Iesiri din delta in mare

Creat de Sam, Mai 17, 2020, 08:14:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Sam

Salutare tuturor,

Anul trecut am devenit fericitul posesor al unei barci AN 510 cu motor de 20 CP si mi-am facut ucenicia ca barcagiu – doua iesiri in delta de cate o saptamana si inca una pe lacul de acumulare de la Bicaz.
Apoi a venit iarna, mai apoi pandemia, iar acum, se pare ca in sfarsit pot sa-mi fac planuri concrete pentru o noua iesire in delta!
Vara asta mi-as dori sa incerc si o iesire din delta in mare, caci am visat la asta toata iarna... Numai ca nu pare a fi un lucru tocmai simplu, asa ca as dori sa va cer cateva sfaturi. Din cate am citit pana acum, teoretic as avea urmatoarele variante (practic, am sa vad daca mai ramane vreuna valabila in functie de ce ma sfatuiti 😊):

•   Iesirea prin bara Sulina - inteleg ca e periculoasa pentru ca te scoate destul de mult in larg si pot fi valuri mari si curenti periculosi pentru motorizarea de care dispun si experienta mea limitata
•   Varsarea in mare a bratului Sf. Gheorghe – e oarecum problematica din cauza pragurilor de nisip dinspre nord. Totusi inteleg ca pot fi evitate daca la iesirea in mare merg mai aproape de malul drept si ies in larg cam 2 km pe directia SE. M-am uitat si pe Google Earth si se vad pragurile, cred ca m-as descurca sa le evit. Voi ce parere aveti?
•   La sud de Sf. Gheorghe, mai sunt cateva iesiri in mare, dar ies in laguna Sahalin si sunt in zona strict protejata, iar amenzile pentru acces cu barca cu motor sunt suficient de mari cat sa-mi taie cheful...
•   Continuand spre sud, ajung in Razelm; aici, canalele Perisor si Periteasca nu mai comunica demult cu marea.
•   Tot spre sud, ar mai fi canalul Periboina (dar inteleg ca e complet colmatat de cativa ani incoace) si canalul Edighiol, singurul care mai comunica cu marea. Ca sa ajung din Golovita la canalul Edighiol, ar trebui sa trec prin Canalul 5; varianta asta, pune si ea probleme: diguri submerse curbate la intrare si in plus, trecerea printr-o ecluza care in urma cu cativa ani avea o poarta defecta (s-o fi reparat intre timp, stie cineva?). Mai mult decat atat, si acest canal strabate o zona strict protejata (Rezervatia Grindul Lupilor), deci probabil accesul oricum nu e permis.
•   Din ce vad pe harta, ar mai fi o posibilitate sa evit trecerea prin zona strict protejata pentru a ajunge la canalul Edighiol: din Golovita, sa intru in Zmeica si de aici prin Canalul 2 in Sinoe, dupa care liber spre mare. Cred ca am citit mai demult ca si pe acest Canal 2 ar exista o ecluza; stie cineva sa-mi spuna daca varianta asta e fezabila?

Astept cu interes sfaturile voastre!

bradutzu

Cea mai simpla varianta ramane Sf Gheorghe. Tii tribordul si iesi cam 300 m in larg. Am iesit si cum vreo 3-4 ani si dupa ce m-am pus cu burta pe nisip m-am mai dus in larg putin!
Important este sa mergi incet ca nu se intampla nimic daca o pui cu burta pe nisip, stai linistit. Tine motorul sus!
Alege o zi calma ca altfel nu este recomandat!
Sa auzim numai de bine!

byteworks

Subscriu la varianta lui Bradutzu, uite doua poze de pe plaja chiar Sud de gura bratului.

byteworks

Canalul 2 are ecluza:

La Edighiol nu am reusit sa ajung, era pusa bariera :( Dar cred ca este si acolo ecluza.

Intersect

Salut,pe bratul Sfantu Gheorghe ai nenumarate optiuni ca sa iesi pe mare. In vara am facut un drum pana la Portita si de data asta am ales marea. Cand iesi in mare trebui sa tii linia stufului si ai apa indeajuns,iesi glisat pe mare (depinde si de val/hula).
1 by George Bogdan
A doua optiune este prin laguna,foarte frumos. Fiind rezervatie trebuie sa adaptezi viteza barcii si sa respecti balizarea .Nu este interzisa intrarea.
Alege intrarea 2 si ai grija la iesire tine partea dreapta si motorul sus,mai este o intrare mai scurta pe langa punctul de observatie dar atentie pe acolo se iese.Fiind apa mica toti intra glisati si poti avea neplacerea ca sa te ciocnesti de vreo-unul.
Punctul 3 este pe la Ciotica pe Canalul Buhaz-Zaton,la fel foarte frumos.Tot canalul ai apa destula dar atentie la iesirea in laguna ai apa mica,motorul sus.
2 by George Bogdan
Daca nu vrei sa iesi pe la Ciotica poti continua pe Buhaz Zaton pana ajungi la un alt canal care da in mare,la popi. Aici ai apa si poti iesi glisat in laguna,ai grija ca la iesire din canal in laguna sunt popi batuti in gura canalului ,trebuie sa treci printre ei.Pozitia 4.
3 by George Bogdan
Daca vrei sa continui pe Buhaz,ai grija ca sunt cioate multe si vegetatie pana la perisor. Te chinui  dar peisajul este frumos(5). Sper sa te ajute.
3 by George Bogdan

Din August in principiu ar trebui sa fiu in sat (Daca ma elibereaza astia de la vapor sau nu ma omoara Grey Goose inainte),suna-ma cand esti in zona sau mesaj si stam la povesti. 0740334470
Born to fish,forced to work!!!

