Relatia dintre inaltimea corpului si lungimea padelei

Creat de kmbh69, Decembrie 22, 2011, 05:29:49 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

kmbh69

Salutare tuturor,
Imi poate spune cineva care este relatia dintre inaltimea corpului si lungimea padelei alese (pentru canoe) ? Am vazut in magazin mai multe lungimi de padele pentru canoe si nu stiu ce lungime sa aleg pentru ca sa fie comod in timpul vaslitului. Eventual un tabel cu diferite lungimi de padele pentru diferite inaltimi ale corpului, tinand cont de faptul ca eu am o inaltime, sotia mea are alta inaltime, iar fetita mea de asemenea alta inaltime.

bogdanbuciu

eu te-as putea ajuta, dar nu am niciun tabel si aproape niciun algoritm, decat unul atat de empiric ca nu poate fi explicat in scris. Poate in vorbe, la o bere, pe langa o padela si o barca live.

Mai bine scrie inaltimea ta, a sotiei si a copilului, pune o poza cu barca si incerc sa-ti recomand eu niste lungimi de padela.
De ce oamenii îşi pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc după moarte?

Vali

In completarea lui Bogdan, as vrea sa-i spun celuilalt Bogdan :) daca e posibil, sa faca si cate o proba cu padela sau pagaia dorita.
Noi ne dam cu o canoe identica celei de aici: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,334.0.html

Am folosit pana acum urmatoarele:
1. Padela de lemn, folosita pe vremuri la clubul de caiac local. Se comporta bine, dar e putin cam scurta.
2. Padela - pagaie demontabila la mijloc, tub de aluminiu si paleta de plastic, folosibila si ca pereche de vasle la o pneumatica. In ciuda rigiditatii putin mai slabe decat la o padela normala, ne-am impacat foarte bine cu acest tip, fiind suficient de lunga ca padela, si foarte buna ca 2 pagai.
3. Pagaie de plastic cu tub de aluminiu, precum cea din poza lui Sandrin. E bunicica, insa tubul e cam subtire, si daca te impingi tare cu ea in fundul apei, risti s-o indoi.
4. Pagaie de lemn, home made. E buna, dar noi ne-am invatat cu padela, asa ca am renuntat la cele de lemn.

Importanta e si pozitia in canoe. A noastra are o stabilitate foarte buna (lata cu fundul plat), asa ca am facut banchetele mai inalte, aproape la nivelul copastiei. Astfel, pozitia e foarte comoda, si padelatul e o placere. Cateodata mai dam si la pagaie, dar cel mai des la padela, fiindca si guvernarea e mai usoara asa.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

kmbh69

#3
Ura,
Iar îmi funcţionează internetul acasă. Mulţumesc pentru sfaturi.
Ideea e că aş vrea să-mi cumpăr o canoe Scout de la Gumotex, costă sub 1200 euro aici. Îmi convine pentru preţ, pentru transportabilitate (o pot băga într-un rucsac), pentru că acasă o pot depozita fără mari probleme şi pentru că poate duce 450 kg (persoane + bagaj). Are 3 locuri (3 adulţi) deşi poate că aş încerca să mergem 3 adulţi şi fiică-mea de 7 ani. Vine şi tata la mine şi stă mai mult, până prin primăvară şi mi-ar fi jenă să-l las acasă şi să merg doar cu soţia şi fetiţa. OK, o canoe nu e la fel de rapidă ca şi un caiac, dar e ceva mai stabilă pentru nişte începători ca noi. Sub fiecare bancă de şezut e un fel de cadru metalic în formă de T care rigidizează banca şi podeaua de sub ea.
Tot pe site-ul Gumotex (www.gumotex.de, din păcate e în germană şi nu e accesibil pentru mulţi useri de pe forum) sunt date diferite modele de padele, fiecare cu diferite lungimi, ceea ce m-a băgat deja în ceaţă. De exemplu, eu am 1,83 m înălţime şi nu ştiu ce lungime de padela să aleg.

Florio

Citat din: kmbh69 din Decembrie 26, 2011, 12:30:09 AM

Are 3 locuri (3 adulţi) deşi poate că aş încerca să mergem 3 adulţi şi fiică-mea de 7 ani. Vine şi tata la mine şi stă mai mult, până prin primăvară şi mi-ar fi jenă să-l las acasă şi să merg doar cu soţia şi fetiţa. OK, o canoe nu e la fel de rapidă ca şi un caiac, dar e ceva mai stabilă pentru nişte începători ca noi.

Ce ti-e cu pasiunile astea... nici in ziua de Craciun nu ne slabesc :) :) ! Craciun, Craciun, dar e loc de o mica discutie despre barci :) .

Voiam sa iti spun ca ideea de spatiu intr-o barca e foarte discutabila, iar imaginile sau filmuletele nu o completeaza pe deplin . Cel mai bine este daca poti merge la un magazin unde sa probezi fizic canoea. Adica sa urci in ea, sa mai rogi o persoana sau doua sa urce alaturi de tine.  DIn cate gonflabile am testat pana acum, pot sa iti spun ca spatiul ocupat de balon e destul de mare, iar indicatiile fabricantului cu privire la numarul de persoane pe care il poate primi barca sunt putin exagerate.
   La capitolul stabilitate insa, toate indicatiile sunt realiste: gonflabilele au o stabilitate foarte, dar foarte buna :) .
Un lucru extrem de important atunci cand vrei sa ai mai multi oameni in barca. Cu cat sunt mai multi, cu atat riscul de dezechilibru e mai mare . O alta parte pozitiva a gonflabilei este protectia oferita de balonul copastiei. Avand fetita de 7 ani, e de preferat sa se loveasca de un balon gonflabil decat de o copastie de lemn sau fibra de sticla :) .
In rest, despre Gumotex am auzit numai de bine. 

bogdanbuciu

Citat din: kmbh69 din Decembrie 26, 2011, 12:30:09 AM
De exemplu, eu am 1,83 m înălţime şi nu ştiu ce lungime de padela să aleg.

Nu am gasit poza cu barca pe site-ul gumotex, dar nu e bai. De obicei pentru un adult normal dezvoltat :D plaja de lungimi a padelelor nu este foarte ampla 217cm-228cm. Alegerea din aceasta plaja este facuta in functie de pozitia pe inaltime in barca, latimea barcii, stilul de vaslit , lucruri care ingusteaza plaja respectiva, iar apoi se opteaza in functie de ce se doreste a vaslit, ture lungi, vaslit usor etc sau curse(nu e cazul). Daca ar fi o barca gonflabila cum am vazut la Florio eu as alege la 183cm inaltime o padela de 222cm dar fara sa pot zice exact de ce.
De ce oamenii îşi pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc după moarte?

kmbh69

Fara sa vreau, intru in alt capitol, unde iar sunt habarnist: stilul de vaslit. Am vazut poze cu unii care vaslesc sezand pe banca din canoe, iar altii din pozitia stand in genunchi, mai bine zis, asezat pe calcaie (pozitia fiind mai joasa in barca, promite a oferi stabilitate, dar pe de alta parte ma tem ca o astfel de pozitie e mai obositoare, poate ca imi vor amorti picioarele la un moment dat). Daca sed pe banca, imi va trebui o padela mai lunga, iar daca stau mai jos in barca, probabil imi va trebui o padela mai scurta. Care varianta ar fi recomandabila aici ?

Mihaif99

Tu te referi la o pagaie nu, adica o vasla cu un T la capat.

Daca lungimea te preocupa atat de mult, vezi poate poti cumpara un reglabila? Daca Bogdan iti spune ca nu sunt reguli (tabele) exacte, eu unul il cred!  Cu atat mai putin vor sti in realitate cei din magazin. 

Daca stii Engleza cauta pe GOOGLE despre stliul de vaslit din canoe fata si spate.  "canoe j-strokes"

kmbh69

#8
Am de fapt o problema logistica aici, cum obtin efectiv ceea ce cumpar. Aici in Wilhelmshaven nu exista nici un magazin de unde sa pot cumpara vreun caiac sau vreo canoe, cu atat mai putin Gumotex. Din acest motiv nu pot proba cum sed intr-o canoe sau cum tin in mana padela inainte sa o cumpăr.
Deci totul trebuie comandat pe internet. Problema cu comanda pe internet este ca atunci cand vine coletul eu sunt la serviciu (adica orele mele de serviciu coincid cu programul curierilor din Germania). Deci vine omul acasa si nu ma gaseste si retrimite pachetul inapoi. Din aceasta cauza trebuie sa dau ca adresa de livrare adresa spitalului. Acolo coletul ajunge de fapt la depozitul central al spitalului, iar seful acelui depozit m-a avertizat ca nu pot abuza de acest lucru, pentru ca nu ar fi corect, avand in vedere ca spitalul are vreo 500 de angajati si fiecare poate ca ar vrea sa primeasca pachete, deci el "saracul" cica e coplesit. Mi-a zis ca hai, odata la cateva luni ar fi de acord ca eu sa primesc vreun pachet, dar nu prea des. Din acest moment vreau sa centralizez toata comanda (barca si padele, alte accesorii) într-un singur colet.
Practic cumpar mâţa  în sac, de aceea încerc să mă documentez înainte de a cumpăra. Pe site-ul Gumotex erau doar padele cu lungimi fixe, nu erau reglabile de vânzare.

bogdanbuciu

ia baga tu o poza cu barca pe care o vrei, ca eu m-am dat smecher cu lungimile de padela pentru caiac, daca e vorba de canoe e alta mancare de peste. Doresti sa vaslesti cu o pagaie, sau cu o padela?
De ce oamenii îşi pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc după moarte?

