O noua barca de pescuiala

Creat de dany, Octombrie 03, 2014, 11:33:21 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

dany

Am avut doua zile la dispozitie in care sa copii o barca de pvc,o tigaie de 2,2om cu inaltimea de 35 -40 cm,chila proeminenta si doua+doua redane longitudinale asezate pe un fund cam plat.
Am acoperit-o cu folie de ambalat [sul de 30cm latime],am lipit cu hartie pt.zugraveli[rola] ,am procurat folie de fibra de 1mm grosime,am taiat-o si asezat-o pe barca pusa cu fundul in sus,lipite intre ele dandu-i forma barcii aducandu-i si ceva imbunatatiri formei[cum am putut si cum am crezut]...Si dai cu rasina poliesterica si stratimat pana mi-a iesit pe ochi.Am terminat trebusoara asta si a doua zi am scos-o de pe model,care nu a avut nici o atingere.Pt a-i pastra formele am facut din osb o platforma pe care am asezat un schelet din lemn si placaj.Am lungit barca,pastrandu-i linia bordurilor cu doua flotoare la pupa st+dr  cu 32 cm,am inaltat bordurile,am montat chila din lemn stratificat de 22.La pupa am folosit tot placaj stratificat de 22 si de 10.La inaltarea bordurilor am montat si cate doua perechi de stinghii pe longitudinala la distanta de 12cm intre ele pt. a le intari structural,aste fiind imbracate in fibra,etc...Iese o barca de 2,6m cu 50 cm la prova,45 la cuplu maestru si latimea de 1,20m.O sa pun poze cat de curand...

dany

Revin cu ceva poze si comentariile mai tarziu

acig

Interesante aplicatiile tale;Suces si sa ne ti la curent!
,,Lumea este un loc periculos...   Nu atat din cauza celor care fac rau, cat mai ales a celor care privesc si-i lasa sa faca rau !" Albert Einsten

dany

Azi am terminat cele doua flotoare,chituit si bagat extrudat cu spuma de lipit,pus capacele.Maine sa termin bordurile ,bancheta pupa si bancheta din mijloc.In bancheta de la pupa ,pe jumate voi pune rezervorul de 12 l[incape perfect] si cealalta jumatate v-a fi a sonaruluisi suportului de sonar[cand nu-l folosesc],bateriei,cablurilor si ceva scule [patent,surubelnita,si sarma cum ii sade bine moldoveanului-..astia mai batrani stiu :)]
Bancheta de la mijloc,v-a fi pt. vaslit in principal si m-am gandit s-o fac inchisa, cu extrudat in interior pt. flotabilitate ,doamne fere...Am muncit la tigaia asta si abia astept s-o pun pe apa la o stiucareala..Pt vaslit am vrut sa-i pun strapazane,dar ma incurca la pus pe masina[sau sa le fac demontabile?.Am o pereche de furcheti inox si am sa-i montez pe aia,[de fapt bucsele lor]si furchetii ii tin in lada pt. cand v-a fi nevoie de ei.Preconizez o greutate de 45-47 kg caci am bagat fibra si rasina la greu ,datorita lipsei[cu voie] a placajului
P.S.Am avut odata un necaz cu un colier la un furtun de benzina si,...a-ti ghicit...am scos sarma din trusa si i-am facut un colier ad-hoc..Unde gasesti o sarma in mijlocul lacului????

dany

Am mai facut cate ceva pe la barca cea noua si am zis ca-i frumos sa va tin la curent :

dany

Intr-o postare anterioara am preconizat greutatea de 47 kg...fals ,din pacate.Ajung la 52kg cu capacele pt. cutii[cea din mijloc o captusesc cu extrudat si o fac frigorifica-deh,confortul!]Va mai tin la curent.

ionitzady

bv uite asa avem ce povesti la iarna , spor la treaba

Catalin

Fratica...frumos tare a iesit...banuiesc deja cum o sa arate la final. Mare curaj ai sa te inhami singur la trebusoara asta.

