Instalatie electrica de la zero- am nevoie de sprijinul celor priceputi

Creat de Sosoktm, Decembrie 29, 2016, 04:17:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Sosoktm

Dragi colegi de forum, sunt in prezent in focurile amenajarii unei barci de aluminiu pe care o modific dupa cerintele mele. Va urma, cat de curand un topic dedicat.
Sunt la faza la care trebuie sa "bifez" instalatia electrica si nu ma simt stapan pe situatie.
Motorul folosit va fi un yamaha de 30 cai , pornire doar manuala. Motorul are rectifier/regulator si conform producatorului, scoate maxim 70W (sau 80), cu amperaj maxim de 6 Ah.
Consumatorii vor fi urmatorii:
- pompa santina de 500-800 GPH (inca nu m-am decis), care are un consum declarat de aproximativ 2 Ah, insa pompa va fi varianta manuala, deci o pornesc doar cand e cazul
- lumini de interior pe led (probabil 2 benzi de 50 cm si inca 3 becuri, cele mai mici, scopul lor este sa asigure o iluminatie minima pentru pescuitul de noapte. Habar nu am care e consumul aproximativ.
- lumini de navigatie, tot pe led, probabil tot cu un consum nesemnificativ.
- probabil 2 difuzoare de maxim  20 cm (cred ca ceva gen 40 W "muzicali") legate la cea mai mica unitate ce poate reda muzica de pe USB
- proiector/bara leduri
- sonar cu ecran de 9 inch, consum maxim 2,3Ah si 28W
- mufa tip bricheta/usb pentru incarcare telefon/tableta
- o sa las un "buton" pentru o viitoare dotare cu ancora/motor electric
Intentionez sa folosesc o baterie de maxim 50 Ah, pentru a evita orice kilogram in plus in barca.
Gata descrierea caietului de sarcini, urmeaza intrebarile.
1. Ce grosimi de cablu (voi folosi doar cablu litat, incerc sa fie de cupru cositorit, dar daca nu gasesc, o sa fie de cupru) ar trebui sa folosesc?
2. Are sens sa iau cablu "de 16" de la motor la baterie, daca plusul care iese din regulator este subtirel tare(probabil suprafata de 1,5 mm patrati)? Adica degeaba pun cablu mai gros daca veriga slaba e oricum iesire din regulator.
3. Imi puteti recomanda o sursa pentru cablu potrivit (eventual chiar "marine grade") ? Nu am nevoie de cantitate mare deci e suportabil un pret mai mare.
4. E prea mica o pompa de santina de 500 GPH? Barca e de aluminiu nituit, ma intereseaza doar sa pot scoate apa care eventual va intra de la nituri ce isi pierd etanseitatea in timp.
5. As aprecia recomandari pentru o combinatie de difuzoare + player (eventual radio)  cat mai mici si mai putin consumatoare. Nu intentionez sa ascult nici manele, nici sa dau botez pe ape. Ma gandeam la asa ceva
http://www.cabelas.com/product/boating/marine-electronics/stereos|/pc/104794380/c/104707080/sc/104603580/jensen-cpm100-am-fm-usb-stereo-with-6-5-speakers/1933038.uts?destination=%2Fcatalog%2Fbrowse%2Fstereos%2F_%2FN-1100525%2FNs-CATEGORY_SEQ_104603580
6. Tot recomandari vreau si pentru o sursa privind lumini de navigatie si interior  pe led , stil banda autoadeziva. Nu as vrea sa gauresc barca pentru lumini "ingropate".
7. Am nevoie de un panou cu sigurante si comutatoare pentru toti consumatorii descrisi mai sus. Deci minim 8 sloturi, insa ideal ar fi ca mufa "bricheta/usb " sa fie tot pe panou.  Nu am gasit pe la noi panouri care sa raspunda la cerinte, astfel incat voi merge probabil pe 2 panouri care , prin cumulare, sa bifeze tot. As prefera insa 1 singur panou, ideal cu sigurante tip auto. Costul nu e un criteriu, nu vreau sa fac economii meschime aiurea, dar nu stiu unde sa caut.
8. Sa ma chinui sa trag cablurile prin tub copex? Exceptand partea de protectie la foc, ce alte avantaje ar mai fi? E cam complicat, mai ales ca nu e ca si cum am toti consumatorii in acelasi loc pe barca. Ma gandeam sa asez firele pe pozitie si sa le trag un izolir elegant +termocontractil unde pot, astfel incat rezultatul sa fie asemenetor cu instalatiile electrice de pe auto.