Sam

@Bradutzu si @Byteworks: Va multumesc foarte mult pentru informatii, pozele elocvente si mai ales pentru vestea buna! Aceea ca pot totusi sa-mi fac damblaua si sa ies putin si pe mare! Am la ce ma gandi de-acum!

@Intersect: minunata ideea de a marca iesirile pe harta! Mai clar de-atat nu se poate si sunt sigur ca se vor bucura si altii de ele!
Totusi esti sigur ca este permis accesul prin laguna? Eu uite ce am gasit despre accesul in zonele strict protejate:
" accesul şi navigaţia în zonele strict protejate
– Hotărârea 538/2015 art. 14, alin. 2, lit. h, coroborat cu LEGEA 82/1993 cu modificările şi
completările ulterioare art. 12, pct. 6, se sancţionează cu amendă conform art. 13, lit. d,
de la 250 - 700 lei pentru persoane fizice şi de la 320 – 1.000 lei pentru persoane
juridice;
 circulaţia navelor, ambarcaţiunilor cu motor, precum şi a autovehiculelor în zonele
strict protejate
- LEGEA 82/1993 cu modificările şi completările ulterioare art. 12, pct. 38, se
sancţionează cu amendă conform art. 13,lit. h, de la 2.000 – 6.000 lei pentru persoane
fizice şi de la 4.200 – 12.500 lei pentru persoane juridice"
Eu inteleg ca daca intru cu barca cu motor intr-o astfel de zona, sunt pasibil de plata unei amenzi de minim 2.000 RON!
Altfel, mi-as dori teribil de mult sa revad locurile alea dupa mai bine de 30 de ani (am fost odata cu parintii pe insula Sahalin)!
Prima vizita in delta cred ca o voi face in iunie, dar cum mi-am anulat planuri de concediu prin alte parti, vreau sa vin de mai multe ori in delta vara asta; asa ca m-as bucura foarte mult sa ne cunoastem in august! Te anunt din timp!
Pana atunci, tine si-un suc de rosii langa Grey Goose si totul va fi bine :)!

Vali

Radu, nu uita ca in zona de varsare a bratului umbla cei de la capitanie si fac controale la acte, inclusiv certificatele de conducator. Daca esti pe mare, esti obligat sa ai C-ul. Singura exceptie e daca ai motor de maxim 5 cai, caz in care nu-ti trebuie deloc permis.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Intersect

Citat din: Sam din Mai 18, 2020, 08:41:38 PM

Totusi esti sigur ca este permis accesul prin laguna?
Pana atunci, tine si-un suc de rosii langa Grey Goose si totul va fi bine :)!

Accesul este permis atat timp cat stai intre balize. Este un traseu turistic strict. Strict interzis este ca sa mergi pe insula sau sa te abati de la traseu.

Clamato-Grey Goose face minuni.

Sam

Citat din: Vali din Mai 18, 2020, 09:37:15 PM
Radu, nu uita ca in zona de varsare a bratului umbla cei de la capitanie si fac controale la acte, inclusiv certificatele de conducator. Daca esti pe mare, esti obligat sa ai C-ul. Singura exceptie e daca ai motor de maxim 5 cai, caz in care nu-ti trebuie deloc permis.
Multumesc pentru atentionare, Vali! Am si categoria C, dar e bine de stiut pentru toti cei care ar putea fi tentati de o iesire in mare.

Sam

Citat din: Intersect din Mai 18, 2020, 10:04:14 PM
Accesul este permis atat timp cat stai intre balize. Este un traseu turistic strict. Strict interzis este ca sa mergi pe insula sau sa te abati de la traseu.

Clamato-Grey Goose face minuni.
Minunat! Eu credeam ca e cu desavarsire interzis accesul in zonele strict protejate. Toate cele trei canale care ies in laguna au balize si pot fi accesate?

Cu Clamato, nu pot decat sa te cred pe cuvant, nu l-am gustat pana acum :)

Intersect

Citat din: Sam din Mai 19, 2020, 09:51:12 PM
Minunat! Eu credeam ca e cu desavarsire interzis accesul in zonele strict protejate. Toate cele trei canale care ies in laguna au balize si pot fi accesate?
Cu Clamato, nu pot decat sa te cred pe cuvant, nu l-am gustat pana acum :)

Anul trecut doar doua erau balizate. Intrarea prin Garla Turceasca si iesire pe la cherhanaua Ciotica,vizita la epava Tuzla este interzisa . A treia intrare pe la popi nu este reglementata dar am intrebat  la ARBDD in Sfantu si mi-au spus ca atat timp cat nu ajung pe mal nu sunt probleme ca sa tranzitez laguna. Cat am fost in plimbare am vazut multi baieti cu dihanii de barci care presupun ca veneau de la Dunavat ieseau pe mare pe acolo.
Daca ajungi in sat trage o fuga pe la ARBDD si vorbeste cu baietii.

In alta ordine de idei ,Clamato are si condimente,muuult mai bun este rezulatul final.Incearca.

Sam

Multumesc, Intersect!
Sper sa ne intalnim in august.
Pana atunci, numai bine!