kmbh69

Aş vrea padelă (sper că zic corect, adică din aceea cu un T în partea de sus).
Canoea pe care o vreau e la acest link: http://www.gumotexboote.de/schlauchkanu-scout
Pagina e în germană, dar multe cuvinte-cheie (la datele tehnice, mai jos) sunt internaţionale şi se pot înţelege. Tot pe aceeaşi pagină, mai jos, dă şi poze cu două din padelele pe care le au ei de vânzare, se poate alege lungimea dorită când se dă comanda. Dacă dai click pe Zubehör (accesorii) vezi acolo şi mai multe modele de padele (poate îmi poţi da o idee care model ar fi mai convenabil pentru un începător ca mine).

Thor

#11
Caiac - PADELA (cate o lopata la fiecare capat).
Canoe - PAGAE (T la un capat, lopata la celalalt).
Skiff - unele - VASLE adica fiecare persoana actioneaza  cate doua "vasle", cate una cu fiecare mana; altele - RAME adica fiecare persoana actioneaza cate o singura "vasla" dar cu amandoua mainile.

kmbh69

Habar n-am cum se zice corect (daca i se zice pagaie, imi cer scuze, n-am stiut).
In germana, aici se zice Paddel si da si poza cu ea (vezi link-ul pe care l-am dat la postarea precedenta, in partea de jos a paginii), asa cum am descris-o (cu T la capatul de sus).
Deci as vrea sa intreb care ar fi lungimea corecta la acel obiect din poza, ca sa stiu ce sa cumpar.

OldRat

Buna dimineata
S-ar putea sa afli ceea ce vrei sa stii, aici:

http://www.rei.com/expertadvice/articles/canoe+paddle.html
http://home.cc.umanitoba.ca/~burchil/pm_canoe/paddle_size.html
http://www.greenval.com/buy_paddle.html
http://www.xylobladz.com/tools_sizing.html

Si o cautare dupa <canoe paddle l> (ca dupa l-ul ala  mic pune varu' Google inca cateva optiuni dintre care poti alege; caracterele < si > le-am varat eu acolo pentru delimitare) poate sa se dovedeasca utila.
Parerile, pe tema asta, sunt impartite, dupa cum vei constata.
Succes si sa te bucuri din plin de achizitia pe care ai de gand s-o faci!
A propos: eu o stiu de pagaie (de pe vremea succeselor lui Ivan Patzaichin, cand, comentatorul sportiv, o de aia zicea ca tine in maini).
Sarbatori Fericite tuturor !

Thor

Am o dambla pentru carti cu tema legata de apa (nu apa de la robinet sau de ploaie). Adica le caut si le adun (daca aveti de vanzare astept vesti).
Probabil ca este desuet ce-ti spun. Este de fapt un manual mai batran chiar decat mine.
Deci: "Sporturi nautice", Editura Cultura Fizica si Sport 1953, Indrumator pentru sectiile colectivelor sportive.
Citate:
"Padela de canoe  (!!!)se compune, incepand de sus in jos, din maner, corp, gat si pala.
Calitatea unei padele bune este determinata de elasticitatea ce trebuie sa se manifeste in centrul palei si de rigiditatea deosebita pe care trebuie sa o aiba la gat.
Punctul de echilibru al unei padele se situeaza la gatul ei, cu un usor avantaj de greutate in partea palei.
Manerul trebuie sa intre bine in podul palmei si deci sa nu fie prea plat sau bombat.
Pala poate fi ovala sau dreptunghiulara. Latimea cea mai potrivita este de 16 cm.; la tipul cu pala ovala, latimea maxima trebuie sa fie de o treime din lungimea palei, masurandu-se de la varful ei.
Lungimea padelei in intregime este conditionata de talia sportivului si de modul de padelare. Astfel pentru padelatul in canoe de turism (C-2), in care echipierii sunt asezati la extremitatile barcii, padela se masoara astfel:
- pentru sportivul care sta la pupa, padela asezata vertical in fata sa, atunci cand sta in picioare, pe sol, trebuie sa-i ajunga pana la inaltimea ochilor:
- pentru sportivul de la prova, padela trebuie sa-i ajunga pana deasupra gurii.
Pentru pedalatul in genunchi (in concurs) padela indicata se masoara in alt mod. Sportivul se  aseaza in barca, in genunchi si tine padela cu pala complet scufundata in dreptul unui bord, in asa fel incat mana de jos sa se afle la inaltimea copastiei iar de aici pana la gat sa se afle la o departare de 15 cm. In aceasta pozitie, manerul trebuie sa-i ajunga la inaltimea ochilor."
Nu stiu daca mai este corect asa (nu asta este meseria mea) dar sunt totusi niste repere.
Daca vrei mai multe informatii "perimate"/desuete, pot scana.