Golovita nu-i Snagov

Creat de giorgel, Iunie 02, 2021, 12:00:14 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

giorgel

Eu am o vorba: daca esti prost, stai acasa.

M-am tot gandit si razgandit, pana la urma m-am hotarat sa va povestesc cum a fost prima iesire cu barca pe marile lacuri, care s-a petrecut pana la urma doar pe Golovita.

Am barca open RIO 450 Cross, o carena italieneasca de clasa C de 4,5 m, impinsa de Yamaha 60 CP carburatie, din toamna anului trecut, timp in care am executat cateva iesiri pe Snagov si una pe Mihailesti si un pic pe cursul Argesului inainte de varsarea in Mihailesti, cativa km in amonte de Posta si inapoi.

Saptamana trecuta ne-am hotarat sa petrecem sfarsitul de saptamana la rulota si sa ne plimbam cu barca pe cel mai mare ansamblu lacustru al Romaniei.
Am pornit vineri 28.05 la pranz, eu tractand rulota iar un prieten tractand barca, fiecare cu nevasta aferenta, cap compas camping Jurilovca.

Intentia de plimbare pe ape suna cam asa: sambata pornim din Jurilovca catre sud, navigam pe langa mal pana in Zmeica, apoi Sinoe, vizitam Histria apoi retur, iar daca mai ramanea timp suficient sa vizitam Gura Portitei si inapoi la Jurilovca.

Ajungem in camping pe la 5, parcam rulota si incepem manevrele de campare: instalarea cortului rulotei, mobilier, trage curent, pune bazinele pt ape, alimenteaza , leaga aia, drege aia etc., cine are rulota stie cam ce inseamna instalarea.

Apoi am pregatit cina, am sorbit un spritz, am jucat o canasta si ne-am pregatit de culcare.

Doamnele in rulota, baietii in cort pe o saltea pneumatica mare, pt ca patul rulotei este de max 3 persoane si nu chiar adulte toate, ca sa fie si confortabil.
Bagam somn dar cam intrerupt, pentru ca de seara se pornise un vant strasnic, din nord-nordvest, si toata noaptea a batut de ziceai ca se rupe cortul. Noroc ca e cort zdravan. Noroc si cu spritzul, care mareste cota de toleranta la stimuli exteriori😊.

Dimineata coboara doamnele din rulota cu ochii mari si cam plouate: "am dormit foarte prost, am crezut ca ne ia vantul cu tot cu rulota, asa s-a zgaltait".
Executam manevrele aferente diminetii, ne pregatim de plecare pe balta.

Intamplator, trece doamna administrator al campingului, ne salutam, ne intreaba ce vrem sa facem, ii spunem ca mergem cu barca pe lac. A facut o pauza, s-a uitat cumva in sus si imprejur si parca a ingaimat ceva despre "barca mica", dar atat, nu a continuat ::)

Mergem in port, barcagii nu au vrut sa ne zica unde-i rampa (incolo undeva in spate), ne-a explicat o doamna amabila, gasim rampa lansam barca. Imbarcam populatia, ne asiguram ca totul e gata de drum si pornim.

Pe canalul Jurilovcai navigam catinel, sa incalzim motorul, sa mai ajustam distributia incarcaturii etc..

Chiar la iesirea din canal in lac ii dau glisare, facem dreapta si dam de niste valurici mici.
Aaaa...zice sotia mea, care este o fricoasa, pai nu mergem tare pe valuri, ca zgaltaie.
Degeaba  incerc eu sa ii explic ca alea nu-s valuri, ca mai vazuse asa pe Snagov, nimic..."si pe Snagov ai mers incet"
Pai colega zic, daca mergem in deplasament nu ajungem azi la Histria si inapoi.
Pai bine zice, nu mai mergem la Histria, mergem direct la Gura Portitei.

Pi zic, pt asta trebuie sa traversam lacul, ori eu propusesem sa mergem pe sub mal...eu nu stiam de ce, dar ingerul meu asa zicea. Dar nici un inger nu se pune cu sotia...
Ne consultam si cu perechea cealalta, zis si facut, hai la Gura Portitei.

