fun yak 4.50

Creat de ben, Ianuarie 28, 2012, 09:36:38 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ben

salut tuturor.
supun atentiei dvs un subiect nou, barca fun yak 4.50
pareri, idei despre pret, si daca poate fi gasita undeva, dar mai alea daca poate fi construita la noi din fibra sau placaj.

dan dragos

salut,
le gasesti in romania pe abrevis.ro. cel de 4.50 nu are pret dar cred ca este scump fata de alte modele similare ca dim.
polietilena din care sunt facute ar putea fi considerat un avantaj
site-ul producatorului:
http://www.fun-yak.com/

ben

eu zic ca barca asta e trasnet si de aceea lansez o provocare constructorilor ce citesc aici. cine ar putea face o replica doar pt coca fara suprastructura si din ce? adica placaj sau poate fibra, eu fiind interesat sa cumpar.

ben

vali da un semn si tu si o idee si un nr de tel

Mihaif99

Fun Yak  Franta

Pioneer
si
Steady  Norvegia

Toate firmele acestea fac barci rotomolded, din polietilena>

Ca sa faci o barca dupa o alta barca, trebuie sa folosesti barca originala ca sa torni o matrita, apoi faci barcile noi in aceasta matrita.

Vali

In primul rand bine ne-am regasit in cuibarul de aici Ben :).
Si acum sa dam un semn si o idee (ca numarul de mobil l-am trimis prin pm) ;).

Cea mai importanta chestiune de discutat e forma carenei (operei vii) a barcii: e vorba de un deadrise (unghi al fundului) destul de pronuntat, foarte potrivit pentru navigatia pe valuri, barca de 4,50 fiind dealtfel inclusa la categoria de barci maritime:

Din acest deadrise ascutit deriva urmatoarele avantaje si dezavantaje:
-avantajul principal este comportamentul bun la valuri, adica taierea acestora se face progresiv, socurile primite fiind diminuate.
-ca dezavantaje ar fi:
1. o intrare mai grea si mai gurmanda in glisare, din care cauza motorizarea minima e de 30 de cai, si cea potrivita e de 50 de cai.
2. o stabilitate mai mica in stationare. Aceasta problema e rezolvata prin asa-numitele "reverse chine", adica zona laterala unde unghiul fundului se schimba, la imbinarea dintre fund si bordajul lateral formandu-se 2 redane pronuntate (se vede in atasamentul de mai jos). Astfel, cand barca e incarcata, in stationare ajunge cu redanele in apa, acestea oferindu-i o stabilitate de forma buna. Daca barca nu e incarcata suficient, e posibil sa se mai balanseze, dar asta nu se poate sti decat facand o proba.

Acum trecand la tehnica de constructie, polietilena injectata e o solutie eficienta economic pentru producator, eliminandu-se manopera necesara la barcile de fibra. Dpdv al utilizatorului, din ceea ce stiu polietilena are ca avantaj faptul ca e flexibila si oarecum suferitoare, cu toate ca eu prefer oricand barcile rigide si solide din fibra sau lemn imbracat in fibra si epoxy.
Avantajul constructiei din polietilena e ca barca e nescufundabila din prima, avand 2 straturi (corp si amenajare interioara) cu aer intre ele. La o barca de fibra trebuie adaugat material flotabil ulterior laminarii.
Dezavantajul ar fi ca barca din polietilena e destul de grea la 200 kg, o barca similara din fibra avand maxim 140.
Daca totusi pretul barcii de polietilena nu depaseste mult pretul unei barci de fibra, cred ca se merita, fiindca si amenajarea interioara e destul de buna, iar omologarea barcii este si pentru clasa C alaturi de D.

Acum revenind la alternative de constructie pentru acest tip de barca, cea mai apropiata mi se pare OB 15 de la bateau.com: http://bateau.com/studyplans/OB15_study.htm?prod=OB15

Este o barca buna de glisare, in acelasi sistem cu "reverse chines", construita din placaj, fibra si epoxy. Pretul materialelor e accesibil, barca e mai economica decat Fun Yak 4,50, glisand si cu 15 cai, iar motorizarea recomandata e de 25 de cai (cred ca merge bine si cu 20, si in acest caz nici nu mai trebuie inmatriculata). Singura problema e ca trebuie construita, dar asta poate fi un exercitiu bun pentru un pasionat, mai ales ca e simplu de construit.

Asa ca Ben, astept un telefon de la tine, sa mai discutam de ale noastre, ca nu ne-am auzit de ceva vreme :). Multe salutari din balta ;).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau