ok. ma anunti cand te decizi sa nu-l mai tii de rezerva sau sa-l vinzi

Această secțiune îți permite să vezi toate mesajele scrise de acest membru. Reține că poți vedea mesajele numai din zonele la care ai acces și tu.
Afișare mesaje MenuCitat din: Vali din Ianuarie 02, 2014, 10:23:09 AM
Salut Bogdan si bun venit pe capcompas.ro.
Din ceea ce ne-ai scris, ai nevoie de o barca de mare, regim costier, glisor.
Pentru asta, primul lucru la care trebuie sa te uiti este ca barca sa fie omologata pentru clasa C de navigatie - valuri de maxim 2 metri si vant de maxim 6 Beaufort. Majoritatea barcilor open sunt omologate pentru clasa D (ape interioare), si putine pentru C.
Sunt si barcagii care folosesc pe mare barci de clasa D, dar parerea mea e ca barca trebuie sa fie sigura in orice situatie. Adica daca ai pana de motor si te surprinde o vijelie de vara pe mare, sa te intorci teafar, ori la vasle, ori la un auxiliar mic. Iar asta inseamna calitati bune de seakeeping ale barcii (clasa C de navigatie), plus redundanta oferita de un outboard auxiliar mic sau o pereche de vasle.
Sunt multe de povestit vizavi de calitatile de seakeeping, am mai scris pe forum, si vom povesti mai in detaliu mai tarziu.
Al 2-lea lucru la care a trebui sa te orientezi e ca barca sa nu trebuiasca inmatriculata, adica sa se poata propulsa eficient cu un 20 de cai (detalii mai jos). Asta pentru a evita bataile de cap cu inmatricularea, inspectiile periodice, aprobarea pentru agrement, inscriere si impozit etc. In plus, la revanzare o barca glisoare neinmatriculabila se da ca painea calda.
Vizavi de calitatile de glisare cu 20 de cai, important e ca barca sa fie usoara, pentru a o putea folosi cu 20 de cai si incarcarea specificata (4 persoane). Asta inseamna sa eviti barcile tip sandwich sau "barca in barca", mult mai grele decat barcile "single skin". O barca sandwich este aceea care are si interiorul turnat complet in fibra, adica barca se construieste prin alipirea a 2 corpuri, unul exterior si unul interior.
Ce ar trebui absolut evitat sunt barcile sandwich cu spuma poliuretanica intre cele 2 corpuri. Chiar daca sunt producatori care lucreaza serios si folosesc spume hidrofuge, am intalnit in timp si barci la care spuma s-a imbibat cu apa si s-a ingreunat tare barcazul. Reparatia in acest caz inseamna desfacerea barcii in cele 2 componente si indepartarea spumei imbibate. Treaba costisitoare si cronofaga, care in plus scade serios valoarea de ravanzare a barcii.
Barca "single skin" este cea la care peste corpul barcii se vine cu o copastie, un paiol (podea), si banchete+amenajari dupa nevoie. Intre pozele tale, barcile single skin sunt cele din pozele 4 si 8. Aceste barci sunt si mai versatil de echipat, si mai usoare, glisand bine cu 20 de cai, chiar incarcate. Ca exemplu, fara nici o conotatie comerciala, a scris un coleg aici cum se comporta o barca open "single skin", de 5,15 pe 1,65 metri, la motor de 5, 10, respectiv 20 de cai:
http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,238.msg14068.html#msg14068
http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,238.msg14160.html#msg14160
Despre echiparea cu guvernare, volan, comenzi la distanta, chiar daca nu gasesti din prima o barca echipata astfel, o poti echipa singur, se gasesc de cumparat de toate.
Despre diferentele de pret la motoarele puse pe barcile scoase la vanzare fata de preturile motoarelor vandute separat, explicatia e simpla: de obicei motoarele montate, pe care se cere un pret mic, sunt vechituri in 2 timpi, pe cand motoarele vandute separat deseori sunt in 4 timpi. Am scris mai demult pe barcaholic.ro despre asta, la acest topic:
http://www.barcaholic.ro/f11/diferenta-2t-4t-3986.html#post50644
Despre peridoc, cum a spus si colegul Modi, e bine sa fie inmatriculat, ca sa nu ai batai de cap ulterioare. La asemenea barci, e vorba de orice peridoc simplu - fara franare, care duce sarcina barcii si peridocului, si care are puntea suficient de lata pentru a transporta barca in siguranta (de evitat peridocurile artizanale pe punti inguste, gen Oltcit).
Barca Wave din pozele tale seamana mult cu o bulgareasca a unui amic al meu, care o tine la Constanta. Cred insa ca barca din poze e facuta la greci, din cauza modelului (barca sandwich, clasa C dupa design), plus tipului de echipare specific marii (scara pupa, bimini, consola centrala etc). Atentie, ca o mica adaugire, clasa C la barci nu are nimic de-a face cu clasa C de pe certificatul de conducator ambarcatiune. Daca e nevoie, vom povesti in continuare.
Citat din: kimi din Ianuarie 02, 2014, 11:07:37 AM
@bogdant28 Te rog trimite-mi si mie linkul cu poza barcii verzi cu alb , antepenultima , parca scrie pe ea Petit francais .
Am un tip in oras care are una la fel de vanzare si is curios care ar fi un pret real .