Caiac strip plank

Creat de AlecNaneti, Decembrie 18, 2013, 02:39:08 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

CrocodiluDiluDilu

Constructia a iesit frumos. Astept finalul :)
Life in color!

AlecNaneti

@ Cristian

am folosit chitul acrilic datorita unei informatii de pe un forum:
http://www.kayakforum.com/cgi-bin/Building/archive.pl/bid/11/md/read/id/53023/sbj/polystyrene-as-boatbuilding-foam/

vezi punctul 6

e o problema la slefuire, diferenta de duritate dintre polistiren si chitul epoxidic determina o slefuire neuniforma

din cate stiu vopseaua acrilica si chitul acrilic este compatibil cu rasina epoxidica

am fost aseara pe la Vali, pe neanuntate, sta la vreo 20 de minute de mers, pe jos de mine, evident, omu' era in plin proces lucrativ

mi-a aratat o mostra de tesatura de 300 g/mp de la polydis, cred ca o voi folosi, doar ca Polydisul tocmai e in concediu pentru inca vreo saptamana jumate

nu cred ca merge varianta cu rasina poliesterica, e prea fragila forma din polistiren

@ Crocodilu

multumesc pentru aprecieri!
de vreo saptamana n-am mai facut nimic, am fost si un pic la mare, aseara am aflat ca si cei de la Polydis sunt in concediu  :)

CrocodiluDiluDilu

Citat din: AlecNaneti din August 14, 2014, 12:43:28 PM

din cate stiu vopseaua acrilica si chitul acrilic este compatibil cu rasina epoxidica

Caiacul meu pictat este lucrat cu vopsea acrilica. N-am observat probleme de incompatibilitate cu epoxi.
Life in color!

cristiantutuianu

"6. Regular old acrylic spackling compound can be used to fill voids between strips. You have to use something that sands/shapes as easily as the foam or you will sand hollows trying to sand down the joint seams. I have used a variety of different fillers (even WEST Ultralight) but all are harder and sand harder than foam. Spackling compound sands very easily - as does joint (wall board) compound. Don't worry about the water proof issues, as you will be covering with epoxy/glass which will be the moisture barrier. Also, the white filler against the pink or blue foam isn't a problem, as the boat will require a paint job. One thing - a clear finished foam strip composite boat is UGLY !!! Please - paint it. If you want looks - then stay with wood."
Roger  :)
"nu cred ca merge varianta cu rasina poliesterica, e prea fragila forma din polistiren" daca ai rabdare sa "rasfoiesti" tot site-ul  http://www.myrabo.com/k-canoe/index.htm  o sa vezi ca baietzi au folosit glet gen pentru rigips  ok!!!  e alta metoda de constructie

Mihaif99

Rasina poliesterica nu topeste polistirenul?

AlecNaneti

Citat din: Mihaif99 din August 15, 2014, 08:08:08 PM
Rasina poliesterica nu topeste polistirenul?

ba da, dar Cristian se referea la forma din polistiren acoperita cu folie de aluminiu sau ceva asemanator astfel incat sa nu existe contact intre polistiren si rasina poliesterica

AlecNaneti

am pus fibra de 300g/mp pe corpul caiacului, l-am intors si am inceput puntea

are un pic rezistenta cu fibra de 300, intra degetul daca apesi mai tare, asa ca probabil, la final voi mai pune un rand de fibra de 300 pe corp

@Vali

fibra de 300 s-a intins destul de bine, doar la pupa a trebuit sa tai un pic din ea si sa carpesc cu fibra de 160

Rumpi

Dupa ce pui fibra pe interior o sa fii surprins ce rezistenta va avea. Felicitari pentru proiect.

AlecNaneti

@ rumpi

astazi dimineata m-am dus sa vad caiacul dupa ce cu o zi inainte pusesem fibra pe interior la punte si la carena

intr-adevar e incredibil de rigid, de zdravan

am pus fibra din resturile taiate de la exterior, in unele locuri s-au suprapus si de trei ori

am avut si o mica surpriza neplacuta: puntea s-a extins un pic - sa vad cum o trag sa se pupe cu carena; de carena am avut grija, i-am pus formele inauntru si le-am legat cu banda scotch

Ciby

Si daca nu se trage, o mai rectifici pe ici pe colo pana se pupa. N-o sa se bage de seama. Daca prezentai caiacul terminat, pun pariu ca nu si-ar fi dat nimeni seama. Felicitari!

AlecNaneti

am pus si al doilea rand de fibra pe carena apoi am taiat caiacul in trei

astazi am pus fibra pe peretii despartitori - in magazie inca mai erau vreo 22-23 de grade, dar nu pentru multa vreme

voi aduce caiacul acasa pentru a sta la temperatura porivita, ar mai fi cate ceva de facut - probabil la primavara, insa de o proba pe apa ar fi aproape gata

AlecNaneti

si veni si ziua lansarii: 1 octombrie 2014
locul: Lacul Brates

am invitat pe cumatrul marinar, insa nu a putut sa vina

asa ca m-am dus singur la balta

caiacul incape in masina, in interior, insa nu prea mai e loc de nimic altceva (masina: Skoda Fabia hatchback model 2006)

a iesit de 22 kg fara dotari, accesorii

se asambleaza relativ usor insa trebuie sa fac rost de o cheie tubulara ca cea normala e mai greu de manevrat in spatiul ingust din caiac

am improvizat niste garnituri de silicon de acvarii (se vad in poza) - nu stiu daca au facut fata, a intrat un pic de apa in compartimentele din fata si din spate insa cauza ar putea fi doar capacele neetanse

trebuie sa mentionez ca experienta anterioara in datul cu caiacele a constat in vreo ora, doua cu caiacele riot ale lui Valerica Rimbu

cand m-am urcat in caiac, am avut senzatia ca e instabil, insa senzatia a durat foarte putin, m-am obisnuit repede cu el, m-am plimbat vreo ora, am ajuns pe la mijlocul lacului si apoi m-am intors, era prea frumos sa traiesc de unul singur momentul lansarii, asa ca l-am sunat pe Vali care sta la o asvarlitura de bat de lacul Brates

foarte fain pe apa, la un moment dat am auzit/simtit cum s-a lovit ceva de caiac, ulterior am vazut pestisori de vreo 10 cm lungime sarind din apa, m-a dus gandul la marile sudice cu pesti zburatori

daca era Guzi prin Galati, il lasam pe el sa se dea prima data

Multumesc tuturor care au avut o vorba buna, un sfat, o critica - mi-ar fi fost de la foarte greu spre imposibil sa ma descurc de unul singur

Multumesc lui Guzi pentru proiect, pentru imprumutul tevii si a celorlate accesorii, pentru faptul ca m-a convins de ideea cu trei bucati
Multumesc lui Vali pentru sfaturile si indicatiile tehnice
Multumesc Lui Mariusf pentru sfaturi
Multumesc lui Klimm pentru critici - m-a mai adus cu picioarele pe pamant si a trebuit sa gandesc mai bine proiectul

cristiantutuianu

Sa il stapanesti sanatos BRAVOS
Cat a costat toata distractia?
Vali cum a fost ?
Inca o data FELICI-tare!!!

AlecNaneti

Multumesc!

incerc sa fac un bilant al cheltuielilor:

70 lei polistirenul (a intrat jumatate dintr-un pachet)
70 lei adezivul (hot glue)
300 lei rasina epoxidica de la Europlastic (aproximativ 7 kg)
200 lei tesatura de 300 g/mp  (aproximativ 8 kg)
137 lei chitul epoxidic de la Mapei (kerapoxy Design)
64 lei chit acrilic Den Braven (vreo 4 cutii de 1,3 kg)
50 lei smirghel
50 lei pensule
8 lei holtsuruburi mici
20 lei ferastrau de rigips (am taiat caiacul)
40 lei placaj mesteacan

alte unelte le aveam deja

sare un pic de 1000 de lei

la care se va mai adauga: chit auto plus vopsea (cred ca voi vopsi la anu') si accesorii: padela, scaun, fusta, vesta de salvare...

cam in 1500 se poate rezolva un caiac... in stilul asta

Rumpi

Felicitari pentru constructie, a iesit un caiac frumos. Credeam ca e clara treaba nu am mai raspuns mai demult. O sa ma mai repet odata: constructia sandwich deriva stabilitatea din stratul INTERIOR de fibra. Pana nu e pus acesta afacerea e instabila. Orice rigidizare a corpului trebuie facuta pe interior. Straturile suplimentare de pe exterior sunt doar pentru protectie la abraziune. Nu e o critica, e foarte bine ca ai strat suplimentar pe exterior, nu o sa ai probleme daca tarai caiacul pe nisip. Daca garniturile din silicon de acvriu nu tin taie niste saibe din cauciuc (camera de bicicleta/masina) sau cauta la magazin saiba de otel cu dublura de cauciuc (sunt mai greu de gasit dar exista). Secventa e cap surub-saiba otel-saiba cauciuc-perete despatitor-perete despatitor-saiba cauciuc-saiba otel-saiba groover-piulita. Sau daca mai ai niste epoxi dai o gaura mai mare in peretele despartitor al sectiuniilor din capete si fixezi surubul in ele cu epoxi ingrosat. Garnitura si piulita pe interiorul compartimentului central. Cumpara si o cheie tubulara cu maner T sunt cel mai usor de folosit.
Felicitari inca odata pentru relizare si astptam sa il vedem vopsit.