Asa cum am promis deschid un topic unde sa putem discuta/analiza o barca foarte draga mie (normal pentru ca este a mea :) ) si anume BluSail 24.
Barca este construita in Italia incepand cu anul 1996 (a mea este din 1999) sub denumirea initiala de Brenta 24, ca mai apoi sa devina BluSail 24. Designerul si constructorul initial sunt Franchini Yacht, un nume cunoscut si apreciat in industria de profil din Italia.
Date tehnice pot fi gasite aici: http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=8172 (http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=8172)
Este o barca pur racer cu o chila fixa foarte lunga asa cum veti vedea in putinele fotografii pe care le am la acest moment. Dealtfel, consider ca in cazul ei o poza face mai mult decat o mie de cuvinte, asa ca trec la fapte:
(http://i68.tinypic.com/2i71uvm.jpg)
(http://i66.tinypic.com/dcswaw.jpg)
(http://i66.tinypic.com/fdafyr.jpg)
(http://i63.tinypic.com/vyv4oh.jpg)
(http://i65.tinypic.com/dgt9jl.jpg)
Chiar ca racer(LOA=LWL).
Cat de repede zboara?
Felicitari ptr. achizitie. Parca e la Limanu ... primele 10 zile din aprilie o sa fiu prin port si o sa trec sa o vad. :)
Am gasit un exemplu ORC de polara.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170326/10f6a6f2183611ec66a14440979853d3.jpg)
Citat din: Raul din Martie 26, 2017, 08:58:26 AM
Am gasit un exemplu ORC de polara.
Intre 12 si 20 de noduri, barca urca in 30 grade, cu 5,5 -5,7 nd. e o treaba! :)
In rest vad o viteza medie de 7 nd, cu varf pe 140 grade dinapoia traversului, unde rupe, cu 11 nd!
Promite distractie mare. :)
Imi place numele barcii la care se refera diagrama prezentata de Raul: "Ready Lady"! Promite distractie mare ;)
Frumoasa barca!
Felicitari pentru achizitie!
Cu respect,
Mario_/)
Citat din: pelicanul din Martie 26, 2017, 07:54:13 PM
Imi place numele barcii la care se refera diagrama prezentata de Raul: "Ready Lady"! Promite distractie mare ;)
Nu este numele barcii mele :)
Eu am botezat-o, chiar cu acte in regula:
KhaleesiMa tot chinui cu un design de vinyl. Cred ca renunt sa pun numele pe oglinda pupa din cauza dimensiunii reduse si o sa folosesc bordurile.
Mi-am dat seama ca nu e vorba chiar despre barca ta, ci doar despre acelasi model, dar nu m-am putut abtine sa nu remarc numele :)
In orice caz, sa fie intr-un ceas bun si sa te bucuri de ea. "Khaleesi" este un fel de printesa sau regina din Game of Thrones, nu? Am cautat pe Google, dar nefiind fan al fenomenului nu am inteles mare lucru din explicatiile gasite! :)
Citat din: pelicanul din Martie 27, 2017, 03:21:04 PM
"Khaleesi" este un fel de printesa sau regina din Game of Thrones, nu? Am cautat pe Google, dar nefiind fan al fenomenului nu am inteles mare lucru din explicatiile gasite! :)
Da, este regina dragonilor.
Asa ca musai sa pictez si un dragon :)
Locul unde şi cum scrii ţine de reglementările pavilionului.
Asa este. In cazul meu se poate atat la pupa cat si pe borduri daca nu este spatiu suficient la pupa.
Cum trebuie textul sa fie de minim 10cm inaltime si cum oglinda pupa este undeva la 20-24cm nu prea mai am de ales. Asta si pentru ca trebuie pe langa nume sa trec si portul.
Cum se poate calcula forta care apasa pe o suprafata velica? Si cum se distribuie ea?
Ma intereseaza in special pe genovez.
Am atasat aici "Principles of yacht design", de Larsson si Eliasson: https://we.tl/jniBTjwb61
La pagina 132 e capitolul "Rig and sail design", unde gasesti raspuns la multe intrebari precum cea de mai sus.
Dupa ce citesti, hai sa dezvoltam aici pe topic ce anume urmaresti exact. Am sa intru si eu mai tarziu, desi sunt extrem de limitat cu timpul.
Citat din: Raul din Aprilie 04, 2017, 11:39:09 PM
Cum se poate calcula forta care apasa pe o suprafata velica? Si cum se distribuie ea?
Ma intereseaza in special pe genovez.
Teoretic F = D x V^2 x A, unde F este forta, D este densitatea aerului, V este viteza aerului (vintului) si A este aria velei.
Practic, e cum spune Vali! (intotdeauna! :) )
Poti sa incerci si "Maximum Sail Power" : https://drive.google.com/file/d/0B_ftb3fiPWFKaTYyR1lEQ2ZMQkE/view?usp=sharing
Pe mine ma interesa sa pot aproxima ce rezistenta trebuie sa am in tot ce atasez mobil de vela: scote, carabine, etc.
