cand vrei sa locuiesti pe barca, trebuie sa te ingrijesti de ea...

Creat de DoiNomazi, Octombrie 29, 2019, 08:56:12 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

DoiNomazi

Citat din: syRebekah din Octombrie 31, 2019, 07:28:07 PM
Ştii pasajul acela din Viaţa pe Mississipi, când Mark Twain se plânge că un apus mirific nu mai este pentru el, devenit marinar, decât o indicaţie meteo? O astfel de deformaţie profesională acţionează şi în cazul meu în privinţa conţinutului uniformelor. Văd în ele fix aceiaşi dorei din viaţa de zi cu zi.

Sa inteleg ca deformatia profesionala ti se trage de la contactul regulat cu oamenii in uniforma in viata de zi cu zi? Mark Twain vede in orice apus doar o indicatie meteo in timp ce tu vezi in fiecare uniforma un (care este singularul la "dorei"? Marturisesc ca este un cuvant care mi-a scurt-circuitat sinapsele si a trebuit sa caut pentru a intelege ce inseamna. Credeam ca mai stiu romaneste. Am inteles ca nu e de bine cand se face referinta la unii indivizi ca fiind dorei... ) Deci, tu vezi in fiecare uniforma un "din ala" mentionat anterior... :) De ce?

Citat

Da, sunt de acord, unii te pot ajuta iar alţii te pot împuşca (în SUA, aici nu chiar) că au ei nevroze şi aşa se simt mai bine. Problema e că nu îi ia nimeni la purecat şi în general sunt făcuţi scăpaţi de colegi.

Nu e ca si cum de cate ori iesi din casa e ca la ruleta ruseasca si numai jocul probabilitatilor te scuteste de un "plumb" scapat din pistolul unui politist. Sa nu exageram. Da, m-au oprit acum doua zile sa verifice borseta si m-au oprit si alta data, de vreo 3-4 ori, dar nu m-a oprit nimeni si nu m-a legitimat nimeni pe sosea sau pe apa in ultimii 15-16 ani. Nici nu-mi mai amintesc de cand nu am fost legitimat pe sosea, sau pe apa. Si cel putzin pe sosea am tot circulat. Nu se leaga nimeni de tine daca nu savarsesti o abatere.

Citat

Cât despre ajutat, personal am apelat de câteva ori şi de fiecare dată ăştia români au fost o glumă proastă.

Aici, probabil sunt si exceptii, cand uniformele se pun in miscare sa ajute, in special Paza de Coasta, te poti baza pe ei. Tinerii aia inimosi care isi iubesc meseria vor ajunge la tine in aproape orice conditii si iti vor da ajutor. E un sacrilegiu sa vorbesti de rau Paza de Coasta pentru ca nu merita decat aplauze. Si cei de la pompieri sunt niste uniforme demne de respect. Nu vreau s-o iau de la capat cu uniformele, eu respect si admir spiritul de sacrificiu al uniformelor.

Citat

Revenind la subiect, bărcile nu sunt one size fits all. Vrei capul Horn, e un nene pe acolo (Skip Novac?) care şi-a construit yacht pe comandă. Vrei fiorduri? Sunt decksaloon-uri adecvate, termoizolate şi care pot fi conduse relaxat din interior. Vrei tropice? Un catamaran decent cu suficiente panouri solare şi baterii va duce echipamente care îţi asigură confortul de acasă (atenţie totuşi la uragane). Vrei traversadă? Sunt bărci cu aspect exterior absolut banal, dar proiectate pentru traversade, şi au prins în mod repetat urgane pe mare fără probleme sau pagube. Singurul sfat pe care l-aş da oricum, şi pe care l-am respectat şi eu, când ai posibilitatea să îţi iei ceva decent la limita inferioară a ceea ce vrei, fă-o, nu mai aştepta.

