constructia unui catamaran cu vele

Creat de iris, Decembrie 04, 2016, 08:51:41 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

iris

Da,asa este.Trag tare,nu am facut decking-ul(desi trebuia sa il fac inainte) pt ca nu stiu unde sa pun echeea,cablurile de la comanda motorului,inst electrica si ce-o mai fi.Am facut doar cadrul si usile/trapele,ne miscam bine pe langa ele/printre.
  Nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa-l construiesc tot si apoi sa-l gauresc ca trebuie sa mai trag un cablu.
   E ca si cum iti faci o casa si apoi spargi peretii sa-ti montezi instalatia electrica si sanitara.Poti sa lasi canale sau gauri inainte de turnare(in cofrag) /zidire,sa nu mai spargi apoi-ca sa ai ce repara :)
   O sa construiesc decking-ul,dar doar il pozez(dry fit) si apoi il asamblez, la final cu ferestre de vizitare,in locurile unde ai nevoie sa vizitezi.
    M-a invatat sa fac asta, un profesor,nu dau nume... :) :) :)

dorely

Nu pot sa cred cum arată. Super. Abia aștept sa o văd. Vino cu ea măcar cu motorul, fără pânze. Dacă nu reusesti sa-i pui motorul pana la 1 mai, îți dam noi unul. Important este sa vedem cum se comporta.😳

iris

E tentant  :) :) :)
  Ar trebui sa plec dupa Paste,mi-ar lua o saptamana,probabil...

lipan

Pe mine m-ai dat pe spate cu viteza asta de lucru.
Lucrezi singur?
Să vă țină Dumnezeu obiceiul!

radu_d

Iris, nu ai raspuns la prima intrebare: cum e mai bine, din placaj sau aluminiu?

iris

@ Lipan,ma mai ajuta baietii.Te rog frumos,contra cost,bineinteles,ai timp sa-i faci velele?
@ Radu,cred ca e mai bine din placaj din motivele enumerate la inceputul topicului.
   Dar daca era sa-l fac din Aluminiu,era gata demult... :) :) :)
  Pe de alta parte,proiectantul e si el multumit de viteza de lucru si a pus poze cu Saylon atat pe pagina lui de internet cat si pe pagina de faceboock.
  Uite ce zice:

That's great! You will see I used  a photo as the heading on  my Facebook page, hope thats OK

I am back home in the UK now so will get some drawing done next week

Best wishes

Richard Woods of Woods Designs
sailing catamaran designers

www.sailingcatamarans.com

Astept desene de catarg,carme.peridoc.

lipan

Citat din: iris din Aprilie 10, 2017, 11:37:28 AM
Te rog frumos,contra cost,bineinteles,ai timp sa-i faci velele?

Când te roagă cineva frumos, e greu de refuzat! Nu ştiu de ce nu sunt foarte hotărât să te refuz.
Dacă ai material mai că m-aş băga la o asemenea lucrare.
Probleme:
1.Timpul. Nu ştiu ce dată de lansare ţi-ai propus că nu vreau să te încurc. 
2. Materialul de calitate care să respecte specificaţiile proiectantului. Întotdeauna am lucrat cu materialul clientului. Aici mai intră şi accesoriile (ocheţi, slide-uri, cordelină, piele etc.), şi trebuie văzut cum "lucrează" pe catarg.
3. Vreau să văd schiţele velelor.
4, Am avut o masă de croit dedicată, cu dimensiunea de 5,4/1,7 metri pe care nu o mai am. Asta presupune să trasez pe parchet chircit, ceea ce ridică probleme de timp. Dar văd eu. Slavă Domnului că mai am maşini de cusut, aţă şi niscai accesorii.

Înainte de a da un răspuns ferm, trebuie să discutăm problemele 1, 2 şi 3.

iris

Lipan,prima data vreau sa-ti multumesc,incep sa sper,sincer,as fi vrut mai demult sa te rog sa ma ajuti cu velele,dar n-am indraznit.
   Nu m-am gandit sa termin la un moment dat,si,si daca m-as fi gandit,m-as fi gandit degeaba,eu nu cunosc nici un velar sa-mi faca vele,daramite repede.
    Material de calitate gasim,am pus tot ce-i mai bun in cats-ul asta,nu o sa ma zgarcesc la panza pentru vele.In plus,am niste idei despre ocheti din inox,din doua bucati,fixate intre ele cu suruburi ,cu lamaj si filete infundata,6 bucati,unul impotriva celuilalt,finisaj luciu oglinda,degrosati cat de mult,sa fie usori)
   Vele in doua culori,marginea de invergare navy...
   Am desenul pentru velatura de la proiectant,in CAD sau PDF.
   Cred ca am raspuns la primele3.

Masa,daca imi permiti,ar fi treaba mea.As face-o modulara,sa poata fi transportata in pod :),pe schelet usurel de aluminiu,totul in suruburi,sa o poti asambla si dezasambla usor.Tu sa zici cat de mare sa fie(lungime x latime),presupun ca,inaltimea ar fi de 90cm.
   Am citit mult despre cum cosi vele,parca si acum imi amintesc de discutia ta despre masini de cusut in dublu zig;
   Am fi pe maini bune,sunt foarte convins.

