De ce imbunatatiri sau "optionale" are nevoie o barca ?

Creat de Zodiac, Noiembrie 23, 2018, 01:23:05 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 6 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Zodiac

Ca oricarui pasionat aflat la inceput...si nu numai...imi zboara deja gandurile la ce as mai putea achizitiona pentru barca pentru a naviga cat mai confortabil si in siguranta .
Barca detine de la achizitie guvernare cu ceasurile de bord ale motorului , lumini de navigatie , bancheta + 2 scaune cu spatar , baterie(55 A...cam mica dupa opinia mea) pompa electrica de santina ,...bineinteles si vasle .
Am mai cumparat :
- antifurturi
- chingi de fixare
- un proiector cu alimentare la bricheta
- filtru benzina suplimentar
- mufa bricheta
Inafara de veste , ispol , ghiondir ...ma gandesc pe termen scurt la urmatoarele achizitii :
- 2 proiectoare cu led
- o sa radeti dar vreau un claxon...nu sa fac galagie...urasc asta...doar pentru urgente
- cazul meu...2 veste pentru catei
- o elice de rezerva
Pe termen mediu si lung :
- sonar
- GPS
- statie marina VHF
- ma gandesc si la o pompa electrica dar daca am luat deja peridoc si barca va necesita doar mici corectii de presiune aer...nu stiu daca merita sau nu , poate doar un manometru .

Voi ce alte minunatii ati cumparat ?

alin66

Pentru navigatia in siguranta :una sau doua ancore ,o racheta de semnalizare, o cange , baloane de acostare , parame de acostare,binoclu.
Pentru confort si in special ca mai raman pe barca la pescuit si noaptea am si un aragaz camping gaz,vesela, sac de dormit.
In perspectiva ,iarna aceasta ii mai pun un panou solar, mini frigider,iluminat cu banda led ,vinci cu ancora electrica.Cred ca exista multiple dotari in functie de ce ne intereseaza pe fiecare,eu barca o folosesc in special la pescuit.

Zodiac

Trebuie baloane de acostare la RIB ?
Am uitat sa mentionez ca e vorba doar de "ustensile" pentru barca . La sectiunea camping , pescuit , munte , sunt echipat foarte bine .
PS - Avand in vedere inventivitatea romanului cred ca acest topic ar trebui sa fie cel mai mare/lung  ;D ! Asta bineinteles daca forumistii doresc sa sa ne dezvaluie sau sa se laude ;D cu echipamentele lor .

scm_ro

Pai iti trebuie si la RIB, daca nu vrei sa se frece de pontoane sau alte barci.

Zodiac

Zodiac

Inca nu s-a montat tot pe barca . Am mai cercetat pe sub cartoane si tiple siiii...am deja claxon...l-am gasit ! E montat frumos cu firele trase prin tevi . Sa discutam mai la obiect :
Voi ce tipuri de proiectoare folositi ?
Halogen , xenon , led ?
Ce puteri ?
Unde le-ati amplasat ?
Fixe sau mobile ?

peb5

Claxonul era normal sa-l ai. Conform regulamentului de navigatie (RND sau COLREG) este posibil sa fii nevoit sa dai semnale sonore (vizibilitate redusa, depasire, avertizare...).
Proiectorul nu stiu daca te ajuta in mars. Poate la apropierea de mal sau la acostare.

bbl81

la Dunare ajuta si proiectorul..eu era sa ma urc intr-un copac aproape de mal......cu tot cu barca.
"O zi proasta de pescuit este mai buna decat o zi buna la munca"

ss

Pai aici e o problema, existenta proiectorului te imbie sa ignori una din cele mai importante reguli pe Dunare, dupa mine: niciodata, dar niciodata cu barca in glisare noaptea, cealalte fiind, pentru mine: niciodata beat in barca, niciodata fara vesta in mars si intotdeauna plutitorul mai mare are prioritate! ;)

bbl81

bine zis SS. eu incalcam 2 reguli dintruna:
-niciodata in glisare noaptea
-niciodata baut in barca.   :-)

invatam din mers, lectie invatata.

scm_ro

Eu folosesc proiectorul doar pe timp de noapte sau ceata pe canale inguste sau la ancorare si mai mult sa ma feresc de crengi sau sa se fereasca vietuitoarele din calea mea.
Prima data cand am mers noaptea pe Dunare am incercat cu o frontala puternica. Mai rau ma incurca fiindca ochii se obisnuiau ce ceva lumina si nu vedeam nimic in rest.
Pe urma mi-am luat un reflector de ceata ( de genul celor de pe tiruri) ( cu bec de 12V 55AH), bun pe canale inguste dar pe Dunare nici vorba de glisare, lumina era foarte dispersata si se reflecta in apa. Cand ajungeam la mal era perfect.
Peste 2 luni s-a suit o barca peste a mea cand vroia sa acosteze si l-a spart, drept pentru care am zis sa incerc si unul de faza lunga. Belea, bate peste 100 m, te simti ca razboinicul luminii cand se misca barca si este imposibil de orientat ca sa te multumeasca. Il reglezi la mersul incet dar nu se mai pupa cand esti glisat. Nici asta nu te ajuta prea mult la mersul noaptea pe apa, dar vezi tot ce misca pe mal.
Asa ca daca ma apuca seara pe apa, incetinesc, ridic motorul la maxim cat sa mai am manevrabilitate si racire si merg usor.

Zodiac

Da se pare ca voi vorbi doar in numele meu personal . Eu nu pot intelege cum e nevoie de faruri si tot felul de lumini la masini , desi exista si strazi iluminate si ...vezi pe unde mergi ! De prin anii '80 de cand am carnet...fie legal sau ilegal am mers permanent cu proiectoare sau faza mica...acum nu mai cumpar masini fara lumini de zi automate . Si fac asta MINIM ca sa fiu vazut mai bine de ceilalti , sa nu mai vorbesc de faptul ca pentru mine e VITAL sa vezi cat mai bine . Culmea "romanismului" e ca atunci cand era interzisa folosirea fazei scurte pe timp de zi ...erau o gramada care o foloseau...iar acum cand e obligatoriu...se pare ca multi cred ca utilizarea luminilor...vine la factura de curent ;D !
Daca unii la masini prefera...nu stiu ce luxosenii...la mine nu exista masina fara iluminat cu xenon si spalator de faruri . Mai nou vad ca si becurile cu led au inceput sa ofere vizibilitate buna !
Nu sunt deloc un tip fricos...unii spun ca sunt chiar.... ;D ! Dar nu pot uita vreo 2 faze de acum cativa ani cand am mers noaptea pe Dunare in zona Sulina si pe INTUNERIC TOTAL treceau barcile cu viteza pe langa noi fara nici o lumina . Desi bausem zdravan(nu conduceam eu) ...de frica m-am trezit total .
Si se pare ca sunt dependent de lumina si la casa...si la pescuit si pe munte .
Proiectorul meu mobil Hella deja a venit...cred ca bate un kilometru pe faza lunga iar inca 2 cred ca se livreaza maine .
Eu consider luminile ca facand parte din SIGURANTA iar la acest capitol nu fac nici un compromis ,
Spor !

bbl81

daca bate asa tare , proiectorul  Hella este cu halogen. corect? ce model? cati bani?  :)

scm_ro

Zodiac, nu intelege ca eu merg fara lumini. Le am minim pe cele de navigatie.
Dar, exista un mare dar. La fel cum pe drumuri ude, farurile de la masini fie ele xenon sau led nu te ajuta foarte mult pe intuneric daca nu ai marcaje, la fel si pe apa, lumina proiectorului tau nu te va ajuta decat sa vezi ca mergi pe apa si nu pe mal, dar nu te va ajuta sa te feresti de ce pluteste pe apa.

Zodiac

Citat din: bbl81 din Noiembrie 26, 2018, 02:59:36 PM
daca bate asa tare , proiectorul  Hella este cu halogen. corect? ce model? cati bani?  :)
Asta e !
http://www.airsoft1.ro/0,1032,proiector-12v-hella.html
Fiind mobil...are firul de bricheta de 3,5 m...asa zic ei poate fi tinut in mana de o persoana la prova barcii...deci se cam poate vedea orice pe apa !
Farurile cu xenon confera o vizibilitate buna si pe ud iar pe ceata sunt incomparabile ! Am vrut sa-mi cumpar proiectoare cu xenon dar sunt marisoare , necesita balast si alte complicatii .
http://www.fritz4tuning.ro/products/Original-HELLA-PowerXen-Lumini-de-lucru-XENON-12-vol%C8%9Bi-sau-24-volti.html
Dar la cum arata cred ca vor fi furate cu prima ocazie deci am renuntat ! Am ales unele cu led !
Cele care vin sunt ca montate sus din film :
https://www.youtube.com/watch?v=Id_z2dWZxGw