rodpod barca

Creat de Cristy, Mai 21, 2014, 09:22:29 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Cristy

Propun acest subiect spre dezbatere. Toti cei ce au o barca, mica - mare si au si putin microbul isi doresc un suport pentru lansete montat pe barca. Aceste suporturi se pot gasi pe piata de cele mai multe ori. Problema apare atunci cand nu-ti convin cum sunt facute prinderile pe barca si/sau bete. (sau nu vrei sa mai gauresti barca si pentru acestea)
Am facut un mic desen fara pretentii dar cred ca se poate intelege usor despre ce este vorba.
Pe bara de 2 metrii urmeaza sa prind 4 - 6 suporti facuti din sarma de 8 sau 10 de inox la fel cu cei ce se gasesc in comert.

Acum vreau si eu pareri pro sau contra  pentru a evita sa fac o investitie pe care s-o regret mai tarziu...

bbl81

salut Cristi. Foarte fain topicul dar din pacate nu am inteles foarte bine desenul in spatiu dar poate ne ajuta colegii cu ceva poze de la sistemele lor. si eu vreau sa imi confectionez unul din inox dar trebuie sa ma hotarasc asupra unui model. eu ma gandeam sa fac mai multe bucati sa le montez pe diferite parti ale barcii ca cel din link:
http://www.boatoutfitters.com/stainless-steel-rod-holder
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

Betto

Salut, sa mai discutat despre suporti aici;  =>> http://forum.capcompas.ro/index.php/topic,1131.0/topicseen.html

Pot confectiona dupa desen tehnic, orice din inox, am in plan sa-mi fac si mie cativa suporti de lanseta, desi ajung la niste costuri destul de mari deoarece, costa materialul, sudura argon-inox, panze flex, pasta si lamelare slefuit, energie si manopera.

Mihaif99

Asadar singura problema e cum sa instalezi o bara dea latul barcii. Corect?

Mai imi imaginez ca vrei sa o instalezi pe cabina sus, in stilul cum au barcile de pescuit oceanic.

Parerea mea sincera e ca daca esti pescar adevarat - asta inseamnand ca barca e folosita in principal la pescuit,  trebuie sa adaptezi barca la silul de pescuit principal

Exp:
1 Pescuit de bass/stiuca/salau si pescuit la undita  - nu ai nevoie decat de suporti de stocare verticali. Lanseta se tine in mana
2 Pesuit stationar la crap cu n-spe lansete - se pot folosi niste suporti laterali
3 Pescuit la trena - 4 suporti spate doi centrali si doi laterali
4 Pescuit la trena cu downrigger  - 1-2 downriggere cu suporti incorporati, plus 2 suporti spate laterali

Cristy

Pentru ca barca mea este relativ mica - 4,8/2,3 trebuie sa incerc sa scot in afara barcii lansetele. Punctele 3 si 4 se se prind de suportul spatarului cu care este dotata barca si suportul va contine 6 suporti de tipul celor din link

http://marelepescar.ro/suporti-lansete/suporti/suport-lansete-u-dp-51-pentru-barca.html

dar facuti tot din inox.
Toate prinderile se fac cu coliere demontabile. Sper sa fie ok pentru pescuit din barca la stationar. Pentru pescuit dinamic nu trebuie nimic, lanseta se tine in mana.

Mai aveti asa ceva montat pe barci?? Cu siguranta! Puteti posta niste poze pentru inspiratie?

