Trepte din lemn - Sfaturi si recomandari

Creat de stavride, Martie 28, 2014, 02:00:37 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

stavride

Salutare,
doresc sa ma apuc sa imi fac treptele de la scara din casa (treapta din lemn, contratreapta

vopsita). Pentru aceasta, am nevoie de ajutorul vostru (cu sfaturi)

1. Gandeam sa decupez treptele din placi de lemn de fag (400mm x 600mm x 27mm) cumparate din

Hornbach. In functie de dimensiunile treptelor, va trebui sa cumpar placi mai mici sau mai

mari.

INTREBRE 1:
Stiti de unde pot luam aceste placi, in afara de Hornbach, mai ieftine si la dimensiuni

,,netaiate,,? Ma interesau latimi mai mari de 600 mm. Sunt depozite pe undeva?

2. Dupa ce fac sabloane din carton, le suprapun peste placi si tai.

INTREBARE 2:
Cu ce recomandati sa le tai? Soricel, pendular (ce marca sa cumpar - turatii, puteri, etc)

sau alte scule circulare - de mana. Daca aveti asa ceva, ati folosit si imi puteti recomanda

o marca, multumiri.

3. Dupa ce le tai, va trebui sa le frezez marginile, pentru ,, a da bine,,. Vezi poza 2 cu

ele stivuite. Sunt meseriasi pe undeva prin Bucuresti care pot freza (sa ma duc cu ele taiate

si sa mi le frezeze) sau mai bine cumpar 1 scula si imi ramane mie

INTREBARE 3:
Ce scula pot sa folosesc pentru frezat?
Ce freze trebuie sa cumpar (o sa aleg una care sa imi decupeze modelul ales dar nu stiu ce

marci de freze sa caut astfel incat sa poata sa ,,ciopleasca,, lemnul de esenta tare.

4. Lacuirea treptelor. Un lac gen Koeber Durolac pentru trafic intens sau altceva?

5. Lipirea treptelor - Gasisem (tot in Hornbach) un adeziv Sicabond pe numele lui. Alte

recomandari?

Am atasat si ceva poze

Cu multumiri
Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.

cristiantutuianu

Salut stavride
Trepte si contra trepte gasesti de gata  in Bricostore .Praktiker  fa o vizita pe la ei si vezi daca se pupa cu
scara din casa ....
Oberfreza e necesara +un set de freze ,daca esti nevoit sa le decupezi ,de taiat circular de mana ...pendular
Cu putin "antrenament" faci super treaba cu Oberfreza (eu am  Oberfreza se numeste GO ON a gasit-o dracii cat lemn a vazut) frezele pentru lemn cum zici tu "sa ,,ciopleasca,, lemnul de esenta tare." eu am constatat ca pe esenta tare merg mut mai bine decat pe brad par example.

stavride

Salutare. Scara mea are trepte... trapez, dreptunghi etc :) nu sunt drepte. Era ideal daca erau asa. Oberfreza este acelasi lucru cu freza din foto atasate de mine?

PS - poti sa imi dai o poza cu Oberfreza ta te rog? Go On nu prea am gasit.
Dacă vrei să construieşti un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori şi alte materiale. Învaţă-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârşită.

Rumpi

Da oberfreza e ce ai postat tu in poza. Se numeste asa (in lb. germana) deoarece este o freza care se foloseste in mod normal de sus, spre deosebire de frezele de masa care lucreaza de jos. Marca o iei dupa buget, nu stiu cat vrei sa dai pe ea.

Intrebarea mea e alta, ce neam de scara ai de vrei sa lipesti treptele? Eu unu n-am mai auzit pana acum de trepte lipite, n-am vazut decat scari unde treptele erau ori insurubate, ori batute in cuie, ori prinse in imbinari lemn lemn si asigurate cu cepuri (la alea de lemn masiv). Daca zici ca ai forme neregulate cu triungiuri si trapeze presupun o scara in spirala. Daca e asa cum imi inchipui eu din metal cu rame sudate in unghi in jurul unei tevi solutia clasica e sa dai gauri in rama si sa insurubezi placile. Ori de desubt cu holzsuruburi ori de deasupra cu suruburi mecanice (cu piulita) si capul bombat (daca dai gaurile pe margine sa nu te impiedici de ele si iti place aspectul), inecat, sau ingropat in placa, peste care daca vrei poti pune dopuri de lemn lipte ca sa nu se vada surubul. 

Placi poti cumpara de la holver http://www.holver.ro/placi/placi-din-lemn-masiv/ ori incleiate pe lungime (ca in poza ta) ori triplustratificate. Fagul e ok. Tratamentul e ori lac de parchet ori ulei.

