barcuta mea gonflabila ia apa...:)

Creat de dan_rotaru, August 24, 2013, 09:20:12 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

dan_rotaru

Problema mea este urmatoarea: barca mea gonflabila ia apa in interiorul barcii. Mai precis, in josul oglinzii, la mijloc, barca este prevazuta cu un dop de scurgere a apei. dopul este ok, insa sistemul prin care s-a facut fixarea acestuia pe oglinda este deficitar, dupa parerea mea.
Apa nu intra pe la dop, ci printre sistemul de fixare al acestuia si lemnul oglinzii. dopul vine pus intr-un cilindru de plastic ce trece prin oglinda, iar acest cilindru se prinde de oblinga cu un sistem de fixare cu 4 suruburi ce intra in oglinda, cate doua de fiecare parte a oglinzii.
Am zis mai sus ca sistemul este cam prost facut deoarece intre acel cilindru si lemnul oglinzii este sunt cam 5 mm. dupa ce am vazut pe unde curge, am desfacut suruburile, care au iesit foarte usor, si am vazut ca etansarea era facuta cu un fel de silicon, care a cedat. sau este posibil ca acesta si-a pierdut etanseitatea datorita faptului ca suruburile au fost stranse prost.
Acuma, eu am doua solutii: sa pun la loc dopul cu sistemul lui sau sa renunt de tot la scurgere prin sigilarea gaurii aplicand ceva de fiecare parte a oglinzii.
Intrebarile mele sunt: daca pun la loc sistemul cu dopul, este ok sa fac etanseizarea cu silicon sanitar, din asta din comert? sau imi puteti recomanda ceva care sa fie mai potrivit pentru o barca, avand in vedere a locul respectiv sta in permanenta in apa atunci cand merg la pescuit?
daca vreau sa sigilez de tot gaura aia, tre sa lipesc de fiecare parte a oglinzii o bucata de cauciuc sau din plastic, insa nu stiu cu ce fel de adeziv sa fac asta, avand in vedere acelasi lucru, si anume ca locul respectiv sta mereu in apa.
Multumesc anticipat de rapunsuri.

Fritz

Eu l-as astupa definitiv. La o gonflabila cu oglinda din tego ...nu-i vad rostul .
La un RIB ..da. Pe aia o urci pe peridoc...scoti dopul ...
Se poate astupa cu un dop cu un mastic siliconic, sau dop din lemn cu rasina si intaritor . Numai ca in ambele cazuri lemnul trebuie sa fie foarte bine uscat.

dan_rotaru

iulian_cioclin

Treaba este mai simpla decat pare, si eu am avut aceasi problema.
Dai afara cele 4 suruburi, apoi cele 2 ,,capacele,, ce vin pe o parte si alta a barcii, gaura din tego de cele mai multe ori este mai mare in diametru decat cele 2 placute, pui din abundenta silicon, pui inapoi placutele prinzi suruburile si  gata..... eu am folosit sililicon transparent de la Den Braven, nu mai intra nici o picatura

Florio

Ca adeziv e foarte bun de folosit Sikaflex. Inn domeniul barcilor exista adezivi speciali, pe care nu i-am gasit la noi.  Eu am comandat in SUA odata cu un set de acccesorii. Ulterior am vazut ca adezivul cel mai uzitat in zonele ude si de contact puternic solicitat, e asemanator pana la identificare cu acest Sikaflex, usor de procurat la noi.

Cei ce fac reparatii de ambarcatiuni mai folosesc silicon pentru acvarii. Probabil pentru rezistenta in timp, la apa si pentru proprietatile adezive.  Preferinta mea se orienteaza tot catre Sikaflex .

dan_rotaru

Am pus deocamdata silicon sanitar, asa cum era si inainte, si tine destul de bine, din cate am vazut. O sa vad cum sta treaba si cand pun motorul pe oglinda si incep vibratiile. Daca vor mai fi probleme voi sigila de tot gaura de la dop, ca si asa nu prea imi foloseste.

Mihaif99

Daca ai apa in barca se poate elimina in mars prin gaura aceea.  Este foarte folositoare. Si eu votez sikaflex.

