Livewell - confectionare in regim DIY

Creat de catalinp, Iunie 16, 2020, 04:32:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

catalinp

Va salut,

A confectionat cineva un livewell pentru  barca sa?
Momentan folosesc o veche lada frigorifica pe capacul careia i-am atasat un aerator ce functioneaza cu baterii. Cred ca poate functiona o zi fara probleme. Pestii rezista.
Ma gandesc ca la barca sa folosesc un sistem cu recirculare, golire si umplere automata. Oare ma complic?

Multumesc,
Catalin

Wood Duck 12 - CLC

Alex1958

Citat din: catalinp din Iunie 16, 2020, 04:32:51 PM
A confectionat cineva un livewell pentru  barca sa?
Salut,
Daca te referi la un bazin in care sa tii pestii de momeala vii, exista la magazinele de pescuit mai pricopsite (gen Totalfishing) niste recipienti formati dintr-o caldare in care se baga o colivie cu ochiuri mici cu capac si maner. E si mai usor sa-ti scoti pestisorii iar cand stai, o poti lega in afara barcii. Are si un mic aerator pe baterii.
Cand n-ai pestisori de tinut vii, galetusa o poti folosi si la alte chestii (racit berea cu gheata de exemplu!).
Asta cu livewell suna a barci de bass americane. Noi pentru pestii capturati folosim juvelnicul. Eu cand schimb locul bag juvelnicul intr-o galeata. Daca am peste mult nu trebuie sa schimb locul... nu-i asa?
Bafta!

crysty

Nu este greu de confectionat Livewell. Eu am pe barca facut de fabrica si este ok pentru tinut ancora pupa si altele care sunt ude pentru a se scurge. Ca principiu, ai nevoie de o pompa cu un debit mic de apa, apoi un recipient cu o scurgere pe mijloc sau intr-o parte in care se introduce un tub etans la partea de jos si deschis la partea de sus. Inaltimea acelui tub iti va da nivelul in recipient. Functionarea este cam asa - pompa baga apa proaspata din balta, si surplusul de apa este evacuat pe la partea superioara a tubului. Cum am zis, nivelul in bain se regleaza functie de inaltimea tubului colector. Evacuarea are loc tot in balta.
La Decathlon avea la un moment dat o galetusa pentru asa ceva dar, nu dadea randament, trebuia o data la ora sau jumate de ora sa improspatezi apa in galeata, altfel mureau pestisorii; iar noaptea.....nu schimba nimeni apa.

pete

da un sistem ca la acvariu nu ar da randament? zic si eu. daca ai recipientu si /sau compartimentu necesar bagi pompita de aer si cam gata. cateva zile ar fi ok . asta ca parere

Vali

Salut Catalin.
Zilele astea lucrez la instalatia completa la un livewell pentru o barca de spinning AN pe care am facut-o . Prin intermediul proprietarului am aflat si eu cum e cu acest livewell.

"Baia" propriu-zisa e o cutie de placaj imbracat in epoxy si tesatura, cu volum total de 120 litri, si volum util 80 litri. Lungime 100 cm, latime 40 cm, inaltime 30 cm, capac din placaj imbracat in tesatura.

Volumul util reprezinta 2/3 din volumul total, deci nivelul maxim al apei in livewell este de 20 cm, la acea inaltime fiind montata scurgerea de prea plin.

Bazinul e alimentat de o pompa montata jos langa pompa de santina, care trage apa printr-o gaura in extremitatea de jos a oglinzii. Asta fiindca e obligatoriu ca pompa sa fie permanent amorsata, deci sa fie sub nivelul apei. Capatul exterior al tevii pompei, care iese in balta, e protejat cu o sita metalica, sa nu traga mizerie. Bineinteles ca trecerea tevii prin oglinda e bine etansata.

In livewell se mai instaleaza o pompa, cu 2 functiuni: 1. recirculare, si 2. evacuare. Cele 2 functiuni se aleg prin actionarea unor robineti.

Cand e pe recirculare, pompa stropeste suprafata apei din bazin printr-o duza care face si aerarea. Cand e pe evacuare, impinge afara toata apa din livewell. La fel ca pompa de alimentare, si aceasta din bazin are o sita de protectie, pentru solzi si mizerie..