dany

Multumesc de aprecieri Catalin.Sa stii ca-ti trebuie multa rabdare sa faci un asemenea proiect.Am banuit ca o sa-mi fac cam mult de lucru cu barca asta dar i-mi plac provocarile ,nu stiu pana cand :D.Sunt convins acum ca  daca vrei sa-ti faci o barca cel mai usor este sa folosesti planuri desfasurate luate de la un avizat in domeniu,sa folosesti placaj marin si rasina epoxi.Se vad pe forum barci facute in acest mod,si au iesit minunat...dar nu ...,eu trebuie sa ma complic intotdeauna,sa-ncerc lucruri mai'' altfel'',sa ma scarpin cu mana stanga la urechea dreapta.Se  pot vedea ca exemplu barcile lui Byteworks,Silvian,Moshu,Modi,Radasous, etc..[scuze celor nementionati].Sunt barci deosebite, realizate intr-un mare fel ce le aduc baietilor mari multumiri si bucurii,ceea ce astept si eu de la proiectele mele mai intortocheate uneori.Ma complic uneori si primesc sfaturi in acest sens,dar nu ma linistesc.Poate acum.....Timpul alocat constructiei acestei barci ar fi fost indeajuns cat sa construiesc doua de tipul mentionat mai sus.Astept parerile constructorilor,criticile le primesc cu placere caci sunt constructive[cam multi de ''c'' ;D]Chiar rog baietii sa-si dea cu parerea despre barcuta asta.M-ar ajuta.....
Amintesc dimensiunile:L=2,6M,l=1,24 m la cuplu maestru si al fundului barcii de 1m, h prova=50,h cuplu maestru=44,h pupa in dreptul oglinzii de 38[fara chila].

cristiantutuianu

Fratica imi place de tine ca esti ambitios!
Bravos!
Astept sa vad ce culoare o faci . Spor la treaba!

corsarul

Citat din: dany din Octombrie 15, 2014, 06:55:31 AM
Sunt convins acum ca  daca vrei sa-ti faci o barca cel mai usor este sa folosesti planuri desfasurate luate de la un avizat in domeniu......

Dany...totul se invata....totul este reparabil. I-mi place ca perseverezi si sunt convins ca totul va fi bine.
Din pozele postate de tine, deduc ca barca va fi OK...
Apropos de "chinurile facerii"....si eu m-am "apucat" de mud-motor...lucrez de 2 saptamani....am schimbat din mers proiectul...nu va mai fi long-tail...m-am hotarat pentru short-tail ...a inebunit lupul  ;D :P

dany

Apropo de chinurile facerii,ieri i-am taiat cordonul ombilical[al barcii desigur] si am lansat-o la apa fara scutece,caci e nevopsita :) si capacul lazii de la mijloc nu este finalizat inca.Am avut o vreme naspa ,cu frig si  vant de 20km/ora plus ca a mers si canalul[centrala electrica]si in coada lacului se formeaza oarece curenti;deci un moment propice de incercat barci :)Mi-am luat sculele de stiucareala ,am pus barca pe masina unui vecin direct pe capota caci nu are portbagaj,folosind niste paturi pt. a proteja barca,pardon masina de eventuale zgaraieturi ;D[tineti cont ca totusi masina e un bmw,si are vopsea buna]Toate bune si frumoase pana cand furtunul de benzina de la carburator la pompa a cedat[il mai scurtasem odata si reparat pe Siret,legandu-l cu o sarma]si a inceput sa curga benzina de-aiurea si motorul falfaia si pocnea.....Am bagat la vasle si se comporta f. bine tigaia,constatand cu ocazia asta ca vaslele de aluminiu de 1,6m sunt cam scurte[se rezolva asta]Acum trebuie sa caut un furtun pt. benzina ca poate mai fac o iesire anul asta.Poate ave-ti careva asa ceva,platesc cinstit.Motorul este evinrude 4cp,2t,si furtunul are lungimea de 18-19cm,d=5mm,D=9-10mm,la un capat are un cot in  unghi de aproape 90 grade [3-4cm dupa cot=de aici s-a rupt]asta daca gasi-ti ceva asemanator prin troacele voastre,chiar si unul nou mi-ar prinde bine :)Peste n-am prins dar iesirea a fost mai mult pt. proba,daca era si un peste era mai bine,asta e.Am sa revin cu niste poze cu toate ca as astepta sa o vopsesc intai.Salutari si spor
PS.BMW-ul amintit este unul din anii 80 si eventualele urme ale barcii sau alaturat altora mult mai vechi,scuze bmw-ule!

