reconditionare barca fibra 1 si 2

Creat de dusan, Februarie 12, 2019, 09:58:10 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Vali

Salut Dusan, cred ca stratul gri este rasina colorata, turnata in matrita in loc de gelcoat. E foarte bine ca ai curatat vopseaua veche, fiindca acum vei avea priza direct cu rasina barcii.

Ce urmeaza e sa matuiesti suprafata gri, ca sa ai priza buna daca dai vopsea sau gelcoat. Trebuie totusi sa te convingi ca stratul gri e rasina si nu vreun filler. Pentru asta incearca sa freci cu o carpa cu nitrodiluant. Daca nu se ia culoarea gri pe carpa, e rasina, daca se ia, e filler.

Daca suprafata gri e rasina colorata, poti da cu gelcoat, dar trebuie niste precautii, si anume:
- gelcoatul se parafineaza si se dilueaza cu acetona ca sa se aseze bine la pistol
- nu trebuie chituita suprafata cu chit auto, fiindca acetona il va coscovi. Se poate folosi doar chit din rasina si talc.
- inainte de aplicarea gelcoatului parafinat si diluat cu acetona, trebuie matuita toata suprafata la smirghel, dupa care trebuie curatata cu nitrodiluant.
- nu se da cu nici un spritz chit sau filler, ci direct cu gelcoat preparat ca mai sus.

Daca vrei sa scapi mai usor, poti sa dai cu vopsea poliuretanica, de exemplu de la emex.ro. In cazul asta poti sa folosesti fara probleme chit auto unde ai nevoie.
Poti folosi un grund epoxidic daca ai micro-fisuri etc, daca nu, poti da direct cu vopsea pe suprafata gri.

Despre lungit barca, mai bine renunta la idee. Vrei o barca mai mare, vinde-o pe asta si cumpara direct una mare.
Daca lungesti barca actuala, ti se schimba rapoartele intre dimensiuni, si vei avea probleme de stabilitate, s-ar putea sa nu mai glisezi cu motorul Yamaha de 25, si in plus vei cheltui multi bani si munca, obtinand un rezultat cel mult mediocru. Iar valoarea de revanzare a barcii se va diminua considerabil.

Ramane sa povestim in continuare despre reconstructia barcii la interior, dar cu alta ocazie. Sugestia mea e sa folosesti placaj de plop AW 100 de la Welde, plus rasina epoxidica de la Europlastic.
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

dusan

Am dat cu acetona pe acel strat gri si nu se ia. . Am chituit deja cu chit auto cu fibra . Era verde chitul. Cu gelcoat as vrea sa dau numa suprafețele unde sunt supuse calcarii cu bocancii în viitor. Iar restul? Pot da cu vopsea auto? Am pistol si compresor. Acum ca am chituit deja ,mai pot da gelcoatul diluat ,cu pistolul ? Sau il dau asa gros cum e el la pensulă si trafalete vreo 3 straturi apoi smirgluit si dat un polish?

dusan

Podeaua barci dupa ce ii fac structura, nu pot sa folosesc vechea podea.?  Care e din fibra si are aproape 4 mm. sa plachez cu ea in loc de placaj?

dusan

Ce inseamna sa parafinez gelcoatul? Trebuia sa chitui pt ca atunci cand am dat gelul vechi jos cu fenul si cu spaclu ici colo au rămas niște gaurele si unul e adâncituri

dusan

Daca chitul este poliesteric tot se coscoveste daca dau cu gelcoat diluat cu acetona? De ce sa parafinez gellu? El nu e gata preparat si pun doar întăritor? Este de culoare albă. 

Vali

1. Daca faci podeaua din placaj si epoxy, nu poti sa dai cu gelcoat, ci doar cu vopsea. Gelcoatul nu prinde pe epoxy, ci il moaie si nu se mai intareste deloc.
2. Gelcoat poti sa dai numai unde ai fibra curata, fara vopsea. Trebuie parafinat fiindca altfel ramane lipicios, s-au discutat de nenumarate ori pe forum motivele.
3. Vopseaua auto nu e cea mai buna, mult mai buna e poliuretanica despre care am scris mai sus - emex.ro.
4. Poti sa folosesti fara probleme vechea podea din fibra de 4mm pe post de paiol. In cazul asta poti sa dai pe ea direct gelcoat normal, la trafalet. Nu e nevoie de diluare cu acetona, dar e nevoie neaparat de parafina.
5. Daca suprafetele chituite cu chit poliesteric auto nu sunt mari, posibil sa nu se coscoveasca chitul la acoperirea cu gelcoat diluat cu acetona. Depinde cum ti-e norocul ;).
"Poate ca esenta vietii sta in dorinta de a atinge altceva decat ceea ce ti-a fost prescris" - Christian Tirtirau

dusan

De u de iau paragină.? Cat se pune? Pot da cu pistolul pt vopsea auto?

dusan

Si in pupa unde am tăiat si am schimbat lemnul daca dau 2 straturi de stratimat de 300 cu rășină poliesterica si inca un strat de țesătură tot cu poliesterica apoi cu gelcoat prinde sau e valabil ca la epoxy

Vali

Peste poliesterica gelcoatul prinde fara probleme, fiind tot pe baza de poliester.

Parafina gasesti la Polydis, dar ei iti vand minim 1 kg. Eu am cumparat ultima oara 1 kg de la ei acum 8 ani, si mai am si acum din el, in conditiile in care lucrez profesionist. Asa ca nu are rost sa cumperi, ci ia de la cineva un dop de 3-4 ml, iti ajunge pentru ce ai nevoie.

Edit: poti sa dai gelcoatul la pistol numai daca il si diluezi cu acetona, daca nu, e prea vascos si nu se va pulveriza.

Deci rolul parafinei e sa nu ramana suprafata gelcoatului lipicioasa, iar rolul acetonei e diluarea (subtierea) gelcoatului, ca sa se poata pulveriza la pistol.

Atentie ca daca nu e suficient de cald si uscat in spatiul unde dai gelcoat diluat cu acetona, se va intari foarte greu, fiindca e nevoie de temperatura de macar 20 de grade ca sa se evapore acetona din gelcoat.

dusan

Ai de mine.. abia am gasit unde ai mutat acest topic. .. Păi cam cine ar fi acel cineva sa imi dea un dop de parafina.  Cat se pune la 5 litri. Cum se prepară.

Vali

5 litri e mult. Eu cu 5 litri dau o barca intreaga in matrita.
Daca e parafina 1%, pui 1%. Daca e 3%, pui 3% si tot asa.

Vezi ca topicurile recente sunt pe pagina principala, in coloana din stanga, nu e nevoie sa cauti in interiorul forumului.

dusan

Deci pot sa o dau cu pistolul auto de vopsit la compresor?

Vali

dusan

Si de spălat pistolul pe urma cu acetona sau merge si cu diluat sau benzina?.  In gelcoat cat întăritor trebe sa pun sa am timp sa il lucrez. ? i trebe pt ca maine am toata ziua la dispoziție si pot lucra la ea

dusan

Nu e scump am sa cumpăr 1 kg. Doar ca n-am inteles partea cu 1la sută si 3 la %... pot pune parafina in tot gelul si cand doresc sa il aplic iau din el cat imi trebe si pun întăritor sau amestecul se face înainte sa il folosesc ?