Parere pentru Fibromarine Mini Solitar 3,6

Creat de valyxman, Mai 24, 2017, 02:34:49 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

valyxman

Salutare la toata lumea in prima faza!!!

Rog si eu persoanele experimentate sa imi dea o parere despre Mini Solitar 3,6 de la Fibromarine.
As vrea sa stiu daca e ok pentru utilizare in urmatoarele conditii:
-exclusiv la pescuit si 95% din timp o persoana cu ceva bagaj.
- Dunare in zona Giurgiu, Oltenita, Calarasi. Fara iesiri pe furtuni, valuri mari, iar daca se intampla sa ma prinda la fata locului - trag linistit la mal sau inaintare la 10m de mal viteza minima.
- Distante de deplasare de la locul de plecare pana in 15 km, de obicei mult mai mici dar sa zicem 15.
- motorizare de5 cp in 2t din 2009 si pe viitor 8 cp in 2t (probabil tot Yamaha cat mai nou - daca e sa iau permis). Exclus motor mai mare deoarece nu intentionez sa il las pe barca permanent si deci greutatea trebuie cat mai mica.

Cam astea ar fi datele problemei.
Ca si adaugiri inainte de a ma sfatui sa iau ceva mai mare si mai serios va rog eu sa imi spuneti ce credeti de aceasta. Nu vad rostul in a cheltui inutil (exceptand combustibilul) pe barca mare , motor mare daca nu le-as folosi la capacitate. Mi se par doar risipa. Vreau doar sa dau la peste din ea, cu vesta pe mine, fara a-mi fi frica mai mult decat e necesar daca esti precaut ( necesat ca doar vorbim de apa si de dunare).

Pe o barca din asta motorul de 5 ar reusi sa treaca de viteza de deplasament?? ar scoate-o din apa daca ma pozitionez bine in ea (85kg eu) ?

Momentan tocmai am luat o barcuta gen Luck 250 (second) ce se vede in foto, anul asta sper sa imi fac treaba cu ea (momentan e in revizie in sensul ca am dat-o cuiva sa o desfaca, verifice, inlocuiasca ce e de inlocuit... si daca se preteaza si e loc sa o umplu cu placi de poliestiren expandat ... in caz ca o crap sau mai stiu eu ce sa nu plece la fund.... adica sa fiu sigur ca pluteste pana ajung la mal...)

Ideea e ca pe la anu daca sunt sanatos as vrea sa iau una o idee mai mare adica cea despre care intreb, insa din nou nu monstrozitati ceva minimalist.

Multumesc .

siad

Salut,

Eu m-am dat cu o Delta Solitar,doua persoane fara bagaj,cu 4HP in 4 timpi.Ce sa zic,destul de ok avand in vedere ca ne-am plimbat pe bratul Borcea si nu am avut valurile si curentii de pe Dunare.Daca nu te grabesti si prinzi vreme buna,s-ar putea sa fie o experienta frumoasa.

Dar la ce spui tu acolo ca o sa o folosesti,mai degraba se potriveste o gonflabila.Ofera o siguranta mai mare decat o Delta Solitar de 3.6,si posibil sa depasesti viteza de deplasament mai usor

In alta ordine de idei,cu cei 800 euro pe care-i vei da (presupunand ca o vrei noua) poti lua o barca SH cu o lungime de 5m,mai potrivita pentru Dunare,si care va merge brici in regim de deplasament.

valyxman

Tocmai ce renunt la o gonflabila Gugel de 3 metri cu chila si podina din lemn (second) din cauza unor probleme recent descoperite la spate. Nici nu am apucat sa o folosesc. E grea, si necesita minim 2 persoane daca nu vrei sa te rupi in doua.
Am luat copaia asta de 2.5 care daca nu ma apuc sa trec dunarea cu ea si nu ma indepartex de mal prea mult ca sa dau la peste ancorat cred ca ar trebui sa ma tina in viata. Am zis ca o sa o umplu cu poliestiren sa fie "ca o gonflabila" in caz de rasturnare... doamne fereste. Motorul e 5 are 21 de kg (adica usor transportabil) si pe dracia asta de barcuta ma duce cu viteza a 10 perechi de vasle (o ridica din apa... ).

