Recomandare barca pneumatica concediu Croatia

Creat de alesis28, Februarie 09, 2016, 07:51:39 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

alesis28

Salut toata lumea!
Sunt incepator in domeniul barcilor dar ma informez si vreau sa ma pregatesc intents pentru concediul din vara aceasta pe care o sa-l facem (eu, sotia si doi copii de 13 si respectiv 16 ani), mai exact vreau sa le fac o surpriza si sa-i scot in larg pe marea Adriatica :)

Apelez la voi care sunteti mai vechi in domeniu si daca doreste cineva din experienta acumulata sa ma ajute cu niste sfaturi si informatii. Orice informatie este binevenita.
Sa mentionez pentru inceput ca ma intereseaza o barca pneumatica sau gonflabila (nu stiu exact cum e corect  :D ) pentru iesit in larg la 500-600 de metri de mal pe mare.
Am studiat un pic barcile Honwave, Kolibri, 3D TENDER ALU XPRO si Allroundmarine.
Ce parere aveti si ce dimensiuni si ce alte caracteristici ar fi importante in privinta luarii unei decizii cat mai potrivite. Transportul barcii impachetate o sa-l fac ori sus pe barele de pe masina si motorul in portbagaj sau amandoua intr-o remorma acoperita de 1,5 m x 0,9 m pe care o detin.
Momentan nu m-am gandit pentru ce motor sa optez. Nu exclud si varianta cu motor electric. Astept sugesti si pentru motor : termic vs electric.
Mentionez ca nu ma intereseaza sa facem exchibitii, viteze si plonjari pe apa ci doar relaxare si sa simtim linistea marii vs agitatia de pe plaja.
Nu stiu daca am nevoie de permis pentru Croatia (unde as putea sa ma interesez?) si daca trebuie sa fie inmatriculate pentru a iesi din tara. Daca se aplica aceasi regula de barca pana in 7 metri ci motor de 20 cp fara sa fie inmatriculate??!! :-[
M-am interesat si pentru permis, ar fi o examinare pentru permis la sfarsitul lunii februarie in Timisoara, mai mult ca sigur voi merge sa incerc sa iau categoria C, cred ca e necesar macar atat.
Astept opiniile voastre!

Moshu

Salut si bine ai venit pe forum!

Incep eu avand oarece experienta cu pneumaticele pe mare :), insa nu cu recomandări ci cu sugestii ...
Daca vrei sa iesiti pe mare toti 4 odata, chiar si numai la 500-600 m de tarm, uita de electric, uita de Kolibri si chiar de Allrounmarine si orienteaza-te catre o Honwave, cat mai lunga cu putinta și cu diametrul baloanelor cat mai mare, si un termic de min 10 cai (merge si mai mic pentru plimbari de relaxare dar e bine sa ai o oarecare rezerva de putere in caz ca incepe vreun vant tare dinspre mal). Sau inchiriaza o barca la fata locului, pe timpul sederii in Croatia, si ia-ti apoi ceva ce-ti face trebuinta aici, in tara. Datorita greutatii mari a ansamblului pneumatica - termic si transportului dificil din cauza volumului mare, personal as opta pentru inchiriere ...
Indiferent ce varianta vei alege, NU iesi (ti) niciodata pe mare fara veste de salvare pe tine/voi si ai mare grija la valurile de la mal atunci cand plecati de pe plaja!
Si inca ceva si cu asta ma opresc pentru a-i lasa si pe ceilalti impatimiti, marea e mare, total diferita de orice apa interiora, indiferent ca e lac sau ditamai fluviu, si NU IARTA!

Ape line iti doresc!
I'll never ask for forgiveness, my sins are all I have ...

alesis28

Moshu, multumesc pentru raspunsul prompt.
Ce inseamna o barca cat mai lunga? Ma gandeam la ceva putin peste 3 metri.
De exemplu un 3D Tender XPRO Defender 360, cu toate ca pretul nu e prea mic  :(
Costa in jur de 7.600 roni
Am gasit un clip pe youtube cu el.
https://www.youtube.com/watch?v=TmfQaWsEuQU
Astept si alte sugestii si pareri.

Moshu

Dpmdv, o barca pentru 4 persoane si in special pentru mare ar trebui sa fie de min 3,8-4 m ... Si chiar si asa eu unul tot nu m-as incumeta sa iau 2 copii cu mine decat daca marea-i oglinda si prognoza meteo nu prevede intensificari ale vantului.