modi

Din start ..... ideea de rodpod este o tampenie britanica pe care romanii au ''importat-o" din snobism sau doar pentru ca acesta a aparut candva pe rafturile sclipicioase ale magazinelor de profil .
Parerea mea este ca un rodpot mai rau incurca la momentul drillului , in mod special cand asta se intampla cu una din lansetele de pe mijlocul acestuia . Sau da , poate fi util cand prindem "porci"sedentari , exact cum spuneam , de gasit doar in carpodroamele britanice pline cu asemenea putori furajate pe care le aduci la minciog exact ca pe-o punga cu namol . Un shui de Dunare isi baga .... solzii-n el de rodpod si de fire vecine incurcandu-le ca dracu .
Prefer intotdeauna perechi de cracane situate la minim un metru unele de altele . Metru ce se va constitui in cel mai elegant culoar de recuperare , indiferent cu cate vergi pescuiesc . Permitandu-mi chiar , unde situatia o cere , sa pasesc pana-n apa printre firele vecine lansetei in drill .
Am sa caut niscaiva poze cu asemenea amplasamente pe posturile de pescuit . Incerc sa le aduc diseara .

Daca iau "nenorocirea ozenistica'' si-o pun pe barca seria de incurcaturi creste in mod exponential . Va deveni sport extrem gasirea unui locsor in care sa-mi poposeasca ceasca de cafea sau cutia de bere fara a risca sa le vars la cel mai mic drill . Spre deosebire de drillul de pe mal cel de pe apa presupune uneori adapostirea pestelui sub barca , lucru care , logic zic eu , ne va face in acele momente de adrenalina maxima sa futizam un picior rodpodului pentru a nu ne incurca .

Concret - si insist , doar ca parere personala - la mal perechi de cracane , pe barca suporti usor de amplasat pe copastie in orice punct al acesteia . App , acest tip de amplasare a sculelor va duce la ''evantai'' , recte posibilitatea testarii substratului pe o arie mult mai intinsa .
Imi veti spune ca se poate si ca vergile sa stea aliniate ca armata chineza si doar firele vor urma directii diferite . Va raspund scurt : treaba voastra .

................................

p.s. Un anume protocol de candva a facut sa-mi intre in posesie doua asemenea nenorociri . Macar si de dragul unui accesoriu nou si primit moka am pescuit odata cu ajutorul lui . Dupa primul drill l-am facut cadou unuia de pe garla . Avariat , ca-i trasesem un picior de l-am aruncat in stuf !
Pe-al doilea l-am facut cadou unui vecin de bloc , tipul de ''posesor de scule'' , departe de notiunea de pescar . E fericit nevoie-mare ca pescuieste de pe rodpod . Insa rar am vazut la el vreun caras mai mare de kil . Da'stiti voi ce poze-si face el in dreptul lansetelor asezate regulamentar pe rodpod cand se duce la ...... mimat pescuitul ? Eheeeee ....... Habar n-aveti !

bradutzu

+1 Modi
acu vreo 2 ani eram in barca cu cumatru si pescuiam la cocioc pe la 10 pe sF Ghe si a intrat o crapoaica estimata de mine din barca pe la 12 kg si care a avut 10 cantarita
Cand credeam ca e lesinata si vine la mincioc a plecat glont luand dupa ea 2 fire de la alte lansete pe care(fire) le-am taiat instantaneu dupa cce in prealabil am dat pick up-ul peste cap la mulinete
asta e avantajul de a avea lansetele sprijinite pe copastie cu mulinetele in barca
cel mai mare avantaj este ca atunci cand situatia o impune cu o miscare le-ai dat pe toate una peste alta si itri faci loc de dril
Sa auzim numai de bine!

modi

Ziceam ieri ca aduc niste poze . Abia le-am gasit , intr-un fisier dibaci ascuns prin calculator ......

Ei bine , eleganta unui post de pescuit nu consta obligatoriu in prezenta unui rodpod . Desi topicul face referire la rodpod pe barca ( ceea ce , repet , mi se pare imposibil de aplicat ) am sa vorbesc in continuare de acest accesoriu absolut nepotrivit pescuitului din Romania ( si nu doar ).