Multumesc anticipat celor care isi rapesc din timp cu raspunsuri.
Sorin

p.s. nu stiu sa pun corect link ul , insa daca se copiaza tot textul respectiv si se pune in bara de adresa...e ok

ghrt

Părerea mea, vezi cât consumi la o ieşire şi ia o baterie (sau mai multe) care să acopere consumul. Bateria o reîncarci cu redresorul. Pentru lăsat bateria pe barcă, un panou solar micuţ (putere în W de aproximativ 10% din AH-ul bateriei) legat direct la ea. Asta deoarece cei 6Ah de la motor sunt cam puţini pentru consumul tău şi aproximez că vezi consuma cam 4-5Ah+proiector fără să dai muzica tare. Deci cu motorul nu prea vei încărca bateria (când pleci e încărcată şi când te întorci noaptea consumi ce produce).

Nu mă pricep la calculul grosimii conductorilor, dar amperajele sunt mici. Pentru legătura motor-baterie aş pune totuşi cablu de 4mmp, la fel şi de la baterie la panou. Poate proiectorul să consume mai mult, şi are şi traseu mai lung.

Pentru motor/ancoră se face de obicei circuit separat, oricum vorbim de zeci de amperi. Găseşti întrerupătoare dedicate, IP67.

Dacă ar fi să îmi fac panou aş tăia şi inscripţiona la CNC o bucată de aluminiu, în care aş monta întrerupătoare iar siguranţe aş pune din acelea auto pe fir.


acig

Cristizz - l-ai bagat in ceata  !!!!!

Sosoktm-pot sa te ajut insa dupa mijlocul lui ianuarie. Nu te arunca la cabluri navale si alte balarii;
Ca sa iti faci o ideie intra pe:
http://www.yacht-tng.com/
http://www.epixmarine.ro/echipamente-electrice
Poate ne zici si unde ti barca si mai ales ce dimensiuni are;
,,Lumea este un loc periculos...   Nu atat din cauza celor care fac rau, cat mai ales a celor care privesc si-i lasa sa faca rau !" Albert Einsten

ziuamarinei

Salut,
De curiozitate si daca nu este secret ce fel de barca de aluminiu, ceva detalii depre ea daca poti da inclusiv pret si de unde ai luat-o.
Tare ma bate gandul la o tabla in jur de 4.3m cu un 20HP sa-mi incapa in garaj si sa o folosesc exclusiv pe timpul iernii cand am portul inghetat.

Cat despre instalatia electrica pot sa-ti spun ca nu este o mare filozofie.
Am montat pe barca urmatoarele:
-acumulator Pb auto 60 A,
-cabluri pornire motor,
-sonar,
-doua boxe 2x80w plus un mp3player/radio marine in genul a ceea ce ai postat de pe Cablas dar mai accesibil.
-doua proiectoare prova pt acostat pe timp de noapte,
-lumini verde rosu de navigatie,
-banda leduri UV prova - cuplu maestru tribord babord sub copastie,
-banda leduri lumina alba cuplu maestru - pupa tribord babord sub copastie,
-busola magnetica cu LED interior,
-turometru are si el o sursa interioara de lumina,
-doua proiectoare pupa sub lansete,
-tifon,
-soclu pt bricheta sau incarcator doua buc,
-priza USB dubla,
-pompa de santina cu circuit de alimentare dublu atat manual cat si declansator automat,
-doua panouri de comanda cu intrerupatoare si sigurante,

Urmeaza un winch prova si ce o sa-mi mai trazneasca prin cap in iarna asta ca vad ca toti suntem bagati in proiecte de iarna si visam frumos.