N.B. eu unul am mai mare incredere pe mare intr-o pneumatica, dar fara vreun pasageri in barca ...
I'll never ask for forgiveness, my sins are all I have ...

alesis28

Zona unde mergem noi e o zona linistita, nu sunt valuri . E un fel de golf. Am fost si acum doi ani acolo si nu erau valuri , e un loc ferit.

ziuamarinei

Salut,
Si eu as merge pe o lungime minima de 4 metri, sunteti totusi patru pasageri.
In afara de lungime ti-as recomanda sa te orientezi catre una cu chila rigida din fibra si preferabil cu baloanele din hypalon. Au o durata de folosinta f lunga in comparatie cu oricare alte materiale.
Italia e locul unde gasesti SH-uri la preturi bune, uite doua variate dupa care mie personal mi se scurg ochii:
http://www.subito.it/nautica/gommone-e-motore-carbonia-iglesias-151980209.htm
http://www.subito.it/nautica/gommone-chiglia-in-vtr-lecce-151109387.htm
Eu am avut un rib Novurania de 3.10m din hypalon, motorizata cu un 15 HP si era ok pentru ape interioare Dunare si Delta dar pentru marea montata era cam micuta si la limita sigurantei.
Oricum cu apa nu te joci decat odata.

alesis28

Multumesc de raspuns ,,ziuamarinei,, dar chila rigida nu intra in remorca.
Deci pica varianta asta.
Nu agreez SH, imi plac lucrurile noi de obicei.
Astept si alte pareri.

gvincentiu

Mergi pe T40AE2, chiar daca e mai grea, ai mai mult loc in ea. In celelalte cele 4 persoane vor sta inghesuite si numai de relaxare nu poate fi vorba. Motor termic, eventual 5-6 CP cu linie de alimentare (sau fara) (iti trebuie D-ul ca permis) fiindca orice motor mai mare iti rupe spatele. Chiar daca barca are 85 de kg, presupun ca te va ajuta cineva la montare. Mai cauta pentru ea si un carucior sa o scoti pe mal, sau sa o transporti de la masina/remorca la apa si daca nu gasesti, fa-i un biminitop. Sunt sigur ca vei iesi pe ape calme asa ca "succesuri"
Ganduri bune !

sixone

Iti zic si eu din experienta mea cu cateva pneumatice pe mare; dupa cum au zis si colegii mai sus, pentru 4 persoane lungimea minima ar fi de 4 metri, si dpdv al sigurantei si al confortului, cele mici au diametrul baloanelor mai mic si daca marea nu e foarte calma nu prea ai ce face cu ele, sunt aproape ca o saltea gonflabila. Ca si motor daca vrei tot ceva nou, cred ca un 5CP ar fi relativ suficient (un 5CP cu 4 persoane mergi cam cu 5 noduri - 10km/h in conditii normale) daca zici ca nu vrei sa faci plimbari mai lungi si nu iesi pe mare daca-i agitata.. Un 10CP ar fi mai ok, dar cred ca-i mai greu de carat.
Tot din experienta iti spun, ca asa am inceput si eu, am avut o barca mica, un motor mic si incet le-am tot upgradat, dar cred c-ar fi fost mult mai bine sa am o barca ok de la inceput. Daca vrei sa folosesti pneumatica doar 1 saptamana pe an in concediu cred ca e ok sa nu investesti prea mult, dar daca esti pasionat si vrei sa faci mai multe iesiri cu ea eu as investi in ceva bun de la inceput, altfel o sa-ti dai seama pe parcurs ca nu e ce-ti trebuie  :D
Barcile pe care ti le-a recomandat @ziuamarinei sunt chiar misto, te poti gandi si la varianta de peridoc daca oricum vrei sa tragi o remorca dupa tine, mai bine o pui pe un peridoc, e mult mai simplu.
Iar daca barca devine grea poti sa-i pui 2 roti pe oglinda, se transporta foarte usor la apa.

alesis28

Multumesc ,,gvincentiu,, si ,,sixone,, pentru sugestii.
Oare fac fata cu un motor de 5 CP la o barca de 4 metri de 86 kg + motor 30 kg + 250 kg persoanele = total 366 kg ???!!!
Si mai am o intrebare la capitolul motoare? care sunt mai potrivite , in 2T sau 4T.
Ce firme  sunt mai recomandate si cu o intretinere mai usoara?
Precizez ca nu ma pricep deloc la motoare, sa le desfac, sa le intretin, probabil voi apela la un service specializat pentru asta.
Astept sugestii de la voi! Va multumesc!

sixone

Pai dupa cum am zis.. Cu un 5CP va merge cu aprox. 10km/h, in conditiile in care marea e foarte calma si nu vrei sa parcurgi decat distante scurte, cum ai zis 500-600m de coasta cred ca e ok. Avantajul e ca motorul e relativ usor comparativ cu un 10CP si nu-ti trebuie permis. Daca ramai la ideea de a desface barca de fiecare data si a o cara cu remorca, cred ca-ti trebuie ceva usor. Un 5CP 4T are undeva in jur de 30KG, pe care il poti cara singur sau foarte usor in 2 persoane, pe cand un 10CP 4T cred ca ajunge pe la vreo 45KG - trebuie sigur 2 persoane sa-l care.
Daca te gandesti sa tii barca pe peridoc, evident ar trebui sa-ti iei ceva mai mare. Ti-am zis, depinde cat vrei sa te dai cu barca, sa nu-ti dai seama mai tarziu ca vrei sa mergi mai departe/mult si va trebui sa-ti iei altceva.. Pierzi si timp si bani.
Inainte de a cumpara ceva, eu ti-as recomanda sa probezi/inchiriezi o barca cu un motor de 5CP sa vezi daca e ceea ce cauti. Vad ca esti din zona Timisoarei, sigur gasesti ceva pe la dunare in apropiere sau poate tot un coleg din zona daca ar putea sa te ajute sa testezi o pneumatica.
Referitor la 2T vs 4T, depinde ce cauti, daca vrei motor nou nu cred ca se mai gasesc 2T. Avantajul la 2T e ca ar fi mai usor decat un 4T, mai putine piese, teoretic mai usor de reparat, dezavantaj, ulei in benzina, mai zgomotos si trebuie mers cu el mai turat (oricum la greutatea cu care vrei sa mergi va merge turat).
Un 2T va trebui sa-l iei 2nd hand si daca zici ca nu te pricepi la motoare va trebui verificat de cineva inainte de cumparare.
Ca si marci, n-as sti sa-ti zic, daca il iei 2nd depinde de cum a fost intretinut nu neaparat marca, eventual sa gasesti un distribuitor ieftin pt. piese prin zona sau daca nu te grabesti, cauti pe ebay.

Later edit: am vazut ca exista niste chinezarii (cred) Hangkai de 5CP care au motoare si 2T si 4T noi.. Daca nu vrei sa investesti mult si foloesti barca doar cateva zile pe an, poate ar fi o solutie, daca nu vrei ceva de firma.. Nu stiu cum stau cu fiabilitatea, dar sunt ieftine, poate le-a folosit cineva si ne spune si noua..

kimi

Motoarele 2T sunt de fabricatie mai veche , daca te hotarasti la un motor mai micut , gen 5 CP , nu merita sa iei 2T decat daca gasesti unul aproape nou .
4T ceva de fabricatie mai recenta pt. a evita un motor uzat , singurele dezavantaje pe care il vad eu sunt greutatea un pic mai mare si atentia la transport , 4T au baie de ulei si trebuie transportate numai in anumite pozitii .

Edit : Cred ca am postat cam in acelasi timp cu sixone . :)
Din ce am auzit eu vorbindu-se intre meseriasi , se pare ca  Suzuki de 5 CP 4T este indicat dintre producatorii consacrati .

byteworks

Citat din: sixone din Februarie 10, 2016, 12:16:21 PM
Pai dupa cum am zis.. Cu un 5CP va merge cu aprox. 10km/h, in conditiile in care marea e foarte calma si nu vrei sa parcurgi decat distante scurte, cum ai zis 500-600m de coasta cred ca e ok. Avantajul e ca motorul e relativ usor comparativ cu un 10CP si nu-ti trebuie permis.

Chestia asta cu "5 CP fara permis pe mare" e ceva specific Croatiei? Caci in Ro nu asa (Ordinul 534/2007, art4.(2))!

alesis28

Deci in privinta permisului, nici nu ma gandesc sa merd fara el in Croatia. Azi am fost la Capitania Timisoara si am depus actele. In 26 feb se dau examenele in Timisoara.

sixone

Da, scuze de omisiune, n-am zis "5CP pe mare" sau prin alte tari, nu cunosc legislatia altora, ma refeream la Romania, m-am gandit ca o poti folosi si aici pe dunare/lacuri, sau in cazul de vanzare motorul de 5CP poate fi mai tentant si pt cei care nu au permis.
Succes la examen si spor la cumparaturi, sa ne anunti si pe noi ce-ai ales.