Cum se naste o barca

Creat de Vali, Iulie 11, 2011, 08:53:56 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Vali

Nea Ion, barcile cu redane transversale sunt intr-adevar cele mai performante barci glisoare. Au anumite caracteristici care le avantajeaza, printre care asieta constanta (nu am vazut sau auzit de vreo asemenea barca sa "bata apa" - porpoising), au suprafata udata mult redusa, au unghi de stelaj mare, care le confera o buna stabilitate dinamica la glisare.

Ce e foarte important la aceste barci, si trebuie luat intotdeauna in considerare:

- aceste barci trebuie sa fie usoare ca sa ajunga la performantele dorite. Prin urmare, o barca utilitara, care se incarca din belsug cand se pleaca la drum lung, nu se va incadra vreodata in raportul kg/CP necesar atingerii performantelor specifice redanelor transversale
- aceste barci se pot folosi numai la viteze mari, fiindca la viteze intermediare se comporta rau - au rezistenta la inaintare mult mai mare decat o barca glisoare utilitara. O barca normala se poate folosi eficient la o gama foarte larga de viteze, pe cand una cu redane transversale se poate folosi exclusiv la viteze mari.
- motorizarea necesara pentru mars eficient la o barca avand redane transversale e superioara motorizarii unei barci normale, din cauza unghiului de stelaj mai mare. O barca utilitara buna trebuie sa fie in primul rand economica, adica sa transporte maximul de incarcatura la minimul de consum, cu o viteza decenta de glisare.
- din cauza unghiului mare de stelaj, stabilitatea in stationare a unei barci cu redane transversale e inferioara unei barci utilitare. Prin urmare, confortul in stationare nu e la fel ca in cazul unei barci normale cu unghi de stelaj mai putin agresiv. In plus, in stationare pe valuri barcile cu unghi mare de stelaj sunt mai nesigure decat cele cu unghi normal.

Eu am vrut ca barca mea sa fie o barca utilitara optima, adica spatioasa, stabila, economica, de incredere, si cu performante rezonabile cu motorizari mici. Daca am reusit sau nu, pot spune colegii care au barca.

Si eu sunt entuziasmat de calitatile si performantele barcilor cu redane transversale, dar dpdv al utilitatii practice nu ma va interesa niciodata o asemenea barca. Cred ca poate m-as da de cateva ori cu ea, dupa care nu m-ar mai interesa, fiindca pe ape apreciez intotdeauna relaxarea si nu adrenalina.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

ionpescarul

Multumesc pentru raspuns Vali,esti un om care stie  ce vrea de la o barca cand o construieste.Sa fi sanatos si tine-o tot asa.

radu andritoiu

"Eu am vrut ca barca mea sa fie o barca utilitara optima, adica spatioasa, stabila, economica, de incredere, si cu performante rezonabile cu motorizari mici. Daca am reusit sau nu, pot spune colegii care au barca".
confirm, iar pt a testa calitatile barcutei mele o taiem vineri in dd
si pt pescuit
so, keep floating for pleasure

radasous

Citat din: radu andritoiu din Martie 14, 2017, 02:43:46 PM
... iar pt a testa calitatile barcutei mele o taiem vineri in dd ...
cu flexul? o sa poluati dd cu span...
When people have trouble communicating, the least they can do is to shut up.
-- Tom Lehrer

radu andritoiu

nu cu flexul, cu voie buna

radu andritoiu

ionpescarul

iulian_cioclin

In matrita lui Vali s-a mai nascut o barca!
O barca ce face fericit un pasionat pescar si pe familia lui.
Mai multe detalii, poze si clipuri puteti gasi in topicul meu: https://forum.capcompas.ro/index.php/topic,2306.0.html

Thor

Vă doresc tot ce vreți voi să faceți cu barca. Iubesc bărcile AN-ului. Mi-a părut foarte rău că a trebuit să renunț la barca mea de la V.AN. Sper să nu rămân șontorog și să pot să mă dau cu bărcile lui Vali! Plutiți, în siguranță, pe bărcile Antonovului.

iulian_cioclin

Citat din: Thor din Mai 13, 2017, 07:52:49 PM
Vă doresc tot ce vreți voi să faceți cu barca. Iubesc bărcile AN-ului. Mi-a părut foarte rău că a trebuit să renunț la barca mea de la V.AN. Sper să nu rămân șontorog și să pot să mă dau cu bărcile lui Vali! Plutiți, în siguranță, pe bărcile Antonovului.

Multumim frumos!

GionyGl

Felicitari Iuliane pentru alegere, barca arata foarte bine! Multe plimbari pe apa!
Deasemenea inca o data il felicit pe Vali pentru realizare si pe Dany pentru customizare!

iulian_cioclin

Citat din: GionyGl din Mai 14, 2017, 06:13:05 PM
Felicitari Iuliane pentru alegere, barca arata foarte bine! Multe plimbari pe apa!
Deasemenea inca o data il felicit pe Vali pentru realizare si pe Dany pentru customizare!

Multumesc!

drmarius

Ieri am iesit cu AN urile pe Snagov in teste. La varianta lunga am testat noul post si la cea scurta o problema cu motorul care nu trece de 27kmh. Urmeaza o saptamana de umblat si pescuit in delta :) ... cu AN ul lui Radu.

bbl81

ha, ce fain e tovarusul cu 4 picioare..  brac german?
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

drmarius

E un Epagneul Breton, pe lângă începând cu sezonul asta avem si un soricar pe bărci.