Ce sfat pot sa-ti dau: atentie mare la cablurile de pornire al motorului, recomand un drum la Dedeman au la metru cabluri de sudura cu sectiunea destul de mare comparabila cu cele auto de la baterie. Tot ce mufezi pe ele foloseste o masina de sertizat. pt cablurile de pornire iti trebuie contacte perfecte, alfel eu am avut surpriza sa nu porneasca si se incalzeau foarte tare, sau un joc mic la un contact al bateriei totul era functional in barca doar electromotorul nu pleca.
in rest am folosit cabluri normale cu sectiune mica ce am gasit prin garaj nu ai amperaje mari la lumini sau pompa etc.
Alege toate luminile pe LED sunt mult mai economicoase si prietenoase cu bateria.
Eu personal bateria de 60 A nu am reusit sa o ingenunchez, dar nici nu am facut exces cu consumul.
Singurul consumator care functioneaza tot timpul e sonarul, in rest cand e nevoie.
Panoul de comanda se poate confectiona din tabla de alama, aluminiu sau un bond ,inox etc , comutatoare si socluri pt sigurante sunt la magazinele de profil sau daca nu esti presat de timp la fratii nostri chinezi.
Am sa caut prin arhivele foto sa vad daca am ceva sa-ti exemplific.

cristizz

Citat din: acig din Decembrie 29, 2016, 06:26:49 PM
Cristizz - l-ai bagat in ceata  !!!!!

Scuze, fara intentie.
Important este a 2-lea tabel, care in subsol iti ofera posibilitatea de a introduce lugimea cablului (distanta de la baterie pana la consumator) si amperajul si iti calculeaza automat datele pe sectiuni (AWG = american wire gauge).
Iti alegi apoi sectiunea corespunzatoare valorilor care te interesaza si rotunjesti la standardul european (imediat superior) in mm, cel mai apropiat de ceea ce gasesti de vanzare in magazin.

Ca idee, daca distanta pana la consumator e mai mare si sectiunea cablului trebuie sa fie majorata.

ziuamarinei

Uite cateva foto poate te inspira




Asamblarea a fost facuta in living pe canapeaua noua spre disperarea sotiei[emoji1]




cristizz

Diferenta de pret e foarte mare.
Dar m-am uitat cum sunt asamblate si cam cum arata materialele si gradul de prelucrare si e vizibila diferenta de calitate, in opinia mea. Probabil asta se va reflecta si in functionare si durata de viata.
Cat de justificata e achizitia in aceste conditii, ramane de discutat.

Haiduc

Baieti e un magazin aici la noi in ploiesti de electrice si electronice care are tot felul de butoane/comutatoare etc si am vazut doua dimensiuni exact ca cel de pe aliexpres prezentat de Dragos
Maine poate ajung sa va trimit niste poze cu butonaraia👍

ziuamarinei

La primul panou am cumparat comutatoarele din tara cam cu 15 ron bucata . Al doilea din foto de mai sus comanda China, au venit cei drept dupa 3 saptamani si erau identice.
Si eu am obiceiul de a compara doua lucruri aproape identice😉.
Ambele panouri au doi ani de utilizare si functioneaza perfect. Nu le-as folosi cu preponderenta intr-un mediu salin expus caz in care modelele evidentiate de mine nu cred ca au viata lunga.
Oricum cred ca barcuta pt care se cere sfatul e folosita pt pescuit  pe maluri Dunarene.

Sosoktm

Uau, ce de raspunsuri, jos cu palaria pentru eforturi. Raspund si eu , pe cat posibil, in ordinea firului epic:)
@ghrt... Eu am scris consumul tuturor consumatorilor, insa nici macar teoretic nu se insumeaza, deoarece pompa de santina va functiona probabil cateva minute pe zi, sonarul (pescui exclusiv la rapitor, in principal salau/somn pe spinning) va functiona pana ma pozitionez dupa care standby si eventual noaptea/pe ceata ca sa ma orientez pe harta, dupa care sta in standby iar luminile de navigatie/ambientale le consider aproape irelevante in ecuatie. Muzica tot asa, va merge preponderent doar cand functioneaza motorul si cand nu, cel mult in surdina iar proiectorul, 99% doar in mars, daca e necesar sa merg noaptea. Cred deci ca o baterie de 60Ah, ideal de tip deep cycle, va fi arhisuficienta pentru o zi (hai si doua, cand voi dormi in balta). In general ma deplasez frecvent in cautarea pestelui, cu 25 de pe barca mica am 2-3 ore de functionare a motorului/zi. Cu asta o sa merg la fel, deci o ora de incarcare la 6 amperi ar trevui sa imi dea o autonomie arhisuficienta. Chiar ma gandesc sa merg pe o baterie de 40 Ah sa mai castig 10 kile la greutatea totala.E o idee sa merg pe o prelucrare cnc la un aluminiu de 4-6 mm, dar ideea e ca vreau ca intrerupatoarele sa fie protejate la umezeala, nu din astea de veioza. Insa pe langa intrerupatoare vreau si priza usb/bricheta, ar merge si un indicator de incarcare al bateriei,  iar pe astea nu le am vazut separat deci...inca nu sunt decis. Bateria va fi pozitionata la 1/3 dinspre prova, pentru a echilibra cat mai bine barca. Una de 60 accesibila la pret are 20 kile :(
@cristizzzz......multumesc, am incercat sa imi fac temele inainte sa deschid discutia, sursa de informare a fost in special forumurile americane, acolo modificarea barcilor de alu este cat se poate de comuna. La noi, daca vrei altceva decat laguna/blacksea, fie te ustura la portofel, fie faci singur.
@acig.....pana sa citesc raspunsurile de la voi, am gugalit putin dupa cavlu si sursa cea mai accesibila era clar , dedeman. Astfel incat am fost azi si am luat cablu (precum indica si ziuamarinei) de "sudura" de 16(cred ca mm patrati aria sectiunii), de 10 , de 6, de 4 si de 1,5, cupru, litat. Scump al dracu asta de 16 :)
Barca este un starcraft sf14L, 450 lungime cu 173 latime la copastie, respectiv cam 140 la gurne. Practic este sora usor mai lunga dar semnificativ mai lata si mai inalta in bordaj a barcii pe care o folosesc acum. Greutate 102 kile la nastere, vreau sa raman sub 140 +baterie la gata. Latimea maxima o are la oglinda, deci e acuma in stilul actualelor bassboats, care se evazeaza usor pana la pupa.Barca e dedicata pescuitului la delta si pe dunare, probabil ca o voi tine pe la delta pt a evita sa o trag permanent dupa mine. Acum barca e in bucuresti, unde mesteresc cate putin indata ce am cateva clipe libere.din pacate lucrez in curte, protejat doar partial de vreme, dar structura interioara e aproape gata, urmeaza electrica, materialul de flotabilitade , placajul , vinilul si .....pescuitul. Planul e ca pana la 15 martie sa fiu gata, dar asta doar daca nu voi avea intarzieri la diversele accesorii pe care le am in pachete , pe drum din sua.
@ziuamarinei( Marius parca, nu?)....barca am gasit-o pe subito.it, undeva pe coasta de vest, la 150 km la nord de Roma. 1700 euro acolo, dar am vrut o baza de pornire solida, aveam in cap un rezultat de tip dual console dar reversibil fara mari complicatii. Drumul cu remorca, taxe, cazari etc....nu e prea relevant, dar daca mergi dupa o barca si plecare din bucuresti, nu calcula sub 4-500 euri. Amenajarea cred eu ca va dubla pretul de achzitie (nu numar aici sonarul, ca aia e o optiune personala). Zici de un player mai accesibil, daca nu e de furat :D cred ca ai putea sa precizezi si sursa. Nu am vreo placere deosebita sa arunc bani inutil. Benzile de led la care te referi sunt doar pe interior sau si pe afara. La pescuitul de noapte unii prefera lumina "neagra" data de surse UV, sau lumina rosie.  De ce ai ales sa pui si lumina uv? Nu atrage tantarii? Vezi mai bine firul de pescuit noaptea?
Barca asta, fiind in esenta o barca utilitara, nu are o copastie proeminenta, practic la interior nu am sub ce " streasina" sa ascund banda de led. Voi drege cumva din amenajare, dar doar partial., insa scopul va fi atins. E rau ca nu am putut aprecia in dedeman care intensitate ar fi mai potrivitia pt lumina ambientala, am luat de la dedeman 5 m de led Ip67 cu 5w/m alb rece (6000K) si nu mai stiu cati kkt de lumeni, dar mi a parut ok. Mai aveau ceva pe la 14w/metru, mi a parut prea puternic. Tu ce ai folosit?
Merci mult pt poze, cat se poate de relevante. Daca am inteles corect, ai o bara de plus si una de minus la care legi in paralel fiecare intrerupator, ce are siguranta corespunzatoare pe fir. Ai ales modelul ala de sigurante pe vreun criteriu, sau alea erau la magazin cand le-ai luat? Nu vreau sa ma faultez singur cu sigurante exotice, care sa fie greu de gasit si care sa mai coste si mult. Ca idee, sa dea dracu daca am gasit siguranta plata auto de 3 amperi, pt sonar. Peste tot  doar minim 5. Daca nu te deranjeaza, probabil ca o sa te mai barai cu un telefon, pt sfaturi.
Pentru cabluri am luat si bride din alea pentru prindere pe surub  iar pt sertizare am facut o proba cu un mocs mai sanatos, pare ca iese f ok. Un cleste de sertizat era 200 lei si practic face fix acelasi lucru, deformeaza un tub de aluminiu pt a presa litele din cablu. M am gandit si eu la pompa de santina automata dar fiind o barca open ce va sta pe peridoc cand nu e folosita....nu ma complic. Iau apa, dau un click si gata:) Oricum, am inlocuit niturile cu probleme, am dar cu epoxi pe colo p colo, imi e mai frica de ploaie torentiala decat de apa de dunare. Nu imi e scarba de ispol/burete, dar barca va avea casting deck pupa, cu spariu de bagaje peste zona chilei, deci acces mai complicat. De preturile de pe site urie de pe la noi nu vreau sa comentez, ca ma iau nervii, mai ales ca nu am cum sa ii ocolesc la proiectul asta. Ca idee insa, am preferat sa aduc din state scaunele, bazele si picioarele, ca la noi......totul e cam x3 pe subiectul nautice. Totusi, vreau ca toate componentele importante sa fie de calitate si potrivite mediului umed (nu marin, decat cel mult ocaziona , la gurile dunarii).

