cand ma invart doar pe langa barca si pe mal cizme scurte.

DoiNomazi

Citat din: byteworks din Iulie 29, 2019, 08:59:58 AM
Singura solutie practica este cea folosita de pescarii din Delta: cizme de cauciuc. Suficient de confortabile, tin picioarele uscate, lungimi la alegere pentru diferite situatii, usor de spalat, ieftine. Dupa multe sezoane in Delta sunt de acord cu ei, cand plec in tura iau cizmele lungi cu legatura la brau, cand ma invart doar pe langa barca si pe mal cizme scurte.

"Singura solutie practica" este ceea ce se potriveste omului si situatiei... :)

Cizmele de cauciuc sunt practice (cele de calitate nu sunt neaparat si ieftine) cu conditia sa fie suficient de inalte (dupa caz, jumatatea gambei, genunchi, jumatatatea coapsei, shold) pentru a nu permite apei sa le incalece.

Daca nu le incaleca apa, in regiunile reci si temperate isi fac treaba cu succes. Pot deveni incomode cand sunt purtate toata ziua.

In zonele calde (peste 34 C) devin incomode din start. Fierb picioarele in transpiratia proprie...

Nici pana in ziua de astazi nu mi-au mai crescut 2 unghii la piciorul drept desprinse intr-o cizma de cauciuc la 37 C intr-un mars de 14 Km pe nisipul unei plaji din Costa Rica.

Si in zonele calde, si in zonele temperate, si in zonele reci, orice picatura de apa (transpiratie) care isi gaseste drumul in cizmele de cauciuc poate deveni o problema pentru ca nu se evapora.

Nu exista o solutie ideala in cazul cand vrei sa stai toata ziua in barca si vrei si sa debarci in conditiile cand trebuie s-o faci prin apa

Noi optam pentru cizme de cauciuc pe mal si ghete de neopren (sau ampfibii ca cele de mai sus) in zonele reci, in barca sau kayak.barca/kayak .

La 2 C purtam uneori ghetele de neopren, uneori pe cele amphibii peste sosetele etanse de goretex ale costumului uscat, care la randul lor sunt peste sosete groase de lana.

Pana acum a mers... :)

NessyRO

Strict pentru anotimpul călduros:
https://www.decathlon.ro/aquashoes-100-gri-id_8330684.html
Avantaje:
- ușor de încălțat;
- talpă semidură dar cu care poți călca liniștit pe pietricele/cioate;
- chiar și încărcate de noroi nu alunecă pe barcă;
- piiciorul este ventilat și le poți purta o zi întreagă fără probleme;
- poți să le porți și ude (se usucă fără a creea discomfort);
- se curăță ușor;
- preț mic și disponibile în orice Decathlon.
Dezavantaje:
- dacă nu ești atent când le cumperi poți găsi câte o pereche la care cordurile de întărire sunt mai dure și pot provoca rosături când se usucă (China mai dă și rateuri la prețul ăsta!). Atenție când tăiați etichetele deoarece rămășițele acestora sunt tăioase;
- total inadecvate pentru sezonul rece.
Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world. - A. Einstein

syRebekah

Pe barcă port pantofi uzuali de barcă, vara cei Tribord, toamna le adaug ciorap termic, iarna şi primăvara Sperry îmblăniţi plus ciorap termic.
Dacă am nevoie, cum spui, să cobor în apă printre pietre etc cei Tribord pe piciorul gol sunt absolut ok vara, deşi era să pierd unii pe canalul Caraorman în nămol, altfel (inclusiv în anotimpul rece) rock boots de scuba direct pe piele, însă numai cât am nevoie de ei. După aceea îi scot, mă şterg pe picioare şi revin la încălţămintea uscată.
fost ghrt.

Florio

Pe barcă folosesc mereu, piciorul gol :D
Acum depinde de barcă, dacă vorbim de velier, lipăi pe tălpile goale de la începutul sezonului, până toamna târziu.
Pentru eventualitatea că sar în apă, am niște încălțări de neopren, dar nu prea le-am folosit. Altfel, o protecție bună pentru aricii de mare din Egee, sunt încălțările de apă (Decathlon) de care vorbește Nessy.
Iarna, când merg cu caiacul pe Dunăre, am pur și simplu bocanc ușor, dat cu spray de impermeabilizare.

Cu ocazia topicului ăsta observ slaba pregătire (a mea) pe domeniu și mă întreb de ce în atâția ani, acoperind toate sezoanele, nu am ceva mai dedicat. Probabil cel mai bun răspuns este că n-a fost nevoie. Merg pe apă, nu prin apă :)
Iar pentru cazurile izolate, folosesc ce am descris mai sus.

bradutzu

eu in barca, in sezonul cald stau in papuci sau pantofi sport de panza. in sezonul rece in bocanci!
cu toate astea, weekendul asta am facut o partida de stational si terenul a fost dezastruos cu malurile extrem de crapate si bolovanoase. Am simtit nevoia de bocanci! acum sunt in cautare de o pereche de bocanci de vara, care sa imi tina glezna bine!
Vom vedea ce gasesc si la ce ma opresc!
va tin la curent cu desfasurarea ostilitatilor!
Sa auzim numai de bine!

DoiNomazi

Citat din: Florio din Iulie 29, 2019, 10:17:39 PM
Pe barcă folosesc mereu, piciorul gol :D
Acum depinde de barcă, dacă vorbim de velier, lipăi pe tălpile goale de la începutul sezonului, până toamna târziu.
Pentru eventualitatea că sar în apă, am niște încălțări de neopren, dar nu prea le-am folosit. Altfel, o protecție bună pentru aricii de mare din Egee, sunt încălțările de apă (Decathlon) de care vorbește Nessy.
Iarna, când merg cu caiacul pe Dunăre, am pur și simplu bocanc ușor, dat cu spray de impermeabilizare.

Cu ocazia topicului ăsta observ slaba pregătire pe domeniu și mă întreb de ce în atâția ani, acoperind toate sezoanele, nu am ceva mai dedicat. Probabil cel mai bun răspuns este că n-a fost nevoie. Merg pe apă, nu prin apă :)
Iar pentru cazurile izolate, folosesc ce am descris mai sus.

@Florio Asta pana cand vei avea nevoie sa cobori in apa pentru te miri ce... :)

Odata, de mult, prin Alaska tineretii, a trebuit sa traversez raul Teklanika ca sa ajung la faimosul autobuz unde s-a prapadit copchilul ala din "Into the Wild" a lui Krakauer.

Aveam ghete goretex de 11 inch de care ram foarte bucuros si mandru. Apa insa era clar mai mare. Dupa prima tentativa in care am  vrut sa traversez cu piciorul gol, mi-am blestemat zilele pentru ca apa era atat de rece incat mi s-au iritat talpile. Temperatura apei se apropia de zero si senzatia produsa asupra talpilor depasea senzatia de durere. La fel cum se simte si prin alte zone nordice pe unde bantuie si ghetzurile. (Poate sunt prea sensibil la temperaturi scazute si nu mi-am tabacit suficient talpile)

Mi-am imbunatatit rapid ghetele pana la cuc cu doi saci de gunoi de plastic pe care i-am infasurat pe picior si i-am legat strans cu franghie (gen salam).

N-a intrat strop de apa dar... curentul era puternic si trecea binishor de brau.

Cum pe vremea aia umblam in expeditii in blue jeans si geaca... am invatat o lectie care mi-a prins bine. De atunci nu ma pregatesc pentru ce am de gand sa fac, ci tocmai pentru ceea ce nu ma pregatesc sa fac, acele franturi de neprevazut cand s-ar putea sa-mi fie cel mai rau.

Si de aia ma simt ca acasa oriunde pe coclauri. Daca o fi s-o mierlesc macar s-o fac fara regrete, ca nu m-am pregatit... :)

A propos, car si acum cate doi saci de plastic si sfoara pe undeva prin bagaje.

@Zodiac ma tem ca mai rau te-am incurcat cu sfatul meu. Tu intrebi de barci in Delta si eu o iau pe aratura diferitelor meridiane.  Se pare ca ai o optiune locala la Decathlon. Dar parca intelesesem din mesajul tau initial ca modelul ala l-ai incercat. Scuze daca am inteles gresit si vorbit de unul singur... :)

Nu mai sugerez optiuni ca fiecare imbratiseaza un model de abordare potrivit lui. Te  descurci tu pana la urma cumva.

Zodiac

Citat din: DoiNomazi din Iulie 29, 2019, 11:46:05 PM

@Zodiac ma tem ca mai rau te-am incurcat cu sfatul meu. Tu intrebi de barci in Delta si eu o iau pe aratura diferitelor meridiane.  Se pare ca ai o optiune locala la Decathlon. Dar parca intelesesem din mesajul tau initial ca modelul ala l-ai incercat. Scuze daca am vorbit de unul singur.

Nu mai sugerez optiuni ca fiecare imbratiseaza un model de abordare potrivit lui... :) Te  descurci tu pana la urma cumba.

Multumesc , nu m-ai incurcat deloc ! Am apreciat in multe din filmele tale echipamentul vostru de calitate. Am umblat si eu pe multe meridiane , desi nu in mod special cu barci sau navigatie ci ca hiker sau trekker .

Toti au cate o pasiune , doua...eu cred ca am prea multe , merg si la pescuit si pe munte , acum si barcile si multe altele si imi plac echipamentele de calitate .

Am trecut si eu prin foarte multe experimente :

- trasee mai lungi pe munte cu bocanci care mi-au lasat rani si bataturi serioase
- taieturi si rani la picioare prin Dunare si Delta de la cioburi de sticla , resturi metalice sau crengi
- cand apele erau scazute , mers prin noroi peste genunchi pana la barca
- cazaturi in apa la pescuit din cauza unor talpi fara aderenta
- ''rupt'' picioarele prin pietroaiele din apa in diferite ''meridiane''
- tot felul de arici de mare luati pe talpa in full
- multe altele

Daca pe munte si la pescuit am ajuns acolo unde trebuie...la barci inca mai incerc !