P.S. Eu personal daca e sa le fac pentru mine nu le-as freza margine rotunda. Nimic mai bun ca sa iti rupi picioarele decat niste trepte bine lacuite cu cantul frezat rotund pe o scara in spirala.

stavride

Cam asa arata scara mea acum.

PS excelenta observatie @Rumpi - cea referitoare la rotunjirea treptei. Am renuntat la idee. Multumesc :)

Molid, arice sau pin? Ce sa aleg? :)

Rumpi

Acuma m-am prins de ce vrei tu sa lipesti treptele. Ai o scara conceputa sa fie placata cu gresie.

Cat de inalte sunt treptele? Ai loc sa pui placa de lemn groasa pe ele fara sa ridici piciorul ca cocostarcul? Nu te supara pe mine, intreb doar pentru ca trebuie sa te gandesti la grosimea placii de lemn ca sa ramana scara comoda. Dat fiind faptul ca placile nu au nici un rol structural eu personal nu mi-as mai bate capul si as pune parchet pe scara. Eventual la fel cu cel din hol/camere, montat in aceeasi zi si de aceeasi oameni. Daca ai parchet laminat pentru margini un profil de aluminiu (sunt si eloxate in culori, si cu santuri, etc.) si am terminat problema. Cel stratificat merge si fara protectia canturilor. Daca e clasic stiu oamenii ce sa faca, (desi s-ar putea sa te injure si sa te taxeze in plus daca vrei parchetarea treptelor in herringbone cu rama de lemn ca asta necesita sa stii meserie adevarata nu furata second hand).

Specia de lemn se alege (teoretic cel putin) dupa doua criterii: nivelul de trafic al scarii (molidul si pinul sunt esente moi, laricele e mai dur) si estetica dorita. Daca ai sau planuiesti familie numeroasa, prieteni multi, etc. si vrei sa lasi treptele la nepoti pui o esenta tare, adica salcam, stejar, fag sau specii exotice. Daca traficul e mic (scara merge in dormitorul conjugal) sau se merge numai in papuci de casa merg si speciile moi (bineinteles ca poti pune oriunde doar ca se uzeaza mai repede). Estetica e dupa gusturi si ar trebui sa se armonizeze cu restul casei, adica daca ai parchet de stejar in camere nu pui trepte de pin noduros, etc. dar aici nu ma bag ca-mi sar designerii in cap. Pana la urma e vorba de ce iti place tie si eventual de buget.

P.S. daca vrei ceva simplu si rapid dai o fuga la bricoflor ca momentan au o lichidare de stoc la placaj de fag clasa A 4mm la 59 lei foaia de 2,5mp http://www.bricoflor.ro/2014/02/placaj-fag-productie-romania-lichidarea.html  Pe asta il lipesti de beton cu un kit de epoxi de la europlastic (sau cu ce vrei tu, ziceam epoxi sa ramanem nautici) si dai lac sau ulei sau epoxi peste. Cand te plictisesti de el il scoti sau pui altceva peste el (daca l-ai lipit prea bine). 

Intersect

Va salut,

Am o întrebare pentru plutitori și nu numai.

Vreau sa recondiționez o scara făcută din cadru metalic și placata cu lemn.Lemnul este bun nu l-aș schimba mai bine îl recondiționez.

Acum am sa o curăț am o multifuncțională și un flex cu turație variabilă plus diferite discuri de șmirghel cu granulație diferită.

După curățare cu ce o dau?Trebuie bait și lac?Am găsit diferite soluții dar nu am nici cea mai mică idee ce sa folosesc.

Altă problemă o constituie podeaua din camere, trebuie curățată reparată apoi vopsită.

Într-o cameră este o dușumea fără nut și feder,lemnul uscandu-se sa tras și are ceva crăpături.

Cu ce le pot acoperi?Dacă le acopăr în timp nu o sa apară iar,adică din cauza traficului mastica aplicată nu o sa se separe și or sa fie gauri iar?

După ce le șlefuiesc cu ce le dau și cum?Într-o cameră vreau sa o fac albă. Ce soluții sa folosesc cu ce se dau.

Într-o cameră unele bucăți din dușumea sunt mâncate de carii vreau sa le schimb(pe cele în cauză) , întrebarea este ma complic mai bine schimb dușumeaua cu parchet?

Mai rămâne întrebarea legată de streasina cu ce o dau?Acum are o vopsea crem dată, as vrea sa o dau cu altceva ce sa folosesc?

Casa este izolata când fac un drum la Dedeman trebuie sa iau materiale sa îmi ajungă și sa fie cât mai bune.