Părerea mea este că merită să îţi reconfigurezi viaţa astfel încât să poţi să îţi petreci weekendurile pe barcă. Adică să îţi schimbi domiciliul ca să poţi ajunge fără mare efort, cheltuială şi oboseală. Dacă asta se va traduce într-un liveaboard înainte de pensionare este discutabil. Eu nu aş putea să îmi car pe barcă, chiar şi una considerabil mai mare, hainele, cărţile etc. Am locuit vara când am o semi vacanţă lungă, e foarte frumos, sper să mai pot repeta experienţa, dar barca e ca o casă de la ţară. Mă gândesc serios dacă îmi pot schimba profesia cu una care să îmi permită remote work, deocamdată e un vis.

Cât despre îngrijirea bărcii, barca în sine nu e complicată, dacă e un design bun are cel mult ceva osmoză, în rest vopsea incluzând antivegetativ. Sistemele de pe ea, începând cu arborada şi apoi motorul şi electricul, îţi mănâncă timpul. Când o cumperi angajezi surveyor, apoi le iei la mână. Sfatul permanent valabil: când e dezordine în cockpit sau în salon, nu andochezi cu ele spre ponton, şi în rest a clean house is a sign of a wasted life, cum bine ziceau nişte non-gospodine.

Ai dreptate, daca iti poti permite sa iti reconfigurezi viata sa te muti pe barca, fa-o cat poti de curand si nu astepta pana imbatranesti si nu mai poti. Absolut. Daca as avea ocazia potrivita ma mut pe barca nu cred ca mi-as lasa cartile din biblioteca sa ma tina ancorat de mal.

LE: A propos de controverse si polemici pe CF, se mai contrazic cei de acolo pe subiectul detinerii armelor de foc la bord? Sau la europeni nu se poarta?... :) Asta este un alt subiect care impune anumite proceduri din partea uniformelor ce abordeaza barcile. Ca nu poti sti niciodata in ce stare de spirit se afla cel de la bord si cum te va intampina la un control. Si in acelasi timp este un alt exemplu de respectarea legii locului in care te afli cu barca, indiferent de legislatia valabila zona in care locuiesti, sau ai inregistrat-o. Mai rar astazi, dar mai sunt marinari care ajunsi intr-un port mai indepartat, se mira ca au probleme cu armele de la bord datorita legilor locale. Hai. ca ma opresc ca deschidem alta proverbiala "can of worms"... :)
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

syRebekah

Depinde de cărţi :) Probabil până ies eu la pensie se vor digitiza toate şi le voi lua cu mine pe ereader, best of both worlds.

În rest, să lăsăm viermii în conserva lor şi doreii înarmaţi în Marvel comics. Pe CF se găsesc informaţii foarte interesante din toată lumea, personal urmăresc consecvent doar câteva topice, mai ales partea referitoare la bateriile de LiFePO4 şi tot ce ţine de navigaţia în Mediterană. Pe partea cu bateriile sunt mulţi, foarte mulţi dorei, toate afirmaţiile trebuiesc luate cu o mare rezervă.
fost ghrt.

DoiNomazi

Citat din: syRebekah din Octombrie 31, 2019, 11:31:41 PM
Depinde de cărţi :) Probabil până ies eu la pensie se vor digitiza toate şi le voi lua cu mine pe ereader, best of both worlds.

În rest, să lăsăm viermii în conserva lor şi doreii înarmaţi în Marvel comics. Pe CF se găsesc informaţii foarte interesante din toată lumea, personal urmăresc consecvent doar câteva topice, mai ales partea referitoare la bateriile de LiFePO4 şi tot ce ţine de navigaţia în Mediterană. Pe partea cu bateriile sunt mulţi, foarte mulţi dorei, toate afirmaţiile trebuiesc luate cu o mare rezervă.

Asta e, cu cartile, la fel ca si CD-urile. Eu mi-am transferat cele 1,246 CD-uri (stiu cifra exacta pentru ca m-a chinuit putzin operatiunea) pe un singur drive, in formatul original .AIFF, nu compresate in .mp3. Drive-ul incape in buzunarul de la "uniforma"... :)

Cartile, desi par a fi mai multe, ar ocupa si mai putzin loc odata digitizate. Dar operatiunea ar lua un timp pe care nu-l am.

Poate crezi ca glumesc cu doreii, dar efectiv nu stiam la ce se refera cuvantul... :) Romana mea a inghetat la nivelul anului 1986 si in ultimii 2-3 ani si punctuatia si sintaxa au inceput sa scartie pentru ca, in afara de vreo 2-3 forumuri online si foarte rar cate o stire din Romania, nu intru in contact cu alt text in limba romana. Si din '86 pana acum au cam inceput sa se adune anii...

Cele bune.

syRebekah

E ok. O situaţie mai hazlie este cu limba vorbită de basarabeni, în materie de vocabular a rămas cam la nivelul anilor '40.

Şi eu am 2,5TB de muzică lossless, dar vreau să o convertesc şi în mp3 ca să încapă pe un card în telefon.

Cărţile oferă o senzaţie fizică şi sunt mai puţin stresante pentru ochi (asta se rezolvă cu eink). Mă aştept ca nişte americani întreprinzători să scaneze cam tot ce e carte disponibilă şi să se găsească de cumpărat absolut orice, aşa că nu mă chinui. Adevărul trist e că sunt foarte puţine cărţi în RO cărora le-aş simţi lipsa.
fost ghrt.

Alex1958

Salut,
Sa-i explicam omului treaba cu Doreii!
Vin de la o reclama la "coniac" Unirea. Toti muncitorii se uitau la Dorel, facand bascalie de el ca e lent si "se inchide la non-stop". Reclama a continuat cateva episoade...
"Dorel" a ajuns simbolul muncitorului cu ravna, dar nepriceput, care face tot felul de trasnai!
Revenind la topic, eu am visat sa-mi fac un life-boat transportabil pe care sa stau si sa pescuiesc. Demarasem un proiect tehnic, dar cand am aflat ce hartogaraie implica atat constructia cat si expoatarea mi-am luat cabinata.
Acum vad unul pe bratul Babina- pe afara arata foarte pricopsit, n-am fost inauntru. Am crezut ca e pensiune si eram interesat, dar m-am intalnit odata cu proprietarul si mi-a zis ca e privat. Cei din Periprava mi-au zis ca sta acolo cumva pe intelegere rezervatia....

DoiNomazi

Multam! Am inteles. Ca i s-a parut regizorului un nume potrivit personajului din reclama initiala, inteleg, dar banuiesc ca regizorul n-a anticipat cum se va inmulti "Dorel", ca altfel ar fi gasit un nume mai usor de trecut la plural... :)

Alex1958

Da, dar Dorel vine de la dor, care, cum se stie, este unic, romanesc!
Cred ca e si o doza de auto-ironie!

Florio

Citat din: DoiNomazi din Noiembrie 01, 2019, 02:22:23 PM
Multam! Am inteles. Ca i s-a parut regizorului un nume potrivit personajului din reclama initiala, inteleg, dar banuiesc ca regizorul n-a anticipat cum se va inmulti "Dorel", ca altfel ar fi gasit un nume mai usor de trecut la plural... :)

Regizorul n-a bănuit că se ia de prenumele prietenului de forum "Dorely", de care chiar mi-e dor, că nu l-am văzut de ceva vreme :)
Doru e și el un colecționar de bărci, de numa-numa :) . Le cumpără, le face frumoase și nu le mai vinde. 

DoiNomazi

Citat din: Alex1958 din Noiembrie 01, 2019, 02:40:58 PM
Da, dar Dorel vine de la dor, care, cum se stie, este unic, romanesc!
Cred ca e si o doza de auto-ironie!

"Unic romanesc", adica numai romanii resimt dorinta asta de a reveni la cineva drag, la o locatie geografica anume, sau la o indeletnicire anume? Sau, la ce te referi ca fiind "unic romanesc"?

