Lacul Brates - Galati

Creat de monica.lidia, Mai 01, 2011, 09:21:43 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

monica.lidia

Buna seara tuturor oamenilor muncii sau celor care au sarbatorit astazi 1 mai muncitoresc ;).
Astazi la Galati a fost o zi frumoasa, cu vant puternic din est, nori trecatori si o temperatura placuta, conditii ideale de sarbatorit 1 mai pe apa sau macar la mal. Asa ca dis-de-dimineatza ne-am organizat, ne-am planificat si undeva in jurul pranzului ne-am reunit pe malul Bratesului intr-o super formula, adica: d-nul Paul Butusina (cu un motor electric adus pentru teste pe apa), Mihai cu sotia (cu o barcutza pneumatica), Razvan cu partenera (cu un caiac Riot de 2 locuri) si subsemnata cu partenerul.
Dupa ce ne-am ocupat temeinic de gratar, prajituri, sucuri si alte socializari au inceput hotarat plimbarile pe apa. Dupa ce barca lui Mihai a fost testata si rastestata, dupa ce Razvan si partenera lui s-au intors cu caiacul la mal, Razvan galant ne ofera mie si partenerului meu caiacul pentru o tura pe apa.
Aici trebuie sa fac o paranteza: pe mine ma chinuie o gripa precum si sechelele unui accident recent asa ca, recunosc cinstit, intentionam sa-mi petrec ziua pe sezlong privindu-i pe ei, dar cu cateva minute inainte d-nul Paul imi spusese ca regreta ca Mihai nu a adus nici un caiac pentru ca tare-si doreste o iesire de genul asta pe apa. Asa ca in momentul in care Razvan ne-a oferit caiacul i-am trimis partenerului meu cateva semnale subtile, la care binenteles ca nu a reactionat, prins fiind intr-o discutie. Mi-a spus foarte clar:" Roxi du-te tu cu d-nul Paul daca vrei".
Am hotarat pe loc ca nu o sa las disconfortul fizic sa ma impiedice si cu hotarare maxima am urcat in caiac alaturi de d-nul Paul. La mica distanta de mal lupul de mare m-a intrebat daca stiu la ce distanta este malul estic al lacului si nefiind bine informata i-am spus ca sunt 4km, desi apoi am aflat ca sunt 5-5,5 km. Dumnealui mi-a spus ca nu pare prea departe asa ca ne-am avantat, mai ales ca am plecat cu vantul din  fatza si din calculele noastre aceasta avea sa fie partea cea mai grea a plimbarii.
Nu exista cuvinte in care sa va descriu cum spargea caiacul valurile, cum sareau jerbe de stropi si ma udau pe fatza, ce fel se vedea blajinul lac usor montat de vantul puternic si cum discutam cu d-nul Paul ca reproducem la scara o calatorie pe mare. Dupa ce am facut 3-3,5 km de drum (in timpul asta la un moment dat d-nul Paul m-a pus sa ma uit in spate spre malul pe care il parasisem si care acum nu se mai vedea) a aparut undeva in apropierea noastra Mihai cu barca pneumatica cu motor.
Cand ne-a ajuns Mihai noi tocmai hotarasem sa ne intoarcem (la mal fusesem dati disparuti) si tocmai constatasem ca intoarcerea cu vantul din spate nu avea sa fie deloc usoara cum presupusesem. Caiacul se intorcea greu in vant si la fiecare val mai marisor se punea travers pe val. Mihai a observat ca ne descurcam greu si a venit imediat sa ne tracteze, dar noi am refuzat imediat pentru ca "avem mandrie". Mihai, galant, a incercat o diversiune:"lasati-ma sa va tractez sa vad daca se poate", dar binenteles ca nu i-a mers.
Cu toate dificultatile am ajuns la mal "cu scut", cu demnitatea intreaga si uzi leoarca. Pentru incheiere trebuie sa va spun ca a fost superb, ca nu am mai multe cuvinte pentru a descrie miniaventura noastra si ca va doresc tuturor impatimitilor sa gustati un 1 mai ca al nostru. Desi i-am multumit la mal d-nul Paul pentru plimbare, tin sa o mai fac odata acum:"va multumesc mult pentru o plimbare superba si o miniaventura fantastica, si sper ca data viitoare sa fim intr-o brigada mai mare, mai ales ca ilustrii absenti au fost Vincentiu&Co, plus Guzi :)".
Pana la urmatoarea iesire va doresc tuturor drum pe ape line.

PS: As vrea sa va fi oferit cateva poze, dar am fost atat de concentrati pe plimbarea pe Brates, ca am uitat complet de existenta camerelor foto  :-\.
Nu plange pentru ca s-a terminat, bucura-te pentru ca s-a intamplat.

stavride

Mi-ai luat PS-ul din gura. Tot de poze doream sa amintesc. :)
Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.

Florio

Oricum, pe valuri+vant=love , ideea de a scoate o camera foto e cea mai  sugubeata :) . Dar deloc practica.
Mie, in momentul unei ancorari,  mi-a iesit telefonul prin buzunarul de la piept, si l-am privit in slow motion, cum face pleosc !
Mi-a lipsit mult apropierea lui, dar durerea a mai trecut in cei doi ani de cand are 7m de apa peste el :) Pax vobiscum .

Totusi plimbarea voastra reusita, se cerea sustinuta de cateva poze, macar sa traim si noi momentul, cu un suport vizual :)

stavride

Eu gandeam la poze de pe mal. Din caiac nici mie nu-mi venea sa ,,trag,, la poze pe o Dunare potrivnica. Si pe lac saltaret, vant cu ,,bataie lunga,, si stropi peste tot.
Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.

monica.lidia

Trebuie sa recunosc ca la poze m-am gandit abia acasa :), in timp ce-mi scriam postul. Si binenteles ca era prea tarziu, dar se anunta aventuri viitoare si jur ca-mi fac un piercing si-mi prind camera foto de el ;D.
La buna vedere!
Nu plange pentru ca s-a terminat, bucura-te pentru ca s-a intamplat.

PB

Florio, sa nu exageram.Sotiile prietenilor sunt camarazi si nu poate fi vorba decat de camaraderie.Iesirea a fost frumoasa si mai mult instructiva.Inainte de a trece la invataminte trebuie sa le multumesc pentru evadarea in mica mare Brates lui Vali care m-a introdus in clubul unor caiacisti  "de drum lung", lui Razvan care si-a pus la dispozitie ambarcatiunea de fiecare data cand a iesit pe apa  si evident lui Monica Lidia, care a vazut ca ma uitam cu nostalgie la evolutiile caiacului de dublu.Si cred ca ar trebui sa mai lasam formulele de politete intre partasii aceleiasi atractii catre mediul lichid.Trecand la concluzii, la intoarcere, povestind ce efect avea vantul asupra caiacului, Vali m-a intrebat ce greutate am, pentru ca pe cea a sotiei presupun ca o stia si astfel ne-am dumirit ca de fapt asieta caiacului si faptul ca nu ajungeam bine la palierele carmei ne- facut sa ne chinuim cu vantul din pupa.Atasez o schita a chestiunii. 

PB

In fig 1 din desen, caiacul este echilibrat ca greutate si se afla pe chila dreapta.Centru de rezistenta laterala este situat undeva aproape de mijlocul ambarcatiunii si putin mai sus de jumatatea pescajului.In fig 2, datorita diferentei de greutate dintre canotori, cel din prova fiind mai greu, centrul de rezistenta laterala se deplaseaza spre prova.La navigatia cu vant de prova, daca pupa se abate in vant in oricare din borduri, se va forma un cuplu intre forta vantului si cea a rezistentei laterale, admitand ca exista deriva, cuplu care face caiacul ardent (fig.3).La deplasarea cu vant de pupa (fig.4) aceasta ardenta aduce caiacul travers pe vant, astfel incat pentru a evita fenomenul, trebuie padelat cu precadere in bordul din vant.Scuzati-mi deformatia profesionala (am fost o perioada si profesor), dar fenomenul a fost neasteptat si interesant.De fapt ce sunt caiacele dacat niste nave micute si fenomenele corpurilor plutitoare care se aplica navelor sunt valabile si pentru caiace.

Florio

Citat din: PB din Mai 02, 2011, 07:47:54 PM
Florio, sa nu exageram.Sotiile prietenilor sunt camarazi si nu poate fi vorba decat de camaraderie.Iesirea a fost frumoasa si mai mult instructiva.

Expresia mea viza prietenia dintre vant si val, care e potrivnica rau oricarei aparaturi electronice, daca nu e waterproof :)) . (Mi-a luat ceva timp sa imi dau seama ce se intelesese  :D  :D )

PB

Ok.Precizarile, a mea si a ta cred ca sunt bine-venite pentru a evita interpretari gresite.Oricum eu tin la gluma :D.

stavride

...concluzie - trebuie sa imi ,,reproiectez,, caiacul. :)

gvincentiu

Citat din: monica.lidia din Mai 02, 2011, 01:00:57 PM
Trebuie sa recunosc ca la poze m-am gandit abia acasa :),...
Noi astazi am iesit dar nu am uitat de poze  :), n-am uitat de gratar, n-am uitat de bere, n-am uitat de plaja, n-am uitat de o baie, n-am uitat de Vali ...
Ganduri bune !

gvincentiu

O imagine face cat o mie de cuvinte iar trei imagini fac mai mult decat un milion. Cu canoe, tandeme si Riot-uri o zi normala pe Brates. Pe cand o plansa cu vele? ;)
Ganduri bune !

CrocodiluDiluDilu

Se vede ca era ceva vant pe balta ...
Life in color!

Vali

Ei Kirule, dac-ai sti tu ce vanturi se starnesc pe Brates (si nu numai cand braconierii locali halesc fasole :P), ai veni si tu aici sa te dai cu plansa cu vela, stie el Vince ce spune :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

gvincentiu

Si astazi, trei caiace pe Brates din care unul a facut probe cu vele.... las' ca devin eu meserias in greement si vele si atunci discutam altfel cu profesionistii de aici ;)
Ganduri bune !