Am cateva intrebari care nu-mi sunt clare din testarea ANR si ma gandeam sa deschid acest topic unde sa le analizam.
Incep cu una de la Manevrabilitate unde nu inteleg de ce este c.
17.Efectul de sucţiune se produce:
a. datorită formei operei vii.
b. datorită curentului de travers.
c. datorită căilor de apă înguste.
Pai daca nu este "c", tu care zici ca este raspunsul corect si de ce?
http://www.scrigroup.com/afaceri/transporturi/435/MANEVRA-NAVEI-IN-ZONE-INGUSTE-55396.php (http://www.scrigroup.com/afaceri/transporturi/435/MANEVRA-NAVEI-IN-ZONE-INGUSTE-55396.php)
Efectul Venturi: in zone inguste viteza fluidului creste => presiunea dinamica creste => presiunea statica scade (presiunea totatla = presiunea statica + presiunea dinamica= constant) => suctiune.
Daca e sa o luam ad-literam, sunt valabile raspunsurile a si c, desi chiar si asa nu sunt acoperite toate situatiile importante.
De ce a? Fiindca suctiunea, care e un fenomen cauzat de o presiune scazuta, se manifesta cel mai des din cauza formelor carenei (operei vii) ingustate si / sau ridicate la pupa. Este cunoscuta cred de majoritatea forumistilor apuparea unei barci inguste sau ridicate la pupa, dupa intrarea ei in glisare.
In cazuri extreme, din cauza suctiunii pupa si centrului de greutate prea devansat, barca"bate apa" (porpoising), fenomen periculos, care trebuie evitat pe cat posibil. Am intalnit acest fenomen inclusiv la barci pretins glisoare, si chiar si prima varianta a barcii mele mai facea asemenea nazuri cateodata (cand in barca era un singur om gras, la pupa la echea motorului).
Cea mai raspandita forma de suctiune, care pericliteaza performantele, consumul, si uneori chiar siguranta ambarcatiunii, este suctiunea cauzata de golul de val pupa. Acest gol de val apare la depasirea vitezei maxime in deplasament (hull speed), moment in care lungimea valului propriu al barcii depaseste lungimea ei la plutire. Valul pupa iese in afara barcii, oglinda cade in golul de val, barca apupandu-se si deplasandu-se ineficient, in tranzitie.
Acest regim de tranzitie trebuie la fel evitat pe cat posibil, adica deplasarea trebuie sa se faca ori in deplasament, ori in glisare. In tranzitie, datorita asietei apupate, corpul barcii isi schimba volumetria imersa, si pot aparea deci probleme de stabilitate si / sau manevrabilitate.
Toate aceste probleme, tratate extrem de sumar aici, se gasesc explicate pe larg in lucrarile de arhitectura navala. Formularea din textul chestionarului ANR este si ambigua, si incompleta tendentios. Asta deoarece efectul de suctiune cu referire la caile navigabile cel mai des intalnit nu e cel cauzat de caile de ape inguste, ci de adancimea limitata.
Sunt foarte rare cazurile in care latimea caii navigabile e suficient de mica incat sa produca suctiuni, insa mult mai des se intampla, mai ales la navigatia navelor fluviale pe timp de cote scazute, ca adancimea limitata sa induca suctiuni care sa creeze probleme de manevrabilitate si chiar de siguranta a navigatiei.
Acum imi este clar. Desi prin eliminare tot la c. am ajuns, sincer nu intelegeam foarte bine de ce ar fi c.-ul.
@Vali
Daca ne apucam sa despicam firul de par in patru sau opt, sigur ca are importanta si forma operei vii. Insa nu trebuie sa uitam scopul discutiei: acela de a lua examenul! :) Astea sint intrebarile, la astea trebuie sa raspundem.
Din aceasta cauza am intrebat eu care alt raspuns ar putea fi corect. Asa se poate regla dificultatea examenului, punind "raspunsuri tendentioase" ca sa incurce candidatii. :) Daca nu stii raspunsul, cauti sa elimini raspunsurile evident gresite. E si asta o tehnica...
Evident ca ar fi fost mult mai usor daca raspunsurile erau formulate altfel:
17.Efectul de sucţiune se produce:
a. atunci cind utilizezi toaleta marina in timp ce functioneaza motorul inboard.
b. daca funga pavilionului este incurcata in jurul catargului.
c. datorită căilor de apă înguste.
;)
In plus, e important ce scrie in bibliografie. In bibliografia pentru examen cred ca nu exista nicaieri descrisa "suctiunea cauzata de golul de val pupa". Mai studiem... :)
De acord, asta e scopul oricui, anume promovarea examenului. Insa de aici si pana la formularea extrem de generalista "efectul de suctiune se produce: bla - bla" e cale lunga.
Suctiunea produsa de adancimea limitata e mult mai problematica si mai des intalnita decat suctiunea cauzata de peretii ecluzelor sau alte zone inguste, unde oricum se manevreaza la viteze foarte mici. Din cauza asta, si intrebarile de examen sunt probabil formulate de persoane cu experienta practica limitata vizavi de ambarcatiuni.
Daca ne-am organiza pregatirea strict conform bibliografiei si chestionarelor de examen, am ramane la fel de limitati precum cei care le-au alcatuit. Scopul postarii mele nu a fost confuzia candidatilor la examen, ci explicatia termenului suctiune pentru cei care au curiozitatea de a asimila mai mult decat intrebarile neroade de la examen.
Corect spus, eu că și proaspăt posesor de Certificat de conducător ambarcațiuni D, m-am tot lovit de întrebări pe care nu le înțelegeam, dar deoarece timpul îmi era limitat, le-am luat că atare, nu m-am chinuit sa inteleg, unele întrebări erau chiar idioate, cum ar fi: ce se intampla la înclinarea motorului, la viteze mari, cu barca. Nu mai știu variantele, dar l-am întrebat pe supraveghetor, ce înțelege din întrebarea aceea și nici acesta nu a reușit să își de-a seama de raspuns. Așa că soluția cu răspunsurile luate că atare,cred eu, este cea câștigătoare. După ce e luat permisul,in functie de interes, de poate despica firul in patru, in rest e pierdere de timp.