Florio

Citat din: iris din Aprilie 07, 2017, 03:29:13 PM
Am terminat structura cabinelor,pun poze.Maine-sesiune de filetat.

Este o realizare frumoasă, de excepție pentru noi :) . Un catamaran a fost visul lui Vincențiu, coleg serios și determinat, în construcția de bărci.
Dar de data asta i-ai luat-o înainte :) .
Am o întrebare: cum te simți în el, acum, că îl ai fizic? Este conform aprecierilor pe care le aveai când ai ales proiectul? 

lipan

Dacă nu se pune presiune pe mine să termin la o anumită dată, s-ar putea să ne înţelegem.
Legat de masă, nu cred că e problema ta. Deja am aranjat numai că aşteaptă OK-ul meu dacă mă apuc de treabă. Însă mă gândesc că aş putea considera propunerea ta cu masa modulară  drept contraprestaţie pentru vele şi suntem chit. Însă înainte de a te apuca de ea mai discutăm.
Am trimis pe pm adresa de mail, vreau schiţele.
Nu am nimic împotrivă să le fac până la ocheţi, ultimul element care se montează pe ele.
Nu prea am înţeles cum se fixează ocheţii, pune un desen sau un link, să nu existe vreun impediment, nu ştiu.

iris

@Florio,e mai mult decat ma asteptam si pe masura ce il construiesc,isi dezvaluie liniile armonioase,dovada ca Woods nu s-a gandit numai la functionalitate.
@ Lipan,de acord cu toate,am trimis mail.
   Inca odata,iti multumesc.
   In ce priveste ochetul,as vrea sa-mi spui diametrul exterior si interior al unui ochet obisnuit,sa fac unul,il pozam si il punem in dezbatere,aici,de-aia e forum,no?

iris

As vrea sa intreb colegii de forum despre ancore si lant.
  -cate kg sa aibe ancora?
-tre sa ai mai multe tipuri de ancore la bord?
-de care lant sa-i pun si cam ce lungime?
-genoez sau simplu?
-ce diametru sa aibe spira?
-ce alte accesorii as mai avea nevoie(varteje,carabine,etc)?
-eventuali furnizori de ancore si lant

Multumesc anticipat!

pelicanul

Doua ancore, una mai mare (10 kg) si una mai mica (6 kg) de tipuri diferite (Danforth, Bruce, amiralitate etc), de la orice magazin de barci.
Lant zincat 6 - 8 mm cu za scurta de la Dedeman, cite 5 m la fiecare ancora.
Cite un virtej la fiecare, tot de la magazinele de barci.
30 m de parima cu diametrul de 10 - 12 mm impletita sau rasucita pentru fiecare ancora. Tot de la Dedeman.
Doi tacheti solizi la prova, cite unul in fiecare bord. Eventual doi si la pupa. Oricum sint buni si pentru legare la ponton. Tachetii se aleg astfel incit sa poti sa iei usor volta cu o parima de 12 mm (doua - trei ture, lejer). Tachetii de inox, tot la magazinele de barci sau facuti acasa (complicatie inutila, parerea mea :) )
Eventual vinci, dar nu e cazul.

PS Am zis Dedeman,  dar poate fi orice magazin de materiale de constructii. Cele mai multe chestii sint mai ieftine decit la magazinele de barci si daca le putem inlocui, de ce nu?

cristizz

Mie imi place foarte mult cum lucraza ancora Mantus:
http://cruisingoutpost.com/wp-content/uploads/2013/08/DSC00164-cropped.jpg
http://cruisingoutpost.com/wp-content/uploads/2013/08/Mantus-disassembled.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=wdURE1-X0j8

Cred ca ai putea sa o si manufacturezi:
https://www.sailorsams.com/assets/images/Mantus/mantus-anchor-25.jpg
http://www.mantusanchors.com/mantus-anchors/

Eu la Macgregor am avut Bruce de 7kg. A fost foarte bine cu greutatea asta. M-am convins ca se putea si cu mai putin.
Florio are 2, una Bruce de 5 Kg si una Danforth de 2 kg. Pentru el este la fel de bine.
Daca poti sa pui un lant mai lung este cu atat mai bine, acesta actionand si ca amortizor, la valuri.

gvincentiu

Catamaranul este visul meu, insa e in interpretare proprie: fara derivoare, cu bordurile drepte.
Revenim la ancora: ancora tine doar lantul, sa nu derapeze pe fund. Barca sta in lant, nu in ancora. Deci, o ancora de 3-5 kg e suficienta avand 7 -10 metri de lant, apoi saula. Pentru Dunare lasi de doua ori adâncimea fundului: daca am 5 metri, las 10 la apa (adica tot lantul) si leg saula de tachet.
Ganduri bune !