Despre Olanda

Creat de ionpescarul, Ianuarie 20, 2017, 08:32:31 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Thor

Nu, nu ar vinde. Are destule porturi dar ar vrea sa cumpere si Portul Constanta, de la noi. Daca i l-am fi vandut, am fi fost de mult in Schengen.

ionpescarul

Citat din: cristiantutuianu din Ianuarie 20, 2017, 01:43:56 PM

Abia astept sa povestiti despre ....sunt curios tare
Si eu am avut in cap o chestie de genul asta  f.f.tare
Pleurotus pregatirea substratului e infinit mai simpla
Hai povestiti!

Ca la ciuperci nu am muncit la nimic ,Pregatirea compostului manual ,e munca de nebun ,alergatura dupa materie prima nu e o gluma : paie ,gunoi de cal , gunoi de pasare (aveam un microbuz cu locuri ,cu ala caram tot ,scoteam canapelele si caram paie ,si balega de cal ,faceam 3 cicluri pe an ,nici-un ciclu nu e asemanator cu celelante ,ciclul de toamna e cel mai putin costisitor ,factori climatici te ajuta ,ciclul de primavara este invers ,incepi cu incalzirea localului termini cu racirea lui ,ciclul de vara ,e o lupta permanenta sa ai in localul de cultura temperaturi mici ,pana in 18 grade ,cu alta aparatura ,nu se recircula aerul ,deci nu se foloseste aer conditionat..Dupa 3 ani localul era atat de infestat ca nu mai era rentabila cultura ,munceai degeaba .Eu am incercat sa fac o cultura semiintensiva  intr-un spatiu gospodaresc .Igienizarea cu vapori de formol nu e suficienta .Cultura semiintensiva si intensiva se face in spati betonate ,tuneluri ,cu posibilitatea umeziri aerului ,dezinfectie termica ,eu daca dezinfectam cu flacara ,dadeam foc la local .Eu facusem o groapa adinca de 2,5m ,lata de 2,5m si lunga de 16 m .Prima data am inceput sa o fac la cazma ,urmatoarea zi nu am mai putut sa ma scol din pat ,sapasem cam 4,5 mc intr-o zi,de la 6 dimineata pana pe la 8 seara ,mancasem de vreo 6 ori ,bausem aproape 1 litru de tuica si vreo 5,6 de vin ,a doua zi nu am mai putut sa ma scol din pat,parca eram lipit cu prenandez de saltea,comanda pleca de la cap ,dar muschi erau terminati Am adus un utilaj ,prieteni m-au ajutat,a durat constructia ,o vara intreaga,tot localul invelit cu stuf ,am taiat la stuf ,poate un vagon ,semana cu o ghetarie pe stil vechi ,rafturi pe 3 nivele si pe stanga si pe dreapta ,anticamera ,tubulatura pentru bagat aer ,tubulatura pentru scos aer ,sistemul de racire compus din o pompa mica de apa care vara mergea permanent 3 luni ,(in mijlocul veri in seceta plina de la mine din curte curgea o garla nonstop ,vecini sparsesera santul sa intre apa la ei in gradina) ,2 radiatoare prin celule trecea apa scoasa cu pompa din fantana ,iar printre celule trecea aerul cald de afara impins de un ventilator industrial ,totul montat intr-o carcasa ,era preluat mai departe de tubulatura si distribuit pana in fundul gropi ,aerul de 40 de grade ,era racit pana la 18-19 grade   ,apa din put avea 13 -14 grade ,pe sus bagam aer pe jos il scoteam ,sub stuf bagasem izolatie care se monteaza sub parchet;   ,am avut noroc ca se mai construia in zona si venea lume si lua pamant pentru umplutura ,dar cand am incheiat cu tipul asta de afacere ,am cumparat pamant sa umplu groapa.Aventuri ,e prea mult de scris ,daca cineva vrea sa ma intrebe ceva la obiect ,raspund cu placere ,dar e o poveste prea lunga sa o astern aici.

Vali

Citat din: radu_d din Ianuarie 20, 2017, 04:50:52 PM
Sa va traiasca  ciupercile, uite intrebare: daca ma apuca vreodata sa plec in lume cu barca si imi pun problema mancarii de la bord, merge sa pun un ghivechi mai mare sa culeg ceva ciuperci sau e prea mare bataie de cap sa faci asa ceva intr-o cabina pupa?

Cine vrea mai multe de cultivat gaseste aici      https://www.amazon.com/Sailing-Farm-Survival-Guide-Homesteading/dp/0898150515

Salut Radu, nu cred ca merge. Motivul e ca ai nevoie permanent de compost insamantat si incubat, ceea ce nu poti sa faci pe barca, din motive de spatiu redus, temperatura prea mare, lipsa utilaje si materie prima etc.

Daca sa zicem iti iei niste brichete gata insamantate si incubate, ai nevoie de temperatura constanta sub 18 grade, ceea ce e imposibil in zonele calde. Ar trebui sa stai permanent la latitudini cu asemenea temperaturi, ceea ce nu cred ca-ti surade.
In plus, ai nevoie de apa dulce ca sa irigi cultura, ceea ce pe barca la fel e o bataie mare de cap.

Chiar daca sa zicem ca ajungi si culegi ciuperci, recolta va fi nesemnificativa fata de cat compost vei cara cu tine. Decat consumuri prea mari pentru cateva ciupercute, mai bine imbarci la bord mancare de greutatea compostului.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

felicimond

Salut baieti! Mi-am pus si eu problema distributiei harniciei (sau lenii in sens invers). Am observat ca lenea creste cand te apropii de Ecuator iar harnicia creste pe masura ce te apropii de poli. Daca iti cade banana in cap, pentru ce motiv sa inventezi munca? Cu cat un neam are mai putine resurse, cu atat a fost mai nevoit sa fie mai harnic. Olandezii ca olandezii, dar uitati-va la japonezi pe care Dumnezeu i-a lasat pe o stanca si in rest nu le-a mai dat nimic. Dar spiritul de supravietuire a demonstrat de ce e in stare.
In 1996 am avut sansa sa merg in Olanda pentru 3 saptamani cu o bursa Erasmus. Intr-un week-end ne-au dus in excursie in "delta". Am fost foarte entuziast inainte de excursie si dezamagit in timpul ei, pentru ca nu mai ajungeam in "delta". Pierzandu-mi rabdarea, ma duc la ghid si il intreb cand ajungem. Imi raspunde ca asta.e delta (adica laguna pe care ne plimbau de o jumate de zi). Asta? Zic eu increzut (dar in realitate ignorant). Dar de Delta Dunarii ai auzit? "Da, dar pe asta am facut-o noi!" Mi-a raspuns olandezul plin de mandrie justificata.
Ca sa inchei intr-o nota vesela, eu vad ca olandezii astia sunt un popor de hoti. Cine vrea sa.fie hot? Astia au furat uscatul marii si piperul din Indii. Rusine!

ionpescarul

Citat din: felicimond din Ianuarie 20, 2017, 11:08:05 PM
Salut baieti! Mi-am pus si eu problema distributiei harniciei (sau lenii in sens invers). Am observat ca lenea creste cand te apropii de Ecuator iar harnicia creste pe masura ce te apropii de poli. Daca iti cade banana in cap, pentru ce motiv sa inventezi munca? Cu cat un neam are mai putine resurse, cu atat a fost mai nevoit sa fie mai harnic. Olandezii ca olandezii, dar uitati-va la japonezi pe care Dumnezeu i-a lasat pe o stanca si in rest nu le-a mai dat nimic. Dar spiritul de supravietuire a demonstrat de ce e in stare.
In 1996 am avut sansa sa merg in Olanda pentru 3 saptamani cu o bursa Erasmus. Intr-un week-end ne-au dus in excursie in "delta". Am fost foarte entuziast inainte de excursie si dezamagit in timpul ei, pentru ca nu mai ajungeam in "delta". Pierzandu-mi rabdarea, ma duc la ghid si il intreb cand ajungem. Imi raspunde ca asta.e delta (adica laguna pe care ne plimbau de o jumate de zi). Asta? Zic eu increzut (dar in realitate ignorant). Dar de Delta Dunarii ai auzit? "Da, dar pe asta am facut-o noi!" Mi-a raspuns olandezul plin de mandrie justificata.
Ca sa inchei intr-o nota vesela, eu vad ca olandezii astia sunt un popor de hoti. Cine vrea sa.fie hot? Astia au furat uscatul marii si piperul din Indii. Rusine!

Corecta constatare  ,dar noi unde ne aflam in ecuatia asta?

felicimond

Citat din: ionpescarul din Ianuarie 21, 2017, 02:58:58 PM
Corecta constatare  ,dar noi unde ne aflam in ecuatia asta?

