Pot modifica un catamaran?

Creat de radu toto, Noiembrie 12, 2013, 11:33:23 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

radu toto

Va saluta toto din cluj,
prin 1998 un amic mi-a inoculat microbul spinningului, si mai ales cel practicat din barca; de atunci vreau tot mai mult si mai sus...
Acum detin un catamaran k1 fisherman,3.6/1.55 m,90kg. Spatiu,fund plat, stabilitate laterala excelenta. Totul minunat, pana cand, dupa un cot, ma intalnesc cu o salupa  cu ai ei 200 cp.Am urcat pe val, dar cand am cazut...panica. Vreau sa spun ca se comporta rau la valuri,mai ales ca nu eram obisnuit cu o astfel de coca.
Eu daca nu modific nu sunt sanatos, de aceea ma intreb, si va intreb pot imbunatati acest comportament? Pot sa-l fac trimaran?
Cunoasteti aceasta barca, s-a mai discutat aici despre modificarea unui k maxxi,care este sora mai mare. Foarte interesant, si eu vreau sa-i pun scaun rotativ. Am mai modificat o barca ,dar gelcoatul a inceput sa sa cojeasca.
Am venit din delta unde am pescuit dintr-o barca black sea 5.10 si sunt placut impresionat. Cum adica,Vali, barca asta e prea stabila ? Ma gandesc serios sa le schimb.
Catamaranul e bun pe lacuri de acumulare,unde merg de obicei,dar pt delta..

gvincentiu

Ala nu e catamaran, e o barca cu forma cocii tip catamaran. Este mai stabila decat orice barca cu coca rotunjita. Eu zic sa o lasi asa, mai stabila de atat nu poate fi. Mai bine esti oarecum atent la mizeriile alea de fac valuri si gata, contrabalansezi. O varianta eleganta (si singura) ar fi sa-i pui doua borduri gonflabile asa cum are walkerbay-ul. CU una ca asta am intrat in valurile de pupa ale multor barci si e mai stabila decat un catamaran. Nu se scufunda nici plina cu apa si este imposibil sa o rastorni: http://www.walkerbay.com/dinghies-sailkits/rigid-inflatable-dinghy/310r/
Uite ceva poze: http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,938.msg13793.html#new
In plus i se pot atasa si doua scaune de pescuit. SUnt colegi care au facut gonflabile asa ca doua baloane cu un sistem simplu de atasare ar trebui sa te duca in cateva sute de lei.
Ganduri bune !

radu toto

Multumesc,
Am tacut zilele astea pt ca am asteptat si alte pareri.Intersant este ca as fi vrut sa cumpar acel walkerbay,dar nu ma impacam cu bancheta asezata intre scaune ; ce rost are? flotor? pai el are cele mai bune flotoare! A, cred ca si pretul mi s-a parut mare.
Poate fi o idee ,dar as fi vrut sa intervin doar la prova. pt ca in rest e ok.

Mihaif99

Citat din: radu toto din Noiembrie 16, 2013, 10:35:14 PM
Multumesc,
Am tacut zilele astea pt ca am asteptat si alte pareri.Intersant este ca as fi vrut sa cumpar acel walkerbay,dar nu ma impacam cu bancheta asezata intre scaune ; ce rost are? flotor? pai el are cele mai bune flotoare! A, cred ca si pretul mi s-a parut mare.
Poate fi o idee ,dar as fi vrut sa intervin doar la prova. pt ca in rest e ok.

Daca esti decis sa modifici barca, poti incerca

1- sa ridici prova, fie permanent, fie cu un atasament temporar. E o solutie simpla, care va adresa partial problema pe care o ai: isi ingropa prova in val.

2- sa adaugi material pe talpile "flotoarelor" .  Poti incerca cu polistiren. Ideal ar fi sa faci probe ca sa vezi cum se comporta ininte de o modificare finala. Modificarea de tip 2 ar putea fi interesanta, dar grija mare la pupa, pentru ca motorul s-ar putea sa iasa din apa. Putem vorbi mai multe daca te decizi.