Pentru sectiunea de Manevra, in special pentru intrebarile legate de manevra acostare la cheu, unde gasesc material didactic?
alta intrebare pe care nu stiu sa o interpretez:
Nava merge din inerţie ,cârma în ax face ca :
a. nava să se deplaseazăe înainte cu tendinţădeagiraprovaladreapta.
b. nava să se deplaseaze cu tendinţa de a gira prova la stânga.
c. nava să se deplaseze înainte cu tendinţă de a gira prova la stânga.
La navele cu o elice, raspunsul este a. Adica daca in mars efectul elicei este de a duce pupa la dreapta (carma fiind in ax) atunci când merg din inertie efectul e invers: pupa la stanga.
Citat din: Raul din Martie 28, 2017, 08:09:42 PM
Pentru sectiunea de Manevra, in special pentru intrebarile legate de manevra acostare la cheu, unde gasesc material didactic?
"Manualul conducatorului de ambarcatiuni cu motor pentru agrement" de Mihai Ghiba. In mod normal este pe site-ul ANR https://www.rna.ro/Pagini/Index.aspx (https://www.rna.ro/Pagini/Index.aspx) , dar acum nu merge, nu stiu de ce.
http://www.scritub.com/tehnica-mecanica/Manevra-de-acostareplecare-a-n65815244.php (http://www.scritub.com/tehnica-mecanica/Manevra-de-acostareplecare-a-n65815244.php)
https://portal.rna.ro/SiteAssets/servicii/personal-navigant/Conducere%20Manevra.pdf (https://portal.rna.ro/SiteAssets/servicii/personal-navigant/Conducere%20Manevra.pdf)
http://www.nauticalblue.ro/teste/teste-certificat-conducator-de-ambarcatiuni-de-agrement (http://www.nauticalblue.ro/teste/teste-certificat-conducator-de-ambarcatiuni-de-agrement)
Mai exista si "testele lui Sebba" pe forumuri, trebuie sa le cauti, ca n-am chef acum. :)
Citat din: Raul din Martie 28, 2017, 08:28:00 PM
alta intrebare pe care nu stiu sa o interpretez:
Nava merge din inerţie ,cârma în ax face ca :
a. nava să se deplaseazăe înainte cu tendinţădeagiraprovaladreapta.
b. nava să se deplaseaze cu tendinţa de a gira prova la stânga.
c. nava să se deplaseze înainte cu tendinţă de a gira prova la stânga.
Cred ca nici una nu e corecta. Daca nava merge din inertie si cirma este in ax nu ai nici o tendinta de giratie.
Buna seara! Eu am promovat recent examenul pt clasa D si aproape toate intrebarile de la conducere manevra sunt pt barcile cu o singura elice si pas dreapta. In Manualul conducatorului de ambarcatiuni, se precizeaza ca la mars inainte, elice pas dreapta, carma in ax =deplasare rectilinie inainte. Tot acolo se mentioneaza faptul ca prova are o usoara tendinta de a gira in sensul opus pasului elicei. Deci daca elicea e pas dreapta si carma zero, prova abate usor in stanga, la mars inainte. N-am intalnit intrebarea legata de deplasarea din inertie a barcii (deci motor oprit) si carma in ax, cu variantele de raspuns prezentate de Raul, dar daca pasul elicei nu mai influenteaza orientarea barcii, iar carma e in ax, eu unul nu inteleg de ce barca ar putea sa gireze la dreapta sau la stanga.Eu n-am pic de experienta practica si voi urmari cu interes parerile celor care se incumeta sa raspunda in cunostinta de cauza.
Pado, cred ca singura explicatie este cea expusa de tine si anume ca se presupune ca nava este cu motor cu elice pas dreapta intrucat raspunsul bifat de ei este c., adica tendinta de a gira prova la stanga.
Eu mi-am facut un site cu teste cu toate intrebarile si cum le iau la rand pe toate, am ajuns si la aceasta.
Raul- site-ul pe care zici ca l-ai facut e public, sau cu circuit inchis? Afara de testele lui Sebba, eu nu am vazut nicio alta aplicatie utila cu intrebarile de examen. Mai e una, facuta parca de administratorul site-ului "barcaholic.ro", dar mie nu mi-a placut pt ca chestionarele sunt enervant de lungi si nu poti verifica raspunsurile. Fa cunoscut link-ul spre site-ul facut de tine, daca e open, sa-si verifice cunostintele toti cei care se pregatesc pt exmen. Eu voi da la sf lunii aprilie examen pt clasa C la Giurgiu si m-as bucura sa am testele din COLREG si in limba romana (chestionarele lui Sebba sunt doar in engleza, la fel si aplicatiile android) pt ca eu nu stiu f bine engleza, deci prefer oricand un site cu chestionare COLREG in lb romana.
Iar legat de intrebarea pe care ai expus-o, nu pot pricepe in mod logic niciuna din variantele de raspuns. Pasul elicei nu mai poate influenta giratia barcii, pt ca se spune ca barca se deplaseaza din inertie. Pt mine, deplasare din inertie=motor oprit/elicea nu se invarte, iar carma fiind in ax cum poate prova sa se orienteze stanga/dreapta? Hai sa mai asteptam, ca poate vede discutia cineva cu practica pe apa si ne lamureste ce si cum.
Deci, la mersul din inertie elicea se invarte intotdeauna, cu exceptia cazului cand axul este blocat. Diferenta de presiune intre pala de sus si cea de jos, in cazul nostru aplicata pe spatele palei, face ca pupa sa vina la stanga. In mars, este invers: am presiune pe fata elicei, deci pupa vine la dreapta datorita diferentelor de adancime. La navele cu doua elici efectul se anuleaza din sensul diferit de rotatie, una stanga una dreapta.