dany

Va supun atentiei un subiect mult discutat dar din pacate exista anumite nelamuriri ce apar atunci cand barcile sunt facute dupa proiecte mai mult sau mai putin elaborate.Barca asta ,pe care nu am reusit s-o definitivez inca si nici s-o probez cum trebuie datorita problemelor cu motorul[problema cu un furtun de fapt]are chila proeminenta[8cm la pupa]si inaltimea totala la oglinda cu tot cu chila de 55cm.Citind din postarile voastre am inteles ca placa de cavitatie a motorului trebuie sa fie mai jos cu 1-2cm  deci motorul sa aiba cizma de 56,ceea ce e valabil caci eu am facut inaltimea de la oglinda dupa motor.Cat am putut eu sa merg  cu motorul pret de cateva clipe caci curgea benzina in nestire,barca se apupa.
1-nu am reusit sa accelerez motorul la maxim sa vad daca se ''aseaza''
2-barca din constructie este mai grea la pupa datorita placajului stratificat pus pe acolo
3-greutatea mea si a motorului+rezervorul asezat in lada[5kg]
Ma intreb sa fie oare si un punct '4'' care sa includa ceva nereguli la forma barcii,referindu-ma in special la chila proeminenta?Oare sa incerc barca cu un motor cu cizma mai scurta si daca 'da''nu vor aparea probleme de cavitatie caci elicea v-a fi in dreptul chilei?
La vasle merge uns.E rapida ,tine drept,atat ca trebuie vaslele mai lungi,M-a propteam in vasle si nu trage apa dupa ea.Pana -n primavara mai e mult si ma oftic.Ce zice-ti?

Vali

Barca se apupeaza din cauza ca se ingusteaza spre pupa. Orice i-ai face, tot se va apupa, mai ales daca manevrezi motorul la maneta. Ai mai putea sa-i imbunatatesti asieta cu niste tab-uri manufacturate, dar asa actionezi asupra efectului, nu a cauzei.

O barca pura de glisare are zona cilindrica (prismatica) de la cupla maestra (mijlocul barcii) pana la oglinda. S-a discutat cred de sute de ori treaba asta pe forum(uri).
S-ar putea ca la turatie mai mare sa se aseze mai bine, datorita celor 2 prelungiri ale corpului spre pupa. Trebuie facuta proba, cand iti repari furtunul la motor.

Despre reglarea inaltimii placii anti-ventilatie (nu "placa de cavitatie"), intotdeauna se masoara inaltimea fata de fundul barcii, nu fata de chila sau alti apendici. La orice barca serioasa care are si chila, o sa vedem ca acea chila se termina undeva la minim juma' de metru in fata oglinzii. De ce? Pentru ca turbulenta data de chila sa nu influenteze curgerea in elice, scazandu-i randamentul.

Imi pare rau ca nu ai pus intrebarile astea inainte de a te apuca de barca. Aveai posibilitatea sa scoti ceva cu adevarat bun, munca fiind oricum aceeasi. Mai ales ca ai atata gashca pe forum care iti e alaturi oricand. Sa vedem ce se poate face, astfel ca barca sa iti aduca satisfactii pe masura muncii investite.

Later edit: scuze, acum am vazut ca motorul e de 4 cai. Cred ca in conditiile astea poti merge in deplasament fara sa mai ai probleme de apupare, prin asezarea convenabila a bagajului. Oricum, continuam sa povestim, sper ca nu am deranjat cu ce am scris mai sus. Stii ca o sa te sprijinim oricand sa-ti iasa treaba cat mai bine.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

Ciby

N-ai cum sa deranjezi, informatia este pretioasa si, mai stii?, daca Dany ii tranteste un 15 cai?