constructia unui catamaran cu vele

Creat de iris, Decembrie 04, 2016, 08:51:41 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

iris


iris


iris

Thor,le iei dupa bateau.com la 280 dolari.Nu e foarte mult.In spatele desenelor este Dl. Richard Woods,omul e de respectât ca designer.
 

Thor

Multumesc mult.
Nu le iau pentru ca mie-mi place AN 430. Doar eram curios. Am gungurit, cândva, pentru un cat. Este foarte comod pentru familie. Asa o poți convinge sa vina pe apa. Cat-ul tau este pentru D. Era numai o curiozitate (bolnăvicapcompasică). Inca odata, mulțumesc.

iris

Multumesc si eu. D am vrut. Nu intamplator l-am luat asa.

Vali

Citat din: iris din Decembrie 08, 2016, 08:13:48 PM
intreb asa:
   care ar fi grosimea si latimea cherestelei(zic romaneste!) pe care ar trebui sa o lipesc cumva pe suprafata placajului?
    Nicaieri in desen nu-mi spune.Nu am sectiuni(poate o sa-mi trimita)as prefera o sectiune pe oriunde:)))
     Nu am scris proiectantului,insa,cand iti faci gandul la cum sa te apuci de treaba,incepi sa te intrebi de ce sa nu ai desenul tot?M-ar ajuta forte mult cateva sectiuni.
      Nu imi spune nici in celelalte desene,si nu sunt mai detaliate ca celelalte.Pot fi desenate in cad,dupa cote(am si desenat) dar,tre vazute si in sectiune,si aici,sunt sarac.L-am intrebat,o sa raspunda.L-am intrebat si daca are desenele in dxf,asta m-ar ajuta,le masor.

Ar trebui sa mai ai cateva desene de acest tip, adica peretii transversali. Pe unul dintre ele ar trebui sa ai dimensiunea sipcilor figurate cu rosu, anume de pe partea dinspre prova a bulkhead-ului. Sipca aia transversala desenata cu negru deci pe fata dinspre pupa a peretelui) are dimensiunea de 2 tzoli pe 1 tzol (2in x 1in), deci cam 50 pe 25 mm.

De alte sectiuni nu ai nevoie, fiindca aceste bulkhead-uri au rol si de coaste. Deci se pun pe un suport (gabarit), se fixeaza stringherii curentii) longitudinali, care se tesesc (beveling) prin rindeluire sau slefuire, ca sa se aseze bine placajul invelisului.

Cauta deci in desene sau instructiunile de lucru, fiindca sunt sigur ca ai undeva dimensiunea sipcilor care-ti formeaza cadrul exterior al bulkhead-ului.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

iris

Nu sunt,garantat.Stiu sa citesc desene,nu sunt,nu imi da o sectiune pe niciunde sa vad cat ar avea cheresteaua(pentru ca,altfel,te-as intreba din ce sa o fac).Inteleg ca inch,da-l incolo,dar grosimea...
  Daca as vedea-o de sus(birdeyes),te-ai gandi,ai scala-o,ai fi pe acolo.
     Insa nu uit cand ai zis:oricarui multihull ii pui in plus,merge cu frana de mana(in fine,citez approx).  :) :)

iris

sunt 6 bkh,iti arata unde sa le pui,precis,unul fata de altul.imi arata si niste poze cum sa le construiesc,zice si cum si de ce,foarte tare,daca lucrezi cu cap si aliniament perfect(tine mult la treaba asta),can be...

iris

Mi-a dat desene partiale.Poate urmeaza DDE(as vrea eu, no?) :) :)
   Uite ce zice:
   
   Although I have sold a few sets of Saylon plans I am still working on the final details. I still have to finish the deck layout and sail plan and the rudders/outboard nacelle. Plenty for a builder to get on with though

   

Florio

Citat din: iris din Decembrie 08, 2016, 09:31:16 PM
Mi-a dat desene partiale.Poate urmeaza DDE(as vrea eu, no?) :) :)
   Uite ce zice:
   
   Although I have sold a few sets of Saylon plans I am still working on the final details. I still have to finish the deck layout and sail plan and the rudders/outboard nacelle. Plenty for a builder to get on with though

   

Asadar nu esti chiar singurul care construieste acest catamaran :) . Desi mi-ar fi placut ideea.
Foarte interesanta afirmatia de mai sus, sper ca acest "inca mai lucrez la detalii" se refera la imbunatatiri.
Am sa incerc de amuzament sa servesc si eu replica, astazi, la o intalnire cu unii carora le proiectez un sediu: "Asta-i proiectul, nu e chiar intreg, dar va descurcati voi pe santier. Inca mai lucrez la partea de acoperire si la casa scarii. " Sper ca grecii sa aiba simtul umorului, era bine sa fie englezi, ca le-o serveam de la un compatriot: "Pai stiu ca asa merge la voi, a platit un prieten proiectul unei barci"  :)