@ gvincentiu
Interesant! :)
Dar in setul de intrebari de la ANR https://portal.rna.ro/SiteAssets/servicii/personal-navigant/Conducere%20Manevra.pdf la intrebarea 69 pagina 11 zice asa:
69.
Efectul carmei la mars inainte – nava merge inainte, carma in ax:
a)prova gireaza la stanga, iar pupa abate spre dreapta;
b)prova gireaza la dreapta, iar pupa abate spre stanga;
c)deplasare rectininie inainte
@Raul
Tu unde ai gasit intrebarea asta? :)
Pentru oricine mai e interesat am mai gasit doua carti:
https://drive.google.com/file/d/0B_ftb3fiPWFKeFF6SkFJR1kyUDg/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B_ftb3fiPWFKNnFUWGlyMmxidnc/view?usp=sharing
@Pelicanul
intrebarea este tot din Manevra:
https://portal.rna.ro/SiteAssets/servicii/personal-navigant/Manevra%20Agrement.pdf
67.Nava merge din inerţie ,cârma în ax face ca :
a. nava să se deplaseazăe înainte cu tendinţă de a gira prova la dreapta.
b. nava să se deplaseaze cu tendinţa de a gira prova la stânga.
c. nava să se deplaseze înainte cu tendinţă de a gira prova la stânga.
@Pado
Siteul pe care l-am facut este publicat insa eu l-am facut doar pentru mine asa cum mi-am dorit si anume sa am cele 4 sectiuni si sa pot raspunde la toate intrebarile fara sa stiu raspunsul decat dupa ce bifez unul.
Intra pe acest link si cere sa te inregistrezi ca sa poti accesa testele: http://trustinit.ro/anr/ (http://trustinit.ro/anr/)
Multumesc, Raul! M-am jucat si eu nitel, foarte utila aplicatia realizata de tine, deocamdata am renuntat sa-mi exersez cunostintele pt ca acum nu prea am timp si nici nu mi s-au afisat imaginile aferente unor intrebari. O fi asa pt ca folosesc uBlock? O sa dezactivez adblocking-ul asta mai pe seara cand am timp si ma voi juca cu testele tale. Le vom dezbate aici :)
Merg si pozele. Nu ar trebui sa aiba legatura cu uBlock. Hai sa vorbim pe mail. Imi dai exemple si ma ocup sa verific.
Oricum, dupa ce le invat asa, vreau sa fac niste variante cu intrebarile random si cu un numar mai mic ca sa nu te plictisesti pana raspunzi.
PS: poze sunt doar la Marinarie; la celalalte nu am vazut sa aiba poze.
Site-ul cu teste pare foarte interesant, dar am incercat sa ma inscriu acum doua zile si inca nu am primit acceptul. Mai trebuie sa fac si altceva in afara de alegerea unui username (evident, "pelicanul") si de inscrierea adresei de e mail?
Pelicanule, lasa testele, pleacă pe mare
Sent from my Mi-4c using Tapatalk
Mai e o luna jumate' pina la plecarea in Grecia! :) Intre timp, vopsele, placaje, epoxi si gratare! 8)
Eu va multumesc frumos pentru aprecieri insa siteul l-am facut pentru mine sa invat, nu m-am gandit sa-l fac public. De aceea este pe gustul meu si pe ce am eu nevoie acum :)
@Pelicanul, ti-am dat acum accept pentru user. Enjoy!
OK, multumesc.
Deocamdata nu comentez, pentru ca ai spus ca e doar pentru uz propriu! :) Zic doar ca e o chestie utila. Daca apar ceva modificari, le anunti aici si putem comenta.
Citat din: sebba din Martie 31, 2017, 02:49:46 PM
Pelicanule, lasa testele, pleacă pe mare
Sent from my Mi-4c using Tapatalk
Sebba rules ! :) Asta e și opinia mea.
Raul, Pelicane, Vincențiu, Pado,
în țara mea, aberațiile se țin lanț. Testele conțin unele întrebări care vizibil nu-s făcute să-ți afle cunoștințele, ci să te încurce și în ceea ce știi bine.
Cine conduce mai multe ambarcațiuni, va realiza că fiecare are un mod de comportament în funcție de construcția ei. Pe apă sunt cu adevărat importante curentul, vântul, alte elemente decât o tendință palidă care nu poate fi caracteristică tuturor tipurilor de ambarcațiuni, ci doar a celor pe care le-a avut creatorul testului în minte.
Întrebări despre sfilațe, lichidul din busolă, tendința sufletului de a se abate la dreapta sau la stânga, nu cred că fac dovada unei bune pregătiri marinărești.
De exemplu, eu pot roti pe loc o ambarcațiune din efectul pasului elicei, am încercat-o pe bărci de până la 50 de picioare. Dar nu funcționează la toate. Și în plus de asta, sunt finețuri pe care trebuie să le deprinzi prin practică îndelungată.
Cred că rostul unui examen de acest tip, este să verifice cunoștințele de bază, necesare conducerii în siguranță, a ambarcațiunilor. Așadar semnalistică, orientare, siguranță, prim ajutor. Si acestea sunt destule!
Mi-a plăcut cum sunt structurate examenele RYA. Nimic în plus față de ceea ce impune limita de permis pe care o dai.
Un instructor nu își permite nici să-i învețe pe cursanți, alte finețuri decât strict cele date de limita de permis pe care o acced ( e adevărat, știu asta de la un instructor RYA :) )
asa cum zici, Maestre!
sper sa ne intersectam anul asta prin Grecia
o sa ajung si eu prin zona, sper doar ca timing-ul sa fie optim
cat despre teste, imi tot fac curaj sa ma apuc de "next level", chestionarele pentru B (si A)
pe moment am produs ceva documentatie dar cred ca e cam putina
de exemplu, am asa:
100 intrebari ptr "Navigatie estimata si costiera"
58 intrebari ptr "Navigatie astronomica"
34 intrebari ptr "Navigatie radar"
34 intrebari ptr "Navigatie radioelectronica"
18 intrebari ptr "Complemente de navigatie"
95 intrebari ptr "Meteorologie"
si as avea nevoie de ceva lamuriri:
- care-cum le structurez, pe discipline, astfel incat sa nu se mai amestece ca la testele facute anterior ptr D-C?
- mai are cineva ceva teste astfel incat sa acopar cat mai mult posibil?
vant de care vreti!
Salut,
Daca are cineva un simulator de examen pentru categoria A, rog dati un semn.
Multmesc anticipat!
Pentru categoria A, din ce știu eu, sunt cele 6 discipline abordate separat, in 6 examene diferite, cu câte 30 întrebări, 60 minute disponibile
Până acum am făcut doar pentru două din ele, RND și COLREG
Caută aici pe forum topicul meu cu 'Teste ANR'
Din păcate nu știu altele...
Și nici când voi avea timp sa fac și pentru celelalte discipline...
LE:
RND (http://end.ro/teste_anr/teste_individuale/rnd) - - - - - - - - - - - - - - - - Test cu 30 intrebari, 60 min, 80%
COLREG (http://end.ro/teste_anr/teste_individuale/colreg) - - - - - - - - - - - - - - Test cu 30 intrebari, 60 min, 80%
Citat din: sebba din Aprilie 04, 2017, 04:45:43 PM
Pentru categoria A, din ce știu eu, sunt cele 6 discipline abordate separat, in 6 examene diferite, cu câte 30 întrebări, 60 minute disponibile
Până acum am făcut doar pentru două din ele, RND și COLREG
Caută aici pe forum topicul meu cu 'Teste ANR'
Din păcate nu știu altele...
Și nici când voi avea timp sa fac și pentru celelalte discipline...
LE:
RND (http://end.ro/teste_anr/teste_individuale/rnd) - - - - - - - - - - - - - - - - Test cu 30 intrebari, 60 min, 80%
COLREG (http://end.ro/teste_anr/teste_individuale/colreg) - - - - - - - - - - - - - - Test cu 30 intrebari, 60 min, 80%
Multumesc frumos pentru raspuns, Sebba!
2 intrebari de la Marinarie care ma deruteaza :(
104. Instalatia de ancorare a navei reprezinta:
a. un complex de mecanisme care actionate separat sau in comun produce
momentul giratie(schimbarea diretiei de inaintare a navei)
b. instalatia cu care se realizeaza propulsia navei
c. instalatia cu care se realizeaza fixarea intr-o pozitie bine determinata a
navei.
105. Instalatia de ancorare:
a. reprezinta un ansamblu de piese si mecanisme destinate pentru a realiza
deplasarea navei.
b. reprezinta un ansamblu de piese si mecanisme destinate pentru
mentinerea navei intr-o zona in afara caii navigabile,sau intr-o pozitie
stabila ,de catre comandantul navei.
c. reprezinta un ansamblu de piese si mecanisme cu ajutorul carora se asigura
nava in locul voit si intr-o pozitie aleasa
Daca la 104 raspunsul corect este c., de ce la 105 nu este tot c.?
Dincolo de faptul că răspunsul "c" conţine un pleonasm, prin manualul lui Ghiba ai definiţia cu în afara căii navigabile şi poziţie stabilă (sper să nu încurc bibliografia).
De ce încerci să vezi o logică într-un examen conceput de un angajat al unei instituţii publice româneşti?
Faza haioasă este că prin întrebările astea am aflat şi noi cât se pricep oamenii care au făcut examenele astea la pedagogie şi la marinărie.
Rad si acum, la cateva minute bune dupa ce am terminat de citit... :) exact asa imi formulez optiunile cand stau cu ea in mana (o componenta vitala din complexul de piese si mecanisme) aplecat la prova gata s-o arunc in luciul apei la locul ales, bineinteles in afara caii navigabile.. :)
Birocratia excesiva asociata cu reglementarea a ceva ce, cel putzin la un anumit nivel, este relativ simplu, pare o racila mostenita din regimul trecut.
Exista statistici si corelari intre necesitatea diverselor norme vis a vis de numarul de accidente pe apa ale neprofesionistilor, raportat la volumul de trafic? Sau legile se formuleaza exclusiv din fotoliul biroului cu ochii pe fereastra?
Citat din: DoiNomazi din Aprilie 11, 2017, 05:53:36 PM
Rad si acum, la cateva minute bune dupa ce am terminat de citit... :) exact asa imi formulez optiunile cand stau cu ea in mana (o componenta vitala din complexul de piese si mecanisme) aplecat la prova gata s-o arunc in luciul apei la locul ales, bineinteles in afara caii navigabile.. :)
Birocratia excesiva asociata cu reglementarea a ceva ce, cel putzin la un anumit nivel, este relativ simplu, pare o racila mostenita din regimul trecut.
Exista statistici si corelari intre necesitatea diverselor norme vis a vis de numarul de accidente pe apa ale neprofesionistilor, raportat la volumul de trafic? Sau legile se formuleaza exclusiv din fotoliul biroului cu ochii pe fereastra?
Legile mai nou se formuleaza cu ochii in facebook si cu gandul la : ''oare cand ma salta mascatii?''
Intreb si eu aici despre cartea din poza atasata, in speranta ca cineva dintre voi a auzit de ea sau chiar a studiat-o. Lucrarea am vazut-o spre vanzare pe okazii.ro, vanzatorul cere 400 lei pe ea si ma gandesc ca daca o carte costa 100 de dolari ar trebui sa fie una de referinta in domeniu. Ce stiti despre ea, e o carte reprezentativa, merita sa dau 400 lei pe o lucrare din 1960 ? Multumesc!
@pado
Daca vrei sa cumperi cartea mai negociaza! :)
Uite aici https://www.okazii.ro/m-chirita-navigatie-editura-militara-a-m-f-a-1959-a186074345 (https://www.okazii.ro/m-chirita-navigatie-editura-militara-a-m-f-a-1959-a186074345) o carte similara la doar 140 de lei.
Pornesc de la premiza ca nici una dintre ele nu este de importanta practica pentru noi si ca cineva ar vrea sa le cumpere doar in calitate de bibliofil inrait.
Aia cu navigaţia pe Dunăre e tare. Vezi cartea de la RYA pt CEVNI!
Bine că nu învăţăm navigaţie după vreo carte pilot de pe la 1700...
Citat din: pado din Aprilie 11, 2017, 10:10:18 PM
Intreb si eu aici despre cartea din poza atasata, in speranta ca cineva dintre voi a auzit de ea sau chiar a studiat-o. Lucrarea am vazut-o spre vanzare pe okazii.ro, vanzatorul cere 400 lei pe ea si ma gandesc ca daca o carte costa 100 de dolari ar trebui sa fie una de referinta in domeniu. Ce stiti despre ea, e o carte reprezentativa, merita sa dau 400 lei pe o lucrare din 1960 ? Multumesc!
Cartea contine desigur informatii utile despre navigatia fluviala, dar nu face obiectul unor conducători pentru ambarcațiuni de agrement, ci se referă cu siguranță la traficul ambarcatiunilor comerciale. Chiar și așa, nu e un manual actual, după cum au spus mai sus, prietenii noștri :) .
Așadar "Manualul conducatorului de ambarcatiuni de agrement" e suficient pentru noi. Posibilitatea de a găsi într-o carte veche, minuni tehnice uitate, este zero :)
Să lăsăm așadar anticariatul să-și găsească un client mai puțin informat.
Va multumesc pt raspunsuri si pt ca mi-ati deschis ochii! Ma gandeam eu ca nu poate fi un "must have" o lucrare de marinarie din anii '60, dar cand am vazut ca cere 400 lei pe ea, am zis sa intreb cunoscatorii, poate e o vreo capodopera si am privilegiul s-o cumpar si eu ! O voi lasa, cum bine zice Pelicanul, pt "bibliofilii inraiti" :)
Am eliminat momentan restrictia de registered users la siteul cu testele, asa ca cine se incumeta sa le faca complet, nu mai are nicio piedica :)
http://trustinit.ro/anr/
O intrebare la care am nevoie de parerea voastra:
La navigatia pe canale, senale si la
intrari/iesiri in/ din porturi, timonierul:
a.
este preocupat ca permanent bastonul prova
sa fie orientat in axul senalului;
b.
compara indicatiile compasului giro
cu indicatiile compasului magnetic;
c.
raporteaza unghiul de carma.
Este o întrebare de logică.
Dacă ştii ce este bastonul prova, devine evident că nu are rost să fie _orientat_ _permanent_ în axul senalului.
Totodată în astfel de spaţii chiar nu ai de ce să compari indicaţiile compasului giro (să trăiască ANRul câte bărci de agrement din RO au compas giro!) cu cel magnetic. Şi de fapt nu te uiţi deloc la compas pentru că vezi marginile canalului/ şenalului/ pasei portuare.
În schimb are rost să îi spună navigatorului unghiul de cârmă. Din nou o situaţie f rară pt bărcile de agrement, mai degrabă de examen de navigaţie decât situaţie reală.
Incepe sa aiba sens :)
Mersi
Daca bastonul prova si timonierul sunt aproximativ pe o linie paralela cu axa longitudinala a navei raspunsul a) are sens si aplicabilitate practica. Este procedeu clasic de la tema "linia dreapta" chiar si la avioane: ochi - reper pe bord/capota motorului - reper pe orizont :)
Sunt de acord, şi eu am "deseori" ca reper linia formată din piciorul catargului şi straiul prova cu vreun stâlp de pe mal, dar nu "permanent". Atenţie la amănunte, că aşa-s examenele în România, nu testează cunoştinţele necesare ci bărzăunii.
Am sustinut si eu examenul. Totul relativ ok, in sensul ca l-am luat.
In schimb, intrebarile au fost in proportie de cel putin 60% diferite de cele din testele puse pe siteul ANR. Am avut 2 intrebari cu ecluze pe care eu unul nu le-am mai vazut inainte si nici nu am citit pe undeva material didactic.
Raul, nu sunt de acord cu tine ca examenul presupune "alte intrebari". Cine incepe sa invete prin a citi din referintelela alea bibliografice de pe site si nu prin a face testele lui Sebba, nu o sa intampine probleme. Intrebarile la examen mi s-au parut uneori formulate altfel, dar citite cu atentie iti reveleaza raspunsul. Spre exemplu, am avut intrebarea aia cu folosirea cangilor de fier in ecluze, foarte multe despre sfilate, suvite, tipuri de noduri, cum te apropii de o nava naufragiata pe timp de furtuna, vreo 7 intrebari despre semnificatia indicatoarelor, semnale luminoase la nave am avut doar la COLREG etc, dar n-am avut nicio intrebare despre trecerea convoaielor pe sub poduri, latimea podurilor de pe Dunare, despre legaturi intre dane, dspre protocoalele de sunete la depasire etc
Eu am gasit foarte multe resurse bibliografice pe internet, le-asi fi pus si aici, dar am vazut unele discutii in care se vorbea despre absenta drepturilor de autor asupra continuturilor materialelor etc si am renuntat la intentie. Dar examenul n-ai cum sa-l pici daca citesti cu pixul in mana tot ce gasesti pe site-ul ANR si mai cauti pe net alte informatii (sunt o multime, totul e sa stii cum sa le cauti).
Eu n-am participat la niciun curs la scoala, pt ca nu s-au tinut acolo unde am facut eu. Am primit ceva documentatie pe mail, dar ce am primit eu le aveam deja intr-un folder, pt ca le gasisem pe net.
Pado, ai dat pentru C sau pentru D?
Sent from my Mi-4c using Tapatalk
Am dat pt amandoua, dar prima oara am dat D-ul. Scoala am facut doar pt D. C-ul l-am dat la vreo luna distanta. Examenul pt D mi s-a parut mai dificil, RND-ul mi s-a parut mai anevoios si mai stufos decat COLREG-ul. Probabil pt ca era prima data cand citeam despre sfilate, gase, garline, sarturi, tambuchi etc. Am avut si eu intrebari pe care nu le-am vazut in felul ala formulate pe site-ul ANR, dar continuturile erau cam aceleasi. Am vazut ca ai facut update la testul tau pt D, dar trebuia sa mai scoti din intrebarile specifice RND-ului (cele legate de deschiderile la poduri, nr legaturi dane etc). Iar despre distantele la care pot fi vazute diferite semnale luminoase am avut intrebari doar la C, pt D n-am intalnit niciuna. Apreciez si eu, dar si cei care acum se pregatesc pt examen, faptul ca ai adaptat testul pt D la ceea ce se da acum. De fapt, testele realizate de tine sunt baza simularii pt examen pt toti cei care dau in prezent. Si am vorbit cu multi inainte de examene. Multumiri si din partea lor! :)
da, RND-ul e mult mai stufos
COLREG-ul pare mai "clean", mai usor de inteles
update la test, ca si continut, a fost facut acum un an si ceva
am observat insa ca nu peste tot erau linkurile trecute cum trebuia si le-am corectat
intrebarile incluse sunt din mai multe surse, pentru mare parte din ele trebuie sa-i multumim si lui Smokey
la RND, de exemplu, sunt cam 550 intrebari si atunci, cand am facut testele, am observat ca intrebarile ce erau publicate pe site la ANR se regaseau in totalitate in "bibliografia" mea. am decis sa le las pe toate (sau aproape toate, unele le-am scos din motive tehnice, lipseau imaginile)
Felicitari ptr reusita, probabil candva ne vom vedea si pe ape
Salutari..sunt membru nou care doreste sa obtina in iunie permisul de ambarcatiune cu motor
Am cateva nelamuriri...pentru examen trebuiesc "aprofundate" toate testele sau doar cele are care au mentiunea agrement ex "manevra agrement" .
Asa cum s-a spus si in forum unele intrebari sunt foarte profesionale ..adica ma duc cu gandul la cineva care castiga o paine din asa ceva gen marinar pe slep, impingator, bac etc.
Am intrebat acest aspect si la capitania Mamaia...insa mi s-a dat o foaie cu actele necesare examenului si cam atat...nu au fost prea prietenosi in a oferi detalii suplimentare. Biroul era plin de diplome in ale ale unei firme ce ofera cursuri de ambarcatiuni si m-au cam repezit....
Toate testele + bibliografia.
Oprical- nu prea inteleg ce vrei sa spui, probabil pt ca e tarziu si sunt obosit. La ce teste te referi exact, la cele de pe site-ul ANR ? Daca la alea te referi, trebuie sa citesti din toate referintele bibliografice recomandate clasei de permis pt care vrei sa dai examen. Si intr-adevar, intrebarile de la examenul de la capitanie sunt si cele de pe site-ul ANR, dar nu incepe prin a memora raspunsurile intrebarilor, pt ca la examen sunt si alte intrebari, iar multe sunt formulate altfel. Banuiesc ca te-ai inscris la o scoala de profil, asa ca citeste toata documentatia pe care ai primit-o de la aia. O sa ai si o simulare de examen la scoala, inainte de a te inscrie pt examenul de la capitanie. Toti am trecut prin nedumeririle tale, dar cu vointa si pasiune am promovat examenele, chiar si cu intrebarile alea deplasate si inutile pt un amator. Aroganti si infatuati sunt la toate capitaniile, nu doar la Mamaia. Vezi si topicul dedicat de pe barcaholic, e la sectiunea "Legislatie", acolo discutiile au "vechime", deci sunt mai ample . Bafta sa ai!
Exact cum a spus si Pado, la examen nu pica doar din intrebarile din testele de pe siteul ANR. Spre exemplu mie, explicam mai sus, mi-au picat maxim 40% dintre ele. Bafta!
Raul, poti da cateva exemple de intrebari dintre cele despre care spui ca nu le-ai mai intalnit pana la examen? Eu nu am vazut un procent atat de mare (am dat si D si C, la interval de o luna intre ele), ce-i drept le-am vazut pe unele altfel formulate, dar nici macar n-am auzit la altii sa vorbeasca despre un asa numar mare de intrebari care sa-i fi luat prin surprindere. Eu tin minte ca ai spus candva ca dai examen doar pt C, probabil ca nu ai parcurs deloc bibliografia si intrebarile aferente clasei D si ma gandesc ca au mai fost intrebari de la marinarie si conducere/manevra pe care nu le-ai intalnit in grila pt C. Sa stii ca "marinaria" de la D e mult mai documentata si implica intrebari mai diversificate, spre deosebire de grila de la C. La fel, exista intrebari de la "conducere/manevra" in grila pt D, care pot fi intalnite si la un examen pt clasa C. Si viceversa. Eu unul consider ca cine promoveaza testele lui SEBBA, la orice ora din zi si din noapte, cu min 23-24 raspunsuri corecte la D, e imposibil sa pice examenul, chiar daca se duce beat acolo ! Testul lui SEBBA pt COLREG nu l-am facut, pt ca nu cunosc atat de bine lb engleza incat sa pot sustine un examen. Dar toate celelalte -marinarie,conducere/manevra, si acum le fac cu 10 din 10. Chiar voi aprecia daca ai vreodata timp si chef sa dai exemple aici din intrebarile alea avute la examen (40%?) si pe care nu le-ai vazut in grilele ANR. Nu neaparat sa le reproduci, dar macar sa spui despre continuturile intrebarilor. E important si pt cei care urmeaza sa dea, pt a sti la ce sa se astepte. Multumesc!
