Placaj ucrainean de mesteacan

Creat de Vali, Februarie 05, 2014, 01:12:15 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Vali

Citat din: mario38 din Februarie 03, 2014, 06:38:36 PM
te rog maestre mai da din casa...! cum e joaca mesteacanului ucrainean , ce incleiere are , ce dimensiuni la coala , ,ce calitate la miez ... si bineinteles cat costa... multumim conasule

Dupa cum am mai scris, am lucrat si eu, alaturi de alti colegi de forum, cu placajul ucrainean de la Welde Romania, prezentat aici:
http://www.welderomania.ro/produse/placaj-brut.html

Placajul respectiv se gaseste si la www.lemn-online.ro, la un pret foarte apropiat: http://www.lemn-online.ro/lemn-online/eshop/1-1-PLACAJ/0/5/119-Placaj-brut-mesteacan-1250x2500mm-BB-CP

Avand de pe vremea comunismului experienta lucrului cu placajul aviatic de mesteacan de 6 mm, adus de la rusi, am constatat ca placajul ucrainean de la Welde e destul de apropiat la calitate.

Nu am gasit deloc spatii goale in interior, la nici una din placi, in nici una din zonele in care am decupat. Am folosit pana acum grosimile de 6,5,  9 (9,8 de fapt) si 18 mm.
Calitatea furnirelor exterioare e foarte buna, in ciuda clasei (oarecum mediocre) BB/CP.

Aderenta rasinii epoxidice e excelenta, chiar se mai intampla ca lemnul sa "suga" rasina din fibra, caz in care trebuie aplicata suplimentar rasina. De obicei procedez asa fiindca prefer sa am priza optima intre placaj si fibra, printr-o singura aplicare a rasinii (primary bond).

Incleierea e de tip BFU 100 (de exterior), adica aceeasi ca a placajului de okoume de la Holver. La cumparare trebuie specificata aceasta incleiere, fiindca exista si varianta BFU 20 (de interior), nerecomandata la barci.

Nu am facut (inca) probe prin fierbere, dar dupa o perioada destul de lunga in care am lasat cateva resturi afara, nu s-au schimbat si nu s-au delaminat.

Singura problema la mesteacan e densitatea mai mare (0,67), care il face mai greu de folosit la barci usoare. In schimb, calitatile mecanice sunt incomparabile cu ale okoumelui de la Holver.

O problema la placajul de la Welde poate fi orientarea fibrelor din furnirele exterioare paralel cu latura scurta (1250 mm). La cele cu fibra paralela cu latura lunga, pretul creste cu 13%. Cred totusi ca nu e ceva important, mai ales ca de obicei curbarea panourilor la barci s&g se face in planul transversal al foii de placaj.

In incheiere, nu am folosit pana acum in mod direct acest placaj la constructia corpului, ci doar la amenajari interioare din zona santinei la barcile de fibra.

Exista insa destule referinte online despre calitatea acestui placaj inclusiv la constructia corpului, ca de exemplu aici:
http://www.boatdesign.net/forums/materials/what-best-marine-plywood-23543.html#post224566

De unde concluzia e ca acest placaj e o optiune buna pentru barci utilitare, unde nu se pune accent mare pe greutatea redusa, ci pe soliditate si anduranta.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau