Chemari si raspunsuri pe capcompas

Creat de DoiNomazi, Iunie 29, 2016, 08:39:50 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Florio

"........vom continua sa promovam ideea ca oricine poate si trebuie sa evadeze uneori din cusca civilizatiei pentru a se intoarce in natura imbratisandu-si destinul."

Este un țel al oricarui pamantean prins in sclavagismul modern al civilizatiei. Unii mai si reusesc. Dovada e aici, in forumurile de impatimiti ai iesirilor pe ape :)

deltasub

Scuzati-mi ingnoranta, dar cum se face zumarea  cu action cam. Vad ca voi pedalati linistiti  iar camera face zoom si chiar trawling. Sau poate ma insel eu. Multumesc pentru imagini deosebite!

Florio

Citat din: deltasub din Noiembrie 13, 2016, 12:17:46 PM
Scuzati-mi ingnoranta, dar cum se face zumarea  cu action cam. Vad ca voi pedalati linistiti  iar camera face zoom si chiar trawling. Sau poate ma insel eu. Multumesc pentru imagini deosebite!
Pana raspunde "Captain Grumpy" ca acolo la el e noapte acum, o sa incerc eu o varianta:
efecte de acest gen pot fi facute in post-procesare, cu dezavantajul ca se pierde putin din rezolutie. Daca e o filmare 4k, pierderea poate fi neglijabila. Reglajul e in mana celui care lucreaza procesarea :)

DoiNomazi

Citat din: Florio din Noiembrie 13, 2016, 01:30:04 PM
Pana raspunde "Captain Grumpy" ca acolo la el e noapte acum, o sa incerc eu o varianta:
efecte de acest gen pot fi facute in post-procesare, cu dezavantajul ca se pierde putin din rezolutie. Daca e o filmare 4k, pierderea poate fi neglijabila. Reglajul e in mana celui care lucreaza procesarea :)

Corect. Filmarea in 4K (cele mai cunoscute rezolutii 4K sunt DCI 4K cu 4096x2160 si UHDTV cu 3840x2160) dincolo de o rezolutie/claritate mai buna atunci cand este afisata pe un monitor compatibil 4K, ofera posibilitatea unui "zoom curat" in post-productie/la montaj, cand se monteaza/prezinta in orice mai putin de 4K.

Daca secventa de montaj si export/prezentare este in HDTV 1920x1080 si materialul filmat este in UHDTV 3840x2160 (cum filmeaza majoritarea camerelor consumer, inclusiv GoPro Hero 4-5), la montaj castigi un "spatiu de zoom curat" de pana la 50%. Adica, daca vrei intreaga imagine filmata in UHDTV sa apara in secventa HDTV, faci un downscale de la 100% la 50% si in secventa HDTV castigi acei 50% cu care te poti juca creand un zoom inapoi catre 100% fara a pierde din calitatea imaginii.

O imagine filmata in UHDTV plasata intr-o secventa HDTV poate incepe la scara 100% pe o anumita suprafata a ei si apoi poate fi redata pe intreaga suprafata printr-un zoom-out de 50%, sau poate incepe la scara 50% pe intreaga suprafata a ei si apoi poate fi redata o anumita suprafatza a printr-un zoom-in de 50%.

Evident, daca secventa de montaj/prezentare este 1280x720 si materialul filmat este 3840x2160, sau secventa de prezentare este 1920x1080 dar ai reusit sa lucrezi cu o camera care filmeaza in 6K, castigi si mai mult de 50% de "zoom curat" Exista filmari experimentale in 8K si chiar 10K, desi nu prea exista monitoare sau proiectoare care sa faca dreptate unei filmari in 10K.

Dezavantajul unui workflow la o rezolutie mai mare este marimea fisierelor si implicita nevoie de o rata de transfer corespunzatoare. Filmarile in 4K sunt comune astazi, si, in functie de codec-ul folosit, caci putzini isi permit sa filmeze pe teren necompresat, majoritatea computerelor performante si a soft-urilor se descurca satisfacator cu secvente montate in 4K, chiar fara a recurge la fisiere proxy, dar incepand de la 6K, sau cand se lucreaza cu compresari reduse/minime computerele "de serie" nu mai fata si se recurge la fisiere proxy pentru montajul propriu-zis care apoi sunt inlocuite cu fisierele originale la export.

Desi YouTube si Vimeo ofera posibilitatea de a prezenta in 4K, noi deocamdata stam in HD si exploatam cat putem acei 50% de zoom in/out pentru un efect cinematic care ar fi imposibil pentru un GoPro sau chiar si pentru orice alt tip de camera fara remote care sta pe un trepied.

