Cum ne afecteaza motoarele barcilor DE privind "Biocompliance"

Creat de Alex1958, Septembrie 10, 2019, 02:05:29 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

scm_ro

Stabilizatorii pe care ii putem turna in rezervor in ultima zi de folosire a motorului nu neutralizeaza efectele etanolului?

Zodiac

Ba da dar trebuie ca sa mearga motorul cu benzina stabilizata...minim 5-10 minute , pentru ca stabilizatorul sa intre prin toata instalatia de alimentare...carburator sau injectoare , nu sa ramana doar in rezervor , ca atunci nu ai rezolvat nimic .

scm_ro

ok, in mod normal il torn in ultima zi si consum un rezervor intreg cu benzina stabilizata.
Misto a fost ca masina nevestei tot dadea in nas si facea figuri. Cand am vandut barca veche am scos 40litri de benzina in canistre si am pus-o in masina ei. Dupa o saptamana mi-a spus ca nu mai are probleme cu masina si daca am umblat la ea.

DoiNomazi

O mica clarificare. Nu cred ca e asa de negru viitorul. Voi vorbiti de 8% etanol...

Masina mea merge de 20 de ani numai cu benzina cu 10% etanol si nu are nimic. In motorul de barca, n-am bagat niciodata altceva decat benzina auto cu 10% etanol. Sunt probleme la pornire primavara (inceput de sezon) dar odata pornit motorul merge fara probleme restul sezonului.

Asta nu-i din carti tehnice, nici de pe forumuri, nici din auzite, ci din ceea ce fac in mod curent.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

Scoti benzina din motorul de barca dupa fiecare utilizare ?

DoiNomazi

#20
Citat din: Zodiac din Septembrie 12, 2019, 09:42:37 PM
Scoti benzina din motorul de barca dupa fiecare utilizare ?

Scot furtunul de alimentare si las motorul sa moara natural de "starvation/inanitie"... iar benzina ramasa in rezervorul "naval" o torn inapoi in rezervorul auto (n-am timp s-o tratez cu stabilizatoare, etc.), ca orice "cheap guy" caruia ii este mila sa iroseasca benzina.

Ca oricum este aceeasi benzina auto cu 10% etanol de multe ori cumparata de la aceeasi pompa. Nu am acces usor la vreo pompa "fara etanol" pentru ca alea sunt, in general pompe dedicate, amplasate pe pontoane special pentru barci si nu ai acces cu masina... Si benzina fara etanol e mai scumpa.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

Zodiac

Pai cum am spus si eu mai sus , e una dintre variante...dar nu pentru comozi ;D !

klausu25

Practica asta cu "starvation" merge si la motoarele EFI? Nu cauzeaza la ceva? ;D

Zodiac

Am folosit si eu metoda dar am renuntat . Nu stiu clar ce ar putea sa se intample , nu am vazut nici o recomandare a producatorilor in acest sens .
La mine la motoarele de ''pe langa casa'' pe la sfarsitul benzinei incepeau sa tremure destul de serios si cateodata mai bagau niste pocnituri in toba de esapament .

DoiNomazi

Citat din: Zodiac din Septembrie 13, 2019, 01:49:57 PM
Am folosit si eu metoda dar am renuntat . Nu stiu clar ce ar putea sa se intample , nu am vazut nici o recomandare a producatorilor in acest sens .
La mine la motoarele de ''pe langa casa'' pe la sfarsitul benzinei incepeau sa tremure destul de serios si cateodata mai bagau niste pocnituri in toba de esapament .

Al meu n-a tremurat suficient de serios si nici pocnituri n-a bagat, in schimb uneori benzina din carburator la ralanti poate parea sa tina motorul in viata destul de mult timp. Prima data m-a amuzat si m-am intrebat daca n-am descoprit din greseala vreun "perpetuum mobile" caci au durat cateva minute de la deconectare pana s-a oprit.

Intrebarea despre alte daune posibile e de bun simt daca iti pasa de motor. Speculatiile nu ajuta la nimic asa ca ii las pe expertii in motoare sa se pronunte. Eu unul voi continua procedeul pentru ca n-am sesizat inca alte daune si imi este la indemana.
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

klausu25

Pentru carburatie sunt de acord ca nu este nicio problema, intrebarea era strict pentru motoarele pe injectie.

Sam

Klausu,

In manualul motorului meu (Suzi 4T, EFI) se recomanda folosirea unei benizne cu cifra octanica min. 91, continut de etanol (alcool) <10%, de metanol <5% si de MTBE (metil tert butil eter)<15%. Benzina Petrom de 95 (actuala!) contine: etanol<5%, metanol<1% si MTBE<5%, conform standadului de firma afisat pe site-ul lor.

Sam

Citat din: Alex1958 din Septembrie 10, 2019, 02:05:29 PM
De fapt biocompliance-ul "European  Norms  "Renewable  Energy Directive" (RED) and Fuel Quality Directive" (FQD) devine obligatoriu din 1 Ian 2020 si in benzina se vor baga etanol si/sau metanol.
Deci fratilor cum e?
Sufera motoarele noastre din aceasta cauza sau e OK.
Am observat de curand ca asa cum atentiona Alex anul trecut, s-a modificat standardul benzinei in tarisoara noastra la toti producatorii sau distribuitorii!
Daca anul trecut limita maxima pentru continutul de etanol la benzina de 95 era de 5% (v/v), acum e 10%. Mai mult decat atat, anul trecut continutul de oxigen avea o limita maxima de 2,7% (m/m), iar acum de 3,7%!
Am facut o verificare si intr-adevar, un procent de 10% etanol este echivalent cu unul de 3,7% oxigen!
Din pacate, nu avem de ales – benzina de 99 are exact aceleasi limite prevazute la etanol si oxigen ca si cea de 95, deci nu e cu nimic mai buna din acest punct de vedere.
10% etanol este totodata si limita maxima admisa de majoritatea producatorilor de motoare de barci, pentru motoarele in 4T.
Avand in vedere ca am ajuns la limita maxima admisa, daca vedem ca motorului nu-i prieste benzina de la un anumit producator, ma gandesc ca sunt sanse sa-i placa mai mult benzina de la un alt producator. Chiar daca nu sunt foarte mari, si toti producatorii trebuie sa se alinieze aceluiasi standard, exista diferente intre ei si ele se pot simti in functionarea motoarelor!


pete

tocmai din cauza etanolului am renuntat pe moment sa fac acel rezervor extern de fibra. cat despre motor am folosit benzina de 95 de la lukoil in probe pt al meu care e vechi antic si de cand era soacra-mea de maritat cam vreo 2 ore si nu observ modificari la zgomot sau performante statice. cand o sa il bag in paine o sa il vad