peb5

Cu cablul de sudura te-ai complicat. Dragos-ziuamarinei are pornire electrica si are nevoie pentru curentul cerut de electromotor.
Pentru tine e suficient cablu de 4mm intre motor si baterie (care oricum e mai gros decat ce iese din bobinele motorului. Vezi ca de sub volanta iti iese curent alternativ nestabilizat; iti trebuie si regulator de incarcare.
In rest cablu de 2.5mm pentru proiector si 1.5mm in rest.
Daca vei trece la pornire electrica vor fi necesare cablurile groase si e indicat sa fie cat mai scurte (bateria inspre pupa).
Pompa de santina e bine sa ai automata (de exemplu, peste noapte daca ploua si nu esti de planton ti se umple barca de apa). Eu mi-am achizitionat de la motoarebarci si are pretul mai mic decat al uneia manuale:
http://motoarebarci.ro/pompa-de-santina-automata.html

peb5

Constructorii de barci folosesc in general culorile din tabelul urmator:


acig

Citat din: ziuamarinei din Decembrie 29, 2016, 07:59:57 PM
Fara rautate  :) :), antireclama sau reclama, dar cum poate cere aproape 8$ pe un switch de sub un dolar. Si exemplele pot continua.

http://www.epixmarine.ro/echipamente-electrice/intrerupatoare-comutatoare-selectoare/intrerupator-heavy-duty-carling

https://www.aliexpress.com/item/Heavy-Duty-Toggle-Flick-Switch-12V-ON-OFF-Car-Dash-Light-Metal-12-Volt-DPST/32577121021.html?spm=2114.30010308.3.214.0s9AKU&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10065_10068_10000009_10084_10083_10080_10082_10081_10060_10061_10062_10056_10055_10037_10054_10033_10059_10032_10099_10078_10079_10077_427_426_10103_10073_10102_10096_10052_10107_10050_10106_10051,searchweb201603_1,afswitch_5_afChannel&btsid=5717faab-4b49-4ec4-bc4b-c994a42c3bd6

Cel de pe aliexpress are contacti si este dimensionat mecanic sa rupa arculul electric in curent alternativ; Si se vede si din imagine: 15A/250VAC
Celalat este proiectat si realizat sa lucreze in curent continu avand alta configuratie constructiva desii se aseamana.
Eu folosesc primul tip fabricat in Grecia ;il achizitionez cu preturi cuprinse intre 6-8 lei ,tot de c.a. Am mai scapat si prin cc la curenti mici.
Pentru informare si comparare:
http://www.adelaida.ro/?gclid=CJ-WqoLFm9ECFRyJsgodZWgFdw
http://www.tme.eu/ro/
,,Lumea este un loc periculos...   Nu atat din cauza celor care fac rau, cat mai ales a celor care privesc si-i lasa sa faca rau !" Albert Einsten