Salut Brigadierii,
Maine dimineata incep marea aventura.
In jurul orei 11:00 sper sa fiu in Constanta, unde am stabilit sa efectuez formalitatile la Capitania Mamaia.
Timp estimativ 1 h, deci pe la 12:00 sper sa am Certificatul pe numele meu.
Dupa asta vreau sa spal undeva barca; e plina de frunze si praf ... si sa-i lipesc numerele de inmatriculare pe borduri.
M-am gandit ca barca sa vada marea in Portul Tomis.
Acolo ar trebui sa o si armez. Este vorba de un Macgregor 26M.
Poate cineva sa ma ajute cu o sugestie in legatura cu spalatoria?
De asemenea, un ajutor la armare, daca va face placere il consider binevenit.
Am cam terminat cu armarea catargului la barca lui Cristizz, am uitat doar lazy jack-ul sa-l agatam de undeva de cruceta! :) Nu-i o mare problema ca la Mac se da catargul jos una-doua.
Uite barca aici (http://jurnalul.ro/webcam/constanta-portul-tomis-266.html), a doua din stinga, in prim plan. E camera de pe hotelul Palas.
A fost de fapt o zi mareata. Ne-am intalnit la Cristizz la barca in P.Tomis, Pelicanul ,Acig si subsemnatul.A trebuit sa facem o sedinta de lucru, ajustat diverse, ales locul de acostare.Cafea,tigari ,povesti marinaresti. Ne-am intalnit si cu Dl.Constantin Lascu de la Constantin Sailing School. Vizita la barca dansului. Si inapoi la treaba. Mutat barca, descurcat parame.
Sotia mea zice ca scriu prea pe scurt si telegrafic, dar este defect de la jurnalul de bord (obisnuinta).
Sunt bucuros ptr Cristizz ca o are deja la apa si cat mai repede posibil sa ajunga si a mea acolo si sa fim vecini.
ACUM il puteti vedea pe Cristizz facand manevre si plimbari in portul Tomis cu vele si motor!!!!
Prin webcam p.Tomis
Superb :). Cinste brigazii Constanta, si vant de travers lui Cristi .
Vă mulțumesc tuturor pentru gânduri, dar mai ales pentru sprijin și solicitudine.
Mâine seara voi ajunge acasă și o sa va împărtășesc impresii.
Stimă!
Pentru brigada Constanta si nu numai, intentionez sa dau barca la apa sambata sau duminica, in functie de cum termin reparatii/dotari. Ptr cei care doresc ,sunteti invitati sa ajutati ;D,apoi la un mini botez(ca sa zic asa) acolo langa barca.
Salutari la toata lumea.
Salut brigada si pe cristizz
Imi pare rau ca nu am participat la eveniment .Am profitat de mini vacanta prima tinta era Topalu pe malul Dunari dar in ultima clipa s-a schimbat modificarea si am ajuns.....in Bulgaria ....tot langa apa ;D ;D ;D la Balcic
Portul era aproape gol trei barcaze pentru plimbat turisti vreo trei salupe ,opt yahturi ...slaba miscare la vecini .Doar peste si scoici proaspete si foarte multi compatrioti.
Cateva impresii despre actiunea de saptamana trecuta:
Am plecat dimineata din Bucuresti catre Snagov pentru a lua Corabia care ne astepta pregatita de drumetie. Am urmat autostrada A3, Centura Bucurestiului si apoi A2 pana la Constanta, unde ne-am indreptat catre Capitania Mamaia.
Scopul era sa fac schimbarea de proprietar, deci un certificat nou, pe viata.
Trebuie sa il mentionez pe Dl. Sorin Gheorghita. El este reprezentul Capitaniei Mamaia, care a venit sambata (intr-o zi fara program si fara nicio interventie), m-a indrumat si mi-a intocmit actele. Pret = 520 Lei in conditia in care Capitania Snagov mi-a cerut 1250 Lei pentru aceeasi operatiune.
Nu ma simt chiar atat de snagovean.
Urmatoarea etapa a fost intalnirea cu Acig. Nea' Gica este un om sufletist. M-a preluat din Mamaia si m-a condus pe strazile in lucru din zona Tomis, printre santuri, gropi si masini parcate; am ajuns in siguranta in Portul Tomis. De altfel, a doua zi cand m-a vizitat mi-a adus si apa de baut.
Multumesc Nea' Gica.
Consideram ca odata ajuns in port totul era rezolvat.
Pe drum vorbisem cu Constantin Lascu, solicitandu-i sprijinul in caz de nevoie. Ma gandeam ca vom arma barca, iar in cazul in care constatam ca lipseste ceva poate iau de la magazinul lui.
Mi-a raspuns pozitiv. Mai mult, auzind ca doresc sa o pun pe apa in Tomis, a sunat la biroul marinei pentru a ma anunta, facilitandu-mi astfel intrarea.
Treaba e ca eu am intarziat cam 1 ora fata de timpul estimat si birourile erau inchise. L-am ratat la mustata. Paznicul stia ca trebuie sa vin dar .... Dupa mai multe telefoane a fost gasita o solutie de compromis: mi-au permis sa pun barca pe apa dar sa nu o leg la ponton ci la cheu.
Oricum, nu eu i-am induplecat. Sunt convins ca a fost Constantin cel care i-a mai inmuiat.
Multumesc Constantin.
Spalarea exterioara a Corabiei a fost pasul urmator. Baietii de la paza, doi frati (Ion si cu Vasile) au ranit la barca ca la cocina. Jegul a fost indepartat sub presiune iar orificiile de scurgere au fost desfundate. Barca arata deja foarte bine. Mai putin lla interior. Eu o curatasem inainte de plecare, dar probabil ca la o frana mai brusca s-a deplasat putin chepengul, astfel ca cei doi frati au bagat suficienta apa in barca cat sa o murdareasca si sa ude saltelele.
Intre timp a ajuns in port Captan. Cu Bogdan ma auzisem telefonic in cursul diminetii. El trebaluia la Mac-ul lui. Om de baza. A venit imediat, ca si Nea' Giga, sacrificandu-si din timpul de lucru sau din timpul liber ca sa ajute un confrate.
El a exersat pe Mac-ul lui ridicarea catargului si intreaga armare, iar aceasta experienta a contat enorm. Chiar daca nu am terminat armarea sambata, Bogdan a venit si-n urmatoarea zi pentru a termina. De data asta nu singur. Stiind ca eu sunt impreuna cu sotia mea, a venit si el cu sotia si au adus un chec de casa la ora cafelei de dimineata.
Pelicanul era deja pe barca cand au ajuns ei. Nicu venise putin mai devreme si facuse un tur de port nestiind daca ne trezisem.
Pai ce poti sa-ti doresti decat sa savurezi o cafea dimineata, cu prietenii, pe barca? Si mai era si o zi insorita.
Nu a trecut mult si au aparut nea' Gica si Constantin. Am imbinat utilul cu placutul lasand fetele sa socializeze si am inceput sa mai descurcam din scote si fungi, chei de impreunare si sigurante, intinzatoarele sarturilor, am mai schimbat impresii despre panoul solar si altele, dupa care am mers sa vizitam Bananec-ul din poveste unde Constantin ne-a facut sa retraim povestea cafelei de la Istanbul descrisa atat de captivant de CrocodiluDiluDilu.
Ne-am intors la Corabie sa reluam lucrul. De fapt sa reia lucrul Pelicanul si cu Captan. Eu, cu parere de rau dar din necesitate, a trebuit sa fac cunostinta cu Administratia Portului si sa ma inteleg cu ei. Ne-am inteles.
Intre timp armarea Corabiei se apropia de sfarsit. Am ajuns la momentul invergarii focului si ne-am chinuit putin cu reglarea distantierilor sarturilor, dar in final a iesit treaba buna.
Asezarea ghiului a fost moft.
O prima proba de motor ca sa putem sa ne mutam la pontonul indicat .
Motorul porneste, merge silentios si rotund, dar ... baietii semnaleaza ca jetul martor de la racire nu se prea vede. Sa fie oare asta o problema? Mai vedem...
Deocamdata punem masina pe inainte (inapoi in cazul manetei mele, nus' de ce dracu') si ne desprindem de cheu in cautarea noului loc de mooring – Pontonul C.
O legam la ponton si baietii se pregatesc sa plece.
Sa mai zic ceva? GRATITUDE!!! Daca as spune mai mult s-ar pierde din sentimentele sincere fata de voi.
Exact in acest moment apare o mai veche cunostinta a Corabiei, Alex Mihaita si el cu sotia.
Nu sta pe ganduri, sare pe barca, definitiveaza legaturile scotelor si fungilor, mai verifica una alta si zice sa-I facem proba.
OK. Vine si sotia lui si iesim agale din port, nu inainte de a ne anunta la politia de frontiera.
Din pacate vantul a cazut imediat si dupa ce ne-am chinuit pe ceva hula sa prindem un fir, am decis sa ne intoarcem si sa incercam ceva manevre pe vant slab dar in port unde nu sunt valuri.
@ Vali: am primit SMS-ul tau, tks.
Ziua de luni a insemnat acomodarea cu spatiul disponibil. Ne-am organizat, am facut curatenie, am renuntat la multe lucruri pe care nu le-am considerat esentiale in favoarea celor importante.
Cel mai important, am cercetat care e treaba cu jetul martor de racire. In conformitate cu recomandarea de a verifica mai intai lucrurile simple, am scos cu un patent stutul prin care se face scurgerea. L-am gasit plin de crengute (probabil alge uscate) si ceva noroi. L-am curatat si suflat dupa care am bagat si o sarma usor pe canal. Am desfacut si sitele de la admisia apei in cizma, am curatat si locul ala si surpriza: aveam jet, orientabil.
Mai am de rezolvat problema lazii frigorifice care nu vrea sa lucreze cu toate ca are curent. Cauza cea mai probabila este sectiunea insuficienta a cablurilor de alimentare raportata la lungimea lor.
Trebuie sa refac si lazy bag-ul, dar mi s-a promis ca pana vineri e gata.
Foarte probabil ca trebuie sa inlocuiesc unele parame si ceva fier cu inox si peste 1 saptamana sa-i montez un windex pe catarg. Si e cam gata.
Voi face tot posibilul ca sambata sa fiu la lansarea Mac-ului lui Captan.
Brigada a fost exceptionala. Ne-au facut sa ne simtim mai putin singuri, oferindu-ne o stare de siguranta familiala. Iar ajutorul tehnic si fizic este nepretuit.
Pana ne revedem, stima tuturor.
Felicitari Cristi! De abia astept sa fac si eu o isprava de-asta. Sa ne vedem in larg! Pe cand prima iesire?
Ultima poza exprima tot. Cu o privire ostenit-fericita, armatorul si-a vazut visul plutind :) .
Desi n-am putut participa la lansare si armare (in umbra ultimelor evenimente (http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1203.msg20313.html#msg20313)), acum ma apropii periculos de momentele in care se ridica vele si se ciocnesc pahare.
Cristi, sa ai parte de barca si de bucuriile care-ti vor veni prin ea !
@ Felicimond: Multumesc, sa ne vedem pe ape. Probabil ca vom iesi in acest Week end mai ales ca si Captan va lansa Mac-ul. Mai frumos este ca se pregateste o plimbarica mai sanatoasa (2 sapt.?) in Iulie.
@ Florio: Intr-adevar, mi-am vazut visul plutind. Chiar daca mai sunt unele lucruri de rezolvat, cel mai important este ca barca e acolo, disponibila.
Multumesc pentru urari si abia astept sa ciocnim un pahar la bord, dar mai ales bord la bord.
Toata povestea imi aduce aminte de cand eram mic si cu bube-n cap :D, adica acum 20 si ceva de ani, cand ma chinuiam de unu' singur cu un velier de 6,80. Daca mai treceau ceva barcagii-braconieri de Dunare, cel mult imi luam cateva mistouri, ajutor nexam.
Asa ca multumesc internetului, care ne-a ajutat sa ne cunoastem si sa ne imprietenim, si mai ales sa ne ajutam la nevoie. Inca o data cinste brigazii Constanta, si cand vad cum se ajuta barcagiii de acolo intre ei, parca-mi vine sa ma mut inapoi pe meleagurile dobrogene de la malul marii, unde am crescut :).