Vazandu-l pe Dorel, ma intreb ce s-a intamplat cu Bula, ca ala macar stia sa fie si smecher/descurcaret/inteligent, in timp ce Dorel seamana cu "boul baltii" ajuns la oras cu entuziasmul unui hei-rup-ism fara adresa... :)

Alex1958

Citat din: DoiNomazi din Noiembrie 01, 2019, 07:16:50 PM
"Unic romanesc", adica numai romanii resimt dorinta asta de a reveni la cineva drag, la o locatie geografica anume, sau la o indeletnicire anume? Sau, la ce te referi ca fiind "unic romanesc"?
Salut,
Ma refer la desele sublinieri, din anii mei de scoala, cand trebuia sa ni se induca ideea ca suntem unici, cum ca in nici o alta limba a pamantului nu exista un cuvant similar cu "dor".
Aia din reclama chiar nu aveau cum sa-l numeasca pe om Bula! Bula mergea in cultura orala nu la TV.
Pana la urma nu e chiar "boul baltii" mai face si el niste viclenii. Mai degraba este vorba de modul cum este indrumat de "mester" si de colegii de echipa care se rezeama in lopata urmarind pe Dorel cum da cu tarnacopul si lasa el orasul in bezna si alte d'astea....

syRebekah

E o ironie desigur, atât emoţia respectivă cât şi prostul harnic se găsesc peste tot prin lumea asta.
fost ghrt.

DoiNomazi

Citat din: Alex1958 din Noiembrie 04, 2019, 12:05:57 PM
Salut,
Ma refer la desele sublinieri, din anii mei de scoala, cand trebuia sa ni se induca ideea ca suntem unici, cum ca in nici o alta limba a pamantului nu exista un cuvant similar cu "dor".
Aia din reclama chiar nu aveau cum sa-l numeasca pe om Bula! Bula mergea in cultura orala nu la TV.
Pana la urma nu e chiar "boul baltii" mai face si el niste viclenii. Mai degraba este vorba de modul cum este indrumat de "mester" si de colegii de echipa care se rezeama in lopata urmarind pe Dorel cum da cu tarnacopul si lasa el orasul in bezna si alte d'astea....

Da, asa am crescut si eu la scoala, si cu adevaruri si cu aberatii despre unicitatea poporului roman, ospitalitatea fara margini, neinfricata vitejie  si istetzimea precoce. Toate au fost valabile pana la prima comparatie cu alte "popoare", cand a aparut evident ca trasaturile de caracter sunt valabile doar la nivel individual si toate "popoarele" au oameni de valoare, uscaturi si marea masa care nu sunt nici valori, nici uscaturi. Doar sunt... :)

Era "Bula" prea obscen pentru programele TV?

Florio

Citat din: DoiNomazi din Noiembrie 04, 2019, 05:41:29 PM

... Toate au fost valabile pana la prima comparatie cu alte "popoare", cand a aparut evident ca trasaturile de caracter sunt valabile doar la nivel individual si toate "popoarele" au oameni de valoare, uscaturi si marea masa care nu sunt nici valori, nici uscaturi. Doar sunt... :)
....

Ooo, da. Un mare adevăr.
Cunoașterea se deschide pe măsură ce afli, așa cum zarea se lărgește pe măsură ce mergi.

Citat din: DoiNomazi din Noiembrie 04, 2019, 05:41:29 PM
... Era "Bula" prea obscen pentru programele TV?

Desigur. Prin rezonanța numelui pe de o parte, rezonanță prea apropiată de a organului. E hazoasă și anunță o porcoșenie de ispravă :D
Pe de altă parte, personajul Bulă era chiar supapa a ceea ce nu se putea spune oficial: nici politic, dar nici deschis, fără perdea.
Cum să-l facă oficial, la TV? :D
Televiziunea Română era culturală în principal, doctrinară în subsidiar. Și invers.

Astăzi, Bulă n-ar avea probleme între ștoarfele-vedetă de pe banchetele televiziunilor.

DoiNomazi

Citat din: Florio din Noiembrie 06, 2019, 05:05:13 PM
Cum să-l facă oficial, la TV? :D
Televiziunea Română era culturală în principal, doctrinară în subsidiar. Și invers.

Astăzi, Bulă n-ar avea probleme între ștoarfele-vedetă de pe banchetele televiziunilor.

"În anul 2006, Televiziunea Română a realizat un concurs în care românii au votat cei mai mari 100 de români, iar Bulă a ocupat locul 59."

sursa: Ziarul "Adevarul" din 15 decembrie 2016

https://adevarul.ro/locale/iasi/originea-numelui-bula-mai-popular-personaj-glumele-romanesti-selectia-bancuri-celebre-bula-1_58516df05ab6550cb86dc4bb/index.html