Pado, nu mai inteles.
Pe siteul ANR la Servicii/Pesonal Navigant apar testele pentru CAA categoria C. Sunt 4 cu totul dedicate fiecarei categorii de examen:
Colreg Agrement.pdf
Manevra Agrement.pdf
Marinarie Agrement.pdf
Navigatie Agrement.pdf
Ce am incercat sa avertizez este faptul ca intrebarile din examen nu sunt exclusiv din aceste fisiere.
Dealtfel, cine vrea sa le testeze poate sa acceseze siteul facut de mine care le contine in totalitate, cu imagini cu tot:
http://trustinit.ro/anr/ (http://trustinit.ro/anr/)
Intradevar, unele intrebari sunt variatii ale unei intrebari din aceste fisiere.
Spre exemplu, la Navigatie apare o singura intrebare legata de cartul N:
Cartul N este un cart:
a. intercardinal;
b. cadinal;
c. inter-intercardinal;
Mie la examen mi-a picat cum este cartul SSE. Evident, cine a citit bibliografia si a invatat o sa stie sa raspunda. Eu unul am invata si citit foarte mult, mai putin navigatia pe Dunare care nu m-a interesat.
Pe langa aceste variatii, am avut 2 intrebari care erau legate de ecluze si sincer, eu in toate bibligrafiile legate de C nu am citit si nu am gasit info. In principiu m-am descurcat bine si la acesteea, obtinand un scor final de 25 din 26.
Ca sa concluzionam, asa cum a spus ghrt in 2 vorbe: trebuie facute testele si citita/invatata toata bibliografia :)
Ca toata lumea de pe aici si eu incerc sa ma raportez la testele lui Sebba si fac cam 20/26. Am mai comandat o carte " Manualul conducatorului de ambarcatiuni" autor Iuliu Sancraian + CD...sper sa-mi fie de folos. Cele mai dificile intrebari mi se par cele cu remorchere, barje in dana, trecerea pe sub poduri etc sau cele cu cicloane , emisfere ...pe care nu mi le pot explica si le invat mai mult mecanic. Daca intrebarile de la test nu sunt identice cu cele de pe site-ul ANR asta nu este prea bine.
As vrea sa stiu de la Raul daca au fost intrebari cu noduri, balize, efectul carmei, instalatia de ancora si guvernare etc.
Dacă nu reuşeşti să înţelegi ce se povesteşte prin bibliografie vei merge la şansă - poţi să ai mai mult noroc sau nu.
Eu am dat chiar după publicarea seturilor de întrebări şi picau mai rar din afara testelor, probabil aveau mai puţine în baza de date. Totuşi am avut 4 care nu erau în testele publicate. Cum poţi greşi maxim 4, nu era loc de eroare.
Dacă nu înţelegi bibliografia poţi căuta şi alte cărţi pe subiect. Până la urmă te prinzi despre ce este vorba. Poţi căuta surse alternative. Eu am învăţat ColReg cu aplicaţiile de Android de la TheOtherHat.biz şi RND-ul după cartea de CEVNI recomandată de RYA, în format digital, la fel pe Android. Sunt o groază de filme pe YouTube etc. Spre deosebire de teoria sfilaţei, materialele astea chiar sunt utile adică se pot dovedi necesare pe apă.
În cele din urmă testele sunt utile ca exemple, să vezi modul de gândire al celor care au formulat întrebările. Multe sunt de atenţie la amănunte, de chichiţe - exact ce nu ar trebui să fie un examen de începători dar am întâlnit foarte des abordarea asta în Românica, în diverse domenii.
Raul, tu ai afirmat ca 40% din intrebarile de care ai avut parte la examen nu se regaseau in testele de pe site-ul ANR. Pai asta ar insemna aproape jumatate din intrebarile de la examen !!! Iar eu ti-am spus ca daca nu ai citit nimic din RND si bateriile de teste aferente clasei D, nu poti trage concluzia aia cu 40% intrebari surprinzatoare. Daca ai fi citit si testele specifice categoriei D, ai fi vazut acolo si intrebari despre ecluze. Dar tu spui caRND-ul nu te-a interesat.
Surprinzator, eu am avut cunostinta despre multe intrebari despre carturi, pt ca la scoala la care am absolvit (fara frecventa la teorie, doar la practica am fost) am primit baterii de teste care contineau toate intrebarile de la capitanie. Sau asa cred, pt ca n-am avut parte de vreo intrebare, nici la D si nici la C, pe care sa nu o fi vazut inainte.
Oprical: asculta la ce ti se spune, citeste cu pixul in mana si conspecteaza toata bibliografia, iar apoi treci la testele lui SEBBA. La intrebarile despre cicloane si eu am memorat raspunsurile ca papagalul, fara sa inteleg cum taie vantul izobarele la 60grade si cum imi dau eu seama de directia de deplasare a depresiunii tropicale. Iar la D, nici eu si nici altcineva nu am auzit sa aiba parte de intrebari despre legaturi in dane pe sub poduri, despre latimile podurilor si deschiderile lor sau despre viteza navelor de diferite toaneje. La fel, n-am avut nicio intrebare la D depsre distanta la care se pot vedea diferite semnale luminoase functie de culorile lor. La D, sa stii la perfectie marinaria, la conducere manevra vei avea parte de multe intrebari despre efectul legaturilor si cum influenteaza ele plecarea barcii de la cheu, remorcajul si tipurile lui, despre instalatia de guvernare si despre ancorarea navelor etc iar la RND am avut doar indicatoare si semnificatia lor. La C am avut intrebari si despre cicloane si despre carturi, despre distantele la care pot fi vazute semnalele luminoase functie de dimensiunile navei etc
Bafta!
Io am spus acum multă vreme că întrebările de pe siteul ANR nu reprezintă decât o parte din întrebările de la examen
Asta e și motivul pentru care in testele mele am incercat sa bag întrebări din cat mai multe surse, chiar dacă unele întrebări sunt in plus
Oricum, nu vă așteptați ca testele sa reflecte 100% examenul, sunt doar orientative și aproximative
Sent from my Mi-4c using Tapatalk
Eu am mai scris pe undeva, am făcut doar testele de pe site-ul lui Sebba si am luat examenul greșind 2 întrebări.nu am citit bibliografia, doar am căutat răspunsuri acolo unde nu găseam logica.
Salutare tuturor,
Pentru o mai buna informare(cu riscul de a repeta unele informatii) vin si eu cu experienta mea relativ la examenele recent date (clasa C si D).
Examenele le-am dat la capitania Giurgiu.
Pentru categoria C am dat examen in luna iunie 2017 iar pentru categoria D(doar diferenta) pe 22 septembie 2017.
Le-am luat pe ambele insa dificultatea categoriei C a fost mai mare.
Ca sa fiu pragmatic(pentru categoria C):
1) pentru categoria C trebuie invatate toate intrebarile de la categoriile Manevra/Marinarie - inclusiv cele categorisite pe situl anr ca fiind din categoria D; pot confirma asta si prin faptul ca am primit la examen intrebari de acolo
2) da apar si intrebari noi fata de ce e postat pe situl ANR (la mine au fost 3 din cele 26 primite)
3) recomand sa faceti intrebarile de pe situl ANR (toate mai putin RND) de cel putin 2 ori inainte de a merge la examen (am vazut multi picati acum la ultima tura cind am dat diferenta de D); in cazul meu, in felul acesta, eram sigur de minim 23 de intrebari din cele 26 primite
Pentru examenul de diferenta D (10 intrebari):
1) confirm eu plus inca 2 prieteni care am dat de curind(si am luat 10 din 10) ca au picat exact intrebari din cele 180 din sectiunea RND de pe situl ANR, pe scurt a fost mult mai simplu ca la C
Sper sa va ajute informatiile scrise mai sus mai ales ca eu le-am cules la rindul meu de la altii care au dat de permis inaintea mea. In plus in scoala nu am primit raspunsuri ferme la aceste nelamuriri.
Sper sa va ajute!
Spor la invatat!
Este mai simplu sa dati examen intai pentru D si apoi pentru C
Va salut,
Daca ai C, oare mai e nevoie de D?
Pai clar, din asta se da si diferenta, trebuie sa cunoști RND-ul.
RND-ul este CEVNI cu 2 seturi de reguli suplimentare pt Dunărea maritimă şi bara Sulina, iar cu D poti sa navighezi pe apele interioare din Europa, cu cateva exceptii.
Acuma, depinde unde navighezi. La fel ca la auto, unde majoritatea se multumesc cu categoria B si nu isi mai iau si remorci sau camioane.
Si eu sunt de parere ca e mai usor de dat "D" si apoi diferenta pentru "C". In acesta ordine nu mai este nevoie de invatat si navigatie maritima. Iar daca dupa luarea unuia se depune dosarul pentru examenul de diferenta si intervalul de la luarea avizului de la medicul de familie si psihologic nu depaseste 3 luni, va scuteste de necesitatea altor avize.
Cea mai proasta alegere este de dat simultan ambele categorii: la fiecare examen se dau 26 intrebari (marinarie si conducere se repeta) si se dau bani in plus si la scoala de navigatie (cursuri pentru doua categorii).
Pentru examenul de diferenta nu este necesar curs de navigatie.
Mai jos metodologia de examen:
Conducător de ambarcaţiune de agrement Clasa C
COLREG 8
Navigaţie maritimă 6
Marinărie 6
Conducerea şi manevra ambarcaţiunilor cu motor 6
Total număr întrebări 26
Timp alocat 60 min.
Barem minim promovare 22 răspunsuri corecte
Examen de diferenţă
COLREG 10
Timp alocat 20 min.
Barem minim promovare 8 răspunsuri corecte
Conducător de ambarcaţiune de agrement Clasa D
Regulamentul de navigaţie pe Dunăre 10
Marinărie 8
Conducerea şi manevra ambarcaţiunilor cu motor 8
Total număr întrebări 26
Barem minim promovare 22 răspunsuri corecte
Examen de diferenţă
Regulamentul de navigaţie pe Dunăre 10
Timp alocat 20 min.
Barem minim promovare 8 răspunsuri corecte
Am dat examenul la sfârșitul lui octombrie 2017. Doar D -ul deoarece nu am reușit sa învăț Cum ar trebui și pentru C. Au fost și întrebări pe care nu le-am regăsit în testele ANR...Despre skyjet-uri etc. În fine 24 din 26. La terminarea timpului alocat 60 min aplicația finalizează testul în mod automat. În timpul testului te poți întoarce oricând la o întrebare de care nu ești sigur..Deci este bine din acest punct de vedere.
Trimis de pe al meu SM-N910F folosind Tapatalk
Am terminat cam toate testele posibile
Acum se regasesc toate pe adresa http://anr.end.ro (http://anr.end.ro)
gasiti acolo simulare pentru categoria D, pentru categoria C dar si testele specifice ptr B (colreg, navigatie, manevra, legislatie) si A (unde sunt aceleasi teste ca la B dar se mai adauga constructia si rnd-ul)
atentie, pentru cei ce vor si D si C:
daca NU aveti nici o categorie luata si vreti sa dati in aceeasi sesiune si D si C, NU SE DA DOAR DIFERENTA de la D la C ci se dau doua examene separate, unul ptr D si unul ptr C
ca sa dati doar diferenta trebuie sa veniti de doua ori. prima data sa dati D-ul si apoi, la urmatoarea sesiune (nu in aceeasi zi) veniti ptr C si dati doar diferenta (in caz ca ati luat D-ul prima data)