Canoe din placaj

Creat de drmarius, Ianuarie 24, 2013, 07:21:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

drmarius

Salut,

In martie cum se incalzeste doresc sa incep o canoe din placaj cu fund plat. Prima problema de care m-am lovit si  am nevoie de ajutor este legata de placaj. Mai exact ce tip si de unde? Prima data m-am uitat la placajul marin de 6 mm care se gaseste la noi, dar din cauza pretului ma gandesc la un placaj de exterior. In acest caz vreau sa imbrac tot exteriorul in fibra si nu doar fundul, asa cum este in proiect.

Va multumesc,
Marius


Vali

Salutare drmarius si bun venit pe forum.
Am folosit cu rezultate bune un placaj de exterior import Ucraina, facut din furnire de mesteacan. Grosimile sunt de la 6,5 mm pana la 40 mm, iar furnizorul e Welde Romania: http://www.welderomania.ro/
Placajul respectiv este folosit de multa vreme cu rezultate bune de constructorii amatori de barci din tarile foste sovietice, gasim exemple pe site-urile designerilor Svistula, Sedelnikov, Nazarov sau Zimin.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

drmarius

Multumesc pentru primire si raspuns.

In proiect se recomanda placajul de 6 mm. Cum afecteaza evolutia diferenta de 0,5mm? Pot exista probleme in cazul in care utilizez placaj de 6,5mm si pun fibra doar pe fund si in rest sigilez cu epoxy? Intreb deoarece nu imi dau seama nici macar ce inseamna in greutate fibra pe tot exteriorul vs doar pe fund si diferenta de 0,5mm.

Vali

Diferenta de 0,5 mm e nesemnificativa, important e sa se curbeze bine placajul, ceea ce e asigurat si la cel de 6,5 mm.

Pentru fibra, eu as folosi tesatura in coada de randunica, de 160 g/m2, din oferta Polydis. As imbraca tot exteriorul cu aceasta fibra, din urmatoarele motive:
- greutatea suplimentara e nesemnificativa, undeva in jur de 320-330 g/m2 de acoperire cu fibra si rasina. Deci la o canoe de 4-5 metri, diferenta de greutate ar fi de aprox. 1 kg.
- e preferabil sa fie imbracate si bordurile, pentru o protectie mai buna a placajului la abraziune.
- am intalnit cazuri in care exteriorul acoperit doar cu rasina epoxy s-a degradat din cauza unor crapaturi fine ale rasinii. Acestea pot fi evitate daca rasina se armeaza cu fibra.

Apropo, mai exista unele placaje WBP in oferta Holver, dar (inca) nu le-am folosit, ca sa pot formula o parere. Amanunte aici: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,378.0.html
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

drmarius

Multumesc mult Vali!

Luna urmatoare incep vanatoarea de materiale si sper ca in martie daca imi permite vremea sa ma apuc de canoe. Mai am cateva intrebari dar o sa le pun cand incep constructia.

Vali

Oricand cu placere. Spor la lucru :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

drmarius

#6
Mai am in cap un proiect pentru viitor. O barca pentru Dunare si delta sa o folosesc la pescuit. Am gasit un proiect foarte frumos dar nu stiu cat bun este pentru nevoile mele.

Proiectul este aici http://www.compumarine.com/power_dinghy.htm  - 15'   si ma gandeam la un motor de 15 CP.

Vali

Dinghy-urile de la Compumarine sunt superbe si foarte "Danube-worthy". Ca exemplu, avem bijuteria facuta de Vince, prezentata la urmatorul topic: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,365.0.html . Fara mare cheltuiala, insa cu multa meticulozitate, se poate obtine ceva de mare efect, dar si foarte functional.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

gvincentiu

#8
Pentru ce vrei tu, poti sa tragi multe concluzii din urma proiectului meu: preturi, greutate, manevrarea pe masina, motorizare, constructie efectiva, timp de lucrul etc. Una de 15' (4,5m) si 60 kg cel putin e greu de urcat pe masina, trebuie peridoc si dublezi costurile. Nu stiu de unde esti, insa daca te deplasezi mult pana la Dunare, fa-ti una usoara, strip, de 30-40kg, chiar daca ii pui un motor de 5-6- cai tot la pescuit te duce. In schimb o duci singur, cobori singur, lansezi singur, armezi singur si gata, poti sa inviti familia, prietenii etc. (2-4 persoane duce).
Ganduri bune !

drmarius

M-am uitat de cateva ori la proiectul realizat de tine si rezultatul este de nota 10. Dupa ce am vazut barca ta am cautat putin pe net si am ajuns la acest proiect. Transportul nu este o problema deoarece am peridoc pentru transport plus la Dunare am 2 locuri unde as putea sa o las in siguranta in cazul in care o folosesc des o perioada.

Mihaif99

#10
Citat din: drmarius din Ianuarie 24, 2013, 07:21:09 PM
Salut,

In martie cum se incalzeste doresc sa incep o canoe din placaj cu fund plat. ......


Va multumesc,
Marius

Salut, daca nu te-ai apucat inca de constructie "canoe fund plat", arunca un ochi si pe proiectul asta

http://koti.kapsi.fi/hvartial/scull1/scull1.htm

O barca usoara, eleganta si cu caracteristici excelente.

Proiectul este gratis, economic (materiale) foarte simplu de construit, poti folosi placaj subtire in varianta puntata, si se va misca la vasle infinit mai bine ca o canoe.
Daca vrei sa pescuiesti din ea, poti sa ii faci niste  "outriggers", sau in fine, ce alte "imbunatatiri" mai doresti

Aici gasesti diverse variante de astfel de barci construite: catamaran, caiac dublu, etc
http://koti.kapsi.fi/hvartial/scull1/gallery/gallery.htm

Si povestea unei constructii, cu video cu tot:
http://ourcampbellhome.com/boat.htm

drmarius

Multumesc Mihai pentru link-uri. Foarte interesant proiectul dar deja m-am decis si planurile sunt cumparate de ceva timp.

Acesta este proiectul:
Launching of the Sara J A Michael Storer Quick Canoe

Mihaif99

#12
Ahaaa, misto canoea lui Storer. E unul dintre favoritii mei.  Din cate imi aduc aminte QuickCanoe nu prea are fundul plat. E un proiect foarte reusit, daca e cel pe care mi-l amintesc.
Cauta atent (daca nu ai facut-o deja) pe site-ul lui Storer, vezi ca sunt diverse discutii despre cum poti sa o construiesti cat mai usoara. Tot din amintite, Storer pomeneste de un cuplu de ingineri care a construit modelul tau de canoe si le-a iesit foarte usoara. Bafta :)

Cat despre sit-ul lui Hannu Vartial, merita aruncat un ochi. De exemplu acolo am citit prima data ca se poate folosi faina de grau in loc de rumegus, ca sa faci pasta de epoxy pentru filete, si acum multi folosesc asa ceva.

LE: Cred ca am confundat-o cu Eureka canoe. Intr-adevar QuickCanoe e mai simpla si are fundul plat.

drmarius

Desi proiectul a fost luat de ceva timp ... azi am inceput de mesterit la Quick Canoe 155.

Si daca tot am inceput, sper sa ne facem (eu si Radu) timp sa o terminam cat mai repede si sa arate cat mai bine pentru primul proiect (unul foarte simplu).

Orice sfat este bine venit  :).













Fritz

 Nu pot sa cred ca ai putut ..da banii pe asa un proiect ...
:'( :'(