Buna ziua .Am construit o barca de 6 m cu latime de 1,70 greutate aproximativ 180kg fibra ,gelcot.Am lucrat la ea cca 1 an pana am construit matrita ei.Nu am copiat nici un model construit anterior.Am facut probe la apa cu un motor de 25hp pe Dunare cu 2,3 pana la 5 persoane si mie mi sa parut ca se comporta bine pe apa.Cel mai important lucru care mi sa parut este ca lasa un val foarte mic in spate aproape inexsistent.Voi ce parere aveti?
Salut Valentin si felicitari pentru lucrare. Am vazut barca in filmuletele de pe Youtube, si cred ca e o barca reusita. Cel mai bine ar fi sa ne spui cate ceva din povestea ei (daca bineinteles doresti), si poate schimbam topicul la o categorie mai potrivita, ori constructia din fibra de sticla, ori barci de pescuit, ori unde-ti face placere (la categoria "alte ambarcatiuni" se prezinta barcile mai neconventionale) .
Mai rar in ziua de azi sa faca cineva o barca din fibra de la zero, iar in cazul barcii tale a iesit chiar bine. Asa ca asteptam, daca e posibil, ceva mai multe detalii, poze, eventual si filmele de pe Youtube. Din partea mea jos palaria, si poate dam odata o liniuta pe Dunare, fiecare cu barca lui :).
Multumesc Vali...ce sa spun..am inceput acest proiect in noiembrie 2012 .Am pus doua lemne in cruce si am inceput sa vad cu ochii mintii cum imi doream sa fac aceasta barca.Au urmat apoi luni de munca si chin,uneori de mici bucurii atunci cand imi iesea o linie a ei,alteori de dezamagiri atunci cand lucrurile nu mergeau asa cum as fii vrut.Am inceput deci prin a construi macheta la scara reala a corpului .Aici am intampinat numeroase dificultati datorita faptului ca lemnul ,,lucreaza,, iar conditiile in care o executam eu nu imi asigurau un mediu de temperatura constant.In primavara am reusit sa termin corpul barcii .Una din greselile facute de mine a fost ca nu am folosit o vopsea care sa fie compatibila cu gelcotul si rasina care urmau sa o imbrace asa ca a urmat din nou o slefuire si o chituire a corpului ..lucru care ma intarziat mult.In fine am conceput barca cu o structura in V mic ,lucru care imi va permite o motorizare mica a ambarcatiuni. Au urmat apoi gelcotul si fibra de sticla ,lucru care mia permis astfel realizarea matritei. Dupa realizarea matritei corpului am intors matrita si m-am apucat de construirea capacului .Aici am folosit placaj ,chit fibra, si foarte important Duro lac .Au urmat acelasi operatiuni chituire,lacuire vopsire gelcot si fibra ,si astfel am realizat si matrita capac.Dupa realizarea matritelor a urmat bineinteles turnarea in matrite si rezultatul se vede in poze. Marea mea bucurie a fost in momentul in care iam pus un motor de 25 hp 4 timpi (un motor f greu cca80kg) ea a intrat in glisare instantaneu si nu simte 2 ,3 4 sau 5 pers aflate la bord. Valul pe care il creeaza aceasta ambarcatiune este aproape insesizabil. Oricare din voi puteti realiza asa ceva cu ceva banuti un pic de creier si multa multa munca
inceputul
corpul
corp
matrita
capac
barca
finish
Sa o stapanesti sanatos! Belea 8)
Cred ca arata si se comporta ok si cu o consola sau cu pilot house adaptate la marimea ei.
Repet jos palaria pentru ce ai realizat am vazut si pe youtube am vizionat de trei ori super
Si consola :)
felicitari pentru barca!
ce variante va avea? o cabina? poate si o varianta mai scurta?
inteleg ca vrei o varianta de serie sau a fost dor pentru satisfactia personala?
http://www.pacificpilothouse.com/gallery.html (http://www.pacificpilothouse.com/gallery.html)
Cea mai tare treaba mi se pare faptul ca ai gandit-o si ai realizat-o integral si pe cont propriu, fara sa copiezi alt model, cum fac altii. Va mai fi de treaba la partea de documentatie. Foarte important e daca barca are pana in 6 metri sau putin mai mult: limita de 6 metri lungime reprezinta trecerea la alt normativ, mai strict, privind conditiile de flotabilitate si stabilitate.
Un avantaj al barcii este V-ul fundului destul de obtuz, care cere un motor mai mic. Importanta insa in cazul asta este alunecarea laterala la giratia brusca: exista niste limite pentru aceasta alunecare, si daca sunt depasite, trebuie scazuta puterea motorului, deci implicit viteza.
Totusi, nu vreau sa fac vreun comentariu despre barca, fiindca senzatia subiectiva a fiecaruia e cea mai importanta. Daca tie si baietilor tai va place cum se misca, asta e cel mai important, si ramane in timp sa mai aduceti eventual mici imbunatatiri, daca e nevoie. Sper sa ne vedem pe apa cat de repede :).
fara suparare dar mi se pare cea mai urata cabina pe care am vazut-o vreodata! :-[
NU MA SUPAR
Nu am atasat pdf-ul pilothouse in idea ca ar fi the best a fost un simplu gest pentru toata comunitatea de pe forum.
Sunt convins ca la cata imaginatie are colegul face cabina de ne da pe spate.
Nu e frumos ce e frumos e frumos ce ii place omului
fara discutie ca este o chestie de gusturi!
si eu imi doresc o semicabinata sa nu ma ploua dar om vedea ce fac iarna asta!
Felicitari pentru barca,impresionant,nu stiu daca ai o experienta anrterioara privind constructia de ambarcatiuni asa ca o iau ca si un prim proiect,a iesit nemaipomenit.
Cum a spus si Vali trebuie sa ne vedem pe apa...
Citat din: bradutzu din Septembrie 03, 2013, 10:47:41 AM
fara suparare dar mi se pare cea mai urata cabina pe care am vazut-o vreodata! :-[
Mie imi place,mai ales cea montata pe BostonWhaler...
Barca va fii de serie, deja am demarat formalitatile, vor fi construite 3 tipuri de capac pe aceasta coca,si multumesc pt aprecieri