Constructie Marissa Eco 18 - B&B Yaht Designs

Creat de charlie, Octombrie 10, 2019, 12:13:01 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

drmarius

Din punct de vedere rezistenta si greutate cand se lucreaza cu placajul datele se pot schimba mult.

In placajul de plop intra o cantitate mare de rasina care adauga greutate dar si plusuri.

Asta am observat  la plop de 6 la o canoe unde m am speriat cum tragea din fibra rasina si la un post din 8 sau 10. 

Poate ma insel dar una este fisa tehnica a placajului si altul este rezultatul cand vorbim de placaj fibrat cu rasina... din ce am observat eu.

charlie

Citat din: drmarius din Octombrie 15, 2019, 04:08:30 PM
...
In placajul de plop intra o cantitate mare de rasina care adauga greutate dar si plusuri.
...

Buna observatia! Da, multumesc, acum imi amintesc ca am citit undeva ca unul din avantajele okoume ar fi ca trage uniform rasina si nu foarte multa in timp ce altele absorb neuniform si / sau multa rasina.

Vali

Eu am lucrat mult cu plop in ultimii cativa ani, si am mare incredere in acest placaj. Cel mai prost placaj de la noi e okoumele combi, care e si scump, si predispus la putregai (straturile interioare din lemn inferior).

Important e, indiferent de esenta lemnoasa, ca furnirele sa fie cat mai integre. Plopul C/C de la Welde are multe noduri si gauri, care nu sunt cea mai buna alegere pentru o barca stationata permanent pe apa. Daca barca se tine pe peridoc si sta la apa doar pe perioada plimbarii, atunci cred ca se poate folosi fara probleme plopul C/C.

Un alt avantaj la plop e ca e foarte elastic, si se poate curba relativ usor acolo unde e nevoie. Iar aplicarea de rasina si fibra il solidifica foarte bine, mai ales ca furnirele au 2 mm grosime, deci pe adancimea de 2 mm este complet impregnat cu epoxy, Ce spune Marius mai sus e alt mare avantaj la plop: fiind poros, absoarbe bine rasina si devine foarte solid dupa polimerizarea acesteia.

Nu stiu insa cat de bine s-ar preta plopul WBP de la Holver pentru constructia in 2 straturi. Stiu ca Sam Devlin recomanda aceasta tehnica la barcile sale stitch&glue (el o numeste cold molded stitch&glue), dar el foloseste okoume marin. Merge totusi facuta o incercare pe o mostra de placaj, si vazut cum iese.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

timberland0910

plopul de la Holver e diferit de cel de la Welde .In sensul ca pe ambele feţe are furnir tehnic de cateva zecimi de mm faţă de cel de la welde care e format din straturi de 2 mm cum zicea Vali mai sus .

charlie

Citat din: timberland0910 din Octombrie 15, 2019, 11:06:10 PM
plopul de la Holver e diferit de cel de la Welde .In sensul ca pe ambele feţe are furnir tehnic de cateva zecimi de mm faţă de cel de la welde care e format din straturi de 2 mm cum zicea Vali mai sus .

Deci welde cu multe noduri sau holver cu furnir foarte subțire pe fețe. Care ar fi raul mai mic? Sau sa mai caut ...

Am cerut detalii la holver si ... am fost invitat sa vin sa il vad. Trimit pe cineva vineri sa faca o poza doua si sa masoare furnirul de pe fete

charlie

@diles: Da, am citit cu atentie topicul acela, atat analiza facuta de Vali cu privire la diversele tipuri de placaj disponibile pe la noi precum si descrierea placajului comandat de Sorin.

Greutatea de 640kg/mc confirmata prin cantarire de Sorin pentru placajul de mesteacan de la welde (600kg/mc din calcul pentru cel de la holver) este cea ce ma face sa cred ca nu pot substitui okoume-le din proiect, cel putin nu integral sau nu la aceasi grosime. Iar lipsa de experienta ma face sa incerc sa evit schimbari majore.

Am rugat un amic sa treaca pe la pe la Holver si sper sa imi trimita maine poze si detalii asupra profilului din lateral pentru placajul de plop de la acestia. 

Edit: Am cerut o oferta si de la SPC, producatori din Romania ce au plop in oferta.
Edit2: Raspuns f prompt de la reprezentantul SPC:  nu au plop de exterior decat la 18mm CC/CC. Mesteacan mai multe grosimi cu incleiere exterior.

charlie

Citat din: timberland0910 din Octombrie 15, 2019, 11:06:10 PM

confirm! am luat ceva cherestea pt masa de lucru si suportul de constructie si am luat si doua foi de placaj de plop (6 si 4 mm) sa vad "cum e". Furnirul de pe fete la placajul de 4mm este mai subtire decat cel central iar cel de la placajul de 6mm este chiar foarte subtire. Calitatea acestuia pe una din fete este decenta, cealalta fata are reparatii cu un fel de chit alb.

Cateva poze aici  https://photos.app.goo.gl/vvXvfuXMDS2bmeFV7

catalinp

Salut,

Am luat relativ recent placaj de plop de 6 , respectiv 12 mm de la Welde printr-un intermediar (Welde mi-l livra in doua saotamani iar intermediarul a doua zi) pentru proiectul meu (vezi topic Jon Boat).  E rezistent la apa (l-am tinut in apa mai multe zile si nu se descleie), acele noduri cazute pot fi reparate cu epoxy si rumegus, nu are goluri in miez. Mare problema cu care m-am confruntat este aspectul gelatinos, asemeni unui twister de pescuit datorita orientarii fibrei. Pentru mine asta a fost marele neajuns. Tinand cont de sfatul lui Diles a trebuit sa-l tai fasaii si sa-l imbin pe lungimea fibrea pentru lateralele barcii, altfel nu cred ca le-as fi putut lucra. Daca ai spatiu suficient la dispozie si le poti intinde si lipi simultan poate ca nu e chiar cea mai mare problema. In principiu , cu oleaca de munca se poate lucra cu plopul. Okumele luat de la Welde pt caiac mi s-a parut mai teapan, insa am gasit goluri multe in miez. Nu-mi mai amintesc daca era teapan datorita orientarii fibrei sau calitatii placajului. Am vrut sa cumpar si acum , dar pretul mi s-a parut exorbitant.
Mentionez ca la plopul luat de mine orientarea fibrei era pe latimea colii. Cred ca daca reusesti sa imbini si sa-l laminezi devine suficient de rigid incat sa nu creeze probleme.

Spor la treaba. Te asigur ca indiferent de ce material vei alege , aceste proiecte sunt fascinante si pline de provocari.
In plus , ca si incurajare, vei beneficia de experienta si bunavointa colegilor de forum, care-ti va fi de foarte mare folos.

Succes!

Wood Duck 12 - CLC

charlie

Inca nu simt ca am gasit o solutie pt materialul de constructie. Laminarea inainte de formare (practic sa imi fac eu placaj de 10 din doua foi de 6 + 4) m-ar putea juta sa obtin placaj de plop ok (furnirul de fata mai gros de la placajul de 4 la exterior) si cu fibra "fetelor" orientata in lungul barcii.  Desi sunt un incepator absolut in domeniu,  laminarea "pe drept" sunt destul de sigur ca o pot face bine. Asta mi-ar rezolva "coastele", oglinda, podeaua si ce mai e montat plan sau aproape plan pe barca.  Laminarea "in forma finala" pentru bordaj ar aduce avantaje teoretice dar nu stiu daca pot asigura presiune suficienta si uniforma pentru o laminare de calitate. Mai astept ideile si comentariile colegilor cu experienta inaintea unei decizii finale.

Pana atunci lucrez la bancul de lucru si admir rezultatele obtinute de alti constructori ai modelului Marissa Eco 18. Nu este o barca realizata in foarte multe exemplare dar sunt cateva pe apa in lume. Eu am numarul de coca 74 

diles

fa niste teste cu placajul de la holver,baga niste bucati in apa cateva zile ca sa vezi daca se exfoliaza.plopul de la welde e urat dar e bine incleiat nu sa exfoliat nici dupa o saptamana de stat in apa,vezi cu ce e lipit ar trebui sa fie lipit cu un adeziv negru daca e transparent nu e bun.

Vali

Azi m-am gasit cu Iulian de la Tecnomir Braila si am povestit de placaje. Am aflat ca la Calarasi se face un placaj de plop cu incleiere de exterior (rezistenta la apa), calitatea maxima fiind B. Formatele sunt de 2,5 x 1,25 m sau 1,85 x 1,6 m, grosimi de la 8 mm in sus.

Daca ar fi sa-mi fac o barca usoara din placaj, din asa ceva as face-o fara sa stau pe ganduri, Furnirele sunt de 2 mm, la fel ca la placajul de Welde, ceea ce inseamna o buna impregnare cu rasina in straturile exterioare de furnir, si o priza excelenta a fibrei pe placaj.

Nu mi-as bate capul sa lipesc intre ele placaje de 4 si 6 mm, cata vreme se gaseste placaj la grosimea necesara. In plus, la grosimea de 10 mm se curbeaza usor acolo unde e nevoie, plopul fiind dupa cum spuneam foarte flexibil. Daca te gandesti la alternativa placajului de la Calarasi, iti trimit numarul lui Iulian, eu urmeaza sa iau cateva foi zilele astea.

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

charlie

Citat din: Vali din Octombrie 22, 2019, 11:31:52 AM
Azi m-am gasit cu Iulian de la Tecnomir Braila si am povestit de placaje. Am aflat ca la Calarasi se face un placaj de plop cu incleiere de exterior (rezistenta la apa), calitatea maxima fiind B. Formatele sunt de 2,5 x 1,25 m sau 1,85 x 1,6 m, grosimi de la 8 mm in sus.

Daca ar fi sa-mi fac o barca usoara din placaj, din asa ceva as face-o fara sa stau pe ganduri, Furnirele sunt de 2 mm, la fel ca la placajul de Welde, ceea ce inseamna o buna impregnare cu rasina in straturile exterioare de furnir, si o priza excelenta a fibrei pe placaj.

Nu mi-as bate capul sa lipesc intre ele placaje de 4 si 6 mm, cata vreme se gaseste placaj la grosimea necesara. In plus, la grosimea de 10 mm se curbeaza usor acolo unde e nevoie, plopul fiind dupa cum spuneam foarte flexibil. Daca te gandesti la alternativa placajului de la Calarasi, iti trimit numarul lui Iulian, eu urmeaza sa iau cateva foi zilele astea.

Sigur ca prefer sa evit laminarea! Da, te rog sa-mi transmiti numarul lui Iulian.  La cel de la holver placajul de 4mm are fetele de aproximativ 1mm (probabil 0.8 ) iar cel de 6 mm nu are mai mult de 0.5-0.4.   

Edit: Imi aminteam ca am vizitat pagina unui producator din calarasi de curand, Romply Merops. Pe site cel putin placajul e calitate CC si are furniruri subtiri pe fete dar poate mai produc si altceva decat e in prezentarea pe web.

Vali

Romply Calarasi e producatorul cu care lucreaza Iulian. El stie mai multe despre oferta lor, fiindca e client permanent.

Ti-am trimis mesaj privat, ramane sa detaliem la telefon :).

charlie

Multumiri pentru consultanta! Placajul de la romply (plop 10mm) este comandat si ma asteapta sa-l ridic. Barcuta e mai aproape de realitate cu inca un pas

Fibra furnirurilor de pe fete este orientata "pe lat" dar avand in vedere numarul de furniruri sper sa aiba suficienta rigiditate pe lungime cat sa nu am probleme de uniformitate a curbelor.