Punte lemn...

Creat de beluga, Februarie 27, 2013, 12:37:35 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

beluga

Citat din: Vali din Iunie 11, 2013, 06:43:47 AM
Salut @beluga, barca ta e imbracata in fibra cu poliester, peste care s-a chituit cu chit din rasina poliesterica si s-a vopsit. Pentru obtinerea unei estetici bune a exteriorului, trebuie procedat astfel:

- Pentru inceput se polizeaza vopseaua de pe barca, folosind flex cu smirghel, care smirghel e de tip "velcro" (cu arici - scai, prins pe ciuperca specifica). Granulatia e bine sa fie de 60 sau 80, iar polizarea cu smirghel cu velcro, in afara ca inlatura eficient vopseaua, ajuta si la netezirea mai buna a suprafetei.
- Dupa polizare se curata praful cu o carpa cu nitrodiluant, iar dupa uscare se aplica chit facut din rasina poliesterica plus praf de talc. E bun talcul fiindca se slefuieste mai usor decat alti filler-i, cum e Orisilul.
- Ulterior se slefuieste chitul, se curata la fel cu nitrodiluant, dupa care se aplica in strat subtire, unde e nevoie, chit poliesteric auto, cu rol de finisaj final.
- Chitul auto se slefuieste si se repeta operatiile de chituire pana se obtine rezultatul dorit dpdv estetic.
- Dupa finisarea chitului, se aplica un grund epoxidic, de exemplu cel din oferta Romtehnochim (www. emex.ro). Acesta astupa porozitatile inerente si protejeaza poliesterul de infiltratia apei de mare, care in timp ar putea duce la osmoza. In plus, grundul e o baza buna pentru vopseaua finala.
- Grundul se poate finisa cu smirghel de apa daca e nevoie. Dupa care se aplica, la pistol sau trafalet, vopseaua aleasa, care poate fi poliuretanica, epoxidica sau vopsea auto, dupa preferinte.

Mai exista varianta acoperirii exterioare dupa chituire cu gelcoat parafinat (3% adaos de stiren-parafina in gelcoat). Avantajul e ca gelcoatul e mai rezistent la abraziune decat vopseaua, iar dezavantajele sunt:
- dificultatea de a obtine un finisaj de calitate - aplicarea gelcoatului se face cu pistol special de gelcoat, care lasa suprafata "coaja de portocala", si trebuie slefuit indelung cu smirghel din ce in ce mai fin, apoi smirghel de apa, apoi lustruire cu tambur cu blana si pasta speciala de slefuit gelcoat.
- gelcoatul nu protejeaza la fel de bine fibra de infiltratia eventuala a apei de mare, deci protectia la osmoza e mai slaba. Oricum, gelcoatul nu se aplica niciodata pe grund sau rasina epoxidica, ci numai poliesterica. Asta fiindca stirenul din gelcoat inmoaie superficial epoxidica, iar aderenta devine foarte slaba.

Multumesc !!!
Cred ca am inteles. Dupa ce am citit aici pe forum cum si+a aranjat un forumist barca m+am gindit sa incep cu niste decanol sa curat vopsea veche, sa o sefuiesc bine , chituita si...  la vopsea vorbim ... :)

bustanson

Vali, referitor la postul tau din 11iunie, in care descrii etapele de finisare a cocii, am o intrebare de neofit: dupa ce imi spun cei de la Polydis, epoxi nu este compatibil cu poliesterul. Cum se impaca asta cu grunduirea cu grund epoxidic a corpului din rasina poliesterica? Intreb deoarece sunt direct interesat: vreau sa cabinez o barcuta de 5 m, solutia optima fiind o structura din placaj ( mai nou mi-a fost sugerata pentru greutate, proprietati temoizolante si usurinta prelucrarii o spuma rigida din PVC, chiar dac e ceva mai scumpa). Barca este din rasina poliesterica, iar lipirea lemnului ar fi fost ideal sa o pac cu epoxidica (inteleg ca are aderenta mai buna la lemn), dar asa cum spuneam mai sus, sunt incompatibile. Sunt in impas, spre ce solutie sa ma indrept! Oricum, miine te voi suna, cum mi-ai sugerat in mesaj, si poate imi rup o dupaamiaza  sa fug pina la tine pentru vreo doua trei ore de povestit.