P.S.
Gluma-gluma, dar eu cred ca va fi o barca deosebita. Sunt cu ochii pe forum sa vad etapele (desi nu reusesc in timp util cat sa prind totul. Da, Cristi, si eu am intarziat :) O sa apelez la Vali )

Vali

Iris (apropo, poate ne spui numele tau, ca sa nu avem senzatia ca discutam cu trupa lui Minculescu ;) ), eu zic sa faci asa:

1. Asigura-te intai ca ai primit planurile complete, nu partiale.
2. Fa (cel putin la inceput) o lista exacta si completa cu nelamuriri, pe care apoi o vom dezbate aici pe forum. Fiind la prima barca de tipul asta, multe nelamuriri ale tale pot fi deslusite foarte usor in echipa de pe aici.
3. In caz ca nu reusim (dimensiuni lipsa etc), adreseaza un mesaj cat mai concis pe forumul designerului. Eu stiu doar 4 designeri care au forum propriu: Richard Woods, George Whisstock, Jacques  Mertens de la bateau.com, plus cei de la glen-l.com. Nu discutam de cei care au cate un grup pe yahoo unde nu au mai intrat de ani de zile, ci de oameni seriosi care sunt in legatura permanenta cu clientii lor. Deci te poti considera norocos.
4. Abia in ultima instanta apeleaza la mail. Designerii de obicei sunt ori foarte ocupati, ori sunt pe ape, si ultimul lucru util si pentru ei, si pentru tine este sa raspunda la mailuri repetate de la incepatori. De exemplu, Dudley Dix spune pe site-ul lui (la "terms of use" ) ca furnizeaza backup gratuit prin mail doar la prima barca aflata in constructie dupa un anumit plan, din cauza numarului imens de mailuri tip "garbage" din trecut.

Gandeste-te la urmatoarea treaba: cand eu m-am apucat sa-mi construiesc prima barca, nu numai ca nu exista internet, ci era cea mai neagra perioada a comunismului in Ro, anume mijlocul anilor '80. In afara ca nu gaseai absolut nimic ca materiale, singurele planuri, la care aveau acces doar cativa privilegiati, se gaseau in revista Katera i Iahti de la rusi.

Nu aveai de unde sa obtii un sfat, ci primeai ori sfaturi de habarnisti umflati in pene, ori ti se raspundea direct la misto. Si treaba asta a continuat multa vreme inclusiv dupa revolutie, abia in ultimii cativa ani crescand nivelul si calitatea know-how-ului, datorita internetului si ulterior forumurilor.

Asa ca inca o data considera-te un norocos, ia-o incet, metodic, dar perseverent, procedeaza cum ti-am scris mai sus, si rezultatele vor veni de la sine. Spor la treaba.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

iris


iris

Azi am mai primit un rand de desene si acum sunt lamurit,vis-a-vis de cam ce ar trebui sa fac.Cica imi mai trimite un rand... :D :D :D

iris

#73
Iris (apropo, poate ne spui numele tau, ca sa nu avem senzatia ca discutam cu trupa lui Minculescu ;) )
   Iris este nationala de rock a Romaniei,dar nu de acolo mi se trage porecla asta,ci de la o fata,care,cand aveam 16 ani,mi-a zis ca am iris verde.
   Eram la discoteca,asta era tocilara,vai mama ei(acum rad,e un medic respectabil-rade si ea,cand avem timp sa ne amintim).Am facut pariu cu prietenii ca o scot din casa,m-am cam chinuit,-chitara,parc,canta-i si daca vine primavara/atata iarna e in noi) in fine,cand sa imi iau partea de pariu,(la 16 ani esti ambitios)fata zice treaba cu irisul verde.Stupoare de 2 sec., si apoi,un tampit de prieten,zice iiiriiissss,ha,ha,ha,si asa mi-a ramas porecla.Nu mi-a placut.Dar nu am avut de ales.Cu cat mai tare ma suparam,cu atat veneau poantele mai nasol(ma duceam in disco si astia imi dadeau dedicatie;pt iris de la prieteni)
    Va dati seama,nasol.Pt ca iris mai inseama floare(stanjenel) si numele meu e Viorel.
      Cumplit.
     Eeeee,acum imi aduc aminte cu drag de acele vremuri,si asa m-am ales cu iris si am si semnat asa.
   

iris

Salutare tuturor!Am desenat proiectul cats-ulul in autocad.Il scalez si fac o barcuta la scara1/10,azi doar bhd si transomurile.Sa vedem cam cum ar arata.Fac poze si s1 trimit.O sa o fac din metal.