Cea de la fibromarine de 3.6 ma astept sa fie peste ce am acum , adica mai sigura (daca ii mai umplu si tot botul cu poliestiren) mai spatioasa si deci mai comoda.

Oful meu cum spuneam e ca nu vreau sa ma inec, nu vreau motor mai mare de 8 cai (preferabil cel de acum), cat mai stabila in stationare (pescuit la ancora), sa nu dureze 2 ore pana la locul de pescuit care e la 10 km in amonte.

Spun din capul locului ca pana anu trecut nu am pus piciorul in barca.... deci nu ma pricep dar invat repede.

Vali

Salut valyxman si bun venit pe capcompas.ro.

Matrita barcii despre care intrebi a fost facuta de un prieten al meu. A copiat o barca dublu-bordaj si i-a adaptat o copastie simpla cu banchete, ca la barcile tip Laguna.

Omul a vrut sa faca barca in serie, dar si-a dat seama in timp ca lucrul in fibra ii da sanatatea peste cap. Asa ca s-a hotarat sa vanda matrita, a adus-o la mine si a incercat sa mi-o vanda mie. Eu l-am refuzat, fiindca prefer sa lucrez barci dupa ideile mele, nu ale altora. Asa ca matrita a ajuns in cele din urma la Marian de la Fibromarine, cu care ma cunosc si stiu ca lucreaza bine.

Despre barca acum. Am cautat pe comp poze cu matrita, ca sa povestim direct pe subiect, dar deocamdata nu le-am gasit, asa ca voi povesti din memorie.

Cred ca barca in discutie e un compromis bun intre un cartopper si o Laguna. Adica are si dimensiunile si usurinta de manevrare a unei barci mici, dar si latimea si bordul liber ale unei barci mai mari, precum Laguna 480.

Desi lungimea mai mica e un dezavantaj la navigatia pe valuri mari, raportul dintre lungime si latimea suficienta asigura barcii o buna stabilitate statica. La stabilitatea dinamica sta cam la fel ca barcile Laguna, adica suficient de bine pentru o barca avand fundul in U, dar inferioara fata de o barca dedicata de glisare, cu fund in V.

Oricum, fiind barca utilitara si nu dedicata strict glisarii, cred ca isi face treaba bine pentru scopul in care a fost conceputa. De glisat gliseaza, dar din ce stiu, ca greutate se duce mai mult ca barcile cartopper de tip Tenor, care gliseaza cu 5 cai, asa ca la Mini Solitar glisarea cu 5 cai e incerta. Insa cu 8 cai barca va glisa cu siguranta, iar cu 10 cai va glisa frumos si cu 2 persoane.

Am un prieten vechi care are aceasta barca, si e foarte multumit de ea, folosind-o inclusiv la trasee lungi prin Delta. Sa nu uitam insa ca barca e omologata pentru clasa D, adica e considerata sigura pana la valuri izolate de maxim 0,5 metri si vant de maxim 6 Beaufort. Cu toate acestea, un barcagiu experimentat se va descurca in conditii mult mai vitrege cu aceasta barca, cum face si prietenul meu, care e barcagiu veteran.

Ca si concluzie, eu cred ca barca se potriveste cu cerintele tale, cu conditia sa te inveti cu ea si sa nu faci aventuri prea indraznete pentru experienta ta (aici tu stii cel mai bine unde stai). Cel mai concludent ar fi sa faci o proba cu barca, moment in care vei obtine raspuns la majoritatea nelamuririlor, fiindca una e sa povestesti pe forum, si alta e sa simti exact comportamentul barcii.

Daca te vei hotari, poate ne pui si noua impresiile aici. Ce sa mai spun decat ca iti doresc succes la alegere si eventual achizitie. Ne auzim cu bine :).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

valyxman

Multumesc in primul rand de raspuns, dar cred ca se face o confuzie.
Sunt 99% sigur ca va referiti in prezentare la Mini Solitar 3.8 care da este cu fundul in forma de u.
Despre asta am mai gasit cat de cat pareri fara a crea topic separat.

Eu ma refer la cea de 3.6 metri care are fundul gen trimaran. Nu vreau sa pun linkuri pentru a nu crea animozitati.
Daca aveti rabdate sa cautati pe site-ul fibromarine... eu ma refer la prima din oferta lor 3.6 m.  Pe urma e prezentata cea de care ziceti dumneavoastra.

Daca nu cer prea mult aruncati va rog un ochi si da-ti-mi o parere si despre asta.
Ca pret diferenta intre cele 2 e de vreo 200 de euro.... deci nu ceva imens , dar daca nu e necasar I-as da mai degraba pe scoala si pe permis....

Multumesc din nou!

Vali

Asa e, am confundat barca de 3,6 cu cea de 3,8, a carei matrita a fost pe la mine.

Culmea e ca si aceasta matrita (de trimaran) a fost facuta de acelasi prieten al meu, tot dupa o barca adusa de afara. Prin 2010 am pus chiar eu un anunt pe barcaholic despre aceasta barca, pe care amicul o facuse (prima barca scoasa din matrita) si voia s-o vanda.

Totusi, despre aceasta barca nu stiu prea multe, si personal sunt reticent la arhitecturile neconventionale si nevalidate in practica. Asta nu inseamna ca nu e o barca buna, dar ramane de testat comportamentul ei de catre cei interesati.

Daca ar fi totusi dupa mine, as merge pe varianta de 3,8, fiind mai potrivita in opinia mea pentru navigatia si pescuitul pe Dunare. Nu vreau sa dau sfaturi sau sa influentez, dar siguranta pe apa nu e cuantificabila in bani, ci e important sa fim siguri ca am facut alegerea buna, nu pe cea ieftina. Scuze daca deranjez cumva, dar m-am fript si eu in trecut la barci, si prefer intotdeauna o barca mai sigura uneia mai ieftine.

Si o rugaminte: hai sa discutam la per-tu, fiindca ma simt stanjenit cand cineva imi vorbeste la plural. Eu sunt Vali si atat :). Asa ca poate ai posibilitatea sa probezi Mini Solitar-ul, sa-ti formezi parerea si sa ne spui si noua cum ti se pare.

Si ca sa spun si o parere personala despre ce caut la o barca de Dunare. Imi plac barcile cat mai mici, usoare, economice si fasnete, dar atunci cand merg singur. Cand sunt cu familia (sau mai rar, cu prietenii) prefer o barca mare, sanatoasa, stabila, cu bord liber serios si spatiu generos, tocmai ca sa nu stau cu grija ocupantilor neexperimentati.

Asa ca o barca pentru Dunare poate fi cu atat mai scurta (implicit ingusta si joasa) cu cat experienta barcagiului e mai mare. Din cauza asta, sunt si eu de parere ca o barca mai mare va fi mai toleranta si cu conditiile hidro-meteorologice, si cu greselile inerente ale unui barcagiu cu mai putina experienta.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

valyxman

Multumesc de parere si sfat.
Sicer ma cam asteptam la sugestia de a merge spre cea de 3.8. E mai comuna mai folosita si deja lumea si-a format o parere.

Pentru cealalta nu am reusit sa gasesc nimic.... doar prin asociere cu barci care arata relativ la fel ca sa zic asa.
Mi-e clar si mie ca cea de 3.8 e deja testata si relatv ok pe Dunare daca nu faci pe nebunul. Nu am mers cu una  (dupa cum ziceam .. la inceput) doar ca din ce am tot citit din toamna incoace ... cele gen trimaran sunt mult mai stabile ... in detrimentul comportamentului la valuri.
Eu unul daca sunt valuri de 1 metru nu ma bag nici sa inot la mare... nu ca nu stiu dar prefer sa le privesc doar. Sa merg cu barca daca valurile sunt mai mari decat o rigla de 30 de cm pentru a pescui... eu nu ma vad degraba. Daca se intampla sa ma prinda iesit vreo vijelie.... stiu doar 2 variante ... incet si pe langa mal, sau ta gandesti la o scuza pentru ca nu ajungi a doua zi la munca... si asta ca te-a prins furtuna si nu ai vrot sa risti ti-e rusine sa o spui.