Later edit: Cristi, sa te bucuri la maxim de barca, si sa va intalniti pe ape cat mai des.
Multumim Vali,multumin Cristi!!!
Si eu stiu ce inseamna sa te lupti de unul singur cu o barca,asa ca nu stau deoparte,macar cat imi permite timpul;Colegii sunt niste oameni minunati chiar daca unii sunt ocupati:Mosu+Cristi care mosesc Babuza! Da vom fi si sambata alaturi de Bogdan;
Cristizz azi ti-am vazut Corabia;totul pare ok;asa ca stai linistit!
Multumesc nea' Gica.
Astazi am fost si am incheiat contractul cu Marina Tomis, noroc ca am trecut pe la barca lui Cristizz si folosindu-ma de un balon de acostare de-al lui mi-am ocupat un loc la ponton langa Corabia (deja era tot pontonul plin de diverse barcute).
Deci sambata avem lansare la apa , NEIA !Iuhuuuuuuuuuu!!!!!
Dupa ce mi-ai spus ca s-a ocupat toata linia de N la pontonul C, l-am sunat pe George de la TMM caruia i-am reamintit ca eu am nr. 34/C si l-am rugat sa te treaca langa mine.
Mi-a raspuns ca te va trece la 35/C.
Fac tot posibilul ca sa fiu sambata dimineata in Tomis.
Deci NEIA este pe apa!
Am plecat de la Ceronav pe la 7.15 dimineata- sa nu avem trafic-eu cu Cristiantutuianu in masina mea si Acig in spate(ne "tinea" spatele ca-s tot felul de nebuni pe aici). Am ajuns usurel in marina Tomis. Am bagat barca la spalat si intre timp noi am stat la o cafea. Venise si Cristizz cu famila, Pelicanul,Moshu,l-am cunoscut pe Blue Wave(daca nu gresesc nick-ul), super gasca de super baieti si fete.
Eu am baut repede cafeaua si de nerabdare am stat pe langa barca sa o am in ochi. Norocul meu, invatasem lectia de la Cristizz,care,la spalare,i-au bagat o gramaada de apa inauntru,asa ca eu am pus un plastic si am vorbit cu baietii sa aibe grija la chepeng si usa cabinei.Toate bune si frumoase,pana aici. Sa terminat spalarea si am dus barca sa o bag pe rampa la coborare in mare.Acolo se afla un prag de vreo 10 cm, cand dadeam cu spatele cu masina si barca, pistonul de franare de pe remorca se actiona automat, nelasandu-ma sa trec de prag.Dupa cateva incercari nereusire, ma ajuta Cristizz, ma trage de spate cu tot ansamblu pana trecem de prag, apoi o lasam pe Neia usurel in apa(elementul ei). Baloane de acostare pe ambele borduri, barbete, etc.
Primul lucru dupa scena asta, dau sa pornesc motorul(nepornit de 2-3 ani) chiar facuta revizia la zi. Nema baterii - clanc si gata, nici o rotatie, ceva. Sfatuiala tehnica cu nea Gica, cum sa-l pornim.Eu zic manual. Pana la urma cu cabluri de transfer curent auto, pun in paralel bateria de la panoul fotovoltaic cu cele vechi si........porneste la cheie.
Intre timp am ridicat catargul, care, (legea lui Murphy) nu este priponit in sarturi si straiuri asa cum trebuie, ca, de....umblasem eu cu o seara inainte sa intind putin mai mult sarturile. Ne-am chinuit vreo ora, am scapat doua bolturi in apa, pus suruburi in loc, etc. In timpul asta, nu stiu ce face nea Gica si cade pe scara din barca si se plange de durere de coaste pe dreapta-spate. Offff, nashpa, il lasam pe nea Gica sa-si revina putin, apoi il rugam sa se duca acasa ca nu este de glumit cu asa ceva. Deci un ajutor de nadejde scos din joc.
Plec cu Pelicanul pe barca si Cristizz pe uscat spre pontonul de acostare. Mai mult cu spatele ca nu era loc si nu stiam cum gireaza sau se misca barca cu motorul!. Apoi in acvatoriul portului intoarcem si acceleram. Motorul are "muschi" si se simte. Dau sa intru cu pupa la cheu,ma fura vantul, care atunci s-a gasit sa bata, ratez, fac un rondou si vin cu prova la cheu. Ne primeste Cristizz, ne preia barbetele si le leaga, Pelicanul preia linia de moring si gata....primele emotii au trecut. Oprit motor, trecut mai departe la treaba ca mai aveam gramezi de aranjat. Arunc un ochi la catarg, si........il vad stramb! Intre timp, Pelicanul il ajuta pe Cristizz cu lazy+bag jack-ul, eu pregatesc tot sa dau catargul jos iar. Ne-am mai chinui inca 2 ore sa-i gasim pozitia corecta, cu lucrat pe burta la intinzatoare sarturi, injurat(in gand ,erau fetele langa noi).
Momentul comic ni-l face Pelicanul, care nu stiu ce sarma sau parama vrea sa intinda si dupa tipatul de rigoare il vad atarnand cu picioarele in cockpit si ghiul in brate in afara barcii, deasupra apei. Eu dau sa sar sa-l ajut dar aveam o funga in mana cu cheita de rigoarea, sa nu le scap, incerc sa-l ajut cu o mana, dar nu-i usor(chiar daca-i slab). Cu chiu cu vai Pelicanul ajunge inapoi la bord si cu nelipsitul lui ras zice ca mergea de o baie ca e apa calda, pacat de cheile de la masina din buzunar.
Am terminat cu totul pe la 15.00. ne luam la revedere de la Cristizz si familie si mergem sa recuperam masinile si peridocul. Baiat salot ,Pelicanul ma ajuta pana l-am pus la vechiul loc la malul ghiolului.
Multumesc din inima brigazii Constanta, toti baietii care m-au ajutat si noile cunostinte si deasemeni multumesc acestui site ca am cunoscut asa oameni de treaba si suflet mare si ca ne-am unit datorita pasiunii pentru barci si ape. Sper sa reusim sa ne strangem si la o chermeza si sa aprofundam legaturile.
Toata stima. respectul si multumirile de rigoare tuturor. Multa sanatate lui nea Gica.
P.S Am vorbit si cu Dl.Drugan, a fost primul care a pilotat barca asta spe Istanbul.
P.S2 Revin cu pozele dupa ce le preiau de la nea Gica. Eu nu am avut timp,dar daca doreste nea Gica, sa le posteze el aici ar fi suuuupeeeer pentru noi toti.
Salutari la toata lumea.
Multumesc pentru urari si asa cum ai spus voi posta ceva poze;
Si inca:
Bravo flacai, ati facut un nucleu dur de velisti, in brigada Constanta! :) As fi tare gelos acum, daca nu v-as scrie randurile astea de la bordul lui Nemo, unde m-am trezit cu noaptea-n cap sa va citesc. Dar un sentiment cunoscut ma incearca, vazand trupa vesela din Tomis. E senzatia de prietenie si relaxare pe care o traiesti numai intr-o marina, printre barcile leganandu-si incet catargele. Inca o data, felicitarile mele, trupei!
Multumim Florin. Acum am alta chestie in cap. Cica, Neia vrea sa-l cunoasca pe Nemo pe apa,undeva. Cum putem sa facem fericita fata?! Noi planuim o aventura in Delta in jur de 20-25 iulie, posibil 3-4 barci, venit pe mare pana in Sulina, urcat usurel pana in Tulcea timp de 3-4 zile si coborare pe Sf.Gheorghe si inapoi in C-ta. Totul in jur de 10-15 zile sau .......O sa ne intalnim sa punem planul la bataie.Eu nu cunosc Delta deloc,dar o stiu altii ca sa putem stabili un traseu cu totii. Vedem si vorbim.
Citat din: Captan din Iunie 15, 2014, 07:07:52 AM
Multumim Florin. Acum am alta chestie in cap. Cica, Neia vrea sa-l cunoasca pe Nemo pe apa,undeva. Cum putem sa facem fericita fata?! Noi planuim o aventura in Delta in jur de 20-25 iulie, posibil 3-4 barci, venit pe mare pana in Sulina, urcat usurel pana in Tulcea timp de 3-4 zile si coborare pe Sf.Gheorghe si inapoi in C-ta. Totul in jur de 10-15 zile sau .......O sa ne intalnim sa punem planul la bataie.Eu nu cunosc Delta deloc,dar o stiu altii ca sa putem stabili un traseu cu totii. Vedem si vorbim.
Daca asa stau lucrurile, atunci n-am incotro. Mai fac o coborare pe Dunare si vin sa intregesc trupa :)
Citat din: Florio din Iunie 15, 2014, 08:56:21 AM
Daca asa stau lucrurile, atunci n-am incotro. Mai fac o coborare pe Dunare si vin sa intregesc trupa :)
Ca sa stii ca esti asteptat, iti ofer inca o dovada:
Inca 2
Si inca, cateva poze. In afara de prima, restul sunt proaspete.
Prima cina a familiei pe barca
Citat din: cristizz din Iunie 15, 2014, 07:41:25 PM
Citat din: Florio din Iunie 15, 2014, 08:56:21 AM
Daca asa stau lucrurile, atunci n-am incotro. Mai fac o coborare pe Dunare si vin sa intregesc trupa :)
Ca sa stii ca esti asteptat, iti ofer inca o dovada:
Ce frumos ! Ma simt lipsind de acolo :) .
Apropo, surioara mai in varsta de langa Neia, ar trebui sa ne dea clasa tuturor, la viteza si comportament in vant (nu si la confort). Eu sunt tare curios sa incerc niste manevre la bordul ei. A fost prima dragoste (virtuala desigur, fiindca n-am vazut niciuna in carne si oase...adica in rasina si fibra) .
Citat din: Captan din Iunie 15, 2014, 09:20:51 PM
Si inca, cateva poze. In afara de prima, restul sunt proaspete.
Prima cina a familiei pe barca
Fericitilor, inca o data ma simt lipsind de la un "botez" important in lumea croazieristilor de familie, asa de micuta si slab reprezentata in tarisoara noastra. Suntem o mana de indrazneti care reusim sa ne cooptam familiile in traiul pe barca. Cumva, vom face anul asta acel "Barca week", fiindca deja s-au aliniat toate astrele, s-au intrunit toate conditiile :) .
Si ca sa va fac pofta, va spun ca in tot weekend-ul am navigat cu vant tare pe Dunare. In amonte si in aval, in toate directiile dorite, pe o Dunare care ridica valuri frumoase, de la rafalele sustinute. Furam doua barci si sapte marinari :) . Veselie !
Frumoase barci,frumoase relatari si frumoasa comunitate.
Nu pot decat sa va doresc cat mai mult timp pe apa si vreme buna.
Barca week----------sa viiiiiina!
Noi suntem in asteptare. Cum termina fii-mea mare cu examenele de capacitate,iesim in familie, ptr acomodare spre Limanu, cu stationare o noapte acolo.
Intre timp mai trebaluim pe la barci,parca nu se termina niciodata "upgradarea"! dar se face cu mare placere!
Surioara mai mica de langa mine pare bine intretinuta. Nu m-am cunoscut inca cu propietarul,dar cat de curand sper sa impartasim impresii despre barcile noastre.Va tin la curent sau o sa-l invit pe site-ul asta.
@MBG. Multumin de urari
Azi am iesit prima data cu Pelicanul cu barca mea. Din pacate,am asteptat sa treaca potopul de ploie de deasupra Constantei, ploaie datorita careia nu se vedea nici gura portului,asa ca am iesit foarte tarziu si am facut doar o plimbarica lejera la motor, neavand timp sa o testam si cu velele(deocamdata).
Si un selfie.............
Felicitari!!!
Frumoase poze,frumosi baieti!!!
Citat din: Captan din Iunie 17, 2014, 11:21:31 PM
Azi am iesit prima data cu Pelicanul cu barca mea.
Bravo, ar fi fost fain sa iesiti cu doua barci, cum am facut noi weekend-ul trecut. E senzatie :) . Navigam cu vele bord langa bord, impotriva curentului :)
Citat din: Captan din Iunie 17, 2014, 11:21:31 PM
..... am facut doar o plimbarica lejera la motor, neavand timp sa o testam si cu velele(deocamdata).
Asta e peste putinta mea de intelegere :o .
Explic si de ce:
Saptamana trecuta fiind dupa niste zile si nopti lucrate fara odihna, am ajuns in sfarsit la apa. Dar acolo alta munca, lansat barca, ridicat arborada... pe seara am reusit sa termin. Iar Mugurel, omul cu marina, era contrariat cand a auzit ca ma pregatesc sa ridic velele sa ies pe apa.
"Normal!" i-am zis. Doar nu am muncit atat ca sa nu ies macar o jumatate de ora sa incerc niste volte :)
Citat din: Captan din Iunie 17, 2014, 11:22:30 PM
Si un selfie.............
Una peste alta, se vede prin toti pixelii cat esti de fericit :D
@Acig. Multumim nea Gica,pacat ca esti indisponibil.
@Florio. Nu am rolfoc si nici pe jack cel lenes, dura ceva sa putem velele, apoi se udau si le bagam in cabina ude la plecare si nici obisnuinta ta cu barca. Noi suntem inca in testari. Am vazut la Pelicanul ce usor este la barca lui fara sa mai dezinverghezi velele de pe catarg. Dar .rabdare si tutun si o sa ma obisnuiesc si eu . Planuim la urmatoarea iesire sa vedem cum e.
Azi am iesit si am ridicat velele prima data pe Neia cu Pelicanul la bord. Ne-a luat ceva sa ne dumirim ce si cum, am gasit si lipsuri si lucruri care trebuie schimbate. Una peste alta a fost o iesire suuuuper. Vant de 10 nd, viteza barcii in jur de 4,5 - 5 nd, cu randa tertarolata. Apoi a mai scazut vantul la 7 nd si cu randa total ridicata am mentinut viteza. Chiar daca nu are forma de velier consacrat, am ramas incantat de cum se misca. Dupa cum vedeti pe ecranul GPS-ului avem si pesti sub chila, unul a dat cu capul de derivor!(zicea Nicu)
Cateva poze:
Nota: Ultima ,un vizitator dupa furtuna de ieri.
Citat din: Captan din Iunie 21, 2014, 06:05:34 PM
Azi am iesit si am ridicat velele prima data pe Neia cu Pelicanul la bord. Ne-a luat ceva sa ne dumirim ce si cum, am gasit si lipsuri si lucruri care trebuie schimbate. Una peste alta a fost o iesire suuuuper. Vant de 10 nd, viteza barcii in jur de 4,5 - 5 nd, cu randa tertarolata. Apoi a mai scazut vantul la 7 nd si cu randa total ridicata am mentinut viteza. Chiar daca nu are forma de velier consacrat, am ramas incantat de cum se misca. Dupa cum vedeti pe ecranul GPS-ului avem si pesti sub chila, unul a dat cu capul de derivor!(zicea Nicu)
Cateva poze:
Nota: Ultima ,un vizitator dupa furtuna de ieri.
O frumoasa viteza de croaziera :) . La mai multe iesiri, pentru teste si experienta! Ca vrem sa testam marea in grup organizat, in urmatoarele 2-3 saptamani :) .
Intrebari:
-La vant de 10-15 nd barca se simte excelent. De ce ati tertarolat randa, s-a simtit nevoia sau ati vrut voi sa va exersati? Ar fi fost de vazut cum se misca, daca tot era in teste ;).
-Ce marime are focul? E cel clasic de 100% ?
-Catargul culiseaza asa cum ii e menirea, chiar si in vant mai slabut ?
-Pelicanul zambeste tot timpul ?
Raspunsul la ultima intrebare este: Da, cam tot timpul cind e vorba de barci cu vele! :)
La restul intrebarilor il las pe Captan sa raspunda! ;)
Am tertarolat randa ptr ca la vant strans dinaintea traversului, barca se inclina destul de mult, in alte aluri era super fara tertarola, dar doream sa o vedem cum urca in vant. Si este asa cum scrie la carte.
Focul este cel clasic de 100%
La catarg cred ca mai avem de lucru (de fapt la intinderea sarturilor si straiului prova). Da, se roteste si in vant slab, dar destul de greu,la mine. Dar ieri ,am reusit la Cristizz intinderea perfecta si mergea f.f usor(rotirea), deci mai am de lucru la mine.
Da, Pelicanul e .......belea. Te contamineaza cu rasul lui!
Una peste alta, cred ca pot scoate viteza si mai mare, dupa re-echilibrarea catargului.Sper! Sa nu mai spun ca GPS-ul ne-a golit bateriile. Noroc cu bateria cea noua de la panou ca am reusit sa-l repornim.
Va asteptam ptr o plimbare in grup.
Acum luati-l la intrebari pe Pelicanul referitor randa lui cea noua, care este SUPER!
Citat din: Captan din Iunie 23, 2014, 07:13:38 PM
Am tertarolat randa ptr ca la vant strans dinaintea traversului, barca se inclina destul de mult, in alte aluri era super fara tertarola, dar doream sa o vedem cum urca in vant. Si este asa cum scrie la carte.
Focul este cel clasic de 100%
La catarg cred ca mai avem de lucru (de fapt la intinderea sarturilor si straiului prova). Da, se roteste si in vant slab, dar destul de greu,la mine. Dar ieri ,am reusit la Cristizz intinderea perfecta si mergea f.f usor(rotirea), deci mai am de lucru la mine.
Da, Pelicanul e .......belea. Te contamineaza cu rasul lui!
Una peste alta, cred ca pot scoate viteza si mai mare, dupa re-echilibrarea catargului.Sper! Sa nu mai spun ca GPS-ul ne-a golit bateriile. Noroc cu bateria cea noua de la panou ca am reusit sa-l repornim.
Va asteptam ptr o plimbare in grup.
Acum luati-l la intrebari pe Pelicanul referitor randa lui cea noua, care este SUPER!
Focul clasic invergat pe strai e cea mai buna alegere in cazul vantului strans. Din motivul asta am un strai suplimentar, numai pentru a ridica aceasta vela (idee pe care n-am apucat sa o pun inca in practica).
Ar fi fost interesant sa calculezi unghiul maxim de urcare in vant. Dar nu ochiometric pentru ca pacaleste, ci divizand unghiul pe care il face barca intre doua volte consecutive.
La mine barca urca maxim 40 grade. Dar nu ma multumeste viteza la acest unghi, asa ca merg pe 45 de grade (adica 90 grade intre doua volte consecutive).
Poate daca pun acest foc pe strai, se va simti o schimbare; rollerul afecteaza negativ fileurile de vant strans care intra in foc.
Citat din: Captan din Iunie 23, 2014, 07:13:38 PM
Acum luati-l la intrebari pe Pelicanul referitor randa lui cea noua, care este SUPER!
Nicule, deja esti luat la intrebari. Zi-le cu foc si nu sari detalii :D !
Randa cea noua este de fapt "gebraucht" de pe ebay.de ! :) M-a ajutat Dan (bluewave) sa o modific un pic la coltul de funga, i-am schimbat calaretii (traiasca d-na Lacramioara) si duminica am incercat-o pe barca. Se pare ca merge! 8)
Pentru coltul de funga am primit "aprobare" de la "forurile superioare" (nevasta) sa fac bucati o tava turceasca de inox (sper sa nu rugineasca :) ) !
Barca a venit de la fostul proprietar cu velele originale, poloneze, focul de vreo 9 mp (pare mai mic de 100%) si randa de vreo 12 mp "full battened", cu un singur rind de tertarola. Foarte bune la vint mediu, pe travers si vint strins. Nu prea bune la vint slab mare larg sau pe vint mai fortos. Am simtit nevoia de vreo doua ori vara trecuta sa mai iau o tertarola si nu aveam de unde! ;)
Pentru partea de vint slab si mare larg am luat un gennaker de vreo 25 mp si pentru a doua tertarola am luat randa despre care era vorba. Ambele de pe ebay.de ! Traiasca prietenia intre popoare! ;)
Dupa ce o saptamana am stat cu ochii pe starea vremii la Constanta, duminica dimineata am ajuns in Tomis.
Stiam ca Pelicanul si cu Captan sunt pe apa, asa ca am inceput sa fac ultimele (zicem eu :-\) reglaje/montaje.
Am dus barca in locul unde pontonul este in forma de T ca sa o pot intoarce usor de pe un bord pe celalalt si am lipit autocolantele cu numerele. Experienta si-a spus cuvantul: nu au iesit prea bine, insa anul asta asa vor ramane.Dupa asta am dat jos catargul ca sa montez Windexul. A iesit binisor, chiar daca am mai facut si cate o improvizatie.
Apoi am aplicat vaselina marina (din spray) pe distantierii pivotului catargului si arm inlocuit balansina ghiului care era cam scurta si destul de rigida.
Pe tot parcursul celor de mai sus am fost ajutat de nevasta-mea care a fost foarte rabdatoare, dar urma o operatiune de care imi era teama ca ne va duce la divort: tensionarea sarturilor si a straiului prova.
Exact in acest moment aud dinspre cheu o voce: "Ce barca e asta fara catarg?" Era Bogdan (Captan). Fix in momentul cheie. Mi-a salvat casnicia.
Cu ajutorul lui am inceput reglajele sarturilor. Dar am constatat ca oricat trageam de catarg spre prova, el nu ajungea in pozitia dorita. Am tras destul, curbandu-l chiar, dar era mai rau ca inainte.
Dupa o scurta analiza cu Captan, descoperim ca scota randei se blocase in blocator si ipreuna cu balansina ghiului actionau ca un strai pupa (pe care barca nu il are in dotare). Oricat Puterea tragea spre prova, aveam Opozitie spre pupa. Evident, am dat drumul scotei randei si minune: s-a indreptat catargul si a venit si la unghiul dorit.
Am repetat de cateva ori operatiunea de tensionare a sarturilor, intorcand barca in T-ul pontoanelor pentru usurinta actionarii intinzatoarelor, iar in final am asezat Rollfocul la locul lui, reglandu-l din intinzatorul interior.
Rezultatu? Catargul se roteste cu usurinta (lucru probat si in vant slab pe mare) iar sarturile sunt la o tensiune cred eu acceptabila, adica nu canta, sartul scurt fiind usor mai moale decat cel lung.
Sper ca in curand sa imprumut un dispozitiv de masurare a tensiunii sarturilor si sa verific daca numerele confirma impresia la mana.
A doua zi, luni, am baut cafeluta de rigoare, am luat o scurta gustare, am asezat cam ce se poate aseza in cabina ca sa nu cada si ne-am dezlegat de la ponton.
O scurta deviere catre barca Politiei de Frontiera ca sa-i anuntam ca iesim prin zona (foarte politicosi oamenii, jos palaria) si am iesit usor, la motor.
Ne-am departat cam 1 km in larg si am ridicat randa. A fost ffoarte usor. Operatiunea am efectuat-o singur, nevasta-mea doar tinea directia vantului. Care vant era foarte slab, doar o adiere. Nu am calareti la randa, dar invergarea a fost, cel putin de aceasta data foarte usoara. Mai mult ca sigur ca existenta Lazybag-ului a ajutat.
Dupa ce am ridicat-o, pentru prima data singuri pe barca noastra, am avut un sentiment extraordinar. Chiar daca era doar o adiere si barca abia daca se lasa guvernata, tot ne-am simtit excelent.
In scurt timp vantul a cazut aproape total, marea fiind ca un lac. Oglinda.
M-am jucat cum am crezut cu randa (careia am uitat sa-i pun noile mele balene, lasate in masina in Tomis) dar vantul continua sa se lase asteptat.
Nevasta-mea s-a hotarat sa isi faca somnul de frumusete, asa ca s-a ascuns de soare in cabina.
Florio are o vorba: "Cand nu ai vant, daca nu vrei sa dai la cheie, mai ai o solutie. Sa ai rabdare, ca o sa vina si vantul." Ceea ce s-a si intamplat. Usor am simtit ca adierea se inteteste, devenind din ce in ce mai prezenta din E. M-am intersectat cu un velier care venea la motor spre port, probabil satul sa astepte vantul. O scurta conversatie cu skipperul, care mi-a spus ca pot gasi fibra de sticla pentru balene la Dedeman, dupa care am decis ca e momentul sa scot focul.
Odata cu asta s-a intetit si vantul. Cred ca aveam un zambet tamp pe fata, incantat la maxim de faptul ca barca incepuse sa-si ia avant.
Din pacate, GPS-ul mi-a facut probleme. Se inchidea singur, aratand ca bateria e descarcata, asa ca estimez ca aveam intre 3 si 4 noduri (dupa rarele momente cand reuseam sa-l pornesc).
Una peste alta, o rafala din travers m-a culcat putin, rasturnand in cabina tot ce nu era bine asezat si aducandu-mi nevasta inapoi in cockpit.
Am mers frumos pana aproape de Portul Midia, incercand cate o volta din timp in timp, jucandu-ne cu barca, incercand sa facem cunostinta.
La ora 13:00 am decis sa ne intoarcem.
Vantul s-a rotit, venind din S, obligandu-ne sa facem volte ca sa ne apropiem de Tomis.
Treaba a mers relativ bine, pana i s-a facut rau nevesti-mii. Catalizatorul acestei stari a fost mirosul de benzina ca urmare a scurgerii din rezervoare pe la garniturile mufelor furtunului.
Nu a curs mult dar mirosul a fost suficient.
Ca sa nu agravez starea, dar si pentru ca timpul se scurgea alarmant si doream sa ne intoarcem la Bucuresti, am decis sa cobor velele si sa pornesc motorul.
Am venit la motor cu 6 noduri. Deja vantul se intetise bine si erau ceva valuri.
Am ajuns in Tomis, ne-am legat la ponton, am facut curatenie si am plecat acasa.
Pentru mine a fost o aventura, cei mai experimentati ... va rog tratati cu intelegere.
Chiar daca sunt rupt de oboseala, ma simt revigorat mental, si abia astept tura urmatoare.
Ma simt la fel ca atunci cand dupa o tura cu motocicleta pe munte, venind cu noroi si praf prin toate zonele ascunse, aveam totusi o stare de incantare pe care numai cei cu care impartaseam pasiunea puteau sa o inteleaga.
Abia astept plecarea in flota spre Sulina, Tulcea si inapoi in Tomis.
Citat din: cristizz din Iunie 24, 2014, 10:18:25 AM
Dupa ce o saptamana am stat cu ochii pe starea vremii la Constanta, duminica dimineata am ajuns in Tomis.
..........................................
Ma simt la fel ca atunci cand dupa o tura cu motocicleta pe munte, venind cu noroi si praf prin toate zonele ascunse, aveam totusi o stare de incantare pe care numai cei cu care impartaseam pasiunea puteau sa o inteleaga.
Abia astept plecarea in flota spre Sulina, Tulcea si inapoi in Tomis.
Cu baiatul asta simpatic de mai sus, am vorbit azi-noapte o ora si dooj' de minute :) .
Se simtea ca e epuizat dupa agitatia, munca si drumul pe care le facuse, dar stralucea de bucurii launtrice. Puteam sa simt asta prin telefon .
Ceea ce m-a dus la o concluzie clara : si-a luat exact barca ce ii trebuie.
Starile astea sunt nepretuite. Pentru restul exista Mastercard, dupa cum spune reclama :)
Citat din: cristizz din Iunie 24, 2014, 10:18:25 AM
Florio are o vorba: "Cand nu ai vant, daca nu vrei sa dai la cheie, mai ai o solutie. Sa ai rabdare, ca o sa vina si vantul." Ceea ce s-a si intamplat.
Asa e.
Ca sa fiu mai exact, le spun tuturor care ma intreaba ce fac daca pica vantul (mi s-a intamplat cu prieteni cu care mergeam pe barca mea, cand a cazut vantul) :
"Daca pica vantul, nu-i bai. Putintica rabdare; vantul va veni ".
Ideea generala e sa nu uiti ca esti in vacanta. Si esti pe barca. Astea doua date, iti furnizeaza destule activitati :
-poti face baie,
-poti face plaja pe prova
-poti gati ceva
-poti citi ceva
-poti mesteri ceva
-poti pune masa
-poti pescui
-poti face poze sa ai de ce te bucura la iarna.
-poti rearanja manevrele ciufulite de la bord si vreo linie de punte pe care n-ai avut timp sa o intinzi
De fapt cel mai des mi s-a intamplat ca in 15-20 de minute sa apara primele fuioare de vant si sa ne luam talpasita. Asa ca motorul a ramas neutilizat in mai toate cazurile :) .
Citat din: Florio din Iunie 24, 2014, 11:04:14 AM
-poti face baie,
-poti face plaja pe prova
-poti gati ceva
-poti citi ceva
-poti mesteri ceva
-poti pune masa
-poti pescui
-poti face poze sa ai de ce te bucura la iarna.
-poti rearanja manevrele ciufulite de la bord si vreo linie de punte pe care n-ai avut timp sa o intinzi
- poti privi cum creste piatra, daca eventual cele de mai sus te consuma prea mult.
Sunt sfaturi pretioase de la un marinar incercat.
Intr-adevar, pana la urma e o chestiune de perspectiva. Acum, cand toata lumea se grabeste, cand avem targheturi si ne umplem de analize swot, poate ca e bine sa ne reamintim ca sunt unele lucruri care trebuie acceptate asa cum sunt si sa ne impacam cu asta.
Deschid topicul acesta la sugestia colegilor de forum, pentru ca deja in ultima vreme flotila romaneasca a crescut si se cere subiect dedicat :) .
Totodata lansarile la apa vin la pachet cu o problematica intreaga ( loc de lansare, rampe, taxe, accesorii, modalitati si proceduri diverse, probleme intampinate, experiente traite, etc... ) .
Pentru inceput se disting barcile proaspat date la apa de Captan si CristiZZ, doi prieteni care au visat suficient si s-au agitat indeajuns cat sa li se indeplineasca dorintele.
L-am rugat pe Vali sa mute aici discutiile noastre din topicul "Brigada Constanta", incepand cu postul #55 . Cand ai tu timp, Vali :) ... stiu ca lucrezi mult si studiezi si mai mult.
P.S.
Topicul se refara la orice lansare la apa, nu numai barcile proaspat cumparate si in nici un caz doar la barci noi-tzipla (ca de-astea nici nu prea avem :) ). Daca va tenteaza, povestesc si eu lansarea de acum doua saptamani, de la San Giorgio. Doar ca la mine nu e cu peripetii, am deja o rutina :) .
Salut Florin si multumim pentru topic. Am sa adaug imediat postarile respective aici, dar tare mi-e ca vor aparea primele, fiindca de obicei forumul respecta ordinea cronologica. Uite, acum ma apuc, sa vedem ce iese :).
LE: dupa cum banuiam, forumul a organizat postarile in ordine cronologica. Nu cred ca e vreo problema, asa ca va dorim spor la postat in continuare. Noi am lansat si azi o barca, dar nu era noua, doar am plimbat un coleg de forum care dorea sa stie cum se comporta :).
Hai,Florin, asteptam detalii.Niciodata nu stii cand foloseste cuiva - ceva!
Azi am vorbit la ecluza Agigea, dl.Bucuroiu. Pana azi era pretul de tranzitare 110 euro+TVA, de azi este 125 euro+TVA (platiti in ron la cursul zilei) de fiecare barca.De fapt, mi-a explicat, nu se plateste ecluzarea ci tranzitarea canalului. Deci nu se mai plateste la Cernavoda. Am incercat o negociere, dar cica-s preturile fixe. Plata de preferat in avans prin virament bancar sau pe loc,dar, in cazul asta, trebuie sa acostam dupa trecerea prin ecluza si sa mergem la fata locului. Se da chitanta la fiecare barca.
Voi ce spuneti?
Citat din: Captan din Iulie 04, 2014, 05:56:05 PM
Azi am vorbit la ecluza Agigea, dl.Bucuroiu. Pana azi era pretul de tranzitare 110 euro+TVA, de azi este 125 euro+TVA (platiti in ron la cursul zilei) de fiecare barca.De fapt, mi-a explicat, nu se plateste ecluzarea ci tranzitarea canalului. Deci nu se mai plateste la Cernavoda. Am incercat o negociere, dar cica-s preturile fixe. Plata de preferat in avans prin virament bancar sau pe loc,dar, in cazul asta, trebuie sa acostam dupa trecerea prin ecluza si sa mergem la fata locului. Se da chitanta la fiecare barca.
Voi ce spuneti?
Fara diferente intre barje, vapoare, veliere de 5m sau de 24m ? Fara diferente intre cele cu incarcaturi comerciale de sute de tone sau o barcuta cu doi calatori ?
E frumos, poate propune cineva sa fie 1000 de euro tranzitarea asta, sau 100 000 de euro, ca tot cam atatea barci de agrement vor trece pe acolo.
Citat din: Captan din Iulie 04, 2014, 05:56:05 PM
Azi am vorbit la ecluza Agigea, dl.Bucuroiu. Pana azi era pretul de tranzitare 110 euro+TVA, de azi este 125 euro+TVA (platiti in ron la cursul zilei) de fiecare barca.De fapt, mi-a explicat, nu se plateste ecluzarea ci tranzitarea canalului. Deci nu se mai plateste la Cernavoda. Am incercat o negociere, dar cica-s preturile fixe. Plata de preferat in avans prin virament bancar sau pe loc,dar, in cazul asta, trebuie sa acostam dupa trecerea prin ecluza si sa mergem la fata locului. Se da chitanta la fiecare barca.
Voi ce spuneti?
Si uite asa se pune in continuare umarul la descurajarea navigarii de placere.
Nici nu este de mirare ca barca este vazuta ca un lux iar velierul devine instantaneu vapor iar propritarul evinednt este cel putin multi milionar.
Daca tot aveti peridoc, cel mai bine lasati barca direct la Dunare la Cernavoda. Iar din banii de ecluze mai faceti si niste mile pana la bulgari si inapoi :).
Citat din: Florio din Iulie 05, 2014, 10:21:33 AM
Fara diferente intre barje, vapoare, veliere de 5m sau de 24m ? Fara diferente intre cele cu incarcaturi comerciale de sute de tone sau o barcuta cu doi calatori ?
E frumos, poate propune cineva sa fie 1000 de euro tranzitarea asta, sau 100 000 de euro, ca tot cam atatea barci de agrement vor trece pe acolo.
Ba da, sint diferente, uite aici: http://www.acn.ro/index.php?id=15 (http://www.acn.ro/index.php?id=15) . Ma gindeam sa ma dau drept barja, si sa platesc 0,27 euro pe tona capacitate, ceea ce la barca mea ar insemna fix 0,2025 euro. :) Dar au pus tarif minim de tranzitare, ca la timpenii le merge mintea! :o
Aceeasi porcarie ca si in P.Tomis. Te taxeaza la suprafata minima de 20 mp, nu conteaza de fapt ca barca ta este mai mica.
@Vali. Ai dreptate, dar este o munca in plus de dus/intors peridocul.Cred ca ramanem la varianta Tomis-Sulina cine vrea sau..........mai vedem.
Citat din: Captan din Iulie 05, 2014, 06:18:31 PM
Aceeasi porcarie ca si in P.Tomis. Te taxeaza la suprafata minima de 20 mp, nu conteaza de fapt ca barca ta este mai mica.
Si nu prea ridica gunoiul de la ponton.
Duminica am facut o iesire frumoasa pe mare.
Am plecat in jurul orei 10:15 din Tomis. Vecinul de ponton, Captan, a plecat devreme spre intalnirea cu Pelicanul, avand ca destinatie Mangalia. Noi am hotarat sa ajungem pana la Popasul Pescarilor (Olimp) si acolo sa hotaram daca mergem sau nu mai departe.
Ne doream sa ancoram in acel golfulet care in trecut ne-a oferit multa bucurie cu restaurantul cochet si pestele bine facut.
Asa ca am pornit-o pe motor si randa pana la RoRo, unde am oprit motorul si am scos focul.
Vantul a fost slab, dar am reusit totusi o medie de 3,5 Kn, spre bucuria fetelor. Poate tot raul spre biine, astfel avand timp sa se obisnuiasca si chiar sa le creasca apetitul pentru deplasarea cu vele si pe vant mai puternic.
Dupa Costinesti vantul a cazut aproape de tot, asa ca am strans velele si am continuat pe motor.
Am ajuns la Popasu Pescarilor pe la 15:45. Am ferit imprejmuirile piscicole si ne-am pregatit de ancorare. Am dat o tura prin golfulet sa verificam adancimea cu sonarul si am ancorat.
A fost prima mea manevra si nu sunt convins ca am facut-o prea bine, dar 1 ora si jumatate cat am stat la restaurant barca a stat unde trebuie.
Vizita la Popas nu ne-a incantat. Localul a fost modernizat si impins mult prea spre "comercial", pierzandu-si orice aer de autentic. In plus, se pare ca si plaja de aici este destul de frecventata, asa ca nici intimitate nu prea mai este.
Pe la 17:15 am vazut in zare un velier care se indrepta spre N. Banuiam ca este Captan (cu care vorbisem telefonic mai devreme) sau Pelicanul, asa ca ne-am platit masa si ne-am grabit spre barca.
Era Pelicanul. Ne-am conversat putin pe statie si am mers in siajul lui pana la Eforie, de unde am continuat singuri pana la Tomis. Am mers la motor cu 6 Kn pentru ca se lasa seara.
Una peste alta a fost o iesire placuta chiar daca vantul a fost slabut.
Excelent Cristizz. Revin si eu cu povestea si poze imediat ce am putin timp.Mai am de refacut un curs IMO. Pacat ca nu a fost vant,in schimb a fost o zi nemaipomenita.
Ce bine arata Corabia cu noile parame pe ea!
Cristi(zz), multumesc mult pentru poze. Ultima merge direct pe desktop background pentru citeva luni!
Intr-adevar, a fost o zi reusita. Putin cam lunga, pina la Limanu si inapoi, dar per total reusita! :)
PS Evident ca poza e mult prea mica'n pixeli pentru desktop! :) Probabil din ratiuni de urcare pe forum. Iti ramin dator cu vreo citeva beri :) daca poti sa pui originalul pe un dropbox sau ceva si sa-mi dai un link! Multumesc anticipat!
Citat din: Captan din Iulie 08, 2014, 08:02:56 AM
Ce bine arata Corabia cu noile parame pe ea!
Dupa cum spunea un mare artist: ''Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face.''
Zacea parama facuta mosor prin cabina si o aruncam in toate colturile, cand de fapt o cumparasem tocmai ca sa inlocuiesc sforile vechi.
Urmeaza sa cumpar 4 microscripeti, un tachet si catva metri de siret ca sa fac o ''single line reefing'' pentru randa, in caz ca vantul sufla prea tare.
Si acum cateva cuvinte despre plimbarea de duminica!
Am plecat din P.Tomis cu un amic si 3 copii pe barca pela 8.30. Imi cer scuze,cred ca l-am deranjat pe Cristizz si familia din somn(dormeau pe barca). Dezamagire totala din partea vantului!Calm plat total,nici o incretitura a marii!Pelicanul iesise din Eforie la larg si dupa convorbiri (el era la Costinesti mergea cu 2-2.5nd) mai motorim ceva.
Motorim pana pe la Olimp,unde apare o briza subtire.Stop motor,sus velele,offff 1-1.5 nd! Pe la Costinesti 2-2.5 nd.
Il perdusem din vedere pe Pelicanul. Incerc sa pornesc motorul si.....nimic. Nu contact,nu demaror,nimic. Ma pun pe tras la sfoara, f.f.f greu. Nu stiu ce a fost ca dupa doua smuncituri tot la cheie a pormit, la sfert.Asa ca mai ajutam si din motor+vele 5-6nd. Ma asteapta Pelicanul in deriva la intrare in Mangalia (multumes din nou) si ma piloteaza pe canal spre Limanu. Ajungem fericiti, acostam, ne intalnim cu cei veniti pe uscat cu masina si ne asezam la masa la terasa. Nicu,cred, stia el de ce nu vrea sa manance. Dezamagire, mancarea nu prea stralucita si scumpa. Pe la 16,30 plecam inapoi spre Tomis. Mai mult la motor, iar cazuse vantul! Parte superba a fost la apusul soarelui, apoi seara cu luminile de navigatie aprinse, un delfin iesit la 0,5 m in pupa care ne-a stropit si intrare in Tomis pe inserat aproape noapte.
Vorbesc cu Cristizz care venise de la Olimp, oboseala placuta,adrenalina in sange, lumea se grabea,bagaje uitate ,etc,dar peste toate o zi de neuitat. Timp pe apa 9 ore, pe uscat 2 ore, consumat 35 l benzina.
Atasez cateva poze.
Citat din: Captan din Iulie 09, 2014, 04:19:20 PM
.................
Il perdusem din vedere pe Pelicanul.
..............
Iesisem la vreo 1/2 mila in larg si am prins un curent de sud. Ajutat si de faimosul gennaker faceam vreo 3 noduri pe gps (fara motor, tin sa precizez :) )
Citat din: Captan din Iulie 09, 2014, 04:19:20 PM
...................
Ajungem fericiti, acostam, ne intalnim cu cei veniti pe uscat cu masina si ne asezam la masa la terasa. Nicu,cred, stia el de ce nu vrea sa manance. Dezamagire, mancarea nu prea stralucita si scumpa.
..............
N-am mincat niciodata la Limanu, bine ca mi-ai spus sa nu... :) Eu eram la regim, apa plata cu lamiie! Limonada pe care am luat-o a fost buna! :)
De fapt, am plecat pentru ca se facuse tirziu si nu-mi place sa intru noaptea in port, daca nu sint obligat.
Week-endul care urmeaza se pare ca va fi ceva mai vintos! Daca nu sint valuri prea mari, va fi ceva distractie! :)
Eu vreau sa ies maine si poimaine,probabil in weekend o sa lipsesc din oras,nu-s sigur,dar vorbim.
Viteza de 2-2,5 era si la mine fara motor,dar daca o tineam asa, ajungeam noaptea la Limanu!Asa cum mi-te plangeai! ;D
Si cateva ptr Pelicanul!
Citat din: pelicanul din Iulie 09, 2014, 06:11:06 PM
Citat din: Captan din Iulie 09, 2014, 04:19:20 PM
.................
Il perdusem din vedere pe Pelicanul.
..............
Iesisem la vreo 1/2 mila in larg si am prins un curent de sud. Ajutat si de faimosul gennaker faceam vreo 3 noduri pe gps (fara motor, tin sa precizez :) )
Citat din: Captan din Iulie 09, 2014, 04:19:20 PM
...................
Ajungem fericiti, acostam, ne intalnim cu cei veniti pe uscat cu masina si ne asezam la masa la terasa. Nicu,cred, stia el de ce nu vrea sa manance. Dezamagire, mancarea nu prea stralucita si scumpa.
..............
N-am mincat niciodata la Limanu, bine ca mi-ai spus sa nu... :) Eu eram la regim, apa plata cu lamiie! Limonada pe care am luat-o a fost buna! :)
De fapt, am plecat pentru ca se facuse tirziu si nu-mi place sa intru noaptea in port, daca nu sint obligat.
Week-endul care urmeaza se pare ca va fi ceva mai vintos! Daca nu sint valuri prea mari, va fi ceva distractie! :)
Eu am mancat la Limanu, la regata din toamna trecuta (stii, doar ne-am intalnit acolo :) ). A fost ceva fabulos ! Am ramas in restaurantul de pe apa, pana dimineata, in spiritul clubului nostru C.C.A.P. (Comitetul de Cercetari in Alcool si Pastrama) si am secat hectolitri de vin, ca aveam sorbul uscat. Pana si paznicii se dusesera sa se culce :) .
Ca atare, dupa experientele traite in acelasi loc, trag o singura concluzie : s-o fi schimbat bucatarul :D
@ Captan :
Asa, asa ! Antrenamente cu vant sau cu mai putin vant...nu conteaza ! Important e sa folosesti barca, asta e cel mai bun lucru :) .
Ma bucur de pozele voastre de parca as fi fost acolo.
Foarte faina conjunctura in care va aflati, cu marea si prietenii langa voi !
Sper ca peste doua saptamani sa ajung si eu in Mangalia Eforie ori Tomis. Care o fi mai omenos cu cheiajul pentru barca mea, pe o perioada mica ( o saptamana ) .
Chiar daca exista o marja mica de eroare, pe 28 as vrea sa plecam (cine poate si doreste sa ma insoteasca) inspre sudul bulgaresc. Trebuie sa facem si niste iesiri din tara noastra, ca doar avem barci inmatriculate, cu drept de arborare a pavilionului :) ! Si in afara de asta, la bulgari avem mare mai cristalina, marine mai frumoase, restaurante mai omenoase, mancare mai buna ! Zic si eu tot din experientele traite :)
@Florio.
O sa caut tarife din P.Tomis ptr o saptamana si te anunt, iar ptr Eforie,poate ne ajuta Pelicanul.
Ma batea gandul sa te insotesc in Bulgaria, dar nu stiu daca ma intorc pana atunci din Delta. Oricum tinem legatura si eventual vin dupa voi,dar nu promit.
La Eforie:
Barci 6 - 8 m: 1 zi - 10 E; 7 zile - 60 E; 30 zile - 120 E;
Barci 8 - 11 m: 15; 75; 180 E;
Pentru Limanu, aici: http://lifeharbour.ro/servicii-portuare/ (http://lifeharbour.ro/servicii-portuare/)
Citat din: pelicanul din Iulie 10, 2014, 10:04:31 AM
La Eforie:
Barci 6 - 8 m: 1 zi - 10 E; 7 zile - 60 E; 30 zile - 120 E;
Barci 8 - 11 m: 15; 75; 180 E;
Pentru Limanu, aici: http://lifeharbour.ro/servicii-portuare/ (http://lifeharbour.ro/servicii-portuare/)
Atunci optez pentru Limanu, unde e doar 12 lei pe zi, respectiv 210 lei pe luna. Cel putin asa se presupune, avand in vedere ca administratia Limanu e romaneasca, iar moneda romaneasca este leul :) .
Citat din: Captan din Iulie 10, 2014, 09:08:48 AM
@Florio.
O sa caut tarife din P.Tomis ptr o saptamana si te anunt, iar ptr Eforie,poate ne ajuta Pelicanul.
Ma batea gandul sa te insotesc in Bulgaria, dar nu stiu daca ma intorc pana atunci din Delta. Oricum tinem legatura si eventual vin dupa voi,dar nu promit.
Fa-ti vacanta frumos, ca de intalnit ne intalnim noi :) . Cristi o sa vina alaturi de noi, insa asta e planul de baza.
Daca o sa-i sune un telefon ca trebuie sa fie la Bucuresti pentru nustiu ce tranzactie, evident ca va trebui sa fuga.
Partea buna e ca putem lasa oricand barca intr-o marina bulgareasca, si sa ne intoarcem la ea dupa o saptamana.
Tot la parti bune punem ca daca in intervalul asta de 3-4 saptamani cat va dura croaziera, vine o vreme deosebit de rea care ar face imposibila intoarcerea pe mare, aduc peridocul si plec cu barca pe sosea :).
Dar asta o vad foarte improbabila si o spun doar drept confort psihologic. Mai mult ca sigur daca s-ar strica intr-atat vremea, o sa las barca acolo si dupa ce trece ghijelia, ma intorc tot pe mare :) .
Citat din: Florio din Iulie 10, 2014, 11:52:18 AM
Atunci optez pentru Limanu, unde e doar 12 lei pe zi, respectiv 210 lei pe luna. Cel putin asa se presupune, avand in vedere ca administratia Limanu e romaneasca, iar moneda romaneasca este leul :) .
Poate e bine sa verifici moneda din tabel. Eu traiesc cu impresia ca preturile din Limanu sunt in Euro.
Referitor la directia deplasarii, cu toate ca iubim Delta, suntem hotarati sa spargem gheata si sa facem o iesire din tara cu barca. Florio a expus unele argumente cu care suntem de acord asa ca Bulgaria este cel mai probabil destinatia acestei iesiri.
Cu privire la program, cel mai sigur o sa stiu in cursul saptamanii care urmeaza daca pot incepe voyage-ul pe 28 Iulie sau pe 2 August.
Tarifele sunt in euro ... Si sunt postate fara TVA . avem o tara bogata . am invatat asta la scoala
@ Mario & Cristi :
Nu cred ca in inocenta afisata, baieti, n-ati vazut gluma mea :) .
Sigur ca preturile sunt in euro, eu am punctat omisiunea lor: nicaieri nu scrie moneda pe pagina lor oficiala. Ci doar o insiruire de cifre.
Cam ca in bancul cu schimbul ala de replici :
-Cat ?
-Cinci !
-Ce, cinci ?
- Ce cat ?
:)
Stiu ca stiii . dar nu am putut sa-mi stapinesc oftica .
La Mangalia a mai fotografiat cineva fisa cu tarifele ? Am incercat sa accesez site-ul marinei si nu merge .
Da, eu, astazi.
Citat din: Thor din Iulie 13, 2014, 03:13:05 PM
Da, eu, astazi.
Multumesc, Thor :) !
Care va sa zica 15 Euro/zi in intervalul 1-5 zile . M-am edificat.
Cu placere.
Am fost "sfatuit" sa iau legatura cu "administratia" (!?). ;)
Weekend-ul care tocmai s-a incheiat am lut lectii dure.
Direct de la Marea Neagra.
Am plecat pe la 11:30 din Tomis cu destinatia Mangalia, cu intentia de a innopta in zona (Mangalia sau Limanu) urmand ca a 2-a zi sa ne reintoarcem.
Toate au fost bune si frumoase navigand cu peste 4,5 Kn, uneori si peste 5 Kn, toata lumea fiind incantata. Calatoria se anunta placuta si deja ne faceam planuri ca vom ajunge la timp ca sa cumparam cate un suberec si o braga din Mangalia.
Traba a mers in ritmul asta pana inainte de Epava (Costinesti),cand s-a inegrit cerul, iar vantul a inceput sa-mi culce barca. Am rulat din foc, dar degeaba.
Celebrele valuri lovitura de ciocan ale MN si facut simtite prezenta in alte cateva minute, iar vantul batea direct din S, dinspre Mangalia.
Am decis sa strangem velele si sa continuam la motor.
Sa strang randa in acele momente a fost chiar distractiv. Cu piciorul franam funga randei, cu o mana ma tineam de catarg si cu cealalta ma tineam de randa care, cumva, s-a strans singura (de mare ajutor Lazybag-ul: am aranjat putin pliurile randei, am tras fermoarul si gata).
Am continuat spre Mangalia inca 1/2 M, dar valurile si vantul ne facea sa ne simtim ca pe un Jetski. Chiar daca ETA se pastrase, fetele deja erau cam albe la fata asa ca nu mi-a mai pasat de suberec si braga (care sigur ar fi fost privite cu dusmanie de stomacele lor) si am schimbat cursul spre N.
Distanta pana inapoi la Tomis era cam aceesi, aveam intermediar Portul Eforie pentru orice eventualitate, in plus m-am gandit ca o sa stam mai bine pe val daca mergem in aceeasi directie cu el.
Decizia s-a confirmat ca fiind buna.
Barca statea foarte bine pe val, chiar daca tineam mai greu directia, efortul motorului era mai mic, fetele simtindu-se mult mai bine. Fiica-mea chiar a adormit in cockpit. Din timp in timp mai veneau valuri compuse (din tribord hula din larg si valul de pupa) care ne zguduiau mai tare, dar dupa o perioada am invatat sa le anticipez si sa le contracarez intru-catva.
Ploaia ne ameninta din babord, norul traversandu-ne chiar inainte de Cazino si aruncand cativa stropi, ca sa ne arate ca lucrurile stau cum vrea natura, nu cum vrem noi.
In cateva minute, cat am facut intre Cazino si intrarea in Tomis, norul a disparut ca prin minune. Cerul noros s-a mai diluat, si cand am intrat in Marina deja erau raze de soare care ne luminau calea.
Cand am intrat in Marina parca am luat rezidenta de America. Apa linistita, lume zambitoare, terase populate ... viata buna.
Ne-am pregatit de acostare. Era 18:30.
La ponton, ce sa vezi? Captan, care se pregatea de plecarea spre casa. Ne-a asteptat, a luat paramele pupa si ne-am legat la ponton.
El lucrase la Mac-ul lui dupa amiaza, in port, si nu-i venea sa creada cand i-am povestit. Oricum, fiind imbracat lejer chiar ne-a intrebat care e moda pe mare? Noi eram cu geci si pantaloni de ploaie, cu glugile pe cap ... si cam verzi la fata.
Ne-am asezat la un Whiskey in cockpit si am mai povestit.
Intre timp ma suna si Pelicanul (pe care il apelasem mai pe la pranz sa-l intreb cum e treaba cu Marina Mangalia) si-mi spune ca si el s-a distrat extrem pe Sutghiol.
Una peste alta, a fost o experienta pentru noi. Marea ne-a dojenit parinteste, ca se ne faca mai responsabili, mai pregatit pentru viitor.
Personal sunt incantat.
PS Urgent trebuie sa-mi fac o linie de tertarola pentru randa si sa-mi pun zavoare la usile bucatariei.
https://www.youtube.com/watch?v=RefIQyVZeF0&feature=youtu.be (https://www.youtube.com/watch?v=RefIQyVZeF0&feature=youtu.be)
Citat din: cristizz din Iulie 14, 2014, 10:30:01 AM
Weekend-ul care tocmai s-a incheiat am lut lectii dure.
Direct de la Marea Neagra.
Am plecat pe la 11:30 din Tomis cu destinatia Mangalia, cu intentia de a innopta in zona (Mangalia sau Limanu) urmand ca a 2-a zi sa ne reintoarcem.
Toate au fost bune si frumoase navigand cu peste 4,5 Kn, uneori si peste 5 Kn, toata lumea fiind incantata. Calatoria se anunta placuta si deja ne faceam planuri ca vom ajunge la timp ca sa cumparam cate un suberec si o braga din Mangalia.
Traba a mers in ritmul asta pana inainte de Epava (Costinesti),cand s-a inegrit cerul, iar vantul a inceput sa-mi culce barca. Am rulat din foc, dar degeaba.
Celebrele valuri lovitura de ciocan ale MN si facut simtite prezenta in alte cateva minute, iar vantul batea direct din S, dinspre Mangalia.
Am decis sa strangem velele si sa continuam la motor.
Foarte dragut, lum e vesela, vant fain ! :) Marea Neagra din filmul vostru era prea turcoaz ... poate era Egee !
Fratele nostru, dar daca tot ajunserati la Costinesti (14-15 mile), mai aveati 9 mile si rezolvati cazul.
Daca marea se suparase nitel, ce parere ai de sugestia din poza de mai jos? Un refugiu trebuie sa existe :)
"Intre timp ma suna si Pelicanul (pe care il apelasem mai pe la pranz sa-l intreb cum e treaba cu Marina Mangalia) si-mi spune ca si el s-a distrat extrem pe Sutghiol."
Da... ce pot spune , ne-am cam distrat pe Siutghiol. Si noi am avut ceva peripetii , dar una peste alta ... ne-am dat cu vele... asta e important.
Atasez cateva poze de la locul 'faptei' .
Citat din: Florio din Iulie 14, 2014, 12:16:14 PM
Foarte dragut, lum e vesela, vant fain ! :) Marea Neagra din filmul vostru era prea turcoaz ... poate era Egee !
Fratele nostru, dar daca tot ajunserati la Costinesti (14-15 mile), mai aveati 9 mile si rezolvati cazul.
Daca marea se suparase nitel, ce parere ai de sugestia din poza de mai jos? Un refugiu trebuie sa existe :)
Da, stiam de pe Google Maps adapostul si chiar l-am avut in vedere pentru un moment, dar l-am abandonat pentru ca estimam ca pot sa ma intorc in siguranta in Tomis.
Nu eram sigur cat este de buna este locatia ca adapost (din fotografiile de pe Google am vazut ca nu este prea amenajat) si gura de intrare este pe S, chiar din directia valurilor.
Poate trebuia sa incerc... .
Variante : urcat pe plaja, unde e nisip fin si curat sau ancorat mai la adapost sau intrat in Eforie, dar omul a vrut sa-si stie si barca in siguranta. Respect!
Citat din: Captan din Iulie 15, 2014, 02:49:18 PM
Variante : urcat pe plaja, unde e nisip fin si curat sau ancorat mai la adapost sau intrat in Eforie, dar omul a vrut sa-si stie si barca in siguranta. Respect!
Eu n-as apela niciodata la varianta urcatului pe plaja, Bogdan. Nu cred ca face bine barcii (cum arata in filmul de prezentare), valurile or sa o bata fara incetare si nu stiu unde poate duce treaba asta, iar totul imi arata a esuare voluntara (lucru pe care l-as face ca o ultima varianta de a scapa echipajul de un pericol eminent).
Plus ca e foarte posibil sa nu o mai pot scoate la apa fara ajutoare despre care nici nu imi inchipui cum le-as putea obtine la noi.
Eu si cand aduc barca aproape de mal, ii las 40-50 cm de apa sub chila, asa, de rezerva. Daca se starnesc oarece valuri, sa nu o dea cu chila de fundul apei ( nu poti crede ce efort a fost sa evit o cacofonie aici :D ).
Varianta adapostului in zone protejate ca acel bazin portuar la Costinestiului, imi par cele mai bune. Avem barci cu pescaj mic, ne trebuie numai o protectie la vant si val. Altfel, prefer sa fug cu vantul, catre cea mai apropiata zona protejata.
Ai dreptate,esuajul voit ca ultima alternativa. Si eu prefer varianta de fuga sub vant. Sau motor la "blana" :)
Citat din: cristizz din Iulie 14, 2014, 10:30:01 AM
Weekend-ul care tocmai s-a incheiat am lut lectii dure.
Direct de la Marea Neagra.
Am plecat pe la 11:30 din Tomis cu destinatia Mangalia, cu intentia de a innopta in zona (Mangalia sau Limanu) urmand ca a 2-a zi sa ne reintoarcem.
Toate au fost bune si frumoase navigand cu peste 4,5 Kn, uneori si peste 5 Kn, toata lumea fiind incantata. Calatoria se anunta placuta si deja ne faceam planuri ca vom ajunge la timp ca sa cumparam cate un suberec si o braga din Mangalia.
Traba a mers in ritmul asta pana inainte de Epava (Costinesti),cand s-a inegrit cerul, iar vantul a inceput sa-mi culce barca. Am rulat din foc, dar degeaba.
Celebrele valuri lovitura de ciocan ale MN si facut simtite prezenta in alte cateva minute, iar vantul batea direct din S, dinspre Mangalia.
Vineri am fost in marina de la Limanu pentru efectuarea practicii pt "S".
Am iesit cu barca in jur de ora 15 pentru a efectua partea de manevra a navei cu motor(urcare in vant,acostare la punct fix cu pupa si cu prova,etc)
Practica s-a desfasurat pe velierul "Life" inpreuna cu alti 8 cursanti plus skipper-ul.
Marea majoritate dintre noi nu ne-am mai luat si echipamentul de vreme rea.
Am mers pe mana soarelui care ardea foarte placut si am mizat pe faptul ca fiind la "o aruncatura de bat de ponton" nu apuca sa ne ude daca vine ceva ploaie.
Toate bune si frumoase,glume,bancuri hahaili si plimbat cu barca folosind motorul pana cand pe cer au inceput sa apara norii.
Lumea pe barca a inceput sa se precipite un pic si sa intrebe daca nu tragem la mal.