Amamdoua modificarile de mai sus, vor face barca mai sensibila la vant, pentru ca vor creste bordul liber.

Intoarce-o cu fundul in sus si pune poze din lateral/fata/spate

radu toto

Te salut mihaif 99,
In sfarsit, iata si alte solutii, tocmai cand credeam ca intrebarile mele par cam cretine. Dupa mine, barca e superba pt 2 pescari ,dar, are o problema la prova.
Ea este foarte 'subtire" in fata.Planul initial era, ori sa arcuiesc mai mult flotoarele laterale, ori sa adaug unul intre ele si sa devina "trimaran". Nu agreez flotoare gonflabile de  jurimprejur ca la walkerbay, pt ca ma incurca la pescuit.
Buna idee sa pun polistiren pt testare, dar cum? sa-l lipesc de coca?
Cum adica sa ridic prova? sa inalt coca?. Da ,asta mi s-a parut si mie cel mai simplu, sa inalt toata barca.
Nu pricep cum zici ca motorul poate iasi din apa, la solutia 2. ?!
Asculta, inaltimea actuala a barcii e 50 cm, deci foarte mica , crezi ca 8-10 cm in plus o vor face sensibila la vant?
Acum o tin departe de casa, dar incerc sa pun niste poze
Multumiri.

Mihaif99

Solutia 2 presupunea taierea unor placi de polistiren albastru, de inalta densitate exact pe forma footprintului flotoarelor. Sa presupunem ca placa are 100 mm grosime. Te poti juca un pic cu foprma bordului de atac, (sa "adune" apa in tunel) dar in rest lasa-le plate.

Placile astea le poti lipi temporar pe flotoare, cu un adeziv care poate fi indepartat chimic, sau termic si apoi ii faci proba cu motor! Daca te satisfice cum gliseaza, si motorul nu caviteaza in glisare si pe ceva valuri, faci modificarea definitiva, adica desfaci totul, lipesti cu epoxy, apoi acoperi cu fibra. Eventual poti adauga  un placaj subtire pentru protectie.  S-ar putea sa ai o surpriza placuta, pentru ca barca se va transforma dintr-o barca cu tunel modest intr-un catamaran.
Daca nu te satisfice, sau ramine loc de imbunatatiri, poti face alte modificari. Poti subtia sau chiar ingrosa placile, daca comportamentul barcii permite. Te poti juca cu bordul de atac, ca sa intre foarte "lin" in valuri mici. Te poti gandi si la coborarea motorului, adfica sa decupezi un pic pupa. Depinde cat esti de determinat.

PS - s-a putea ca in final sa ai nevoie si de niste "deflectii" laterale. Mai vorbim despre astea

Pune pozele.

radu toto

Da , hai ca le-am gasit!

Dar inca nu am inteles absolut tot. Sa zicem ca voi rotunji (arcui) flotoarele. Singura mea problema ar fi ca, la imbracarea cu fibra, va trebui refacut gelcoatul de pe toata coca pt a fi uniform, sau cum?

Mihaif99

Se complica un pic treaba.
Ma gandeam la alt catamaran. Arata interesant barca ta, nult mai bine barcuta asta a ta decat cea la care ma gandeam eu. Cred ca o solutie rapida ar fi totusi inaltarea bordului liber, dar va fi... inestetic.

Poti sa incerci varianta 2, cu grija sa adaugi straturi subtiri si sa pastrazi formele barcii, Cate trei fasii de polistiren pe flotor.  Va fi insa greu sa testezi.

Si intr-in caz, si in celalalt, finisajul barcii va trebui refacut.

radu toto

Merci,
O sa postez un desen cam cum cred eu ca va fi modificarea chilei, apoi astept opinii.
Inaltarea bordului ar parea mai simpla, dar cred ca implica refinisare atat la interior cat si la exterior si este scump.
Acum inteleg ce ai vrut sa zici cu ridicarea motorului din apa- in cazul in care voi inalta flotoarele pe toata lungimea lor, dar nici nu m-am gandit la asta.

radu toto

Salut din nou,
Iata cam ce cred eu- cu linie punctata. :)

dany

Salut.sunt un novice in ceea ce priveste constructia de barci ,hidrodinamica nici nu amintesc  :o,dar te pregatesc pt.ce raspunsuri ai sa primesti de acum in colo de la baietii priceputi ...Daca i-mi permiti:daca e sa faci modificarea la prova se schimba o groaza de lucruri .V-a trebui sa modifici toata barca,s-ar putea si unghiul de inclinare a oglinzii,[sau poate cu o pana  vei rezolva problema-asta numai ce-mi vine in cap],   etc.... Nu te supara ,ti-am spus ca nu sunt priceput si astept cu interes ce sfaturi ai sa primesti.Sa-ti ascuti creioanele :) :) :)chiar ma intereseaza subiectul.....

Fritz

Lasa barca asa cum e .  E o barca destul de stabila ...si e de glisare.  Nu-i face modificari ca ...o distrugi.
Las-o asa cum e.  Schita pe care ai facut-o ...spune ...sa nu te atingi de barca ! ;D

Mihaif99

Citat din: Fritz din Noiembrie 23, 2013, 06:12:03 PM
Lasa barca asa cum e .  E o barca destul de stabila ...si e de glisare.  Nu-i face modificari ca ...o distrugi.
Las-o asa cum e.  Schita pe care ai facut-o ...spune ...sa nu te atingi de barca ! ;D

Are dreptate Adila. +1

Barca are forme foarte misto asa cum este acuma. Ti-am zis ca initial  ma gandeam ca ai alt catamaran, cred ca tot unguresc. Daca poti face modificarea sa inalti pontoanele PASTRAND formele actuale (chestie dificila), atunci ar merge.
Daca nu. mai bine/ieftin/simplu sa o vinzi si sa iti construiesti alta.

Vali

Am vrut sa ma implic de la inceput in aceasta discutie, argumentand ca de obicei de ce modificarea barcii nu e o solutie. Pot spune ca am destula experienta in modificat barci, am facut de-a lungul timpului printese din multe cenusarese.

Insa barca din poze nu se preteaza modificarii. Asta din cauza ca zona prova nu se poate imbunatati mai mult decat e, din cauza prezentei tunelului de-a lungul carenei (operei vii). Modificarea in trimaran (un "pinten" prova in zona tunelului, in scopul cresterii flotabilitatii prova) poate aduce un comportament nautic total imprevizibil si chiar periculos, din cauza interferentelor hidrodinamice in zona tunelului.

Posibil sa existe alte solutii, dar in nici un caz trimaran. Oricum, orice modificare la barca din poze se poate face doar empiric, cum a sugerat si colegul Mihaif99, pana la obtinerea unui rezultat multumitor.

Iar lucrarea in sine, chiar daca sa zicem ca se va face empiric, trebuie facuta de cineva care stapaneste foarte bine tehnica de lucru in fibra la barci. Am vazut de-a lungul timpului unele catastrofe, de ma mir ca nu s-a lasat cu belea pe apa pentru cei care au condus acele barci. Nu e deci de joaca la modificarea structurala a unei barci de glisare din fibra. Plus ca munca ulterioara de finisaj e infernala.

Dupa cum am mai scris la topicul despre K-Maxxi, acest tip de barca e bun pentru ape interioare linistite, si nu se comporta bine la valuri, dupa cum ne-a confirmat si colegul Toto. Asa ca solutia cea mai buna este schimbarea barcii. Modificarea nu e nici fezabila dpdv hidrodinamic, nici avantajoasa economic, iar valoarea de revanzare a barcii va scadea vertiginos. Prin urmare, mai bine o barca buna, despre care se stie ca se comporta bine la valuri mai mari, iar barcuta din poze vanduta.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

mario38

Ca de obicei , VALI stie ce zice . Las-o pe asta si cumpara alta