gelcoat polidys

Creat de pete, Iunie 05, 2020, 02:10:20 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

pete

Stiu ca acest subiect a fost atins si pe alte posturi dar vreau putin ajutor. Vreau sa vopsesc barca si am ajuns  la concluzia sa dau un gelcoat pe ea . Si am gasit solutia de la polidys . de ce ? pai vreau doua culori si in cantitate mai redusa. cum toti vand la 4-5 kg minimum gata colorat. la polidy am gasit transparent la 5 kg si pigmenti separat. avantajul este ca pot prepara 2 culori din aceeasi cutie. barca mea in acest moment este cam 60 % acoperita cu gelcoat(topcoat) de la mama ei dar e vechi si cam zgariat, si restul este rasina noua. cei de la polidys mi-au spus ca daca matuiesc partea mai veche pot da linistit acest gelcoat. intrebarea care o pun este de fapt doua:
1-ar trebuii sa dau si alt primer inainte de aplicare?
2- trebuie sa amestec in gelcoat pe langa intaritor si parafina?
nu stiu care este calitatea acestui gelcoat dar restul materialelor de la ei au fost de calitate- ma rog ce am folosit de la ei- si nu cred ca tocmai gelcoatul sa fie veriga slaba. va multumesc

Vali

1. E foarte important ca noul gelcoat sa-l dai exclusiv peste gelcoatul vechi, sau peste fibra veche. In nici un caz peste vopsea veche, primer, antivegetativa, autocolant, rasina epoxidica sau altele. Asta deoarece noul gelcoat face priza numai cu produsele poliesterice, anume rasina sau gelcoatul vechi.

2. Daca ai defecte de suprafata, inainte de vopsirea cu gelcoat parafinat va trebui sa le repari cu un chit facut din gelcoat, aerosil si parafina (plus intaritor bineinteles). Poti folosi si chit din rasina poliesterica si talc, dar asta daca il aplici pe zone cu rasina curata, nu cu gelcoat.

3. E obligatoriu sa diluezi gelcoatul cu acetona, pentru a-i reduce viscozitatea. Oricum, chiar si diluat, gelcoatul nu se uniformizeaza ca vopseaua de calitate, ci ramane ca un "mortar", cum l-ai stropit la pistol asa ramane. Acetona la kil gasesti la Eugen din Tulcea, daca ai nevoie, scrie-mi te rog si iti dau numarul lui.

4. E obligatoriu sa adaugi stiren-parafina in gelcoat, in caz contrar acesta ramanand definitiv lipicios la suprafata. In functie de concentratie, adaugi sa zicem 3%, daca parafina e de tip 3%. Nu uita sa adaugi intaritor inainte de aplicare.

5. Cea mai buna aplicare o obtii cu un pistol cu duza larga - 3 sau 4 mm. Imediat dupa folosire pistolul trebuie bine spalat cu nitrodiluant, fiindca altfel se va intari gelcoatul in el, si va foarte greu de adus la starea initiala.

6. Dupa polimerizare va trebui oricum sa slefuiesti din ce in ce mai fin, la smirghel de apa, dupa care polish, ca sa obtii o suprafata lucioasa de calitate. Spor la treaba :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

pete

Multumesc @Vali. Suprafata este atat degresata cat si matuita. Atat gekcoatul  vechi cat si fibra noua. Gelcoatul vechi este in stare buna - fara ciobituri sau gauri - prezentatnd doar zgarieturi fine care s-au `nivelat` la matuit. Multumesc pt ideea cu acetona dar am achizitionat vreo 10l de la polidys. Cat despre stiren parafina am intrebat deoarece in urma documentarii initiale de pe cele doua forumuri nimeni care a aplicat sau a cerut sfay despre aplicare nu a punctat precis ce se intampla efectiv cu gelcoatul fara stiren parafina. Imi rezerv dreptul de a fi circumspect la ce recomanda vanzatorul. De altfel  sa vad daca gasesc o duza pt pistolul meu asa cum spuneai de 3-4 mm . Cea mai mare pe care o am este de 1,8mm. daca nu gasesc o voi aplica cu trafaletul poate doua straturi chiar. Neavand experienta in aplicarea lui voi face o proba inainte . si ca ultima intrebare sa fiu 100% sigur: atat stiren parafina cat si intaritorul se cakcukeaza  in raport de greutatea initiala a gelcoatului nediluat sau dupa dilutia cu acetona?si inca o data multumesc mult. voi reveni in scurt timp cu tot filmul acestei reconstructii/ reparatii pe acest forum intr-un topic separat cat si pe topicul deschis pe barcaholic acum un an. o zi buna

dany

Ce ti-a recomandat vanzatorul?

pete

@Dany el mi-a spus sa adaug stiren parafina sa se faca toapcoat. sau pot sa il las asa si sa ramana doar ca gelcoat. din propria experienta am mai cumparat materiale de la diverse magazine pe care nu era necesar sa le cumpar. si acum nu sunt lamurit pe deplin privind proportiile . am rasina de baza transparenta (gelcoat transparent ) pe care il amestec cu pigment. nu stiu baza pe care fac proportia : gelcoat cu pigment sau gelcoat simplu. asta atat pentru intaritor cat si pentru parafina. asta ar fi prima chestie . a doua la care ma tot gandesc este ca avand 5 kg de gelcoat transparent as face 2 kg albastru pt exterior si 2 kg alb la interior. 1 kg as vrea sa il dau asa transparent ca topcoat final la exterior ca o protectie mai mare la garieturi lovituri etc. in cazul asta sa pun parafina doar in ultimul strat? asta incerc sa aflu si sa decid inainte de a face vreo prostie. barca fiind micuta  (pe exterior am circa 6-7 mp) ce am ar fi arhisuficient. 
LE: toate reparatiile - ma refer la locul de nadire cu gelcoat lcu suprafata noua- au fost facute cu chit poliesteric in amestec cu fibra peste care am dat cu rasina si am pus voal subtire de suprafata. slefuit cu granulatie fina cu apa si asa am o suprafata super ok. am facut asta pentru a nu avea surprize cu exfolierea de pe chit

dany

Amesteca gelcoatul cu pigmentul,dupa care pui acetona si dilueaza-l.Stiren parafina pui cam o lingurita la 100 gr .gelcoat nediluat[cel mult]dupa diluare .Se amesteca bine si dupa aia se pune intaritorul 1,5-1,8 gr la suta de grame.Daca dai fara stiren ,ramane lipicios...si fara intaritor,i-ti dai seama...Atentie la pregatirea suprafetei !Parerea mea este sa dai cu gelcoatul colorat ,fara sa mai folosesti incolorul la urma.
Si eu am intrebat mai demult pe stimabilii nostri colegi mai experimentati .

pete

multumesc mult @dany. suprafata am aranjat-o ca si la masina cu deosebirea ca toata este doar rasina poliesterica si topcoatul vechi matuit. nu am vrut sa am chit asa cum am spus sa nu am exfolieri. deci ca o logica bazata pe sfatul tau referitor la incolor ar fi sa dau o singura mana de colorat cat mai bine. oricum nu cred ca gasesc duza de 3-4 mm asa cum recomanda vali  si voi folosi trafaletul. oricum multumesc mult. sper ca sa iasa bine. tinem ceva incrcisat  ;D. nu conteaza ce :D :D

dany

Daca dai la trafalet,foloseste trafalet de lana firul f. scurt sau velur .Curata-l intai pe o banda scotch sa ramana eventualii perisori razleti.Pt. siguranta ai putea sa treci printr-un ciorap de dama gelcoatul sa nu aiba ceva impuritati[am patit mai demult]

pete

folosesc un velur mai special (nu se gaseste in comert-uz industrial de prin olanda) de 5mm si este ffff des. il voi strecura prin sita din aceea care se foloseste la vopseaua auto. maine sau poimaine voi da  in functie de cat de repede voi primi parafina. daca vopseaua va iesi la fel ca si restul la ceea ce am facut ma pup in oglinda o zi intreaga  ;D ;D

dany

parafina am eu,....numai spune daca ai nevoie.As fi curios cum merg trafaletii tai?! ;)

pete

Am facut deja comanda pt parafina . maine sau poimaine soseste. Trafaleti astia ii am de la o fabrica de vopseluri din gouda . ei ii folosesc pt a testa calitatea vopselelor. . eu am `procurat` ce nu se gaseste in comert. din pacate din o cutie de 12 buc am mai ramas cu 3. cand o sa plec inapoi am sa mai fac rost. daca sunt asa cum am vazut la testele lor..

Vali

1. Cred ca poti folosi si duza de 1,8, fa o proba, si daca-ti convine cum iese, da-i inainte.

2. Gelcoatul il dai o sigura data. Daca mai dai alt strat pe gelcoatul proaspat polimerizat, e posibil sa ti-l increteasca. Din cauza asta e mai bine la pistol, dai pana iti place cum s-a acoperit.

3. Rolul parafinei e sa creeze o pelicula subtire pe suprafata gelcoatului aplicat, si astfel sa-l izoleze de actiunea oxigenului. Daca nu are parafina, gelcoatul ramane lipicios la suprafata, din cauza oxigenului din aer, desi in profunzime e intarit.

Cand se da gelcoat in matrita, partea in contact cu matrita se intareste complet, neavand de unde sa fie afectata de oxigen. Suprafata gelcoatului in contact cu aerul ramane lipicioasa, iar cand se da cu rasina si fibra, abia atunci se intareste complet, facand si o legatura foarte buna cu rasina.

Deci doar in cazul cand dam gelcoat in matrita nu folosim parafina, in caz ca dam cu gelcoat pe barca e obligatorie parafina.

4. Atentie mare la voalul pe care spui ca l-ai dat peste chit. Daca ai dat si peste gelcoatul vechi, rasina nu face priza buna. Nu se da cu rasina peste gelcoat intarit, ci exclusiv cu chit de gelcoat, preparat cum am scris mai sus.

5. Din acelasi motiv se foloseste exclusiv chit de gelcoat la reparatiile suprafetei. Daca se foloseste chit auto, acesta se va coscovi de la acetona din gelcoat.

6. In functie de pigment, doza de amestec e de 5-10% pigment adaugat in gelcoat pur (nediluat). Eu de obicei merg pe limita inferioara - 5%, fiindca daca pun mai mult, imi ramane culoarea de pe barca pe obiectele cu care intra in contact. Asta arata deci ca gelcoatul isi pierde din soliditate daca are prea mult pigment in el.

6. Daca vrei alb, cel mai bine iei direct gelcoat alb, fiindca daca pui pigment alb in gelcoat incolor vei avea o putere slaba de acoperire.

Cam atat. daca mai sunt nelamuriri, scrie-le te rugam aici. Spor.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

pete

@vali , @dany multumesc. mai explicit de atat nu se poate. astept sa vina parafina acum dar asa cum se intampla se pare ca cineva mi-a facut alt program. saptamana aceasta din pacate nu am timp sa termin . am amanat cateva probleme de familie si acum se pare ca nu mai pot lasa aceste chestiuni sa mai astepte. plec la tara sa le rezolv si dureaza -sper -numai o saptamana. cu toate ca nerabdarea e mare nu am ce face.
@vali referitor la un al doilea strat de gelcoat care se poate face `coaja de portocala`ar fi ok pentru paiol cu ceva adaos de nisip fin sau acele particule antiderapante. asta sa nu fie alunecos. am sa fac proba cu duza de 1,8. sper ca la finalul saptamanii viitoare sa finalizez tot. si inca ceva: in urma slefuirii gelcoatul vechi nu este acoperit cu rasina. aceea zona este bine delimitata. am folosit aceea tesatura cu rasina doar sa acopar chitul folosit la reparatiile inerente aparute in zona de nada dintre gelcoat si noua rasina.

pete

salutare tuturor din nou pe acest subiect. din pacate de la ultima postare au intervenit o multime de neplaceri si probleme atat de sanatate cat si familiale. dar nu las niciodata lucrurile neterminate. sfaturile tuturor au fost nepretuite si am reusit intr-un final sa vopsesc barca . atasez cateva poze doar ca sa confirm cele ce spun. la trafalet nu prea mi-a placut cum iese asa ca am incercat cu pistolul- catastrofa a fost ca nu am gasit(inca )pistolul cu duza mare asa ca am incercat cu 1,5 mm si gelcoatul putin mai diluat- si se vede rezultatul. sunt satisfacut dupa aceasta prima mana cum a iesit. peste 2 saptamani daca vremea si vremurile imi vor permite o sa ii dau o slefuiala si o mana suplimentara. am incercat pe o bucata de fibra doua maini la interval de o saptamana si a iesit bine , fara sa se increteasca. postez acum aceste randuri ca o incheiere a acestei operatiuni. tot filmul derulat cu reconditionarea `copaii`mele va urma intr-un post separat. jurnalul `de bord` al intregii actiuni de renovare- imbunatarire a barcii este la zii dar mai am de efectuat cateva operatiuni . apoi va fi facut public aici pe forum o zi placuta si multumesc @vali , @dany si celorlalti care m-au ajutat

adiwolf

Citat din: pete din Iunie 07, 2020, 04:23:31 PM
Am facut deja comanda pt parafina .

salutare,
ma poti / puteti ajuta cu un link de unde pot comanda?!
am tot cautat pe net aceasta parafina stiren, dar efectiv nu stiu ce caut, cum arata si cum se comercializeaza - nu gasesc decat ulei de parafina si atat, nu stiu daca sunt acelasi lucru (banuiesc ca nu)
nu am nevoie de cantitate, imi trebuie foarte putin, dar nu gasesc nici cum.
incerc sa fac o placa de lemn, laminata in fibra de sticla si protejata cu gelcoat, pentru a incerca sa o lipesc pe o barca de fibra ca suport de sonda sonar
barca este un Romcraft si am un pitic pe creier sa nu o gauresc pentru atata lucru (fixarea sondei sonar)
placa de lemn am facuto deja, am laminato asa cum m-am priceput - prima data cand folosesc fibra si rasina, apoi m-a mancat in cur sa dau cu gelcoat alb, dupa care am citit ca trebuia sa pun si ceva parafina in preparat ca sa se intareasca - greseala mea  :-[ :-[
asadar, de unde naiba pot cumpara aceasta parafina stiren?!!!
si inca ceva, cu ce pot colora gelcoatul alb?! vreau sa il fac albastru - eventual si un link

multumesc frumos si scuze pentru reinvierea topicului dar am zis sa nu mai deschid altul pentru problema mea