Cam asta e toata treaba. Eu am facut bazinul demontabil, pentru a putea fi scos si spalat, reparat etc. Zilele astea voi termina treaba, si am sa incerc sa pun si niste poze. Sper ca am fost de folos.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

catalinp

Va salut,

Prin livewell eu inteleg acel recipient in care tii pestii prinsi vii pentru a putea fi ulterior cantariti (arbitrati), gatiti etc. Inlcudem si pestii momeala.

Vali, ce ai prezentat tu, e cam ce vreau eu. Ce propun colegii, am deja.
Am vazut pe un site de la noi o pompa pt asa ceva.
Asta e linkul. Daca nu e voie, cenzurez.
https://www.epixmarine.ro/upload/product_docs/fisa-tehnica-pompa-aerator-recirculare-apa-livewell-bazin-momeala-vie-pescuit.pdf

Inteleg si mecanismul de golire cu robineti. Nu stiam insa daca umplerea o face aceeiasi pompa (tot cu sistem de robineti) sau e nevoie de inca una.

In timp ce scriu, realizez ca  numai cu apa din livewell as avea 80 de kg in plus (cam cat motor, rezervor si baterie).

Poate ne spui ce pompa folosesti pentru alimentare, eventual ceva detalii de pozitionare.

Mii de multumiri.

Subiectul ramane deschis ...
Wood Duck 12 - CLC

Vali

Volumul util de 80 litri a fost cerut pentru ca e vorba de o barca de competitie - concursuri de spinning. Cred ca se poate face si mai mic.

Cele 2 pompe - de alimentare si de recirculare/golire - sunt la fel, de tipul celei din linkul pus de tine. Cand montajul va fi finalizat, voi reveni cu poze.

Cei 2 robineti fac alegerea traseului pompei de recirculare/golire. Sorbul e pus la nivelul cel mai de jos, ca sa evacueze (aproape) toata apa la golire, si sa recircule cat mai mult din volumul bazinului.

"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

cristiantutuianu

Salut
Spune clar in fisa ce si cum cu pompa
"The T500 Recirq Livewell Aerator Kit is recommended for fishing
boats with built-in livewells that are not equipped with a thru-hull
recirculation system"
E clar ca trebuie sa bagi apa in "cutie" (alta pompa sau galeata )
Furtunul care pleaca de la pompa care este fixata pe "cutie"trebuie sectionat atasat un T si doi robineti unul catre capul de aerare si unul catre capul de golire.
Ce povesteste Vali e deja " thru-hull recirculation system"
In desen rosu e T-ul verde robineti
Am vazut ca a postat Vali cat am facut desenul ,Am atasat inca o pompa care alimenteaza "cutia "

diles

poti sa il faci in bancheta din mijloc si nu iti ocupa spatiu suplimentar in barca,poate si in fata,depinde de distributia maselor in barca,vezi sa etansezi bine capacul sa nu verse apa in barca.o cutie de plastic dreptunghiulara si cu capac cred ca ar fi cea mai buna solutie.

catalinp

#9
Eu ma gandeam ca se poate folosi  o singura pompa pentru toate cele tei operatii (umplere, recirculare, golire), insa dupa spusele lui Vali, ar putea fi o problema legata de partea de amorsare a pompei.
Asta e schita in baza careia am deschis topicul:



Prima varianta a schitat-o mult mai plastic Cristian. A doua, e varianta cu o singura pompa si sistem de robineti.
Diles, acolo ma gandeam sa o amplasez. Gasisem o astfel de cutie pe la Bricodepo , folosita la depozitare.


@Crysty , intr-adevar am vazut si varianta spusa de tine. Ca si dezavantaj vad urmatoarea situatie: treci printr-o zona cu apa tulbure (recipientul se va comporta ca un decantor) sau printr-o zona cu vegetatie (risc ca sita de admisie sa se infunde).

Cred ca pompa din link face si un soi de barbotare (adaos de aer in apa), altfel nu vad diferenta de pret fata de un Tsunami T500 clasic.

Wood Duck 12 - CLC

crysty

In imagine este ceea ce spune manualul la barca mea despre livewell

quicksilver555 by Crystian Simtion, on Flickr

sper ca s-a atasat poza

catalinp

Multumesc mult pentru schema Crysty. Interesanta varianta.
Wood Duck 12 - CLC