Noi ne aflam la intersectia imperiilor si daca n-am avut niciodata ambitia sa avem si noi un imperiu al nostru, atunci nu am gasit loc decat pe lista figurantilor.

ionpescarul

Citat din: felicimond din Ianuarie 21, 2017, 06:17:08 PM
Noi ne aflam la intersectia imperiilor si daca n-am avut niciodata ambitia sa avem si noi un imperiu al nostru, atunci nu am gasit loc decat pe lista figurantilor.

Cred ca iar aveti dreptate

Florio

Citat din: felicimond din Ianuarie 21, 2017, 06:17:08 PM

Foarte concis. O explicatie usor de inteles și de un realism vecin cu legile lui Murphy.

cristizz

Citat din: felicimond din Ianuarie 21, 2017, 06:17:08 PM....r si daca n-am avut niciodata ambitia sa avem si noi un imperiu al nostru....

A incercat unul odata. A inceput cu taiatul viilor, dar s-a apucat poporu' sa bea pe datorie. Se spune ca au facut si demonstratii, sa dea jos guvernul.
De atunci bem si avem datorii  8)

ghrt

De ce să îşi facă strămoşii imperiu când puteau emigra în Imperiul Bizantin?

Thor

Citat din: ghrt din Ianuarie 22, 2017, 01:41:16 AM
De ce să îşi facă strămoşii imperiu când puteau emigra în Imperiul Bizantin?

... sau in cel roman, otoman, țarist, habsburgic, austro-ungar chiar si sârb si bulgar... ca numai intre imperii am nevoit pe aici. Și totusi a existat si un fel de Imperiul româno-bulgar care nu a prea mers si era, oricum incomplet: ,,Țaratul vlaho-bulgar (1185-1258, denumit Țaratul româno-bulgar de unii istorici români sau Al doilea țarat bulgar de bulgari și de istoriografia internațională, 1185-1396) a fost un stat multietnic (regat) apărut la Dunărea de jos în 1186, odată cu victoria bulgarilor și vlahilor răsculați din sudul Dunării împotriva Imperiului Bizantin, și dispărut în 1260 prin fragmentarea în state mai mici, cucerite în jur de 1396 de către Imperiul Otoman" (Wkp).

felicimond

Cum discutia era despre Olanda, sunt de acord ca societatea lor functioneaza mult mai bine, iar a noastra mai are nevoie de niste generatii ca sa se civilizeze. Dar la nivel mic, individual, eu unul nu as putea trai acolo si nu o spun pentru ca nu pot dormi din patriotism, ci pentru ca prefer mamaliga cu mujdei unei sofisticarii de 7 mm asezate in mijlocul unei farfurii imense pe care s-au desenat niste linii si pentru care mi se cer 100 de euro la un restaurant. Aici poti sa bati la usa unui vecin, in principiu la aproape orice ora si sa ceri un mic ajutor. La ei, dupa ce ai cunoscut o duduie intr-un bar si ati petrecut si noaptea impreuna, daca ai facut greseala sa mai fii acolo dimineata, te intreaba senina ce mai cauti de n-ai plecat inca. Sincer, citind postarile lui Dbr, am fost foarte surprins sa vad ca se refera la "niste prieteni olandezi" si m-am intrebat daca aceste persoane sunt ceea ce intelegem noi prin prieteni, sau ceea ce inteleg ei prin prieteni.
Niciunde lucrurile nu sunt perfecte, dar cum nu-i frumos ce e frumos, ci ceea ce imi place mie, eu prefer locul unde m-a lasat barza.

pelicanul

Toate popoarele din Europa (si chiar din lume) au avut un "moment imperial" in istoria lor, o perioada mai lunga sau mai scurta in care au stapinit, administrat, subjugat, exploatat un alt popor (sau mai multe). Toata lumea se lauda cu chestia asta, toti istoricii descriu aceste perioade ca fiind cele mai glorioase, etc.
Toti in afara de romani. Doar noi subliniem intotdeauna ca n-am ocupat pe nimeni niciodata, ca am fost in punctul de ciocnire al imperiilor si alte prostii din astea defetiste si paguboase.
Cioran a facut constatarea de mai sus, si tot el spunea ca nu poti avea un stat eficient daca nu ai reusit niciodata sa iti impui procedurile administrative unei alte culturi. Noi nu am creat niciodata o cultura administrativa romaneasca, am primit administratii impuse din afara sau am copiat (mai mult sau mai putin exact) ce fac altii.