Bun. O tai direct de-a curmezisul Golovitei, catre intrarea in Zmeica, cea de vis-a-vis de Jurilovca.
Pe masura ce ne indepartam de mal, se mareau valurile, dar nu era cine stie ce deranjant, dimpotriva, veneau din spate, aveam vant din spate, mergeam in deplasament si ma jucam cu turatia astfel incat se merg cu valul. Era chiar fain, nu simteam niciun pericol, barca se comporta foarte bine.

Insa pe masura ce ne apropiam de malul celalalt valurile cresteau in inaltime si intensitate, iar barca devenea din ce in ce mai greu de stapanit pt un mers sa zicem confortabil. Zgaltaia din ce in ce mai tare, schimba des directia, se ridica si cobora si se rotea cu valurile etc, stiti voi.

Nevasta-mea botoasa, ca e nasol, ca e frig, ca bate vantul, ca se misca barca😊

Ajungem de vedeam canalul care leaga Golovita de Zmeica si ma pune dreaqul sa fac stanga catre Gura Portitei.

De aici a inceput nebunia. Valuri in travers, stropeala cat cuprinde, ruliu grozav, aproape ca nu mai controlam barca, m-a luat prin surprindere, fiind prima data pe asemenea valuri. O orientez rapid cu botul oblic catre larg, sa iau valurile macar in 45 grade, devine ceva mai bine dar pana sa ma prind eu cum se navigheaza contra valurilor am luat vreo doua care au bagat apa in barca peste prova, nu multa dar a luat.

Sotia mea se simtea din ce in ce mai rau, dar nu stiam nici eu ce sa-i fac, in afara de a naviga cat de repede si safe se poate spre Portita.

Ar fi fost poate mai bine sa intru in Zmeica, sa navigam sud la adapostul malului pana la canalul nr 2, sa intram in Sinoe si sa navigam nord tot la adapostul malului, pana la canalul nr.5 si apoi pe Golovita pana la Gura Portitei?
Au ambele lacuri destula apa pe langa maluri, pt a naviga astfel incat sa nu fii in valuri cand bate nordul?
Pt ca Golovita nu are, pe partea sudica.

Navigand in zig-zag cam la 50-60 m de mal, la un moment dat am inceput sa simtim ca si cum nu ar mai trage motorul, se poticnea, haraia, dadea sa se opreasca.

In acel moment mi s-a facut frica, nu pt mine, ci pt Claudia, sotia mea.
Pt ca din acel moment nevasta-mea a facut atac de panica.
Prietenii nostri i-au adminstrat un calciu, apoi s-a ghemuit pe fundul barcii intre chesoane cu Ionut si Carmen langa ea, tinand-o de maini si si n-a mai iesit de acolo pana la Gura Portitei.

Motorul a mai harait asa de cateva ori, nu l-am fortat si am decis sa opresc sa-l inspectez.
L-am ridicat si am depistat rapid problema: intre valuri ramaneam fara apa sub barca, si elicea impingea in namol... Mi-au venit in  minte toate povestile pe care le citisem despre lacurile astea, ca atunci cand sunt montate te lasa fara apa sub chila, si nu-mi venea sa cred ca ni se intampla asta.

L-am pornit, l-am lasat in apa cat sa nu se ventileze elicea si am continuat calatoria in zig-zag catre Gura Portitei, cu zgaltaieli, stropi, vant rece, o sotie panicata si doi prieteni nu tocmai fericiti. Dar motorul mergea in mintile lui si puteam sa guvernez atat cat ma pricepeam eu si invatam facand, incepusem sa citesc valurile, sa invat cum se formeaza si unde urmeaza sa se ridice sau sa coboare.

Pe masura ce ne apropiam de canal 5 (dar eu nu stiam asta) am vazut un batz cu o carpa legata in varf, infipt. Si am hotarat sa trec printre el si mal....
Va marturisesc ca acum ma trec Fiori, pt ca sambata nu stiam la ce ne expun.
Astazi, cautand pe forum, am gasit niste relatari si am aflat ce inseamna acel batz cu carpa in bot. Semnalizeaza capatul digului submers sudic al canalului 5, constituit din pietroaie. Pffffuu....

Am trecut peste dig, nu am atins nimic, nici nu am stiut. Pana azi.
Dumnezeu ne iubeste😊.

Nu a mai durat mult si am intrat in canalul Portitei, si s-a incheiat prima parte.
Claudia si-a revenit imediat cum a pus piciorul pe pamant, ziceai ca nu s-a intamplat nimic😊😊.

Ne-am plimbat pe acolo, am lasata o punga de bani la restaurant si am hotarat ca la intoarcere fetele sa ia o rapida inapoi la Jurilovca (proasta idee, ca toate din ziua aia😊), iar eu cu prietenul meu sa ne intoarcem cu Rio.
Zis si facut. Imbarcam fetele, ne imbarcam si noi si da-i glisare. Cand sa ies din canal, venea o rapida mare glisata. Am incetinit, pentru ca oricum intram in valurile lacului, vantul nu se oprise. Am asteptat sa treaca si valurile rapidei, care s-au cumulat cu cele naturale si au rezultat unele duble.
Le-am negociat corect, barca se comporta foarte bine zic eu, dar as vrea sa o vada si un coleg experimentat, sa imi confirme daca intr-adevar este de clasa C.

Am incercat sa glisez barca pe valuri dar no way, sarea si facea ca toti dracii si mi-a fost frica. Am hotarat sa navighez in deplasament.

Am vazut ca rapidele navigau intai catre capul Dolosman apoi virau la stanga catre Jurilovca (in toamna nu batea vantul si rapida a mers in diagonala direct de la Portita la Jurilovca), si am decis sa urmam si noi acelasi curs.

Zis si facut. Acum infruntam valurile, perpendicular. Mi-a luat o vreme pana am invatat iar cum se formeaza valurile, cand sa atac si cand sa o las mai moale, cand sa virez etc. E un joc continuu de directie si gaz, practic faceam un fel de slalom printre valuri.

Tot jucandu-ma cu gazul am incercat iar sa o glisez, dar motorul se tura greu si nu trecea de 4500 de rpm. Pfffuuu...iar emotii...
Am navigat in continuare in deplasament, pt ca am testat si am vazut ca de la relanti pana la 3000 se tura si aveam control bun.

Ajungem in gura Razimului, valurile au crescut grav dar ne obisnuisem deja, invatasem cum sa le abordam si am traversat direct catre Capul Dolosman, unde ne-am pus la adapostul malului.
Acolo am oprit cateva minute, am facut un pishilika, am schimbat cateva impresii cu prietenul meu, neera bine, era soare si nu batea vantul😊

Ok zic, sa ii dam mai departe, ne asteapta fetele in port. Pornesc motorul, ii dau sa gliseze, cucu randament☹
Opresc, ridic motorul si imi vine sa injur.

Pe elice era infasurat un ghemotoc de bradis, care nici de-al draqu nu s-ar fi desprins la inaintare. Am coborat motorul, i-am dat reverse si s-a curatat intr-o secunda.

De acolo am glisat impecabil pana la canalul Jurilovcai, apoi usor pana in port unde ne asteptau fetele.

Ati retinut cand am zis ca revenirea fetelor la Jurilovca cu rapida a fost o idee proasta?
Le-am gasit bucuroase pe de o parte ca suntem toti bine, si suparate pe de alta parte ca le-a facut barcagiul sa regrete ca n-au venit cu noi. Au zis ca sigur nu putea sa fie mai nasol cu noi😊😊

Barcagii aia merg absolut fara niciun fel de respect pentru pasageri. Erau copii, erau femei, era o gravida care mai avea un pic si nastea. La rupere mergea, pana la urma s-a luat lumea de el sa o lase mai incet.

Cand am plecat de la capul Dolosman, noi navigam la 70-80 m de mal, glisati si cam cu 45 kmh pe apa linistita,  unul cu o rapida  era in larg pe valuri si mergea mai tare decat noi, ne-a ajuns din urma si ne-a depasit cu mult.

Ce am invatat eu:
-   Ochii pe vreme si intreaba oameni mai priceputi decat tine
-   Documenteaza-te temeinic despre traseul pe care vrei sa il parcurgi (conditii, stare, obstacole etc) si construieste un traseu de rezerva, un plan B.
-   Nu face trasee in conditii mai grele cu oameni sensibili
-   La PRIMUL semn al motorului ca nu ii convine ceva opreste si inspecteaza.

As fi bucuros sa contribuiti cu sfaturi la aceasta lista.
Multumesc.
Sper ca nu v-am plictisit foarte tare cu istorisirea mea.
Cand te-ai nascut, tu ai plans dar ceilalti au fost fericiti. Traieste-ti viata astfel incat, cand vei muri, toti sa planga dar tu sa zambesti. Vechi proverb chinez.

Vali

Chapeau bas pentru povestirea plină de învățăminte, și totodată antrenantă 🙃. Fiecare din noi avem de învățat din asemenea întâmplări, și mai bine le citim decât să le trăim direct.

Nu e așa mare șmecherie dacă barca e de clasă C sau nu, importantă cred eu că e experiența. Personal, pe Razelm - Golovița cel mai potrivit cred că e cu un velier sau cu un RIB, ca să fii liniștit pe termen mai lung. Chiar dacă se pleacă pe vreme bună, trebuie atenție la cer, observată orice apariție de cumulonimbuși și modul cum aceasta evoluează, și nu trebuie forțată nota dacă în timp condițiile meteo se înăspresc.

Mulțumim încă o dată pentru povestirea de față, care-mi aduce aminte de topicul pe care scriam pe vremuri întâmplări asemănătoare, "Nu faceți că mine" 😉.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

nepotu

Multumim pentru poveste si ma bucur ca totul s-a terminat cu bine. Foarte utile detaliile si avertismentele, mai ales pentru cei incepatori (ca mine).

giorgel

Fix pt asta am scris, cine doreste poate sa ia aminte.

Am invatat de la offroad ca e foarte bine sa impartasesti si fazele nasoale cauzate de decizii proaste, nu numai situatiile cand ai fost Fat-frumos cu palosul gros.

Asta este barca:
Cand te-ai nascut, tu ai plans dar ceilalti au fost fericiti. Traieste-ti viata astfel incat, cand vei muri, toti sa planga dar tu sa zambesti. Vechi proverb chinez.

pelicanul

Totul e bine cînd se termină cu bine!  :)

Traseul propus e cam greu de făcut și într-o zi calmă, adîncimile sînt foarte mici în Zmeica și în Sinoe, există doar cîteva șenale cu adîncime bună, dar nu prea sînt marcate. Întoarcerea din Sinoe în Golovița prin canalul 5 este foarte periculoasă pentru un începător, este un curent puternic spre Sinoie (mai ales cu un vînt de N), trebuie să fii foarte hotărît și să știi ce faci.

Cu digul de la canalul 5 ați avut noroc că e apa mare, cred că de aia nu ați atins nimic.

Aș adăuga ceva la listă:

- încearcă să ieși cu un prieten mai experimentat la primele ture în condiții dificile;
- nu forța barca mai mult decît poate, că îți forțezi norocul; ca să inveți ce poți tu și ce poate barca, poți să ieși și pe vreme mai rea, dar mai pe lîngă mal la început, pentru a vedea care sînt limitele;
- în caz de vînt puternic stai lîngă malul din vînt sau ieși în larg dacă ai barcă capabilă și știi ce faci; evită malul de sub vînt cu orice preț, cu orice barcă ai fi;
- dacă nu ești sigur, mai bine nu mai ieși de loc;

Întotdeauna graba și dorința de a fi pe apă cu orice preț duc numai la probleme și necazuri. Au mai fost ani în care toate weekend-urile au fost cu ploaie și furtună. Am renunțat să ieșim și n-a pățit nimeni nimic. Dintre cei care au stat pe mal.  :)

giorgel

Vreau sa mai adaug ceva, pt cei care doresc sa navigheze cu barca personala la Gura Portitei:

Cand am ajuns am acostat direct la un ponton liber de la debarcaderul barcagiilor cu rapidele.
Legam parama prova, coboara fetele, legam si parama pupa, coboram si noi baietii, dam vestele jos de pe noi si pac! vine un distins barcagiu, care ne privise uimit de cand am acostat si pana am terminat manevrele si zice: Nu aveti voie sa acostati aici, noi platim pt acest debarcader etc.
Pai bine zic, si nu puteai sa ne spui de cand ne-ai vazut ca am intrat la ponton si ca legam barca?!?
In fine, il intreb: unde sa acostam si noi?
Pai unde vreti, numai nu aici, zice.
Pfui, ce m-ai lamurit.
Dezlegam barca, o duc direct in fata cladirii mari albe, pe care este harta aia mare cu Delta si scrie Gura Portitei, si incepem sa legam paramele de babale, fix in mijlocul debarcaderului din beton cu anvelope drept baloane de acostare.
Nu apuc sa fac volta completa pe primul tachet ca vine un domnisor, cam la 25 de ani si 1.90 m, bine cladit, cu ceva security pe tricou, si foarte delicat ne informeaza ca nu e tocmai indicat sa acostam acolo, ca seful mare nu stiu cum, ca rahat pe batz.
Ma cam enervez si zic: mai nene, acolo nu, acolo nu, unde kilotzii mei sa acostez? Pe cine vrei sa sun sa intreb?
Eu am venit sa las bani aici, nu sa tai frunza la caini.
Cand a auzit ca zic " pe cine sa sun" s-a cam inmuiat si mi-a indicat un loc in colt, inspre hidrobiciclete.
Il intreb: e safe acolo, nu se mai ia nimeni de mine?
E ok dom'le, zice, eu raspund, nu se mai ia nimeni de dvs..
Multumesc domnule!
Si asta a fost tot.
Deci nici acostarea pe cont propriu in Gura Portitei nu e tocmai simpla :o
Cand te-ai nascut, tu ai plans dar ceilalti au fost fericiti. Traieste-ti viata astfel incat, cand vei muri, toti sa planga dar tu sa zambesti. Vechi proverb chinez.

crysty

@giorgel
Nicaieri in Delta sau in Tulcea nu exista loc de acostare free! Si totusi, la Letea sunt pontoane ale primariei unde poti acosta si nimeni nu iti zice nimic. Nici la Tulcea nu este posibila acostarea decat contra cost la Port Aval contra unei sume de 15RON/ora platibili la peco Rompetrol (poza avatar) si pentru care primesti chitanta in rest la celelalte pontoane nu este posibila acostarea fie ca este Navrom fie ca este altceva. La Periprava, ar fi locuri dar sunt ale pensiunilor de pe acolo si te usuie imediat. La "Chilia in port" unde sunt amenajate de primarie acele pontoane plutitoare, poti acosta dar sa lasi pe cineva la barca sau sa o incui. In Mila 23 poti acosta la bar/restaurant dar si de acolo te usuie cand tre sa vina rapidele; celelalte sunt ale pensiunilor si nu agreeaza sa tragi la ele chiar daca nu incurci. La Sulina este cheiul din beton si mai are mustati de fier beton pe alocuri care acum ceva ani mi-a gaurit barca la trecerea unor destepti - ca numai destepti sunt p'acolo. La Crisan, daca nu stai la respectiva pensiune nu te lasa sa acostezi. Cred ca si in celelalte locuri prin Delta sunt acelesi conditii.

giorgel

@crysty, dar eu nu caut mocangeala, nici vorba.
Hai ca as intelege sa nu te lase vreo pensiune sa acostezi la pontonul lor, dar mie cel putin Gura Portitei mi se pare un loc public, nu pe persoana fizica.
Adica esti nasol daca vii cu barca ta sa mananci acolo? Trebuie neaparat sa cotizezi si la vaporas sau la rapida?

@pelicanul: iesitul cu un prieten experimentat este un "must do", dar trebuie sa identific prietenul cu barca intai :)

@all: multumesc pt raspunsuri.