Dincolo de zoom-uri se poate lucra si la tilt/pan-uri adaugate la montaj fara pierdere de calitate.

Multi se asteptau ca GoPro Hero 5 Black sa ofere deja 6K, dar GoPro continua sa-si dea cu dreptul in stangul si ultimul fiasco cu drone-ul Karma i-a indoit. Foarte posibil ca o companie chineza serioasa gen DJI sa iasa pe piata cu prima action cam care filmeaza in 6K. A propos de drones, DJI sunt mesteri si au pus toata piata de amatori la pamant cu Mavic-ul lor.

Noi am stat departe de drone tocmai pentru ca sunt voluminoase la transport si incomode la genul nostru de iesiri, dar la 1 Octombrie am comandat un Mavic pe care il astept ca pe o franzela. Din pacate nu este waterproof si nu sunt convins ca voi reusi sa-l aterizez mereu in mana (contraindicat) in timp ce ma aflu intr-un kayak, dar vreau sa incerc sa diversific dinamica filmarilor, macar pe uscat... :)
Seasick & Grumpy va invita sa vizionati https://vimeo.com/showcase/2161320

deltasub

Florio

Citat din: DoiNomazi din Noiembrie 13, 2016, 03:47:05 PM

Noi am stat departe de drone tocmai pentru ca sunt voluminoase la transport si incomode la genul nostru de iesiri, dar la 1 Octombrie am comandat un Mavic pe care il astept ca pe o franzela. Din pacate nu este waterproof si nu sunt convins ca voi reusi sa-l aterizez mereu in mana (contraindicat) in timp ce ma aflu intr-un kayak, dar vreau sa incerc sa diversific dinamica filmarilor, macar pe uscat... :)

Drona e super, cu atat mai mult cu cat au rezolvat problema de incomoditate. Aceasta fiind pliabila, devine deja un accesoriu usor de luat in bagaje.
Am vazut anul acesta cateva drone waterproof, ba chiar si una subacvatica (zburand, trece din aer in apa, deplasadu-se si filmand in continuare).

DoiNomazi

Citat din: Florio din Noiembrie 13, 2016, 05:42:25 PM
Drona e super, cu atat mai mult cu cat au rezolvat problema de incomoditate. Aceasta fiind pliabila, devine deja un accesoriu usor de luat in bagaje.
Am vazut anul acesta cateva drone waterproof, ba chiar si una subacvatica (zburand, trece din aer in apa, deplasadu-se si filmand in continuare).

Ma tem sa-l iau pe apa pentru ca nu este waterproof si orice contact cu apa sarat a oceanului il va scoate din circulatie. In kayak este si mai dificil de recuperat din zbor decat intr-o barca... dar, daca dau aia drumul la desfacere, caci DJI se pare ca e sub-estimat si statutul de trecere la productia de serie, si capacitatea de productie, si numarul de cereri, nu pot rezista tentatiei de a-l lua in Florida si invat sa-l pilotez la fata locului, din barca... Nu este ideal, dar mai nimic in viata nu se intampla exact cum ne dorim... :)

Dincolo de aspectul cinematic al imaginii, utilizarea unui drone are si foarte multe inconveniente. Durata utila a unei baterii se invarte pe la 20 minute, in functie de vant, si reincarcarea unei baterii necesita sursa de energie si un timp nu tocmai scurt. Pentru o iesire la malul civilizatiei, se impun minim 3-4 baterii, iar pentru o iesire tip expeditie se impune un sac de baterii plus suportul oferit de un panou solar/acumulator capabil sa le reincarce.

La noi reglementarea utilizarii drone-urilor s-a inasprit treptat datorita tampitilor care au provocat fel de fel de incidente. Dincolo de obligativitatea inmatricularii si montarii numarului de inmatriculare, dincolo de impunerea unui plafon de zbor nu mai inalt de 400 de picioare si obligativitatea de a pastra aparatul in raza contactului vizual permanent, dincolo de interzicerea zborului deasupra cetatzenilor care nu au fost prevenitzi in prealabil, sau deasupra autovehiculelor in miscare, dincolo de obligativitatea obtinerii permisiunii de zbor de la turnul de control al oricarui aeroport, sau heliport, indiferent cat de mic, daca zborul se efectueaza pe o raza de 5 mile in jurul respectivului aeroport/heliport, dincolo de existenta unor zone speciale unde zborul este interzis cu desavarsire, in momentul de fatza drone-le nu pot fi utilizate in nici un parc cu statut de state parc sau national parc. Noi locuim intr-o zona unde zborul unui drone este interzis complet si ar trebui sa conduc cel putin o ora ca sa gasesc un loc unde m-as putea juca cu el.

Din pacate, in ciuda amenzilor usturatoare, multi, sau aceeasi tampiti a caror prostie a condus la inasprirea reglementarilor, continua sa la bazaie prin oras si prin parcuri ilegal.

In afara utilizarii ca hobby, mai exista varianta inmatricularii ca drone comercial (filmarile platite) si obligativitatea unei certificari oficiale de operator de drone. Materia predata este similara cu pregatirea pentru obtinerea unei licente de pilotat un avion, iar obligativitatea respectarii prevederilor impuse amatorilor ramane in general aceeasi (plafon de zbor, alea, alea).

Rezultatul filmarilor cu un drone poate fi extrem de frumos si poate contribui semnificativ la calitatea cinematica a filmului, dar utilizarea unui drone nu este lipsita de probleme si batai de cap pe care, cel putzin pana acum, am incercat sa le evit.

Singurul motiv pentru care voi incerca sa includ un drone in video jurnalele noastre este portabilitatea oferita de acest Mavic care inca pare o naluca ce refuza sa soseasca.

Daca este cineva interesat, voi posta un raport despre primul zbor, sper eu candva in jur de mijlocul lui Decembrie.

Nu am gasit inca un drone waterproof cu aceleasi caracteristici ca un Mavic, dar stiu ca se afla in lucru cateva modele. Ce se gaseste acum pe piata la categoria waterproof este scump si voluminos.

Florio

Citat din: DoiNomazi din Noiembrie 13, 2016, 06:24:43 PM

Daca este cineva interesat, voi posta un raport despre primul zbor, sper eu candva in jur de mijlocul lui Decembrie.

Neaparat ! :D

DoiNomazi

Citat din: Florio din Noiembrie 13, 2016, 07:26:14 PM

Neaparat ! :D

ne cautam dialogul cu lumanarea... :)

imi amintesc ca nu de mult Vali parea bucuros ca "nomazii" vor posta mai des pe Cap Compas. Sper sa nu ajunga sa regrete traficul... :)

ionpescarul

Citat din: DoiNomazi din Noiembrie 13, 2016, 09:59:44 PM
ne cautam dialogul cu lumanarea... :)

imi amintesc ca nu de mult Vali parea bucuros ca "nomazii" vor posta mai des pe Cap Compas. Sper sa nu ajunga sa regrete traficul... :)
De la  echipa Doi Nomazi ,intodeauna va fi ceva de invatat,chiar daca nu am posibilitatile voastre ,dar prin voi stiu ca anumite lucruri nu sunt imposibile.
Doar sanatate va doresc.

DoiNomazi

Clarificare detaliu. Am fost intrebat despre izolare si despre masinile care apar in video in micul sat din Groenlanda. Raspund public, in caz ca mai exista si altcineva in stare de confuzie.

Exista cateva (10-15, nu le-am numarat) autovehicule, SUV-uri si camionete, exista cateva ATV-uri si cateva utilaje industriale.

Toate aceste mijloace de transport sunt si pot fi folosite doar in interiorul satului, in total vreo 5-6 Km de carosabil. Nu exista drum de acces. Transportul din sat la taberele de vanatoare se face exclusiv pe apa, sau cu elicopterul cei 45 Km pana la pista de aterizare a avioanelor.

Toate masinile sunt SH si nu exista decat un atelier de reparatii si doi mecanici care se ocupa si de masini/utilaje si de motoarele de barca si de ATV-uri. In fel de "nea Gica stie tot" care repara tot ce bazaie si scoate fum.

DoiNomazi

O masina buna modificata de maini experte.

Asta ar fi o masina asortata U-Boat-ului, excelenta pentru cateva drumuri prafuite intr-o traversare de continent(e)... :)

Problema este ca nu se poate importa in Statele Unite.

Intersect

Foarte tare.Personal îmi place asta, 360 c.p euro 5 :). Și mai ieftina ca Patriotul.
Born to fish,forced to work!!!

DoiNomazi

A mea e mai mica... :) mai usor de parcat, adica.

La categoria ta, as alege un Unimog. Daca-i bal, bal sa fie... :)

Intersect

;D Frumoasă a ta,chiar vorbesc cu un amic din Australia poate o trimite de sărbători.  Dar prețul este deosebit. Oricum mașina este superbă plus toate accesoriile
Foarte frumoasă.
Born to fish,forced to work!!!