Super tare acest topic, am trecut de la Olanda la cresterea ciupercilor si apoi la istoria imperiilor. Si culmea, nimeni nu e off topic .  :)

cristizz

Cine stie ce o sa gasim daca ne intorcem suficient de mult in istorie?
O sa aflam ca inaintea dacilor au fost pelasgii ,, amintiţi pentru prima dată în poemele lui Homer, din urmă cu circa trei milenii, ca aliaţi ai Troiei".  Ori troianii isi intindeau stapanirea pana langa Dacia (nu am auzit de asta) ori pelasgii isi intindeau influenta pana spre Canakkale-ul de azi (,,Triburile pelasge au emigrat treptat din ţinuturile Carpaţilor şi ale Dunării de Jos spre cele ale Greciei antice şi Cappadochiei, pe langă munţii numiţi Taurus şi până în apropiere de izvoarele Eufratului, scria Densuşianu").
Pai pe vremea aia imperiile erau mult mai mici dimensional.
Nenorocirea e ca noi nu punem accent in scoala pe tipul asta de informatii, peste care trecem destul de repede, nu cumva sa se cladeasca in spiritul copilului roman credinta ca e important, ca poate fi mandru de strabuni, ca si el poate.
Religia si patriotismul, care pe altii i-au tinut uniti mii de ani si i-au determinat  sa ramana solidari, sunt acum doar notiuni desuete (nu discut cauzele).

In schimb suntem muti de admiratie ca transformam Mamaia in cea mai permisiva statiune europeana, cu parade butaforice si cu cele mai frumoase si mai disponibile femei.
Sa vina strainii frate la puielnita. Este mai ieftin la noi.
De altfel se pare ca avem experienta stramoseasca (Agatârşii) si in domeniul asta: http://adevarul.ro/locale/hunedoara/agatarsii-tribul-misterios-daciei-nevestele-erau-impartite-frateste-barbatii-impodobeau-aur-isi-tatuau-chipul-madularele-1_561fcb86f5eaafab2cb1896b/index.html
De atunci ne-o tot tragem intre noi.
Si nu cumva sa ridice vreunul capul din multime, ca-i dam la geoale.

Hai sa nu uitam ce datorie  avem:

Si sa nu uitam de asemenea sa multumim, plini de recunostinta, ca Olanda si inca vreo 3 ne ajuta: http://www.jurnalistii.ro/ce-state-ue-se-opun-aderarii-romaniei-la-spatiul-schengen/ 
Ce oameni!

Florio

Citat din: pelicanul din Ianuarie 22, 2017, 11:49:44 AM
Toate popoarele din Europa (si chiar din lume) au avut un "moment imperial" in istoria lor, o perioada mai lunga sau mai scurta in care au stapinit, administrat, subjugat, exploatat un alt popor (sau mai multe). Toata lumea se lauda cu chestia asta, toti istoricii descriu aceste perioade ca fiind cele mai glorioase, etc.
Toti in afara de romani. Doar noi subliniem intotdeauna ca n-am ocupat pe nimeni niciodata, ca am fost in punctul de ciocnire al imperiilor si alte prostii din astea defetiste si paguboase.
Cioran a facut constatarea de mai sus, si tot el spunea ca nu poti avea un stat eficient daca nu ai reusit niciodata sa iti impui procedurile administrative unei alte culturi. Noi nu am creat niciodata o cultura administrativa romaneasca, am primit administratii impuse din afara sau am copiat (mai mult sau mai putin exact) ce fac altii.

Super tare acest topic, am trecut de la Olanda la cresterea ciupercilor si apoi la istoria imperiilor. Si culmea, nimeni nu e off topic .  :)

Hehehe...eu sunt mai rezervat cu afirmatiile vânjoase, că nu cred în adevăruri absolute, mai ales pe teme politice :) . Chiar zilele trecute am încheiat o dezbatere cu un prieten, că oricum nu ducea la nimic bun.

Crezi tu că are dreptate Cioran? Ia raportează la marele Egipt de odinioara și vezi ce stat eficient are astazi. Raporteaza si la Grecia antica si fă aceleasi constatari. :)
Unele "momente imperiale" s-au soldat cu extincția. Iaca imperiul Incaș. Unde sunt perșii lui Cirus ?
Cam subțire Cioran la ideea asta.
Eu n-as arunca cu ouă stricate în poporul acestor meleaguri, doar pentru că "Așa, din post în post/ E învățat s-o ducă prost".
A avut și el momente de glorie.   Nu cred ca e lucru simplu să te opui și să oprești un imperiu (geții chiar l-au oprit pe Darius).
Iar tema că suntem singurul popor din lume care n-a dus războaie de cucerire, este una chiar de mândrie.
Măcar suntem singurii care n-am făcut ceva :) :) .