De fapt , dintr-un anumit punct de vedere cam toata lumea a avut dreptate :

@Doi Nomazi priveste navigatia doar ca o parte a activitatilor pe care le desfasoara , trekking + camping cu tenta de survival + calatorii pe ''meridiane'' + navigatie + foto/video + multe altele . Si ce ar fi mai bun de incaltat pentru allarround decat incaltamintea armatei americane care e cel mai bine dotata din lume .

@ byteworks , probabil vorbeste din prisma unui pescar care urca si coboara maluri pline de apa si noroi de multe ori pe zi iar atunci cizmele din cauciuc sunt o varianta satisfacatoare .

@NessyRO a prezentat o varianta decenta pentru cineva care nu prea iese si intra in apa prin zone mai salbatice , foarte usori , comozi si care se usuca extrem de usor la un pret imbatabil .

@Florio...varianta deluxe ;D...deh pe velier ...urci si cobori de la ponton si nu te dai jos prea des .

@bradutzu...varianta clasica .

In ceea ce ma priveste eu voi merge la apa sarata/nisip pe o varianta de incaltaminte de neopren de genul

http://hibiscussport.ro/produse/echipament/incaltaminte-de-neopren-paddle-wetshoe-3-5-mm/

Am fost incantat de costumul de neopren de la NRS fiind singurul neopren folosit de mine care nu face senzatia de mancarime .

Iar pe apa dulce un model de genul prezentat de NessyRO dar cu o talpa mai solida de la Helly Hansen .
Nu e o decizie finala dar in mod majoritar sunt destul de decis pe acestea .
Multumesc inca o data pentru sfaturi !

Florio

Citat din: Zodiac din Iulie 30, 2019, 01:10:25 AM
.......................................
Toti au cate o pasiune , doua...eu cred ca am prea multe , merg si la pescuit si pe munte , acum si barcile si multe altele si imi plac echipamentele de calitate .

Am trecut si eu prin foarte multe experimente :

- trasee mai lungi pe munte cu bocanci care mi-au lasat rani si bataturi serioase
- taieturi si rani la picioare prin Dunare si Delta de la cioburi de sticla , resturi metalice sau crengi
- cand apele erau scazute , mers prin noroi peste genunchi pana la barca
- cazaturi in apa la pescuit din cauza unor talpi fara aderenta
- ''rupt'' picioarele prin pietroaiele din apa in diferite ''meridiane''
- tot felul de arici de mare luati pe talpa in full
- multe altele

Daca pe munte si la pescuit am ajuns acolo unde trebuie...la barci inca mai incerc !
......

Până la urmă, o concluzie s-a tras din toate propozițiile noastre. Mărturisesc cu jenă că am răspuns titlului din topic, fără să pot citi mai mult de ultimul mesaj :) (deh... pe telefon...).

.......................................

@Florio...varianta deluxe ;D...deh pe velier ...urci si cobori de la ponton si nu te dai jos prea des .

..........

E musai să ne întâlnim... sau măcar să mai scriu un rând-două despre călătoriile mele :D .  Păi eu evit locurile cu civilizație la butonieră, din răsputeri. Ajung la pontoane doar când și când, în rest pe unde e zona mai sălbatică: și la noi și prin ape străine.
Dar ai dreptate undeva: las barca doar unde poate exista un ponton cu proprietar, din dorința de a mai găsi acolo ce am lăsat.
De sărit în apă de pe barcă, am făcut-o în cele mai neașteptate locuri: pe stânci prin insulele grecești, prin margini de Razelm să trag barca la edec, chiar prin mijlocul Dunării unde ne-am proptit într-o dună de nisip. Unde-i fundul nisipos, merg la talpa goală, unde aș putea avea surprize, funcționează bine acele ieftine încălțări Decathlon, care s-au dovedit în ani, mai rezistente decât cele scumpe din gama lor.
Nu neg, mă ajută și barca prin pescajul ei foarte mic, să ajung foarte aproape de țărm. Dar în apele noastre nu am avut probleme nici cu scoicile litoralului de nord, nici cu pietrele, coralii sau altele.

E drept că mersul la pescuit de care vorbești,  implică perioade reci și ape accesate de neoameni care sparg sticla la beție și o aruncă pe țărm. De așa ceva nici mama Decathlonului nu te scapă, ci doar cizmele de care vorbesc colegii noștri.

P.S:
Orice sfat venit de la Nomazi, este unul bun. Chiar și dacă n-ar face subiectul exact al unui topic. :)

byteworks

@ byteworks , probabil vorbeste din prisma unui pescar care urca si coboara maluri pline de apa si noroi de multe ori pe zi iar atunci cizmele din cauciuc sunt o varianta satisfacatoare .

Nu sunt pescar ci doar bantuitor prin Delta   :D
In rest asa-i, in teren dificil trebuie chestii adecvate.