Vali

#47
Salut @bustanson, nu tot ce spun cei de la Polydis e valabil, dintr-un motiv foarte simplu: ei nu lucreaza direct cu materialele pe care le vand, eu da :). Asa ca intotdeauna ma informez din surse verificate, si concluziile le trag doar dupa ce aplic in practica informatiile obtinute.

Ce spune Polydis e partial adevarat, dar numai intr-un sens: poliesterul nu e compatibil cu epoxy, dar epoxy e perfect compatibil cu poliesterul. Deci nu se aplica rasina poliesterica pe epoxy polimerizat (prin exceptie se poate totusi in anumite conditii), dar se poate aplica fara probleme rasina epoxidica pe poliesterul polimerizat, aderenta fiind foarte buna.

Am folosit de multe ori solutia asta, cu rezultate excelente, mai ales ca e inevitabil sa folosesti si lemn la o lucrare de calitate, cand vrei sa obtii o constructie solida, dar si usoara. Ultima lucrare importanta de tipul asta a fost reparatia capitala a Pupezicii lui Bogdan, unde toata structura oglinzii, paiolului si toate amenajarile au fost facute in lemn cu epoxy, pe o barca din poliester. Iar faptul ca avem saptamanal update-uri la Ghidul Deltei Dunarii ne arata ca lucrarea a fost facuta bine.

Intr-adevar e mai bine sa discutam fata in fata daca avem ocazia, sau macar la telefon, fiindca sunt foarte multe de povestit, iar comunicarea pe forum are si ea limitele ei. Asa ca ramane sa tinem legatura, eu sunt permanent tot aici. Spor la cabinat barcuta, si sa ne auzim cat de curand.

Later Edit: Ca sa nu mai spun ca la toate barcile din fibra si poliester, tratamentul anti-osmoza se face exclusiv cu epoxy :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

bustanson

Da, sigur experienta bate teoriile. Ei isi vind marfa pe baza unor fise tehnice pe care le stapinesc sau nu; in definitiv sunt convins ca sunt vinzatori, nu mesteri, deci cu practica ... mai putintel! Am facut prostia sa cumpar 15 l de rasina, MEC-ul aferent. Vezi ce inseamna graba si lipsa de informare! Voi sti la urmatoarea. Mintea aluia de pe urma, deh!
Abia stept un "live".

Kapp

Buna. Nu am velier dar tot pe apa sta. Am de refacut puntea la o salupa. In afara de teak care m ar anunge undeva la 9000 lei ce alte solutii aveti? Si daca aveti link sau stiti de unde pot cumpara. Montajul mi l va face cineva din Braila. Multumesc

timberland0910

Citat din: Kapp din Februarie 04, 2018, 09:39:06 PM
Buna. Nu am velier dar tot pe apa sta. Am de refacut puntea la o salupa. In afara de teak care m ar anunge undeva la 9000 lei ce alte solutii aveti? Si daca aveti link sau stiti de unde pot cumpara. Montajul mi l va face cineva din Braila. Multumesc

un lemn la fel de bun ca si tek-ul dar la sfert de pret este Irocko   il gasesti la holver .Am lucrat cu el la o canoe , adera epoxy ft bine la el desi este cam uleios .Pret nu mai stiu exact ca am luat doar o posta de  3 m x 0.2x 0,05...Daca nu au la cel mai apropiat Holver de tine , este pe stoc la Cluj si ti-l trimit ei unde doresti

Kapp

Multumesc de sugestie. Vad ca pe site nu gasit nimic Irocko dar luni am sa le dau un telefon.