Fritz

Se elimina apa din mers daca in gaura aia montezi o supapa ...de genul ,,nigger lips" . Ceva cum avea dacia 1300 sub grila caloriferului pt scurgerea apei.  Un matz de cauciuc turtit , si cu un mustuc din plastic.
Suflam in ele la meci ...si faceau un zgomot foarte melodios !!! :)
Se foloseste la curse, mai ales la monoposturi pt circuit unde barcile iau destula apa ...Dar barca aia gliseaza foate sus, si are demaraj f.mare . Apa urca pe oglinda , deschide supapa si iese afara.  E montata destul de sus. La o barcuta de cauciuc ...nu cred ca e cazul. 
O sa atasez cateva poze ...  Sub supapa minunata exista si un dop de golire. 

Mihaif99

Se elimina oricum. Furtunul "turtit" doar "automatizeaza" prcesul,
In mod manual, adica fara furtun, accelerezi barca, scoti dopul in pmarsh, apa este supta din barca. Apoi pui dopul la loc, tot in mars si gata... ai dat apa afara.

Eu nu as desfinta dopul respectiv. Este foarte util si il folosesc mereu, atat la barca de aluminiu, cat si la diverse penumatice. Daca ai podina in barca, deci nu poti folosi ispol ca sa scoti apa, si nu ai nici pompa electrica, pastraza dopul.

Fritz

... dopul este,, de golire " si se scoate din exterior !!!  :) La mai toate barcile ! Daca tu-l soti din mers e treaba ta ...
   Daca tu ai la barca dopul montat invers ...din interior...si il poti scoate din mers ( mai ales cand esti singur in baeca ...la 45-50 km la ora pe valuri...relativ normale... si il poti  pune si la loc ... in timp ce conduci :o ,,, Ok.   
Eu nu am vazut dop montat in interior ! Este si incomod de scos ( mai ales cand barca e plina cu apa statuta ...pe peridoc ) iar de scos dopul din mers ... nu e recomandat,  Un bidon taiat nu ai si tu ?? Asa ceva sa semene a ispol ! Si sa pleci cu apa aia care se plimba prin barca nu ti-e incomod ???  :)  ?

Mihaif99

Nu ai nevoie man sa scoti dopul la 40-50 km/h, pentru aia ai furtunul turtit.

Merge fenomenul la viteze mici, de exp si la 10 km. Apa iese. Iese si din caiacul sit -on top pe scupper holes daca dai tare la vasle.  Incearca si vei vedea.

La barcile pneumatice dopul e pe exterior, la barca de AL e pe interior.  Le-am scos de nenumarare ori si inca sunt bine sanatos :)

Daca ai podea la barca, sau  podina nu ai cum sa scoti apa cu bidonul taiat pt  ca apa e sub podea.

E foarte OK  sa scoti dopul in mers. Asa se scoate apa din barci. Cine nu are pompa electrica, asa face. Aicea...  Acolo, nu stiu.

Fritz

Aici se scoate dopul din mers la alte recipiente...dar nu la barca.  :) :o
Am plecat odata fara dop ..nu eram singur ...Pana am reusit eu sa infiletez  dopul din mers , am luat vreo 20 de litri de apa...la viteza mica ...si dupa ce l-am pus am vazut ca nu etanseaza...Apa imi luase garnitura .

Mihaif99

Mda, cred ca vb de chestii diferite.

La toate pneumaticele, am avut un simplu dop, de cauciuc, ba mai mult Achilles-ul Orca si Mercury-ul au si un fel de valva, din aceea cu membrana care nu permite intrarea apei cand dopul e scos.
La barca de AL exista o gaura captusita cu metal, si are un dop de caucouc cu o tija prin el, care se umfla cand pliez manerul dopului. Se vindeau pe vremuri in RO niste chestii similare pentru re-astupat sticle de apa minerala.
Ca idee,
Daca nu are husa pe ea, barca sta pe peridoc numai fara dop, desi am pompa electrica automata.

Mihaif99

Oops, am aceeasi problema la Saturnul Ka-boat. Am observant ca ia apa in acelasi fel in timpul iesirii de sambata. Fabricantul a pus dopul si abia apoi l-a izolat cu silicon... pe interior. Siliconul s-a despins ca un inel.
Il voi repara cu epoxy sau un adeziv care nu isi micsoreaza volumul la intarire - Sikaflex, 3M 5200, etc