Costurile de transport sunt mari.

Oferta pe piața este imensă din cauza asta nu știu ce sa aleg fiecare își promovează produsele cum știe mai bine.

Va mulțumesc pentru ajutor.
Born to fish,forced to work!!!

catab

Salut Intersect!
Legat de trepte, daca vrei sa le slefuiesti e indicat un slefuitor cu vibratii sau un orbital cu excentric, astfel incat sa pui toata talpa pe lemn si sa slefiuesti uniform. Flexul poate lasa urme datorita inclinarii, urme greu de scos si la trepte se vor cunoaste. Legat de lacuire, exista produse care inglobeaza lacul cu baitul si poti sa le folosesti cu incredere dar incearca dupa ce dai prima mana sa verifici la palma asperitatile lemnului pentru ca prima mana are tendinra de a ridica mici aschii. Daca sunt, revino cu smirghel granulatie fina si apoi da urmatoarea mana. Inca un lucru....fiecare strat in plus i-ti ca colora mai intens lemnul.

Intersect

Salut,Mulțumesc pentru răspuns, am încercat cu fluxul și am lăsat ceva urme.Ai spor dar nu o sa iasă uniform asa este.
Folosesc multifuncționala pe vibrații acum sa curat ramele de fereastră, merge mai încet dar iese bine.

Referitor la ce ai spus în privința lacului am găsit și eu la Savana.

Sunt ok ca și calitate?

Rumpi

Slefuitul treptelor e pierdere de bani. Demontezi placile de pe cadru si tragi la abricht sau rindeluiesti (cu rindea electrica sau manuala).
Dusumeaua e o poveste simpla. Angajezi un raschetator de parchet si in cateva ore (dupa suprafata si situatie) omu face podelele luna si bec, plus ca vor fi drepte. Daca vrei poti sa si inchiriezi tu o masina si sa faci, dar eu recomand profesionistul.
Ce crapaturi are podeaua? Au crapat scandurile sau te referi la distanta existenta intre scanduri? In ambele cazuri solutia optima nu e nici un fel de mastic, chit sau alte de gen, ci frezarea unui sant si lipirea unei bucati de lemn. Lucrarea se face inainte de raschetare ca sa iasa pardoseala dreapta.
Daca sa te complici cu reparatii sa mai bine schimbi totul nu se poate aprecia fara ceva detalii si poze.

Despre streasina nu stiu ce sa zic, n-am vazut in viata mea streasina vopsita, pe la noi streasinile sunt de doua feluri din tabla zincata sau din tabla de cupru si nu se vopsesc ca ar fi pierdere de bani.

AlecNaneti

@ Intersect

poti vedea experienta mea cu podeaua in topicul legat de caiac de la mesajul al treilea:

http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,990.0.html

pelicanul

Citat din: Rumpi din Septembrie 14, 2015, 07:33:14 AM
.....................................

Despre streasina nu stiu ce sa zic, n-am vazut in viata mea streasina vopsita, pe la noi streasinile sunt de doua feluri din tabla zincata sau din tabla de cupru si nu se vopsesc ca ar fi pierdere de bani.

Cred ca intersect se refera la pazie sau sageac (vezi foto). Daca scindura respectiva e deja vopsita (bej) trebuie sa dai ceva care sa tina peste vopseaua veche. Incearca si vezi ce nimeresti. :) De curatat vopseaua veche e greu, depinde cit de hotarit esti si cit de inalta e casa... :)

bradutzu

Vopseaua veche se decojeste cu o suflanta cu aer cald. E o plăcere să o cureti
Sa auzim numai de bine!

Intersect

Mulțumesc de răspunsuri, Da este vorba de Sageac.
Dușumeaua are crăpături la îmbinare, adică impropriu spus dușumea scândură trasă care a fost montată una lângă alta.Presupun ca fost udă și acum sa tras.Dar sa rezolvat o scot și pun parchet.

Nu pot chema pe cineva pentru ca ma costă foarte mult din cauza locației izolate(Sfântu Gheorghe) așa că după calcule și calcule am ieșit mai bine cu parchet.
Scara o dărâm și o fac iar.

Sageacul o sa îl dau cu ulei de in și am luat o vopsea de la kober. Îl curăț cu multifuncționala,am sa încerc și cu suflanta  poate merge mai rapid.

Dumitru Ivanov

Citat din: bradutzu din Septembrie 14, 2015, 07:02:00 PM
Vopseaua veche se decojeste cu o suflanta cu aer cald. E o plăcere să o cureti

Intr-adevar. Merge mult mai usor decat ma asteptam.