Eu mai astept poate o fi cineva care a folosit varianta de 3.6 si da o parere.

Pana atunci ma intreb dace ar fi varianta mai buna intre cea de 3.8 de la fibromarine si Doina de la Bratesul?
Ce ma gandesc eu din punct de vedere siguranta... cea cu fund dublu .. habar nu o sa am daca se umple cu apa, sau o sa imi dau seama foarte greu. La Doina ma gandesc sa (in cazul ca m-as hotari) le cer ca in loc de spatii de depozitare sa fie toate 3 flotoare si sa umple acele flotoare cu poliestiren. Probleme la cap stiu dar prefer sa fiu impacat decat cu intrebarea ce mai pluteste daca intra apa in alea...

Vad ca doina asta e mai usoara si inalta si are motorizare maxima mai mica decat fibromarine 3.8... Nemergand cu ele nu pot decat sa compar cifre... si sa intreb aici ce ma intreb eu de cateva luni.

Sau cea mai sigura varianta de barca de  4 metri care cu motor de 8 cp ar glisa cu un "magar" de 85 kg , 4 lansete de crap/somn, o mamaliga si 1 kg de rame, o sticla cu apa si o punga de seminte...  :)

alexdav

Salut,eu zic sa ramai cu gonflabila pana reusesti sa iti iei ceva peste 4 m pentru Dunare.Oricum peridoc o sa trebuiasca sa iti iei pentru barca de fibra.Eu pescuiesc de 3 ani din barca la Dunare si in primii 2 ani am avut una facuta din placaj cu fibra de 3.6 m si iti spun sincer ca mi se parea cam nesigura pe valuri destul de mici plus ca era si destul de grea si nu o puteam manevra singur cand o puneam la apa pentru ca nu am peridoc,iar mie imi place sa pescuiesc singur.Ulterior am vandut-o si mi-am luat o Kolibri km300 din care am pescuit tot sezonul trecut si am intrat cu ea pe valuri mari.Deci parerea mea de incepator este sa iti iei una peste 4 m sau ramai la gonflabila si cumparati peridoc.Ai grija ca Dunarea nu se joaca .

siad

Citat din: valyxman din Mai 25, 2017, 10:17:02 AM

Ce ma gandesc eu din punct de vedere siguranta... cea cu fund dublu .. habar nu o sa am daca se umple cu apa, sau o sa imi dau seama foarte greu. La Doina ma gandesc sa (in cazul ca m-as hotari) le cer ca in loc de spatii de depozitare sa fie toate 3 flotoare si sa umple acele flotoare cu poliestiren. Probleme la cap stiu dar prefer sa fiu impacat decat cu intrebarea ce mai pluteste daca intra apa in alea...

Pai din start pleci gresit daca te gandesti ce se va intampla daca barca va lua apa.Ca sa se inunde toate 3 flotoarele deodata sunt slabe sanse(doar daca Doamne fereste te rastorni)
Abordarea ce mai corecta este sa-ti gasesti o barca care sa nu te puna in situatia respectiva.Oricum ar fi,vesta de salvare trebuie sa ai obligatoriu.

Daca nu dai la spinning si doar te legi de butuci pentru crap,caras etc,ia in calcul ceva gen Pescarus,B5 care se invart in zona bugetului tau la mana a doua.

valyxman

Fara vesta nici nu se pune problema...

la ce ma refer eu sunt cazuri extreme in care as putea ajunge (doamne fereste), dar prefer sa stiu ca daca totusi se intampla (cum s-au intamplat de atatea ori si acum ne temem de Dunare) barca ar tamane la suprafata (fie si doar ca un iceberg) macar ca sa o vezi si/sau sa ai de ce sa te tii (pana te dezmeticesti de cap , si te gandesti ce e de facut in continuare). Sa iti dea macar sentimentul de adapost (precum o gonflabila , care fie si cu 2 din 3 baloane sparte e un refugiu suplimentar, si punct de reper vizual mai mare).
Eu stiu ca nimeni nu isi doreste sa se rastoarne vreodata, sau sa aiba vreo aventura negativa si isi ia barca cat mai mare pentru sentimentul si "siguranta pe care o ofera". Dar sa zicem ca am barca de 5 metri sau mai mult, sigura dupa standardele si sfaturile a 99 % din cunoscuti si prin absurd (ca de aia se mai ineaca lumea la dunare) te rastorni (nu conteaza de ce) varca aia mare , cu motor mare se duce dracu la fund pt. ca flotoarele alea aveau vreun defect si erau doar cu aer, erau prea mico pentru barca si motor la un loc.... sau mai stiu eu ce alt moriv.
O fi o ipoteza sumbra cea de la care plec, dar daca in situatia aia sunt cat de cat "asigurat" exceptand vesta, atunci eu ma urc mai linistit in barca ... si doar cu gandul ca in cel mai rau caz fac o baie si pierd niste bani....

Vali

Cred ca trebuie sa te mai dai cu barca, fiindca prea vezi totul in negru :). Cu cat probezi mai multe barci, vei vedea ca fiecare are plusuri si minusuri, si e putin probabil sa patesti ceva cu o barca bine facuta (doar daca nu vrei cumva dinadins sa te rastorni).

valyxman

Nu vreau sa fac pe nimeni sa se simta aiurea dar ma intreb doar de ce naiba in germania daca vrei sa cumperi o barca gen lotca de 5-6-7 metri ai de cautat nu gluma, pe cand barci de la 3.3 pana la 4.3/4.5 metri gen ce spunem noi papuc sunt cu duiumul. Nu stiu cate fluvii sau rauri mari au exact ... dar sigur au mai mult de 1 si mai multe navigabile dacat noi, au iesire la mare mult mai mare , doar ca mult mai putine barci gen Lotca (sa nu ajungem la inceputurile navigatiei si la vikingi .. vorbim de zilele noastre).
Nu sunt expert ba chiar din contra, ca sa zic ca ei sau noi suntem mai in siguranta, dar nu am cum sa cred ca nemtii isi risca viata mai mult ca noi, ca apele lor sunt de pe alta planeta si nu putem compara, samd.

valyxman

Ca nu am experienta stiu... :) doar ca am tot citit si ici si colo si peste tot ... lumea cam spune ca daca ai barca de 4 metri iti cam risti viata.
Acum ori cred eu ce scrie lumea prea mult, si ne prea ai cum sa ignori avertizmente.., ori cei care patesc nenorociri au fost inconstienti si sau au ignorat niste chestii ce nu erau de ignorat.
De altfel ca sa mai inseninez atmosfera eu cred ca pentru a invata si a deveni un barcagiu mai bun trebuie sa patesti cateva chestii mai ciudate (nu asa ca nebunul ... ci cum am zis eu mai sus) pentru ca altfel nu prea ai ce sau din ce sa inveti dact de pe net... Vreau sa zic ca a te rasturna chiar pe vreme buna / poate chiar intentionat eu nu o vad tragedie atat timp cat barca nu merge pietroi la fund, vad un test de aptitudine ... si o constientizare a ce si cum trebuie de facut ... in afara da a cumpara barca din ce in ce mai mare  (excludem familie prieteni.. so on.. vorbesc de un idiot ca mine care merge la peste).

siad

Aici raspunsul din punctul meu de vedere este simplu.Lotcile se folosesc in proportie mare la pescuitul comercial datorita faptului ca pot impinge echipamentele plus captura & 2 "romanasi"cu o motorizare mica(5-8-10 Hp),deci economie.Nu stiu cat de dezvoltat este pescuitul de acest gen in Germania dar iti pot spune cu siguranta ca fritzii nu se dau in vant dupa platica si caras  ;)

In schimb pescuitul sportiv pe balti/lacuri pe care-l practica nemtii,este alta poveste,si unde cu siguranta conditiile meteo nu sunt nici pe departe comparative cu cele de pe Dunare.Plus ca un papuc cere o motorizare de la 25Hp in sus.iar tu zici ca vrei sa ajungi la un maxim de 8 Hp....

Imi pare rau daca nu ai gasit raspunsurile la care te asteptai dar nu cred ca a fost nimeni rau intentionat,ba dimpotriva,avand in vedere faptul ca ai spus ca ai doar un an de cand iesi pe apa.

Haiduc

Citat din: valyxman din Mai 26, 2017, 11:13:44 AM
Nu vreau sa fac pe nimeni sa se simta aiurea dar ma intreb doar de ce naiba in germania daca vrei sa cumperi o barca gen lotca de 5-6-7 metri ai de cautat nu gluma, pe cand barci de la 3.3 pana la 4.3/4.5 metri gen ce spunem noi papuc sunt cu duiumul. Nu stiu cate fluvii sau rauri mari au exact ... dar sigur au mai mult de 1 si mai multe navigabile dacat noi, au iesire la mare mult mai mare , doar ca mult mai putine barci gen Lotca (sa nu ajungem la inceputurile navigatiei si la vikingi .. vorbim de zilele noastre).
Nu sunt expert ba chiar din contra, ca sa zic ca ei sau noi suntem mai in siguranta, dar nu am cum sa cred ca nemtii isi risca viata mai mult ca noi, ca apele lor sunt de pe alta planeta si nu putem compara, samd.

Salut
da Vali are dreptate nu intotdeauna barca se rastoarna si daca pleci la drum cu conceptia asta eu zic sa nu iti mai iei barca niciodata ca sa fi sigur ca nu te rastorni ,si poti pescui de pe mal ,unde si acolo te poti rasturna de pe scaun si tot in apa ajungi cu sau fara vesta.Eu sunt de acord cu toate intrebarile si gandirea ta referitoare la siguranta ta si a celor cu care vei merge unde esti direct raspunzator cea ce inseamna ca ai un rationament f.bun  dar totusi...ne ducem departe asa nu mai facem nici baie ca alunecam pe sapun si ne lovim la cap.
Nu o lua in nume de rau nu certam pe nimeni, aici intre noi suntem doar sa ne dam sfaturi bune sau rele  asta in functie de cum considera fiecare ca doar de asta tinem legata comunitatea asta.Revenind la ale noastre eu am avut o fibra de 3.6m cu care am mers ceva pe dunare si canalele mici cu un suzi de 5cp care au facut o pereke formidabila barca neavand nimic etans in caz de rasturnare sau alte probleme ,eu dorind un spatiu cat mai mare de bagaj si toate cele trebuincioase DAR INTOTDEAUNA am cantarit unde ma duc cand ma duc unde si cu cine.
Strangeri de Smokina am avut aproape mereu datorita rapidelor de pasageri dar mai ales din cauza CIOBANILOR NAVIGATORI ajunsi pricopsiti cu niste  barci mari care nu vor sa incetineasca balenele lor dandu-se mari in fata fetitelor cu care se plimba, ba pe deasupra mai si arata cu degetul  cand te vede pe tine un prapadit cu coaja sau guma ta, ca asa suntem noi  in okii lor de BOGATI  neinteresandu-l ca pe tine smekeria lui te arunca pe mal sau iti umple barca cu apa tu facand semn sa incetineasca CA ESTI SI CU COPII....
Referitor la Germania eee .... aici e o alta discutie unde cred ca lumea este mult mai civilizata si nu cred ca cineva intoarce la o distanta de 4-5m fata de barca ta stiind ca tu vei avea problememe mari si el sa plece binemersi.Eu acum am luat o barca de 5.10 datorita faptului ca am vrut mai mult spatiu inauntru si nu mai cazi intre valuri cum patesti cu o barca mai scurta ATAT, masurile de siguranta sunt aceleasi.
Niciodata nu vei gasi barca perfecta, colegii de pe forum mai experimentati care au avut barci mai multe la activ (gume table si fibra)si desigur Vali te pot sfatui mult mai bine .Parerea mea este sa iti iei una de 5m ,dar vorba lui Nea Gica intotdeauna nu e suficienta era bine sa mai fie inca 1m

O zi frumoasa si numai de bine sa auzim