Spre exemplu, acum am la coltul scotei genovezului niste carabine care mi se par foarte mari si cand fac volte izbesc atat catargul cat si barca foarte tare si ma gandesc sa le schimb cu unele mai mici.
Incerc sa atasez o poza cu ele.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170405/05ca177578936f4b9df8eef5a7da4146.jpg)
Scota e bine sa fie cit mai groasa, pentru ca vor fi momente cind o vei manevra la mina si vei simti toata forta velei taindu-ti palma. Un minim 10 mm ar fi OK, maxim cit iti permite instalatia, adica scripetele de pe pisica focului si ce alti crocodili mai ai pe acolo.
Daca folosesti o singura vela tot sezonul si daca ai roll-foc (din cite imi aduc aminte, nu ai) poti innoda pur si simplu scota (-ele) la coltul velei.
Daca vrei sa mergi la regate si vrei sa schimbi rapid vela, nu ai cum sa scapi de carabine, dar poti folosi numai una ca sa nu atirne asa greu.
Citat din: Raul din Aprilie 05, 2017, 08:28:45 AM
Pe mine ma interesa sa pot aproxima ce rezistenta trebuie sa am in tot ce atasez mobil de vela: scote, carabine, etc.
Spre exemplu, acum am la coltul scotei genovezului niste carabine care mi se par foarte mari si cand fac volte izbesc atat catargul cat si barca foarte tare si ma gandesc sa le schimb cu unele mai mici.
Incerc sa atasez o poza cu ele.
Sfatul meu practic este să nu utilizezi carabine la colțul de școtă, ci nodul dedicat.
Carabinele îți vor distruge chingile din inelul colțului de școtă, atunci când vela flutură. Foarte posibil ca un începător să fi pus acolo carabine. Cineva care cunoaște barca, știe ce înseamnă carabina pe o velă fluturând. E o armă necontrolabilă. În conditii ideale (pentru ea) te scalpează :)
În plus de asta, aceste carabine fără blocator filetat, se agață de sarturi când ți-e vremea mai grea. Ei, să vezi atunci, distracție :)
Si eu merg tot pe baza de noduri, mi se pare mai sigur nu neaparat din cauza de carabina = racheta cu raza medie de actiune cit din cauza ca orice carabina se poate desface cind are ea chef, spre deosebire de un nod bine facut. :)
Daca vrei neaparat carabina poti sa mergi pe ideea cheii de impreunare clasice, cu surub sau cheita sau eventual pe modelul asta: http://www.ebay.de/itm/HS-SPRENGER-SCHNAPP-KARABINER-EDELSTAHL-A4-SCHNAPPSCHAKEL-VA-FALLSCHAKEL-NIROSTA-/272615536134?var=&hash=item851e1bde5b (http://www.ebay.de/itm/HS-SPRENGER-SCHNAPP-KARABINER-EDELSTAHL-A4-SCHNAPPSCHAKEL-VA-FALLSCHAKEL-NIROSTA-/272615536134?var=&hash=item851e1bde5b)
Raul doreşte să participe la regată, ori asta va presupune schimbarea rapidă a focului. Cum făcutul nodurilor durează mai mult decât un click cu carabina, o va alege inevitabil. Însă într-adevăr sunt unele mai sigure decât astea pe care le are.
În ceea ce priveşte forţele se pot face nişte calcule dar ar fi interesant dacă se poate pune ceva de măsurat direct pe şcote.
Stiu ca exista astfel de aparate pentru "fine-tuning" super meserias pe sarturi si straiuri. La scote n-am auzit de asa ceva.
La 470 aveam la focul de 3.5 mp o scota de 12 mm. Focul respectiv se manevra exclusiv "pe direct", la mina, fara nici un vinci sau palan si estimez ca tragea cu echivalentul a vreo 20 kg. Asta nu inseamna ca la o vela de patru ori mai mare trebuie pusa o scota de 50 mm! :)
Cel mai bun "fine-tuning" pentru regata se face tragind cu ochiul la vecini si competitori sau apelind la un meserias care sa stie "pe ce pune mina". :)
PS Mi-am adus aminte de pagina asta http://www.wb-sails.fi/hs-fs/hub/209338/file-13855460-htm/news/sailpowercalc/sailpowercalc.htm (http://www.wb-sails.fi/hs-fs/hub/209338/file-13855460-htm/news/sailpowercalc/sailpowercalc.htm) unde gasesti un programel interesant pentru calculat fortele in vele si citeva explicatii teoretice.
Mă gândesc la un cântar cu cârlig dar care să măsoare mai mult. Randa asta, încărcată pe un vânt slab, deja nu mai poate fi trasă la mână şi chiar cu un sistem de vreo 4 scripeţi tot este prea puternică (sau eu prea slab...) Pe foc e mai ok, megea la mână, deşi am pus 4 spire ca să-mi fie uşor, mergea şi cu 3.
Diametrul şcotei este o chestiune relativ independentă de rezistenţă. Poţi să ai core de dyneema şi să ţină tone sau un poliester de câteva sute de kg.
Pe ghiu are şcotă pe 14mm şi pe foc de 10mm.