Ape line!
Cand te-ai nascut, tu ai plans dar ceilalti au fost fericiti. Traieste-ti viata astfel incat, cand vei muri, toti sa planga dar tu sa zambesti. Vechi proverb chinez.

crysty

Nu era vorba de "mocangeala" nici pe departe! Ci despre faptul ca nu ai unde lasa barca. Daca mergi in Delta la pensiune si respectiva pensiune nu are ponton vei avea de alergat sa gasesti loc unde sa lasi barca. De o perioada de vreme nu mai merg pe la pensiunile din Delta pentru ca au preturi mai mari decat in buricul Bucurestiului atat la cazare cat si la restaurant. Prefer sa stau pe barca sau la cort. Dar despre asta cum esti "vazut" cand mergi in Delta (de catre localnici si cei ce au pensiuni) vis a vis de cum vezi tu Delta am putea deschide un alt topic.

syRebekah

Da, cu Delta e o chestie tristă. Îmi place natura dar prefer să nu am de a face cu localnicii. Însă deturnăm topicul.

Mai ontopic, am ieşit la începutul sezonului curent şi era marea montată, vânt vreo 20-25nd, eu singur la bord, şi aveam un morcov... m-am tot întrebat în pasa de ieşire de ce insist să ies pe vremea aia. După 5-10 minute de sailing m-am relaxat şi mi-am amintit că vara trecută am făcut în condiţii chiar un pic mai grele 300nm şi a fost superb, mai ales după statul ăla în casă. A doua zi a fost calm plat şi chiar m-am bucurat că am tras de vele în ziua precedentă... m-am dat cu genn-ul, dar am fost nevoit să revin la motor.

Părerea mea este că bărcile plutesc şi în condiţii nasoale, important e să nu te panichezi. Totuşi exerciţiile pentru a testa limitele, vreme rea etc le-aş face fără pasageri, doar cu cineva experimentat, în apă caldă (august-septembrie), cu vestă de salvare, neopren măcar în sac legat la brâu şi ceva mijloc de comunicaţie flotant. Am trecut de la valuri de 2 metri la valuri de 4 cam brusc şi n-am uitat nici după 5 ani vocea amicului cu care eram sau senzaţiile mele.
fost ghrt.

dany

Experiente de genul traite de tine Giorgel,am avut si eu parte...Tu ai avut si responsabilitatea pasagerilor tai peste asta.Anul trecut am fost intr-o misiune de salvare ca sa-i zic asa ,cu pilotina mea de 5 m pe valuri de 1-1,5metri.In mod normal nu as fi iesit pe vreme ca aia dar era vorba de cei mai buni prieteni ai mei.Am testat cu acea ocazie ce poate barca dar privind inapoi nu cred ca as mai face-o.Ma bucura faptul ca a-ti iesit cu bine din patania asta si te avem printre noi!

gabriel.c

Salut, cam aceleași întâmplări le-am avut și eu anul trecut la ieșirea spre Gura Portiței.
Am plecat 4 cabinate din port de la Jurilovca spre Gura Portiței dar doar unul dintre noi mai fusese înainte acolo ,așa ca ne-am luat orbește după el. Mare belea frate....in loc sa mergem spre Gura Portiței  am mers direct spre Zmeica traversând lacul . Pe la 200 m de mal ne-am blocat într-o apa mică de ......sarea jetul cu nisip  de la elica la 2 m înălțime .Apoi am mers greu pe lângă malul cu Zmeica pana la intrarea in canalul 5 .Acolo 2 dintre noi au îndoit praf elicele .Nu știam de ce urla un nene de pe uscat la noi când ne-am apropiat de intrarea in canalul 5 .
Eu n-am mai rezistat și mi-am pornit Navigația și într-un final am ajuns la Gura Portiței cam  ciufuliti . O seara am stat acolo dar a doua zi am plecat inapoi la Jurilovca pe un lac puțin montat dar cu traseul bine stiut și a fost relativ bine.
Nu a fost ușor ,iar eu sfătuiesc la fel ca ceilalți colegi care au mai scris aici ca nu e un traseu pe care să-l faci singur dacă nu știi bine balta.








Florio

Citat din: giorgel din Iunie 02, 2021, 12:00:14 AM
Eu am o vorba: daca esti prost, stai acasa.

M-am tot gandit si razgandit, pana la urma m-am hotarat sa va povestesc cum a fost prima iesire cu barca pe marile lacuri, care s-a petrecut pana la urma doar pe Golovita.

........................................
Sper ca nu v-am plictisit foarte tare cu istorisirea mea.

Nici vorbă de plictiseală, ba dimpotrivă :)
Ideea generală este că îngerașul ăla a lucrat intens și v-a scos bine din pățanie, fiindcă un procent covârșitor era să nu se termine bine  ::)
Și cu valurile și cu traseul, și cu digul de la Canalul 5 de care nu-mi închipui cum ați scăpat.
Oricum, o experiență este o experiență și se adaugă crescând nivelul de pregătire în ale ieșitului pe ape.
Important este ca soția să rămână cu o impresie bună, altfel a doua oară nu mai iese cu barca...ceea ce ar fi un mare minus.

În altă ordine de idei, dacă pe Golovița ați avut probleme de pescaj, pe Zmeica nu văd cum ați fi trecut. Poate doar cu îngerașul respectiv, fie-i intențiile blagoslovite  ;D
La fel și lacul Sinoe, este colmatat în proporție mare, iar pentru accesarea prin acesta a zonei Histria, se cere o foarte bună informare de la localnici.

Alex1958

Salut,
Girogel, povestea ta va face mult bine celor care incearca astfel de experiente pentru prima oara.
Razelmul a facut deja multe victime chiar si printre pescarii locali experimentati. Cand bate nordul se monteaza puternic si devine foarte periculos. Cine incearca asa ceva trebuie sa tina ochii pe prognoze si sa-si ia rezerve de timp / combustibil serioase.
Am batut zona de care vorbesti pana prin 2008 cand jaful practicat la Gura Portitei m-a indreptat spre alte meleaguri. Odata am plecat la pescuit pe canalul spre Zmeica pe calm plat si cand ne-am intors se starnise vantul din nord si a trebuit sa traversam spre Bisericuta si sa venim pe sub mal la Gura Portitei. A fost ca la rodeo desi aveam o lotca de la Bratesul care taia excelent valurile.
Vorba lui Florio, ingerul vostru pazitor a avut ceva treaba si si-a facut-o bine!
Diguri submerse, la fel ca cel de la Canalul 5 sunt si la iesirile in Razelm din canalele Dunavat si Dranov. Nu inteleg de ce sunt submerse, probabil sunt facute de mult timp si le-au erodat valurile. Nu vad astazi pe nimeni (ARBDD-ul cu atat mai putin!) in stare sa faca asa lucrari.
Toate cele bune!

Florio

Citat din: Alex1958 din Iunie 07, 2021, 09:12:44 AM
............................
Diguri submerse, la fel ca cel de la Canalul 5 sunt si la iesirile in Razelm din canalele Dunavat si Dranov. Nu inteleg de ce sunt submerse, probabil sunt facute de mult timp si le-au erodat valurile. Nu vad astazi pe nimeni (ARBDD-ul cu atat mai putin!) in stare sa faca asa lucrari.
Toate cele bune!

În 30 de ani n-a mișcat nimeni un deget, iar nivelul meu de investiție sufletească în partea de speranță, s-a epuizat demult  ::)
Digurile făcute în perioada socialistă, s-au dus încet în jos în straturile de aluviuni, sub propria greutate, ajungând să fie cea mai mare parte a anului, submersate.
Doar vara târziu, pe ape foarte joase, li se mai zăresc crestele de piatră. La Dranov e cel mai periculos, fiind într-un unghi. Am postat eu acum vreo 10 ani, imaginea Google cu traseul de intrare acolo.
Zona lagunară și litoralul de nord, mi-au plăcut mult, bătându-le niște ani.
Dar la fel cum te-a îndepărtat și pe tine, Alex, evoluția schimbărilor de la Portița, așa simt și eu că mai bine rămân cu amintirile faine despre acele zone.
Și mă îndrept spre altele :)