O singura data am concurat la stationar , iar de cateva ori am arbitrat asemenea concursuri . De alte cateva ori am asistat fara sa am vreo legatura cu concursul in sine ( inclusiv la un international la Balaton )
Ei bine , afirm cu tarie ca multi din marii pescari ai Europei -  daca nu au un sponsor ticnit care sa-i oblige sa pescuiasca cu echipament impus - nu folosesc rodpod . Amintesc aici echipa croata , italiana , franceza , rusa , poloneza , etc . Nu luati de bun ceea ce vedeti la F & H .

Exact cum spun in postul anterior , multi prefera ca intre lansete sa aiba culoare de recuperare .
Un alt motiv ar fi exploatarea acelui "evantai" de fire , cu acestea perfect in continuarea lansetei ( de preferat la partidele la care crapul se hraneste timid si nu transmite catre senzori socuri puternice , vehemente ) . Acest "evantai" uneori este limitat de capacitatea maxima a barii din fata a rodpodului , dar totodata si de limitele sectorului de concurs .

Acelasi rodpod mai rau incurca socoteala - poate mai rau ca niciodata - cand suntem in drill cu doi pesti odata . Unul la pescarul postului in cauza , altul la un eventual asistent la partida respectiva . Nu are rost sa intru in detalii . Iarasi perechile de cracane surclaseaza rodpodul .

Cum spuneam , eleganta unui pescuit la stationar nu vine din a insira pe garla o "minune" d-asta de rodpod . Indiferent ca partida se desfasoara pe statatoare sau curgatoare . Eleganta vine usurinta exploatarii maxime si eficiente a postului .

ziuamarinei

Salut Cristi,
Am atasat doua poze din fosta mea barca. Suportii lansetelor se gasesc in comert iar mana curenta e din inox.
Au intradevar avantajul de a scoate lansetele in exteriorul barcii.
Modi nu cred ca a inteles tu vrei ceva pentru barca.

bbl81

@ziuamarinei, de unde se pot cumpara suportii astia si pe la ce pret?
Multumesc.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

Cristy

@modi - asa este precum zici. La stationar nu este indicat a se folosi un rodpod. Am unul de acum 8 ani si l-am folosit numai o singura data iar apoi am renuntat la el din motivele aratate de tine si pot spune ceva in plus - atunci cand trebuie sa cari echipamentul pana la locul de pescuit si nu ai acces cu masina este o corvoada in plus acest rodpod.
Din dorinta de a avea cat mai mult spatiu in barca trebuie sa optimizez spatiul cumva...asa ca m-am gandit la rodpod adaptat la conditiile barcii. Daca tin lansetele in barca sprijinite de copastie, atunci spatiul ramas in barca este destul de mult diminuat si chiar mai mult, atunci cand ai peste este posibil sa calci cotorul altei lansete ceea ce nu convine nimanui.
@ziuamarinei - ti s-a intamplat sa ramai fara vreo lanseta de pe acel tip de suport?

am citit si acel topic unde se prezenta un model de suport handmade din inox - mi se pare a fi foarte ok, as incerca sa-l imit dintr-o teava PVC de la instalatii sanitare

ss

Inca in lucru:
-simplu de facut
-ieftin
-orientabil
-permite inteparea
-nu necesita gauri suplimentare in copastie ( se monteza pe gaurile unui tachet )

modi

Citat din: Cristy din Mai 30, 2014, 02:59:51 PM

@ziuamarinei - ti s-a intamplat sa ramai fara vreo lanseta de pe acel tip de suport?
I s-a intamplat oricui . Sau i se poate intampla oricand .
De pe mal sau de pe barca , atata vreme cat lansetele nu sunt asigurate .

Mie , un avat nervos mi-a zmuls lanseta ..... din mana ! Pescuiam la spinning ..........

Citat din: ziuamarinei din Mai 30, 2014, 12:06:37 AM

Modi nu cred ca a inteles tu vrei ceva pentru barca.

Normal ca n-am inteles . Stativul pentru lansete in barca e una , rodpodul este cu totul altceva .

tiganusmc

@ziuamarinei ...ce lansete folosesti ?
Fishing cheaper than therapy