Ar fi interesanta chestia cu cintarul pe scota dar nu te ajuta cine stie ce, decit ca sa-ti faci o idee. Oricum scota se alege, dupa cum am mai spus, cit mai groasa ca "sa se aseze bine" in mina, sa ai de ce apuca cind trebuie sa tragi de ea. De exemplu scota aia de 14 mm la randa cred ca ar merge si la o barca 10 - 11 m.
Un tabel cu alegerea scotelor se gaseste in cartea "Croaziera cu vele" a lui Radu Theodoru (pag. 68), dar nici studierea barcilor vecine de ponton nu strica. :)
Daca scota randei e prea "grea" se poate duce catre catarg si apoi peste acoperisul cabinei inapoi la un vinci, ca orice funga cinstita. Sau se poate face un sistem de "reglaj fin" cu un alt palanc dublu instalat suplimentar pe capatul fix al scotei (cel care acum e innodat de unul din cei doi scripeti prin care circula scota). Un alt sistem de reglaj care merge mai usor este din pisica scotei, la care se pot pune de asemenea niste scripeti.
Cea mai simpla metoda de a "usura" scota este, bineinteles, sa aduci barca putin in vint dar asta duce la o pierdere de viteza.
Aici "Croaziera cu vele" : https://drive.google.com/file/d/0B_ftb3fiPWFKZXdEeHkyWFdXekk/view?usp=sharing
Legat de genovez, o sa pun o singura scota mai lunga care sa treaca pe ambele borduri si pe care o bag printr-o bucla prin coltul de scota.
Ceva similar cu ce am facut in poza:
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170408/b271e2929cfc404e7edce377f9f58950.jpg)
Ar trebui sa fie ok, zic eu.
Pelicane,multumesc foarte mult pentru link,nu aveam cartea.
Raul, este foarte bun si folosit nodul ce l-ai prezentat, dar eu nu am fost multumit de el din doua motive: Se strange foarte tare si se dezleaga greu, si doi deformeaza coltul de scota prin strivirea lui. Eu folosesc nodul de gasa, ii ofera libertate coltului de scota sa se aseze cum vrea el, singurul dezavantaj este ca e un pic mai voluminos, dar tot pe el il prefer.
Nu am participat niciodata la regate, dar daca nu ai Rollfock si schimbi vele Foloseste o carabina dedicata cum ti-a aratat Colegul Pelicanul, pe fostul velier nu aveam rollfock si ridicam vela pe strai si foloseam 3 vele ce le tot schimbam, si este foarte necesara carabina ca altfel trebuie sa schimbi si scotele, dar daca ai rollfoc, nu cred ca stai sa schimbi vela, deci nodul este ideal.
Cel mai simplu este sa cumperi un ,,softshackle" sau ,,softlinck":
https://www.youtube.com/watch?v=JLwh757nIpY (https://www.youtube.com/watch?v=JLwh757nIpY)
Putin mai complicat, dar mai ieftin, este sa ti-l faci singur:
https://www.youtube.com/watch?v=K0eZz36PRYI (https://www.youtube.com/watch?v=K0eZz36PRYI)
Super "scula". Se poate realiza destul de usor din cate observ! si chiar voi incerca.
Există multe posibilitati, unele fabricate in serie, cum ar fi T-close, un mic accesoriu într-o varietate de prinderi.
https://www.youtube.com/watch?v=fBnibNalLXw (https://www.youtube.com/watch?v=fBnibNalLXw)
Se pot prinde scotele în multe moduri, de la simplu la sofisticat. Ce consider de evitat, este folosirea carabinelor solide, care sunt si periculoase cum povesteam mai sus, dar și favorizează distrugerea prematură a chingilor pe inelul colțului de școtă.
Unii mai folosesc o carabina, care să prindă ambele noduri ale scotelor. Noduri de gașă.
Dacă se dorește o prindere rapidă, consider bună alegerea unei metode bazate pe materialul textil al unei saule. Eu unul, așa fac :)
Am nevoie de sfaturile voastre cum sa izolez bompresul sa nu mai intre apa pe acolo?
Daca marea este montata si intru cu prova in val imi intra pe la bompres indiferent daca este scos sau retractat.
Multumesc
Fă-i o scurgere controlată.
Interesanta abordarea. Incerc sa ma gandesc la o solutie. Intradevar apa intra pe teava bompresului si la capat trebuie sa vad cum sa o colectez.
Citat din: Raul din Iunie 16, 2017, 04:40:14 PM
Interesanta abordarea. Incerc sa ma gandesc la o solutie. Intradevar apa intra pe teava bompresului si la capat trebuie sa vad cum sa o colectez.
Este o abordare bună doar ca măsură de siguranță. Altfel firescul spune să recondiționezi și gresezi sistemul existent. Barca nu e făcută să ia apă pe acolo, așa că mai mult ca sigur, piesa care etanșează are o problemă. Sau bompresul nu face perfect cursa lui până la capăt.
Nu știu exact cum arată sistemul bărcii tale, dar trebuie să funcționeze pe modelul acesta: