Ce se mai poate face din rasina...

Creat de blue marlin, Martie 07, 2012, 08:21:26 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

blue marlin

Nothing is impossible...

gvincentiu

Ganduri bune !

blue marlin

Nu din epoxy ci dintr-o  rasina poliesterica. Din intamplare am descoperit ca ramanea foarte transparenta daca cataliza foarte lent (la rece + catalizator foarte putin).
Tehnica e simpla: intr-o cutiuta torni cativa mm de rasina, asezi fluturele, mai torni pe el cativa mm; cu o scobitoare elimini bulele; cand a inceput sa se intareasca, adica 8-24 ore, mai are nevoie cativa mm de rasina pt  al acoperi perfect. Dupa mai multe zile, minim 4, se poate incepe slefuirea folosind discuri abrazive cu granulatie tot mai mica pe masura ce te apropii de forma finala, plus la sfarsit o pasta abraziva  fina.
Nothing is impossible...

bogdanbuciu

foarte frumos Marlin,
ce fel de rasina poliesterica este?
De ce oamenii îşi pierd timpul cu lucruri care nu le folosesc după moarte?

blue marlin

Era o rasina "alimentara" (pt obiecte ce intra in contact cu alimentele ). Primele galeti din butoi erau intotdeauna mai transparente si mai putin vascoase decat  restul butoiului.
Nu imi mai amintesc codul si producatorul.
Nothing is impossible...

Levy

Se gaseste si epoxi exact pentru asemenea aplicatii dar e cam scumpisor cred in jur de 25 de euroi kilu.

Vali

Daca intram pe site-ul si pe forumul www.polydis.ro , gasim felurite aplicatii de tipul celor prezentate de Blue Marlin, care a lucrat foarte frumos bijou-urile cu fluturi. Cu ocazia asta sa vedem cum facem sa-ti inapoiez si acele de par sculptate :).

Singura problema de care ma tem la epoxy este urmatoarea: spre deosebire de poliester, unde peroxidul se poate doza dupa plac in limite largi, la epoxy suntem conditionati de o cantitate fixa de intaritor. Problema care apare in caz de strat mai gros de rasina este eliberarea greoaie a caldurii de reactie, si de obicei rasina se incalzeste si se tulbura din cauza bulelor de la degajarile de gaze. Am incercat de cateva ori sa simulam apa la niste diorame de navomodele, si de fiecare data am dat rateu, din cauza ca rasina s-a incalzit puternic, eliminand greu caldura din reactia exoterma specifica.

Asa ca solutia lui Blue Marlin, cu rasina poliesterica, doze minuscule de peroxid, plus polimerizare indelungata mi se pare optima pentru obtinerea bijou-urilor de tip chihlimbar :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

blue marlin

Eu m-am jucat cu rasina pt ca aveam permanent cateva sute de kilograme in curte si destul mult timp liber in vremurile alea.
Cred ca exista si metode mai simple, mai eficiente sau mai ieftine, gen policarbonatul sa ce polimer o fi cel folosit in publicitate sau in arta la trofee sau alte blocuri transparente cu incluziuni; totusi rasina poliesterica prinde altfel lumina fata de blocurile supertransparente din policarbonat, se apropie mai mult de chihlimbar.
@Vali: nu-ti face griji trec curand pe la tine sa te scap de "povara" acelor de par  :D
Nothing is impossible...