Skipper-ul ne-a intrebat de echipament de poloaie,marea majoritate am dat din umeri si ca atare ni s-a raspuns ca daca ne ploua ne vom uda si asta este.
Nimeni insa nu s-a astepta la ceea ce avea sa urmeze.
Mai intai s-a starnit un vant f puternic,apoi au venit nori negrii care au intunecat cerul.
Pe urma s-a pornit ploia torential(vizibilitate sunt 10 m) si la apogeu a inceput grindina cu dimensiuni cat cat oul de porumbel.
Ne-am invartit cu motorul pe langa malrui pana s-a potolit totata treaba si am resuit sa acostam la ponton.
Toata treaba cred ca a durat undeva in jur de 30-40 de minute.
Constatari in urma furtunii:
o ambarcatiune cu catrgul rupt
un velerir cu randa sfasiata
o barca cu motor catarata pe un velier
un velier catrat cu pupa pe ponton.
Pe maul opus hotelului din marina,sus pe deal se construieste o casa.
Cand a inceput ploaia muncitorii care lucrau la casa(3 la numar) s-au adapostit intr-o rulota parcata in fata constructiei.
Vantul a fost asa de puternic incat a intors pur si simpu rulota cu rotil in sus.
Unul dintre muncitori si-a rupt mana,altul avea rani nu f grave la cap iar unul a fost trasportat pe targa la spital.
In portul militar de langa marina Limanu o macara industriala a fost zmulsa din soclu si culacata la pamant.
De la santierul naval Daweeo au fost luate de vant si au ateriazat pe apa 2 rezervoare cam de 300l fiecare.
Dupa ce am terminat cu ce am putut sa ajut in marina la Limanu am plecat spre Neptun unde eram cazat.
La iesirea din Mangalia pe sensul de mers catre Vama Veche un copac cazuse peste un opel astra break alb.
La fata locului se afla politia si salvarea.
Pe sesnul de mers catre Constanta am intalinit 4 copaci cazuti pe carosanil, la fiecare obstacol de acest fel politia dirijand traficul.
De mentinat ca in dreptul Lidel din Mangalia apa pe strada avea undeva la 50-60 de cm daca nu si mai bine.
La o discutie ulterioara cu cei din marina de la Limanu am aflat ca au discuat cu cei de la captianie si au afalt ca vantul a inregistrat 80 de noduri si ca marea in zona Limanu a fost catalogata ca de grad 11.
Citat din: MBG din Iulie 16, 2014, 11:38:16 AM
Mai intai s-a starnit un vant f puternic,apoi au venit nori negrii care au intunecat cerul.
Pe urma s-a pornit ploia torential(vizibilitate sunt 10 m) si la apogeu a inceput grindina cu dimensiuni cat cat oul de porumbel.
Ne-am invartit cu motorul pe langa malrui pana s-a potolit totata treaba si am resuit sa acostam la ponton.
Toata treaba cred ca a durat undeva in jur de 30-40 de minute.
Constatari in urma furtunii:
o ambarcatiune cu catrgul rupt
un velerir cu randa sfasiata
o barca cu motor catarata pe un velier
un velier catrat cu pupa pe ponton.
Pe maul opus hotelului din marina,sus pe deal se construieste o casa.
Cand a inceput ploaia muncitorii care lucrau la casa(3 la numar) s-au adapostit intr-o rulota parcata in fata constructiei.
Vantul a fost asa de puternic incat a intors pur si simpu rulota cu rotil in sus.
Unul dintre muncitori si-a rupt mana,altul avea rani nu f grave la cap iar unul a fost trasportat pe targa la spital.
In portul militar de langa marina Limanu o macara industriala a fost zmulsa din soclu si culacata la pamant.
De la santierul naval Daweeo au fost luate de vant si au ateriazat pe apa 2 rezervoare cam de 300l fiecare.
Dupa ce am terminat cu ce am putut sa ajut in marina la Limanu am plecat spre Neptun unde eram cazat.
La iesirea din Mangalia pe sensul de mers catre Vama Veche un copac cazuse peste un opel astra break alb.
La fata locului se afla politia si salvarea.
Pe sesnul de mers catre Constanta am intalinit 4 copaci cazuti pe carosanil, la fiecare obstacol de acest fel politia dirijand traficul.
De mentinat ca in dreptul Lidel din Mangalia apa pe strada avea undeva la 50-60 de cm daca nu si mai bine.
La o discutie ulterioara cu cei din marina de la Limanu am aflat ca au discuat cu cei de la captianie si au afalt ca vantul a inregistrat 80 de noduri si ca marea in zona Limanu a fost catalogata ca de grad 11.
C'est dure la vie ! :)
Cum se stie, Marea Neagra e mica dar vanjoasa. Un Doroftei intre apele de talia ei, dar si mai mari. Asemenea fenomene locale tin sus stindardul de periculozitate in "Mare Nostrum".
De aceea am fost foarte rezervat si nu l-am incurajat deloc pe Lucian Ionescu, la ideea lui de a traversa marea in caiac. http://lucianionescu.com/ (http://lucianionescu.com/)
Un asemenea fenomen inseamna instantaneu sfarsitul caiacistului. Dar nu un asemenea fenomen aparte, ci primul front de furtuna, devine un obstacol letal.
Azi am pus Neia pe apa .....surpriza....nu mai aveam curent in baterii. Am pornit motorul la saula (prima data) - greu tare - compresia. Asa ca am facut o tura de 1,5 ore pe motor sa incarc bateriile. Cald de mori, oprire pe o plaja, luat bere rece si vizitat Cazinoul de pe mare.
Salut Bogdan, ti-am mutat postarea la topicul unde ai povestit in trecut despre iesirile cu Neia.
Pe viitor te rugam sa postezi in topicul dedicat, ca sa nu apara confuzii.
Salutare si vant bun.
Citat din: Captan din Iulie 01, 2016, 10:01:55 PM
Azi am pus Neia pe apa .....surpriza....nu mai aveam curent in baterii. Am pornit motorul la saula (prima data) - greu tare - compresia. Asa ca am facut o tura de 1,5 ore pe motor sa incarc bateriile. Cald de mori, oprire pe o plaja, luat bere rece si vizitat Cazinoul de pe mare.
Cum Bogdane, nu ai panou solar? Sau a fost acoperit?
A treia intrebare: spune mai detaliat cum porneste "la sfoara" un motor de 50 CP ? :)
Hai noroc si sezon fain, ca meriti! Prea stai plecat mult :)
@Vali.Scuze....nu mi.am dat seama.
@Florio...barca a stat sub copaci, panoul solar murdar rau de tot. Nu am reusit sa spal barca pana in P.Tomis si ai trebuie ceva timp la panou sa incarce bateria.
Pornirea la sfoara cu nabadai. Din barca nu am reusit, compresia puternica si saula f.scurta asa ca mi-a venit ideea sa o lungesc cu o saula mai zdravana si tras de pe cheu de la 2 m distanta (forta x bratutul fortei :)) si dupa 3 zmuncituri, cu contactul pus, a pornit frumos.
Salutare tuturor,
Sambata cu noaptea in cap am ajuns la Eforie sa o dau pe Dehlya si eu la ape romanesti ;). Eram cu motorul in masina, reparat in urma micilor ,,damage-uri'' suferite in Grecia. A trebuit sa astept aproape 3 saptamani dupa o piesa mica ( cat aia de furnica) si scumpa tare. Ce sa fac daca am Volvo Penta , platesc nu?
Asa ca dimineata pe racoare, am ,,infipt'' motorul la locul lui, ocazie cu care mi-am montat si sonda sonarului/gps corespunzator. In jurul orelor 10 eram gata de lansare, dar macaraua foarte ocupata. Asa ca am stabilit cu baietii ca mai estept eu ,decat sa astepte clientii noi ;)
Hop apare si Cobar plin de energie si voie buna:
- Hai ce facem, nu o dam la apa sa ne dam cu ea?
- Pai zic, hai cu Etapul Actzipildului sa vedem cum merge aia ca a mea stiu cum merge. Pana se elibereaza macaraua sa nu stam degeaba.
La ala pe barca nici o miscare. Vorbisem cu el pe la 04 dimineata cand imi spunea ca ma asteapta cu cafeaua dar cred ca intre timp la rasarit cazuse ,,la datorie'' dupa o noapte nedormita. Vazand si o sticla de vin goala in cockpit imi dau seama ca nu aveam pe cine sa trezesc 8)
Cand colo , hop miscare in barca, si apare Actzipild sifonat si zbulrit:.. Hai bah ca te-am asteptat toata noaptea!'' Motorul lui Yamaha fusese la mine de cand i-am adus barca sa ii schimb impellerul. Atunci am realizat ca el a stat cu barca in marina la murat pentru ca nu avea motor :D In cinci minute i-am montat motorul, iar in alte cinci minute plecam deja din marina. Cand am pus barca in miscare hop mai apare unul din cabina la fel de sifonat si zburlit. Era varul lui Actzipild:,, Ce facem bah? Unde mergem? :o Datorita lui Cobar care era foarte hotarat, ii luasem ca din oala! Asa ca Etapul iesea victorios din marina, in toata splendoarea lui, asa cum ii sta bine unei barci de prestigiul ei! Eu am strigat fericit ,,APA E MAMA NOASTRA'' si am incheiat,, in fond, daca apa nu e, nimic nu e..." Asa ca ne-am invartit in zona vreo ora jumate testand calitatile barcii care nu s-a dezmintit niciun moment. Eram fericiti...
Apoi hai sa ne intoarcem sa o luam si pe Dehlya.
In jurul orelor 16 am lansat-o si pe Dehlya la apa. Totul a decurs ca la carte. Am elucidat si misterul pentru nu am avut liniste 3 saptamani, adica motivul pentru care s-a rupt piesa aceea mica si valoroasa de la bijuteria mea de motor. Un olandez ,,priceput'' umblase la reglajul de la comanda la distanta. Ce draku a cautat ala acolo sa umble nu am inteles si nu voi intelege niciodata. Nu pot spune decat ca gandirea umana atunci cand e vorba de tehnica nu are nici o limita ! >:( Ma rog, sa revin...
Asa ca am plecat impreuna cu nevasta-mea si fii-miu, cu Cobar si inca un prieten constantean care auzind ca sunt in marina, hop s-a infiintat sa ne vedem. Si cum puteam sa ne vedem decat pe apa...
Ne cam dadeam coate cand bandam si nevasta-mea spunea:
- Dar de ce se inclina asa? Cred ca nu faceti voi ce trebuie...
- Ba da, noi facem ce trebuie. O bandam nu o inclinam!
- Dar nu puteti sa mergeti mai incet putin?
- Nu ca nu avem frane la barca!
Si noi mai dihai, volte,, atentie la cap''.
Concluzia ei catre mine a fost:
-Cred ca tu ai ceva la cap! Ma duc in cabina...
- Nuuuuuu in cabina, am strigat noi deodata toti!
- De ce? Nu vroiam sa va mai incurc aici la manevre...
- E lasa, mai bine ,,ne incurci'' aici decat sa iti explici singura cum e cu raul de mare ;)
Fii-miu era extaziat, chiar ii citeam satisfactia totala pe fata.
Ne-am intors fericiti, avusesem vant foarte bun, in care Dehlya si-a etalat calitatile si performantele ei din ,,clasa permiantilor'' asa cum ii place lui Florio sa spuna.
Acum in fiecare dimineata cand ma trezesc, am acelasi gand: ,, ce o face ea acolo singurica la mooring?'' Cred ca se gandeste deja la urmatoarea iesire mai lunga. Asta apropos de Sfantul Gheorghe. Poate ma alatur si eu voua, poate si Actzipild. Ar fi ceva foarte frumos cred...
Stima tuturor.
P.S. Nu pot pune foto/atasamente :(
Citat din: Captan din Iulie 04, 2016, 11:08:43 PM
@Vali.Scuze....nu mi.am dat seama.
@Florio...barca a stat sub copaci, panoul solar murdar rau de tot. Nu am reusit sa spal barca pana in P.Tomis si ai trebuie ceva timp la panou sa incarce bateria.
Pornirea la sfoara cu nabadai. Din barca nu am reusit, compresia puternica si saula f.scurta asa ca mi-a venit ideea sa o lungesc cu o saula mai zdravana si tras de pe cheu de la 2 m distanta (forta x bratutul fortei :)) si dupa 3 zmuncituri, cu contactul pus, a pornit frumos.
Vestea buna e ca ti-ai inceput sezonul :)
Vestea mai putin buna e ca odata istovit acumulatorul, inseamna inceputul sfarsitului. Pentru el doar.
O alta veste buna (de data asta pentru mine) este ca motorul de 50cp porneste "la sfoara". Stiam din auzite, dar tu ai venit cu exemplul personal.
P.S.
Bratul fortei e doar bratul tau , Darth Vadere :) ! In rest te-a ajutat doar lungimea saulei, ca ti-a fost mai usor sa te arcuiesti in chip de discobol (al lui Miron)
Citat din: Dbr din Iulie 06, 2016, 08:33:44 AM
In jurul orelor 16 am lansat-o si pe Dehlya la apa. Totul a decurs ca la carte. Am elucidat si misterul pentru nu am avut liniste 3 saptamani, adica motivul pentru care s-a rupt piesa aceea mica si valoroasa de la bijuteria mea de motor. Un olandez ,,priceput'' umblase la reglajul de la comanda la distanta. Ce draku a cautat ala acolo sa umble nu am inteles si nu voi intelege niciodata. Nu pot spune decat ca gandirea umana atunci cand e vorba de tehnica nu are nici o limita ! >:( Ma rog, sa revin...
Asa ca am plecat impreuna cu nevasta-mea si fii-miu, cu Cobar si inca un prieten constantean care auzind ca sunt in marina, hop s-a infiintat sa ne vedem. Si cum puteam sa ne vedem decat pe apa...
Ne cam dadeam coate cand bandam si nevasta-mea spunea:
- Dar de ce se inclina asa? Cred ca nu faceti voi ce trebuie...
- Ba da, noi facem ce trebuie. O bandam nu o inclinam!
- Dar nu puteti sa mergeti mai incet putin?
- Nu ca nu avem frane la barca!
Si noi mai dihai, volte,, atentie la cap''.
Concluzia ei catre mine a fost:
-Cred ca tu ai ceva la cap! Ma duc in cabina...
- Nuuuuuu in cabina, am strigat noi deodata toti!
- De ce? Nu vroiam sa va mai incurc aici la manevre...
- E lasa, mai bine ,,ne incurci'' aici decat sa iti explici singura cum e cu raul de mare ;)
Fii-miu era extaziat, chiar ii citeam satisfactia totala pe fata.
Ne-am intors fericiti, avusesem vant foarte bun, in care Dehlya si-a etalat calitatile si performantele ei din ,,clasa permiantilor'' asa cum ii place lui Florio sa spuna.
Acum in fiecare dimineata cand ma trezesc, am acelasi gand: ,, ce o face ea acolo singurica la muring?'' Cred ca se gandeste deja la urmatoarea iesire mai lunga. Asta apropos de Sfantul Gheorghe. Poate ma alatur si eu voua, poate si Actzipild. Ar fi ceva foarte frumos cred...
Stima tuturor.
P.S. Nu pot pune foto/atasamente :(
Bravo, cu baiatul ai rezolvat-o fara efort. Mai ai un hop cu sotia.
Se rezolva si asta, cand o sa iesiti doar voi, familia, fara heirup-uri de trasee lungi , vreme instabila sau obligatii de orice fel, in locuri frumoase, linistite, salbatice.
Si nu mai banda barca peste limita de confort a sotiei. Lasa-i timp, sa se acomodeze cu pozitia fireasca a unui velier :) .
In scopul asta aveti tertarole, aveti roller la foc, aveti reglaje.
Ca sa citez un "navigator" in devenire:
" Da' undi ti grăbieşti 'ăi, tăt mari-i în stânga, tăt mari-i şî-n driapta ! Mari îi peste tăt !" :)
Citat din: Dbr din Iulie 06, 2016, 08:33:44 AM
In jurul orelor 16 am lansat-o si pe Dehlya la apa. Totul a decurs ca la carte. Am elucidat si misterul pentru nu am avut liniste 3 saptamani, adica motivul pentru care s-a rupt piesa aceea mica si valoroasa de la bijuteria mea de motor. Un olandez ,,priceput'' umblase la reglajul de la comanda la distanta. Ce draku a cautat ala acolo sa umble nu am inteles si nu voi intelege niciodata. Nu pot spune decat ca gandirea umana atunci cand e vorba de tehnica nu are nici o limita ! >:( Ma rog, sa revin...
Asa ca am plecat impreuna cu nevasta-mea si fii-miu, cu Cobar si inca un prieten constantean care auzind ca sunt in marina, hop s-a infiintat sa ne vedem. Si cum puteam sa ne vedem decat pe apa...
Ne cam dadeam coate cand bandam si nevasta-mea spunea:
- Dar de ce se inclina asa? Cred ca nu faceti voi ce trebuie...
- Ba da, noi facem ce trebuie. O bandam nu o inclinam!
- Dar nu puteti sa mergeti mai incet putin?
- Nu ca nu avem frane la barca!
Si noi mai dihai, volte,, atentie la cap''.
Concluzia ei catre mine a fost:
-Cred ca tu ai ceva la cap! Ma duc in cabina...
- Nuuuuuu in cabina, am strigat noi deodata toti!
- De ce? Nu vroiam sa va mai incurc aici la manevre...
- E lasa, mai bine ,,ne incurci'' aici decat sa iti explici singura cum e cu raul de mare ;)
Fii-miu era extaziat, chiar ii citeam satisfactia totala pe fata.
Ne-am intors fericiti, avusesem vant foarte bun, in care Dehlya si-a etalat calitatile si performantele ei din ,,clasa permiantilor'' asa cum ii place lui Florio sa spuna.
Acum in fiecare dimineata cand ma trezesc, am acelasi gand: ,, ce o face ea acolo singurica la muring?'' Cred ca se gandeste deja la urmatoarea iesire mai lunga. Asta apropos de Sfantul Gheorghe. Poate ma alatur si eu voua, poate si Actzipild. Ar fi ceva foarte frumos cred...
Stima tuturor.
P.S. Nu pot pune foto/atasamente :(
Va salut domnilor,
Dacă aveți nevoie de agenturare, reparații,piese de schimb și altele la Sfântu Gheorghe vă stau la dispoziție.
Live feed :)
Citat din: Intersect din Iulie 06, 2016, 11:58:09 AM
Va salut domnilor,
Dacă aveți nevoie de agenturare, reparații,piese de schimb și altele la Sfântu Gheorghe vă stau la dispoziție.
Live feed :)
Ma bucur sa vad ca inca mai ai simtul umorului :) (dupa cele patite).
Treaba asta mai puncteaza odata calitatea omului.
Sa ne traiesti !
Citat din: Intersect din Iulie 06, 2016, 11:58:09 AM
Va salut domnilor,
Dacă aveți nevoie de agenturare, reparații,piese de schimb și altele la Sfântu Gheorghe vă stau la dispoziție.
Live feed :)
Este firma de incredere, recomand cu toata caldura (30 si ceva la umbra erau la Sfintu' :) )!
Citat din: Florio din Iulie 06, 2016, 01:11:03 PM
Ma bucur sa vad ca inca mai ai simtul umorului :) (dupa cele patite).
Treaba asta mai puncteaza odata calitatea omului.
Sa ne traiesti !
Treaba cu agenturarea este cam dificila ,imi aduc aminte cred ca anul trecut sa intamplat.Ziua Marinei il tracta pe un nefericit care a ramas fara motor,imediat bratul lung al legii sa sesizat(in cazul nostru capitania zonala Galati) si au incercat sa il amendeze cu o suma colosala pentru ca nu este acreditat sa faca activitati de `salvage`.
Asa ca ma retrag din activitatea de agenturare ;D sau mai la negru asa ;D .Daca aveti nevoie de ceva nu ezitati sa ma contactati.
Citat din: pelicanul din Iulie 06, 2016, 02:26:19 PM
Este firma de incredere, recomand cu toata caldura (30 si ceva la umbra erau la Sfintu' :) )!
Dar macar lada frigorifica a mers si ne-am mai racit ;D
Citat din: Intersect din Iulie 07, 2016, 01:28:02 PM
Treaba cu agenturarea este cam dificila ,imi aduc aminte cred ca anul trecut sa intamplat.Ziua Marinei il tracta pe un nefericit care a ramas fara motor,imediat bratul lung al legii sa sesizat(in cazul nostru capitania zonala Galati) si au incercat sa il amendeze cu o suma colosala pentru ca nu este acreditat sa faca activitati de `salvage`.
Asa ca ma retrag din activitatea de agenturare ;D sau mai la negru asa ;D .Daca aveti nevoie de ceva nu ezitati sa ma contactati.
Dar macar lada frigorifica a mers si ne-am mai racit ;D
Nu te retrage. Scrie pe lada 112 , tot timpul sa o ai pregatita cu un mix de gheata, cutii de bere plus una doua sticle de vin alb... si garantat o sa ai pacienti. ;)
Daca te intreaba cineva ce faci si in ce scop, zici ca vrei sa salvezi in mod benevol ce a mai ramas din fauna Deltei.
Citat din: ziuamarinei din Iulie 07, 2016, 06:34:06 PM
Nu te retrage. Scrie pe lada 112 , tot timpul sa o ai pregatita cu un mix de gheata, cutii de bere plus una doua sticle de vin alb... si garantat o sa ai pacienti. ;)
Daca te intreaba cineva ce faci si in ce scop, zici ca vrei sa salvezi in mod benevol ce a mai ramas din fauna Deltei.
Gata mă reinventez :))
In urma uni accident de prin martie, acum o luna m-am operat la menisc . Durere mare ca nu am mai putut sa ma
apropii de barca;Timpul trecea si barca se ,,usca" Asta pana s-au prins colegii din brigada Constanta.
Cristi s-a implicat primul, urmat de Pelicanu si noul nostru coleg Gabi. O mobilizare exemplara si profesionista !!!!
Barca de azi se afla acolo unde ii este locul,adica la apa in portul Tomis.
Dragi colegi de brigada si oameni de bine, acum sa programam o saramura udata din belsug,prilej cu care am sa va mai multumesc inca o data !!!!
Citat din: acig din Iulie 17, 2016, 12:00:05 PM
In urma uni accident de prin martie, acum o luna m-am operat la menisc . Durere mare ca nu am mai putut sa ma
apropii de barca;Timpul trecea si barca se ,,usca" Asta pana s-au prins colegii din brigada Constanta.
Cristi s-a implicat primul, urmat de Pelicanu si noul nostru coleg Gabi. O mobilizare exemplara si profesionista !!!!
Barca de azi se afla acolo unde ii este locul,adica la apa in portul Tomis.
Dragi colegi de brigada si oameni de bine, acum sa programam o saramura udata din belsug,prilej cu care am sa va mai multumesc inca o data !!!!
Brava la baieti, tot unul si unul ! :)
Imi pare rau sa aud de asemenea imobilizare la ceas de vara. Nea Gica, insanatosire grabnica si mare grija la genunchi! L-ai solicitat prea mult, lumea spune ca mai sunt si alte pozitii la fel de bune :) (scuze, n-am putut sa ma abtin ) .
Deh, inima tanara nea Gica, abia astept sa te revad :) !
Citat din: Florio din Iulie 17, 2016, 12:11:01 PM
Brava la baieti, tot unul si unul ! :)
Imi pare rau sa aud de asemenea imobilizare la ceas de vara. Nea Gica, insanatosire grabnica si mare grija la genunchi! L-ai solicitat prea mult, lumea spune ca mai sunt si alte pozitii la fel de bune :) (scuze, n-am putut sa ma abtin ) .
Deh, inima tanara nea Gica, abia astept sa te revad :) !
Sincer abia acum lucrez la pozitiile care subsolicita genunchii ;)
Oricum mare lucru sa fi intr-o astfel de comunitate !